Sista tiden med farmor

23:35 2018-07-13

Idag var jag och hälsade på min 96-åriga farmor på demensboendet. Det är mycket sämre med henne nu än förra sommaren och inte långt kvar för henne i livet.

Hon kan knappt se men när jag förklarade att det var hennes ”barnbarn Hanna” tyckte jag mig se en typisk liten farmor-glimt i hennes ögon.

”Jaså är det du” svarade hon lite lite mer entusiastiskt med den pyttelilla energin hon har i en gammal kropp som knappt äter och mest bara sover.

Sen sa hon att hon ville dö. Det förstår jag att hon vill och det vill jag faktiskt också att hon ska få göra nu. Min starka, genomgoda, roliga och charmiga farmor. Hon som varit en trygghet, klippa och stor glädje för mig under hela mitt liv. Smartare än de flesta men aldrig en översittare. Riktigt varm och huslig men samtidigt barsk och fixig. Min farmor var en person som servade och tog hand om alla i sin närhet och ständigt med god min.

Idag var hon ett litet introvert paket och jag satte mig på huk och strök henne länge över den hud som så många gånger skänkt mig trygghet. Bakom den där demensboende-doften kunde jag känna en vag doft av det som är farmor och som en våg kom alla minnen av henne till mig. I flera minuter flög minnesbilder av henne och det vi haft runt i huvudet och från mina ögon droppade det ner tunga tårar över den numera tunna lilla farmorarmen.

”Jag älskar dig farmor” sa jag med genomsnorig näsa i ett sista försök att få henne att förstå hur mycket hon betytt för mig genom livet. Hon svarade inte och jag såg att hon nu sov igen. Kanske gör det inte så mycket att hon inte hör, kanske är det bara jag som behöver få säga det och kanske vet hon nånstans i dimman hur mycket hon betytt för mig och mina syskon.

Fina älskade stora farmor. Livet jag fått med dig kommer göra att jag även klarar livet utan dig.

23 kommentarer | “Sista tiden med farmor”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. Conny skriver:

    Oj, starkt. Träffa en närstående person som vill dö, förstå det och samtycka. Vet inte om jag skulle klara det?

  2. Ellen skriver:

    Vilken fin text och vilken fin farmor hon verkar ha varit. Började gråta

  3. Anna skriver:

    Saknar min farmor så mycket 😢

  4. Emma skriver:

    Gud så fint <3

  5. Hanna skriver:

    ÅH vad fint. Känner igen mig i hela din text. Förlorade nyss min farmor och i torsdags var det begravning. Så.himla.tungt! Men tacksamheten att den varmaste av människor funnits i mitt liv är en sån himla tröst!

  6. Sophie skriver:

    kram <3 vet hur det känns

  7. Therese skriver:

    Så himla fint skrivet, speciellt sista raden. Tänker på min älskade mormor som börjar bli gammal. <3

  8. Louise skriver:

    Vad fint du sätter ord på exakt vad jag känner för min mormor <3

  9. Lisa skriver:

    Så himla fint skrivet. Beundrar verkligen din talang att kunna varva mer vardagliga texter med djupare som dessa! Otrolig språkförmåga.

  10. Mli skriver:

    Åh gud. Gråter som ett barn

  11. M skriver:

    Tack för orden o min gråt som kom med dem. Behövde verkligen dessa ord för att kunna spegla de sorger även jag har i livet just nu. All styrka till dig!

  12. Elsa skriver:

    Beskriver precis hur jag känner med min farmor, så fint skrivet ❤️

    Vill passa på att berätta att Gott folk var superbra, ser fram emot fler avsnitt!

  13. Elin skriver:

    Stora kramar till dig! Det var en fantastisk och gripande läsning ❤️

  14. Anna skriver:

    <3 åh

  15. Kajsa skriver:

    Grinar nu. Tänker på min mormor som är 92 år och varit och är en trygghet hela livet. Fan vad jag är tacksam över att få ha henne hela mitt liv.

  16. Sofia skriver:

    <3

  17. Miranda skriver:

    Hörseln är det sista sinnet som lämnar oss, så jag tror absolut att hon hörde dig Hanna <3

  18. Linda skriver:

    Så fin och berörande text <3
    Känner precis igen mig i det du skriver.

  19. Ida skriver:

    Så fint skrivet. Sitter och grinar i lunchrummet på jobbet nu. Har haft turen att ha min farmor närvarande hela livet och kan inte ens förklara hur viktig hon varit för mig.

    Kram Hanna❤️

  20. Mimo skriver:

    Känner så igen mig och den sista raden tröstar mig så otroligt mycket. Tack Hanna!

  21. E skriver:

    I julas var första gången jag på riktigt tänkte att mormor inte skulle finnas kvar till mitt nästa Sverigebesök. Hon har tynat bort till en tyst, förvirrat och skakigt skal av sig själv. Hon brukade vara den starkaste och coolaste kvinnan jag någonsin mött. Förra gången vi fick hjälp att skypa med varandra mindes hon inte vem jag var. Att fortsätta bo många tidszoner bort och samtidigt veta att jag inte kan vara där för henne under hennes sista tid är ibland skärande smärtsamt. Samtidigt vet jag att hon, den där starkaste och coolaste kvinnan jag någonsin mött, under skalet är stolt över mig och vill att jag skall följa min dröm. Om exakt en vecka är jag hemma för 2 veckors semester. Hon finns fortfarande. Ett litet tag till. Några fler minnen och några fler kramar.

  22. Elisabet skriver:

    Verkligen en fin och berörande text!

  23. Sofia skriver:

    Jag miste min älskade granne för ett par månader sen och kan relatera till känslan. Hon var som en extramormor till mina barn och även en vän som jag pratade med varje dag i de 7 år vi bott grannar. Hon var alltid så pigg och en doer precis som jag, vi hade alltid projekt vi diskuterade. Sen fick hon cancer och allt det försvann. Så sorgligt att hon ända in på dödsbädden sa att hon vill upp och göra saker. Hon var inte klar för döden, och jag var inte klar att mista henne. # fick cancer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Senaste kommentarer

Håll dig uppdaterad!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg