Jättekonstig dag

21:34 2018-11-21

Vaknade i morse och var jättejättearg. Vilket var lite konstigt för jag är inne på fjärde dagen mens och då brukar de här starka irritationskänslorna från pms inte ge sig till känna? Men jag vet inte. Har väl pms hela månaden runt nu för tiden :-D

Började såklart med att vråla ”KUKFITTA” rakt ut vid frukosten eftersom jag inte förstod hur jag skulle hinna lämna igen bilen i Hammarbyhöjden (orkar inte ens gå in på detaljer här men det var en jättejobbig process för mig……).

Men hur arg jag egentligen var kom att visa sig när jag senare stod vid ett övergångsställe och en kvinna i 60-årsåldern tryckte på gå-över-knappen så att det pep gång på gång på gång FAST DEN REDAN LYSTE. Hon gjorde nån slags melodi tror jag? Kanske tvångstanke, vad vet jag. Men irritationen i mig var vid denna tidpunkt på en nivå att jag blev tvungen att stirra jättejätteargt på hennes hand och sen på henne. Då slutade hon och jag fick jättedåligt samvete såklart :-)))))

Sen när jag väl kom hem igen ringde en man från Amsterdam och berättade att mitt flyg blivit ombokat och att jag skulle behöva flyga 4 timmar senare. Tokgrinade så fort vi lagt på och skrek rakt ut i den tomma lägenheten ”VAAARFÖR!!!!!!!” som att det var en fråga till gud? Eller universum?

Efter det utbrottet tog jag bussen (viktigt) till Kungsgatan 3 och hade ett sånt. jävla. starkt. klimatevent. Får man säga så om något man själv var en del av? Men det var helt otroliga personer där i soffan som jag fick intervjua! En psykolog, en klimatsakkunnig från naturskyddsföreningen och en hållbarhetsperson från Löfbergs.

Aldrig känt mer respekt för några i hela mitt liv?

Men vet ni också en grej? Jag har aldrig känt så mycket klimatångest och hopp på en och samma gång. Herregud. Tokgrinade för andra gången när jag kom hem över att jag ska flyga i morrn, över att jorden mår piss, över att alla med makt är så jävla värdelösa och för att snart är jag 40.

Ringde morsan och det blev bättre.

Men det var verkligen en konstig dag det här.

9 kommentarer | “Jättekonstig dag”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. Dani skriver:

    Hej! Jag är genuint NYFIKEN på hur du tänker kring resande och konsumtion i relation till din klimatångest. Alltså, se inte detta som kritik utan jag mer undrar hur du resonerar. Jag funderar även mycket kring detta själv, jag är så bra på att rättfärdiga min konsumtion mitt i all ångest. Samtidigt VET jag ju att det kommer behöva vara obekvämt för mig att ändra vanor, och helst ska ju inte jorden behöva gå under INNAN jag är beredd att avstå från sånt jag gillar. För det kommer jag ju behöva. Och då menar jag typ inte att sopsortera och äta vegetarisk, då det ändå är ganska ”lätt”. För du blandar ju inlägg om att du har bil i city, tipsar och uppmanar till konsumtion, reser till Nordamerika på weekends med att du har klimatångest. Vill inte skuldbelägga, jag bara UNDRAR hur du resonerar om/när du blir ifrågasatt kring detta? För jag tänker mig att detta kanske är provocerande i många ögon?

    1. Hanapee skriver:

      Ja klart det är provocerande. Samtidigt är jag väl precis som de flesta andra. På ett övergripande plan finns det en diskussion kring hur mkt ansvar som ligger på individens VAL i relation till större aktörers handlande (som står för majoriteten av utsläpp etc). Personligen tror jag på att försöka använda den ”konsumentmakt” man har + höra av sig offentligt till företag med bristande hållbarhetstänk (t.ex. Preem fick jag veta idag är KATASTROFALT) men framförallt; påverka politiken.

      SAMTIDIGT kan man väl som individ inte bara släppa ansvaret helt och hållet. Speciellt inte när man som jag KAN påverka folk. Min största ångest är min konsumtion och hur det uppmanar andra att köpa grejer + flygresor då förstås. Men man glömmer så lätt. Livet pågår och i min övriga ångest över livet så försöker jag hitta mina glädjeämnen som tyvärr i ett kapitalistiskt samhälle oftast blir nån slags konsumtion.

      …i övrigt hade jag bil i city i 2 dagar nu (tog ner den från sundsvall), äter inte kött, källsorterar, har kompost och försöker ju använda min ”makt” till att påverka personer att intressera sig för klimatfrågor. Kanske gör det nån liten skillnad, vad vet jag.

      Tack för bra kommentar, hoppas du fattade min. Hade druckit punsch. Puss!

  2. Ebba skriver:

    Du kanske inte tror på sånt här, men Merkurius är i Retrograde nu (Google it!! Tror till och med att kanske Uranus gör det också) och då kan fan all möjlig skit hända och gå fel. Ganska skön sak att kunna skylla på om inte annat. <3

  3. Sara skriver:

    Intressant fråga från Dani och vettigt svar från dig! Men en sak som ”stört mig” (inte till den grad att kukfittan kommit fram) är att du skrivit att det inte hjälper träden om du har ångest med tanke på det komplexa i klimatevent och flyga rätt ofta. Och då tänker jag ju att jo, om vi alla hade lite mer ångest för träden (och lite andra grejer) så skulle det kanske bli förändring. Det är ju inte endast den enskilda individens ansvar utan ligger ju såklart på beslutsfattare att ta ansvar men vi kan ju alla göra skillnad. Och typ flyg är ju en sån grej som gör enorm skada men som idag ses som en jäkla självklarhet. När jag växte upp (Gud vad gammal man låter nu då) så flög man inte direkt, var kanske en av mina kompisar som åkte till Mallis. Sen nånstans i 20-års åldern skulle alla till Thailand och backpacka (jepp det har man ju gjort) och sen efter det flygs det helt galet mkt. Sen finns det ju massa andra grejer man kan göra, tex hålla supervettiga klimatevent! Men hoppas du fortsätter fundera kring just flyget som transportmedel och tycker det blir intressanta diskussioner, speciellt i din blogg som är så vettig. Och om du inte redan gör, följ Klimatklubben på Instagram och FB. Så bra!

  4. Malin skriver:

    Håller med Sara i mycket av det hon skriver och tycker att det är svårt att diskutera sådant här utan att det blir ”skuldbeläggande” vilket min kommentar inte heller är. Men jag har också funderat kring det här med att ”många” influencers säger att de har klimatångest en sedan i nästa inlägg tipsar om någon slags konsumtion. Jag fattar att du är en livsstils/modeblogg och en del av dina följare uppskattar såklart dina konsumtionstips men jag som gillar ditt sätt att skriva, dina reflektioner och vettiga tankar mer än ”varma jackor”-inlägg hade tyckt det vore supercoolt om du började skriva mer långa texter om just politik, klimat och kanske gå över till att tipsa om ”varma hållbara jackor”. Typ bli en svinbra ”hållbar” modeblogg för jag tycker verkligen det fattas en sådan och du har ju ändå börjat tänka så mycket i den riktningen. Så skit i Zara och Mango och andra pissföretag som utnyttjar både miljö och människor och skriv om företag som tar ansvar. Typ så. Hoppas du inte tar illa upp som sagt, bara lite tankar från en mångårig följare som också har klimatångest.

    1. Hanapee skriver:

      Tar verkligen inte illa upp <3<3 Blir snarare glad av att ni är kloka och nyanserade och också… "förstår" mig (LOL!). Ska fundera mer på det här och försöka hitta vettiga listor på företag som tar ansvar vs de som inte gör det. Det är lite extra svårt när jag precis sagt upp mig och är på riktigt beroende av samarbeten etc. Men det måste ju gå att hitta snälla genvägar, som typ Löfbergs.

  5. Anonym skriver:

    Kloka kommentarer men samtidigt gud vad svårt, vad finns kvar att skriva om till slut. Så komplicerat dessutom. T ex weekday marknadsför organisk bomull under black weekend för att verka bättre för miljön men det är liksom ännu värre ur miljösynpunkt, kräver ännu mer vatten osv. Och en tygkasse måste användas 20 tusen gånger(!!) innan den blir mindre dålig för miljön än att använda plastkasse. https://www.expressen.se/nyheter/klimat/trendiga-tygkassen-samre-for-miljon-an-vanlig-plastpase/ Och väljer man bort kött men t ex äter avokado är det ju också dåligt ur miljösynpunkt. Själv försöker jag hålla någon slags lagom balans men kan inte ens föreställa mig hur det skulle vara med tusentals följare som håller koll på en också. Eller självklart har man ett ansvar som influenser pga man påverkar så många, men ändå.

    Ps. Jag älskade varma jackorinlägget. Så alla uppskattar ju olika. Sist jag köpte en vinterjacka var 2005 så är dags nu. Viktigast är väl att man som konsument handlar grejer man kan tänka sig att ha länge.

  6. Maria skriver:

    Haha vaknade också ursinnig i morse. Skrek rakt ut (så att det helt säkert hördes ut i trappuppgången) flera gånger innan jag lämnade lägenheten. Först för att jag inte hittade en enda bh. Sen för att jag var tvungen att riva ut ALLT ur min garderob i jakten på en. Sen för att jag ändå inte hittade nån :——))))) Sen för att alla utrivna kläder blockerade köksdörren så att den inte gick att sparka upp när jag kom gående med händerna fulla. Satans jävlar vad arg jag var.
    Nu är jag skör och lipig i stället. Perfekt dag!!! Skönt att veta att vi är fler!!! (Fortfarande KLIANDE provocerad över att alla bh-ar var försvunna dock för så kan det ju ORIMLIGEN vara)

  7. Anna skriver:

    Fullmåne?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Senaste kommentarer

Håll dig uppdaterad!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla