En-vanlig-torsdag-listan

10:49 2019-01-10

Hur länge sov du idag?
Till 09. Fast jag somnade svinsent. Haft lite svårt att sova senaste tiden när jag inte har lika fasta tider. Finns saker att kika på i telefonen hela tiden och inget man måste stressa upp till på morgonen på samma sätt som när jag hade anställning… Men ska tvinga upp mig lite tidigare framöver så somnar man lättare på kvällen. Det och så träna förstås …..NÄR DEN HÄR KUKIGA FÖRKYLNINGEN LAGT SIG :-)))

Vad har du för planer?
Har möten i city *kammar luggen och knäpper kavajen*. Och så ska jag handla mat och vanish till mattan. Jobba hemma med ett samarbete som publiceras i eftermiddag (håll utkik på min insta!!!) och sen ikväll kommer Edvin hit och vi ska bjuda han på grönkålspasta och spela spel.

Vad gör dig glad?
Att jag känner mig fri och relativt lugn. Att jag och Anton har det väldigt bra. Att jag ska träffa Edvin ikväll. Men framförallt beslutet att skaffa ljusröda naglar igår. Helt rätt färg för mig och den här månaden tycker jag:

Vad tänker du mest på just nu?
Klimatet och de flygresor jag har bokade i år. Kanske låter poserande efter den här ”ansvarförklimatetdebatten hos influencers” (som jag för övrigt tror jag kommer snacka om i Morgonpasset lördag morgon) men faktum är att det är det som bl.a hållit mig vaken om nätterna. Balansen mellan att ”förverkliga sig själv/ha ett innehållsrikt liv” och att ta ansvar gungar rätt friskt i mig nu.

I höst tittar jag på att åka tåg till platser istället. Fick tips om ”Tågsemestergruppen” på fb som ger massa bra idéer för roliga tågsemestrar som jag blev peppad på. Ett steg i rätt riktning! *ett försiktigt tjoho*……

Hur hoppas du att dagen avslutas?
Med en sval drink här hemma med Anton och Edvin.

SKÅL ÄLSKADE LÄSARE!!!!!!!!!

18 kommentarer | “En-vanlig-torsdag-listan”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. Jossan skriver:

  Vill ba höja ett varningens finger (hehe) för vanish på ullmatta!!! Jag hade på det en gång efter att jag druckit 4 glas rödvin och spillt ut ena på min matta….och det blev bara värre. Det blev stora blekta fläckar :’( har hört att galltvål ska va det bästa!!

  1. Hanapee skriver:

   Oh no!!! TACK för varningen. Galltvål har jag faktiskt, ska testa den!

   1. Sofia skriver:

    Med galltvål fick jag bort blåbärssoppa från ljusbeige ullmatta!

  2. Natalini skriver:

   Instämmer angående galltvål – det är det bästa!

 2. Elsa skriver:

  Ärligt talat så orkar jag inte läsa om klimatångest längre.

  Kinas utsläpp är tre gånger mer än USA och Europas tillsammans. Utsläppen från flyg står för 0.8% totalt.

  Jag förstår om man har ångest om man röstade rödgrönt, tack vare de så har vid rustat ner kärnkraft till förmån för importerat brunkål som står för en MAJORITET av alla utsläpp.

  1. J skriver:

   Majoriteten av allt som konsumeras i Europa produceras ju i Kina innan det transporteras vidare.. Värt att tänka på innan man slår sig för bröstet och ”inte orkar” höra om klimatångest :*

   1. Elsa skriver:

    Nu är det ju transporter av tillverkat gods som står för majoriteten av utsläppen i Kina utan den smutsiga och koldioxidintensiva stål- och byggsektorn. Samt deras investeringar i kolkraften som man vill ska öka med upp till 19 procent till år 2021.

    Dvs precis det som de rödgröna föredrar som energikälla.

  2. Anonym skriver:

   Man kan ju tycka vad man vill om andra länders utsläpp i förhållande till Sveriges men Sverige är fortfarande ett av det länder med störst utsläpp per person. Och så länge vi här inte är beredda att ändra vår levnadsstandard kan vi inte heller klaga på länder som vill nå upp till den (Kina).
   Sen kan man tycka att det är jobbigt att höra om klimatångest för att man mår för dåligt och inte klarar av att omvandla ångesten till handling.

   Men i all ångest är det viktigt att komma ihåg att inga stora förändringar kommer utan att folk börjar ändra sig som sedan leder till att politikerna vågar ta svåra beslut i rätt riktning. Så jag tycker det är viktigt att prata om ångest och att det är bra att Hanna tänker åka tåg istället för att flyga. Det gör mig glad att fler vill ändra sig.

   1. Elsa skriver:

    Det där stämmer inte alls. Sverige har nästan lägst koldioxidutsläpp per person i hela Europa.

    Källa: https://www.globalis.se/Statistik/CO2-utslaepp-per-inv

    Så det är bara att flyga på. Ingenting man behöver ha ångest över överhuvudtaget.

    1. Hanna skriver:

     ”Bara att flyga på” Que????? Vet du något om alla utsläpp som flyg orsakar? Känner du noll ansvar för klimatförändringen? Blir fan rädd för människor som du som i princip förnekar att vår planet är i kris. Men det blir ju såklart skönare för dig!!!!

     1. Elsa skriver:

      Jag har inte förnekat klimatförändringar någonstans?

      FN:s internationella klimatpanel (IPCC) anger att flygtrafiken idag svarar för omkring 2 procent av de globala utsläppen av koldioxid. Det är alltså en försvinnande liten del av utsläppen. Således kan man flyga med gott samvete.

      Speciellt som svensk då våra utsläppsnivåer är så pass låga.

    2. Johanna skriver:

     Så, vi är i alla fall inte sämre än de andra därför kan vi göra vad vi vill? Vad är det för argument? I valet mellan tex tåg och flyg har ju tåg betydligt lägre klimatpåverkan. På så sätt är det ALLTID bättre att ta tåget än att flyga. Oaktat vad kinesiska bygg- och stålsektorn pysslar med.

    3. Anonym skriver:

     Det är ju faktiskt inte alls sant. Sverige har väldigt höga utsläpp. 11 ton per person i snitt. Dom siffrorna du hänvisar till tar inte hänsyn till svenskarnas konsumtion. Inte heller utrikesresor är med räknade.
     Du kan läsa mer om det under punkt 9 här:
     https://m.naturskyddsforeningen.se/svar-pa-tal-om-klimatet

     Sen kan du läsa mer om dina missvisande siffror här:
     https://m.naturskyddsforeningen.se/minskautslappen

     Men sen kan man ju tänka efter lite själv bara på hur snitt svensken lever med mat-, res-, och konsumtionsvanor och inse att vi nyttjar mer resurser än vad som finns.

    4. Carro skriver:

     Men Elsa, svenskars utsläppsnivåer är INTE låga. Den statistik du hänvisar till tar inte hänsyn till svenskars utlandsresor eller konsumtion av utlandsproducerade (och -transporterade) varor (t ex från Kina). Vad är det ens för vits med statistik som inte tar hänsyn till sådant?

     Och om vi svenskar har rätt att ”flyga på”, så har väl också indier, kineser, osv det – eller? Du förstår att flygets del av den totala utsläppsmängden bara är relativt liten för att majoriteten av jordens befolkning inte har råd att leva som du gör. Om alla hade råd att leva som svenskar gör skulle det vara riktigt illa.

     Så enligt ditt synsätt behöver man som svensk inte göra någonting åt sitt beteende?

     Att det finns människor som du gör mig så himla deprimerad.

     Men heja Hanna!!!!! Älskar att du äter vegetariskt och försöker dra ner på flygandet. PUSS!

  3. Saga skriver:

   Hahahah ja för att rösta blått är ju miljövänligt!!!

 3. Elsa skriver:

  Inte transporter*

 4. Gräddvispen skriver:

  Det finns en sanning i argumentet att det inte spelar någon roll om du som privatperson gör ett par resor per år. Det är de stora företagen osv som behöver sluta flyga. Priserna måste höjas avsevärt mm. Det är såklart bättre om man väljer att inte flyga, men ärligt talat, som det ser ut nu kommer ”alla andra” ändå göra det om vi inte ser till att alla eller de flesta slutar snarast och det kommer inte hända (realistiskt sett). Idag kan man flyga för 300kr om man har tur – så sjukt. Vill man att människor i ett samhälle ska sluta flyga kan man inte erbjuda billiga resor helt enkelt. Får man en bakelse under nosen kommer man att äta den. Flygstopp måste komma från politiken och DEN kan vi påverka. Du skriver om fenomenet självförverkligande/innehållsrikt liv. Blir stressad bara jag hör orden. Dagens människa är så oerhört besatt, känns som att vi desperat pushar oss, strävar efter mening, innehåll och nya utmaningar men aldrig blir nöjda (OBS detta är ej kritik mot dig utan en *samtidsreflektion*). Längtar till ett lokalsamhälle där man bara duger. Får lov att duga. Leva livet med sina nära i centrum, släppa behovet av att förbättra, förnya, förverkliga… och det betyder inte att man lever innehållslöst på något vis.

 5. Sanya skriver:

  Bästa Hanna,
  Tack för världens bästa blogg.
  Det känns gott i hjärtat att du delar med dig av att det är svårt att ha rutiner när man inte är ”tvingad” till det.
  Själv befinner jag mig också i ett rutinlöst läge – jag har hängt med min kille till en europeisk stad då han fick jobb här, jag har hittills haft en praktik att gå till men den tar slut om en vecka. Jag har liksom någon pre- panik över detta. Rent ekonomiskt är jag väldigt lyckosam då jag inte behöver oroa mig över inkomst just nu (vilket jag förstår måste vara en stress i sig) men jag är rädd för vem jag kommer vara de närmsta månaderna. Är jag en lat jävel som kommer spendera min tid med sovmorgonar vareviga dag? Kommer jag bli en annan person av att inte aktivt *förverkliga* mig själv? Jag är utbildad jurist och har arbetat som det ca 1 år innan jag kom hit. Jag strävar såklart efter att hitta ett lämpligt juristjobb här men det är inte så lätt. Detta är ett tidsbegränsat tillstånd då min killes kontrakt går ut om 6 månader och vi mest sannolikt flyttar till Sverige igen men jag undrar om dessa månader kommer bryta ner mig totalt. Är livrädd. Men som du skrev ska jag stenhårt försöka hålla fast i rutiner och tillexempel gå till gymmet, yoga med adrienne osv.
  Ah panik. Mitt bästa tips är att zooma ut och inse att allt inte handlar om mig och att jag är en del av denna planet tillsammans med 8 miljarder andra människor. Men det får mig nästan att få panik på ett annat sätt. GAH.
  Aja, du är bäst!
  Mvh/medelklass

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp