Relationsakuten: min kille har varit otrogen och jag kommer inte över det

12:09 2019-08-22

Bea: Master! Jag behöver din visdom. Allt är lågt nu. Jag är låg nu. För ett år sedan fick jag veta att min pojkvän hade varit otrogen. Vi hade förstås ett stort (!!!) gräl med allt vad det innebar men jag bestämde mig snabbt för att förlåta honom. Jag älskade ju honom trots allt, och gör det fortfarande. Problemet är att jag inte kan glömma. Jag tänker på det hela tiden (ingen överdrift), funderar på vad som inte var tillräckligt bra med mig, varför han var tvungen att gå till någon annan för att få det han sökte. Vi hade det annars väldigt bra i vår relation, på alla sätt. Men nu jämför jag mig med alla. Alla. Från tjejen i kassan på affären, till modeller på instagram, till hans kollegor, till våra gemensamma kvinnliga vänner. Och jag känner mig så, ursäkta språket, – jävla ful. Till den punkt att jag nu helst inte går ut, med honom eller själv, inte ut och festa, inte ut och träna, helst inte ens åka tunnelbana. För i mitt huvud är jag inte fin nog för att gå ut, för att få vara med honom. Jag är ständigt på tårna, ständig ångest. Hur tar man sig ur det, utan att behöva avsluta relationen? Jag älskar honom men jag har slutat älska mig själv.

 

Hanna:
<3 Vill skicka massa kärlek över internet till dig Bea. Känner verkligen med dig.

För att konkretisera det som hänt så är problemet alltså; 1. Din pojkvän var otrogen mot dig 2. Du blev otroligt sårad 3. Du förlät honom 4. Ni fortsatte att vara ihop 5. Nu hatar du dig själv för att du känner att du inte ”duger” åt honom.

Ibland kan det vara bra att få helikopterperspektiv på grejer man är i. Ett klassiskt knep är att låtsas att ens egna problem är sin bästa kompis/syrras problem. Vad skulle du säga till henne då? Hur skulle du trösta? Och sen försöka applicera det på känslan kring sig själv. Då kan man ibland få tag på det orimliga i att slå på sig själv.

Att bli bedragen är piss. Få saker gör så ont i hjärtat. Men också att bedra någon. Herregud vad fruktansvärt det är. En sak som jag verkligen vill att du tar med dig, och här pratar jag från egen erfarenhet: människor är inte otrogna för att ens egna partner ”inte är snygg nog”. Det är ofta så ooootrooooligt många andra faktorer som spelar in, det kan handla om dålig självkänsla, bekräftelsebehov, verklighetsflykt, extrem fylla utan impulskontroll eller en sätt att göra slut på sin nuvarande relation etc.

Och kanske behöver du svar på det här från din kille. Varför var han otrogen? Förstår han det? VET han att du mår såhär? Överlag låter det som om ni behöver ett ordentligt snack för att få in nya verktyg i ert liv tillsammans. Hur hanterar ni när du blir ledsen över det här? Hur kan han trösta på bästa sätt? Hur kan du trösta dig själv? Vilka tankesnurror hamnar du i? Även om det känns fruktansvärt att ta sånna samtal behöver ni kanske en strategi.

Ett tips är att gå till en parterapeut ihop. Det har jag gjort och det var KANON. Bor du i stockholm kan du söka på ”familjeterapi” så är det inte så fasligt dyrt, finns säkert i andra städer också. Riktigt tryggt sammanhang att diskutera sånt här i och terapeuterna är vääääldigt odömande. Försök förklara för din kille att det är en investering i er relation och att parterapi inte handlar om att någon ska sitta där och få ”skäll” för sina misstag. Tvärtom lär man sig förstå sina varför i relationen och får verktygen för att hantera svåra situationer.

Jag önskar så att du får tillbaka kärleken till dig själv och förstår att du är skuldfri. För det är du värd, jag lovar.

20 kommentarer | “Relationsakuten: min kille har varit otrogen och jag kommer inte över det”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. Fille skriver:

  Kropp och själ i P1 hade ett avsnitt om otrohet som jag tyckte gav lite perspektiv, det kanske kan vara skönt att lyssna på. Felet ligger hos honom, inte hos dig!

 2. R skriver:

  Så fint svarat.

 3. R skriver:

  får ont i bröstet. så himla himla jobbigt.

 4. J skriver:

  Älskar din syn på relationer!!

 5. Jessica skriver:

  Jag hade en liknande upplevelse förra året då min pojkvän var otrogen och det var fruktansvärt jobbigt men vi valde ändå att försöka gå vidare tillsammans och idag känns det oerhört mycket bättre. En del saker med vår relation känns till och med bättre nu än hur det var innan (även om de mörka tankarna och svartsjukan såklart tittar fram ibland så blir det mer och mer sällan). Det som funkade för oss var att prata jätteöppet och jätteofta. Så fort jag mådde dåligt över något, även om det kanske egentligen var lite löjligt så pratade vi om det och jag tyckte att det hjälpte jättemycket. Så ett tips från mig är att inte försöka ta allt ansvar själv utan att låta honom hjälpa dig igenom dina jobbiga tankar (och vice versa). Kram!

 6. Elsa skriver:

  Åh vad bra svarat Hanna <3

 7. Anja skriver:

  Hej Hanna och alla kloka läsare!

  Vill börja med att tipsa, som en annan läsare gjort, om Kropp och Själs (P1) program om att förlåta en otrohet. Där pratade man mycket kring att en otrohet ofta kan bero på att personen blev upplyft av en ny person och det hade typ noll med utseende osv att göra.

  Jag fick rätt nyss veta att min fd. pojkvän varit otrogen i flera månader och valde att separera. Vi hade det förvisso inte särskilt toppen innan händelsen så på ett sätt var det lätt, men var ju fortfarande kär i honom osv. Hur som helst kände jag DIREKT dessa känslor som du kände angående ens eget utseende och att inte duga. En av anledningarna till att jag valde bryta relationen var att jag var orolig för hur jag själv skulle må och rädslan att förlora mig själv. Så vill bara säga att du inte är ensam. jag tror att parterapi och att prata-prata-prata med varandra är det enda som kan hjälpa om man vill stanna kvar. Och precis som Hanna skriver. Det är superviktigt att förstå varför otroheten skedde. Det betyder inte att man förlåter, det betyder bara att man vill hitta en förklaring.

 8. Emma skriver:

  MASTER! Jag behöver hjälp! Fyller 22 i september och vill såklart fira. Men är lite trött på att bara gå på restaurang och sen på klubb. Vill göra något annorlunda, typ någon kul aktivitet som som inte kostar skjortan!! men den kan gärna involvera alkohol eller någon form av utgång i slutet av kvällen hehe.. Är kanske inte den person heller som styr ihop en stor fest med 20+ människor, så känner mig ganska handfallen i vad jag ska göra. Snälla hjälp mig!!

  1. Linda skriver:

   Gå till biljardhall? Man kan spela shuffleboard och pingis också, oväntat kul. Jag hade kört på karaoke, men det är ju inte alla som gillar det. Eller ha dagsfest eller brunch hemma. Kan köra något quiz som aktivitet. Grattis och ha så kul!

 9. Lovis skriver:

  https://www.ted.com/talks/esther_perel_rethinking_infidelity_a_talk_for_anyone_who_has_ever_loved/up-next

  Denna kvinna är parterapeut, författare och har ett superbra och tankeväckande Ted talk om otrohet. Fick iaf mig att tänka i nya banor!

  1. Tess skriver:

   Ja! Lyssna på hennes podd också! ”Where should we begin”. Riktiga par som går i terapi hos henne. Tyckte på riktigt att det var så intressant och lärorikt och hon ger mycket kloka råd som man kan applicera på sitt eget förhållande.

 10. Anna skriver:

  Jag fattar inte. Är ju inte ditt fel om din partner är otrogen.

  1. Hanna skriver:

   Stark tanke!!!!!!!!!!!

 11. M skriver:

  Blir riktigt stärkt av dina råd, Hanna. I början av sommaren fick jag reda på att min pojkvän varit otrogen. Vi skulle då precis fira tio år. Jag känner sååååå väl igen mig i Beas känslor, för precis så känner jag just nu: all självkänsla raserades i samma sekund som jag fick veta vad som försiggått bakom min rygg… och alla tjejer blev ett ”hot” eller ”bättre än jag”. Jag typ la skulden hos mig själv. Vad som fått mig att må liiiiiiiite bättre är att inse att det han gjorde inte har något med mig att göra, över huvud taget. Jag är inte dålig, ful, osv – utan hans agerande gjordes av honom där och då, och inte beroende av mig.

  Jag tror också som du Hanna säger, att det är viktigt att den som varit otrogen kan förklara VARFÖR hen varit det, vilket min pojkvän inte kan. Om han inte kan förklara varför, hur ska jag då kunna förstå och känna mig trygg i att det inte händer igen?

  Det är jättesvårt, men jag tror också att det GÅR att lösa och reda i en sån här händelse. Jag tänker också att det är viktigt att förstå att det sker misstag i en relation och att det inte behöver betyda slutet <3

  Stor kram till dig Bea <3

 12. Andy skriver:

  Skickar tusen ton kärlek till dig, Bea. Hoppas att du hittar tillbaka till dig själv. <3333333

 13. Lisa skriver:

  Jättefint svar Hanna! Vill tilläggs att det även finns familje/parterapeuter inom kommunen. Kan vara lite längre kö men gratis eller billigare än att gå privat.

  1. Hanapee skriver:

   Sån jag gick!

   1. Hanna skriver:

    Hittar bara samtal för 450kr/gång på Stockholms stads hemsida. Är det det ni menar som billigt? <3 /parperson som krisar

    1. Hanapee skriver:

     Japp. Då är det 90 minuter per gång. Mycket billigare än att gå privat, då kostar det tyvärr minst 1300 kr enl mina erfarenheter. Och här delar man ju (förhoppningsvis) på summan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Senaste kommentarer

Håll dig uppdaterad!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Mest läst på NG