Halva tiden – check!

17:21 2020-03-10

Hallå älskade ni

Helt paralyserad idag av oro för coronavirruset. Oron kom rätt plötsligt från att jag läste Agnes Wolds kommentarer i Expressen igår. Hjälp. Min senaste skräck handlar mycket om att min mamma och Antons mamma som båda är sjuka och lungsjuka ska bli drabbade av viruset. Såg att en familj i Västernorrland blivit smittade och blev såklart ännu mer rädd.

Och så rädd för att sjukvården ska bli så hårt ansatt att jag inte kommer få rätt hjälp vid födseln av min bebis som idag fyller 20 veckor! (TUUUUUT för hen).

Oj, fan va magen syns från den här vinkeln. Kände förresten bebisen igår för första gången på riktigt. Det där ”fladdret” alla pratar om. Riktigt kittlande faktiskt. Knäppa lilla person i min mage som ligger där och chillar.

Aja. Om du också är rädd för corona – SKRIV FÖR GUDS SKULL INTE DET TILL MIG. Hahahha. Nej men jag orkar inte med fler domedagsprofeter helt enkelt. Kommer inte sova inatt då. Have mercy för denna gravida hormonfyllda kvinna. Har du en lite mer positiv synvinkel? Ja dela gärna dom fake newsen med mig tack.

Annars då? Jo, har rätt roliga skrivjobb denna vecka som jag sitter med. Påbörjat en novell om tjej som ”får nog”. Får se om den blir publicerad nånstans inom kort.

Puss puss trevlig tisdag

35 kommentarer | “Halva tiden – check!”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. Sandra skriver:

    Master efterfrågar ”positiv synvinkel”. Var så god!

    Dr Drew slams Coronavirus Coverage
    https://youtu.be/PWY0oZV51VY

    1. Lina skriver:

      Dr Drew, lol

      1. Hanapee skriver:

        Haha ja det var en liten kul delning, men HEY what ever takes you throu the night osv

  2. A skriver:

    Följer en del läkare på youtube och tycker alla är så himla lugnande, sakliga och icke-panikiga (till skillnad från mycket media). Bla Mama doctor Jones (gynekolog/obstetriker) och doctor Mike (Allmänläkare)!! / är inte alls orolig (kanske naiv idk 🤪)

  3. Signe skriver:

    Jag tror väldigt få kommer att råka illa ut i Sverige. Dock är det ju riktigt bra för framtiden om alla inser att man inte måste resa så ofta(speciellt med flyg!)?? Så denna ”skräck” kanske ändrar folks livsstil så att klimatet blir lite mindre krisigt och fabriker släpper ut mindre när folk slutar konsumera.

  4. kimmen skriver:

    Sjuksköterskestudent. Corona är inte värre är flunsan. Såklart vill man väl aldrig vara sjuk (inte ens förkyld!), men inte så att du behöver oroa dig. Bästa sättet att skydda sig är att tvätta händer och nysa i armveck. Holla!

  5. Linnea skriver:

    Sååååå trött på corona. Orkar liksom inte oroa mig för hela grejen är så uttjatad. Är gravid och trött och vill bara scrolla lite aftonbladet och läsa nåt kul kändisskvaller. Men nej det går inte!! För det står bara om den jävla coronaskiten.

  6. Anna skriver:

    Försöker lugna min egen oro med att det här kommer bli en spännande P3-dokumentär om några år

    1. Lisa skriver:

      Haha

    2. Malin skriver:

      Tänkte exakt samma för en stund sen

  7. Oops skriver:

    Är 0 % rädd för min egen skull för jag vet att min kropp klirrar detta. Äter ju för fan grönsaker HELA TIDEN så det är dags för en nice pay off nu. Nästan att jag vill ha det så jag kan utmana kroppen lite och kolla hur lång tid det tar innan jag är på bena igen!!! Plus att jag inte vill bli hypokondrisk så jag vägrar all skrämselpropaganda! Träffar klienter dom har sådana tendenser och vill själv må bra och vara chill så länge jag bara kan. Har dock släktingar i Iran som fått corona och där är jag lite orolig, men inte jättemycket. De kommer att bli bra å. ❤️

  8. A. skriver:

    Arbetar på sjukhuset där de med Corona vårdas i Stockholm. Jag är inte orolig ❤️ och jag är också gravid (v. 30).

  9. Sofie skriver:

    Trots hypokondriker (hälsoångest och gad) är jag inte orolig för coronaviruset i sig. Är typ förvånad över att jag som anser mig själv som världens oroligaste människa inte kunnat förmå mig bli rädd för Corona. Försöker tänka på alla som blir friskförklarade i förhållande till allvarligt sjuka/dör. Nu vet jag inte hur corona ställer sig i förhållande till ex svininfluensan som det ju var superhets kring för ett par år sen. Vad jag däremot vet är att alla var livrädda och vaccinerade sig. Min bror fick svininfluensan och det innebar att han var lite febrig och krasslig en vecka sen var det bra igen. Tänker att det nog blir så för 98 procent av alla som får Corona med. Förstår oron för äldre och redan sjuka men kom ihåg att vi har sjukt bra vård. Visst att vården kan bli överbelastad (den är väl det alltid) men de allra flesta kommer ju inte behöva vårdas på sjukhus utan hålla sig hemma. Så om om om nån av dina nära och kära blir sjuka och om om om det blir allvarligt så kommer de få vård. ❤

    Och 20 veckor fram har vi SÅ mkt bättre koll på viruset och förmodligen har allt stabiliserat sig så när er lille bäbis vill ut så är det inte mitt i stormens öga längre. Det kommer gå bra!! Försöker tänka som du själv säger att stå på det logiska benet. Försöker för övrigt tänka på det rätt ofta i mitt oroliga liv haha.

    Det jag kan bli orolig över är oron över Corona och hur samhällsfunktioner påverkas pga alla åtgärder (som kanske är jättenödvändiga men ändå). Typ isolering o börskrasch etc. Men skit i det nu.

    Det blir bra!!

  10. Sofia skriver:

    Ska föda i juni och tänker att då är det varmt och sjukdomar sprids inte lika lätt 🤷🏻‍♀️

  11. Sjuksköterska på akuten skriver:

    Hej Hanna! Som någon ovanför skrivit, det är inte farligare än vanlig influensa eller magsjuka. Symptommässigt är det samma sak som en lunginflammation.

    Faktum är att vi på akuten nu för tiden tar provet på samtliga patienter som inkommer med symptom för detta, typ feber (även om det är en cancerpatient med nylig cytostatikabehandling, och alltså antagligen har feber relaterat till denna), hosta (även om de har känd lungsjukdom sedan tidigare), vi går tillomed så långt att vi screenar Agda född 28 som sedan 15 år bor på ett demensboende. Det är alltså en bidragande faktor till ”den stora ökningen av bekräftade fall”.

    På dagtid används både på Huddinge och Danderyd ett provtagningstält vid infektionsklinikerna där hundratals kommer förbi för att bli testade. Dessa åker sedan HEM igen och vårdas alltså INTE PÅ SJUKHUS. Dessa kan liknas som sjuka o förkylning. De som läggs in och vårdas på sjukhus har alla en grundliggande sjukdom som beaktas (ex. Astmatiker, som kan få stora problem av pollen, damm mm) och behövs övervakas för att de inte ska behöva söka vård kontinuerligt när deras besvär eventuellt förvärras. Det finns bara en patient i skrivande stund som är inlagd på intensiven, och vi kan GISSA att denna alltså har flertalet andra sjukdomar i botten som gör den ökat känslig för infektioner och virussjukdomar. Hade alltså blivit inlagd på intensiven även för influensa.

    Jag har respekt för Corona men är 0% orolig. Vårdpersonalen som är satt i karantän rt behandlat patienten som visade sig vara positiv är bara rejält uttråkade av att sitta hemma. De mår alla bra. Det negativa med detta är att det saknas mer personal än vanligt hos oss på akuten, men vi är ju inte direkt ovana vid att jobba under väldigt dåliga arbetaförhållanden.

    Hoppas förlossningsvården blir mindre belastad i sommar, för din och övriga föderskors skull!

    Varma kramar till dig ❤

    1. Hanapee skriver:

      Grinar av ditt fina svar

    2. Lovisa skriver:

      Tack <3

    3. A skriver:

      Stämmer det att innan testades bara personer som hade känd koppling till nåt av riskområdena? Dvs när vi blev lugnade med att ”det bara är folk med koppling till nån som varit i Kina/Iran/Norra Italien som blivit smittade” så var det de enda som testades….. hursomhelst skönt att ni börjat testa alla nu!! Då förstår man ju varför siffran stiger fort!!

      1. Sjuksköterska på akuten skriver:

        Ja precis!

        När vi får in patienter till akuten där de här varit i någon riskzon samt har symptom får dessa inte komma in i reception/triage utan får tala med sjuksköterska via porttelefon och sedan gå en uteväg till ett isoleringsrum där vi isolerar kontakt/luftsmittor som mässling, tuberkulos osv. Har man symptom men inte varit i en riskzon går de inneväg som alla patienter men läggs på en vanlig sal med stängd dörr, så som vi isolerar droppsmittor som magsjuka, flunsa osv. Visar sig dessa sedan vara positiva transporteras de antingen till Huddinge (som är primärsjukhus för smittor) eller läggs in på Danderyds infektionsklinik (som är sekundärsjukhus).

        Det är alltså skillnad på misstänkt smitta och misstänkta symptom och vi behandlar dem/skyddar oss utefter det.

        Är också viktigt att komma ihåg att SÅKLART följa hygienföreskrifter och lyssna på folkhälsoinstitutet information. Men den otroliga hysterin och dödsångesten som finns rt massmedia kan gärna få lugna sig lite granna. Vi får in många som kommer skrikandes in på akuten och hojtar att de har corona (när de haft feber ett dygn och inte har någon som helst annan riskfaktor) vilket ju bara skapar en större oro i en redan ganska dålig situation.

        Tack för fina orden!!

        1. A skriver:

          Tack för svar!! Ni som jobbar i vården är ju så otroligt viktiga!!! Men blir ändå så fundersam på hur man håller koll på smittspridning när man inte testar alla (måste ju vara en del som satt sig själva i karantän men som inte kommer till akuten)… Det måste ju därför vara fler smittade egentligen än bekräftat smittade.

    4. Anna-Lena skriver:

      ÄLSKAR sakliga svar som dina :)

    5. Hej skriver:

      Hej! Jättefint svar, håller med dig i allt utom en grej så förlåt om jag är dryg, absolut inte meningen att kapa tråden eller..men det är verkligen JÄTTEilla om det finns nån uppfattning inom vården att cytostatika skulle ge feber?? Cytostatika sänker ofta immunförsvaret så man blir MKT mer känslig för infektioner, därför ska man vara väldigt väldigt frikostig med infektionsprover på dessa patienter! Absolut inte säga att feber kan förklaras av cytostatika! Förlåt igen om det var irrelevant för tråden, bara att i min vardag (arbetar som ST-läk på en onkologklinik) är detta eeeextremt viktigt o kan rädda liv<3

      Tack för bra blogg HP!

      Kram

      1. Sjuksköterska på akuten skriver:

        Håller helt med dig!! Förlåt, försökte förklara (väldigt) enkelt om neutropena patienter, som ju oftast kommer in efter en nylig cytokur som en feber, men håller med om att det låter väldigt klumpigt i texten. Är givetvis frikostiga på prover på dessa!

        1. Hej skriver:

          Ok jättebra, tack för svar<3

    6. C skriver:

      Va fint att du tog dig tid att skriva och förklara läget från ditt perspektiv!

    7. Emma skriver:

      Gråter nu. Av lättnad. Tack för detta. Är själv sjuksköterska men har inte vetat vilket ben jag ska stå på i detta. Folk är så HYSTERISKA och jag är en orosperson generellt. Så lätt att dras med även om jag har ett rationellt ben också. Nu står jag på det. Klart slut.
      HEJ!

  12. Ella skriver:

    Blir det några klockrena GVFÖ-recensioner? :D

    1. Hanapee skriver:

      Tyvärr inte i nuläget, ORKAR INTE ENS KOLLA

  13. Emma skriver:

    Jag vill också ha GVFÖ-recensioner!! Och eftersom man inte kan kommentera dina storys (vilket jag förstår fullt ut, själv får jag stresspåslag om jag får typ 5 meddelanden per dag som jag måste svara på) så skriver jag här: JA, tack för dina klockrena storys om pappaledighet.

    1. A skriver:

      Om du kollar hennes storys skrev hon ju även om varför hon inte orkar recensera GVFÖ 😉

  14. sophie skriver:

    Din bäbis är messias, allt kommer gå bra! <3 Hehe skoja men jag tror inte du behöver va orolig!

    1. Hanapee skriver:

      hahahhaa FRÄLSAREN

  15. sandra skriver:

    Alltså älskarrr din gravid-ilska, senast din rant på stories om föräldraledighet!! Ju mer jag läser på om hur fördelning av fl påverkar familjelivet, ekonomin och relationen till barnet desto mer provocerad blir jag av alla som inte delar så jämnt det går?! Nu har jag ”tur” som är gift med en man som dels längtar ihjäl efter att vara föräldraledig och som har ett jobb med samma lön som mig och utan personalansvar (dessa vanliga ursäkter..). MEN hade det inte varit så hade jag fan krävt att vi löste det ändå?? Man har ju ca 9 månader på sig att fundera på lösningar, spara pengar etc. Och det där med att vilja hit och dit, om man försöker blicka lite framåt så borde ingen ”vilja” ta ut så mkt mer än sin partner eftersom det har bevisat dåliga effekter på jämställdheten. Och har man en respektive som inte vill vara hemma kanske man ska fundera ett varv till på varför? Visst att alla är olika, men ens ansvar inför barnet är väl ändå lika? Visst kanske är lätt att sitta här och tycka saker när man är relativt välbetald, gillar sitt jobb samt själv är ganska opeppad på föräldraledigheten överlag.. Men så jävla deppigt att svenskar som har alla möjligheter i världen att dela lika i stooor utsträckning delar 80/20 :(((

    1. E skriver:

      Blir på riktigt ledsen över hatet mot folk som ”inte bara tar sitt ansvar och delar lika!!!”, för då känns det som att man inte förstått att problemet är multifaktoriellt och inte bara handlar om killar som vill ha karriär och kvinnor som vill vara trygga i sin traditionella roll… Jag blir otroligt provocerad för jag ser framför mig en övre medelklass som går med sin latte och sin Bugaboo på stan i Stockholm och pratar om ”moderna karriäristor” och ”usch, varför delar man inte bara liiiiiikaaaaaaa, vilka idioooooteeeeer som inte fattaaaaar”. Blä blä blä. Blir ledsen i ögat.

      1. Hanapee skriver:

        Lustigt. De i min närhet som inte delar lika är faktiskt de största ”karriäristerna”. Självklart är klass, hälsa och ekonomi och starkt kopplat till att inte kunna dela lika, men idag tar kvinnor ut 76% av alla föräldradagar och det sker i alla klasskikt. När jag pluggade genusvetenskap läste vi flera studier där just ”ekonomi” ofta används som SVEPSKÄL i precis alla konstellationer av arbete dvs ”nej han kan inte va ledig han har ju eget företag” eller ”ja lättare om jag som mamma är ledig jag har ju eget företag”. Själv hatar jag ingen på grund av hur man tar ut sin föräldraledighet. Däremot är det en otroligt viktig fråga för bland annat kvinnor på arbetsmarknaden, kvinnorollen i stort, ansvarsrollen fördelat mellan föräldrar, barnets anknytning till sina fäder och kvinnors pension. Mer om detta i måndagens pod :-)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Senaste kommentarer

Håll dig uppdaterad!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg