V. 18

10:41 2020-04-27

TjoFLÖJT

En bra morgon denna måndag eftersom det var första natten för mina luktärt ute på balkongen utanför sitt lilla drivhus – och de klarade sig jättefint. Hurra! Bra jobbat gubbar!!!!!1

I övrigt präglas starten av denna vecka av känslan: Jag vill resa! Jag vill dricka öl! Gå på fest! Jag vill inte jobba! Jag vill ha massa pengar utan att göra nåt ansträngande! Jag vill kunna göra planer! Jag vill va fri!

Men det är inte synd om mig såklart. Ha ha ha varför skulle det vara det liksom? För att jag måste ha tålamod? För att jag HAR ett jobb? Oj va jobbigt Hanna.

Jag läser den här nyheten på svt om att förlossningsrädda inte får planerat kejsarsnitt, och jag mår skit av tanken på det. För att det känns så nära förmodligen? För att jag är mitt i den där utelämnade känslan det är att vara gravid. Och så tänker jag på de förlossningsfobiska jag känner och hur det här skulle ha drabbat dem. Ren tortyr för en som inte vill att bli tvungen. (OBS! HALLELULIJAAAHHHh kom upp ny artikel där läkare dementerar detta! Håller tummen för det.

Och så tänker jag på några andra kompisar till mig som jag vet var ute i fredags bland massa andra. Och så blir jag så jävla arg. Att man inte ser sambandet? Att man inte ser hur ens egna handlingar bidrar till en kedja som i slutändan leder till en hårt ansatt vård. Att även om du inte hamnar på sjukhus, hamnar någon du smittar där och vips tvingas livsviktiga kejsarsnitt ställas in. Eller cancerbehandlingar. Eller så tar ecmo-platserna slut. Och ja, människor dör ju. Det kan ju ingen slå ifrån sig.

Nästan skrattretande att ALLA de fem krogar som tvingats stängas här i Stockholm (pga att mina kompisar och andra egoister är ute och trängs) såklart ligger i mitt kvarter och är de krogar jag gått förbi och knutit handen i fickan. Det är fruktansvärt provocerande att solidaritet inte kan stå högre än luststyrda egoistiska beslut.

Krisen är inte på något sätt över. Men vi klarar den här veckan såklart. Och nästa med. För att vi tänker på varandra och för att vi har TÅLAMOD.

Ja, så snabbt gick det denna morgon hörrni. Från luktärt till raseri.

Puss puss

44 kommentarer | “V. 18”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. Humlan skriver:

    Går in här och läser varje dag nu. Känns liksom bra, lite samhörighet. Är 2 veckor ”före” dig i min graviditet, vår första. Jobbar på IVA i vanliga fall. Håller med dig i allt som skrivs. Och förfäras, precis som du, framförallt när jag sett allt på jobbet i denna kris. Är eg inte vansinnigt orolig för min egen del, men för mina kära, och vad som kan ske vid förlossningen pga personalbrist. Något många inte tänker på. Fick kommentaren i veckan som gick ”hoppas nu X kan vara med vid förlossningen” och ett skratt på det. Som ett skämt. Hon fick barn för sex månader sedan. Helt insiktslöst, i min mening, då det är min och andras vardag och ångest. Att bli ensam. Eller att barnet blir ensamt. Stor kram till dig i vilket fall, tycker dina ord är värdefulla i samma gravid-anda som du beskriver.

    1. Madde skriver:

      Ja visst är det fruktansvärt! Är gravid i v. 27 men andra barnet och tänker nästan dagligen på hur det ska bli?!

      Tänk om jag är Corona-sjuk vid förlossningen? Elle min man? Eller båda två? Tänk om vår andra dotter är sjuk och ingen kan passa henne pga det? Tänk om jag är en av de kvinnor som ligger på intensiven i koma när de förlöser min son med kejsarsnitt och jag får träffa honom några veckor senare när de kan ta mig ur respirator?

      Katastroftankar så klart! Men det är ju inte så att det INTE händer!

  2. Frida skriver:

    Det som sägs i artikeln stämmer inte:

    https://www.aftonbladet.se/family/a/P9J367/overlakaren-om-installda-kejsarsnitt-stammer-inte-alls

    Älskar dig, men det är FÖR mycket moralpredikande här inne just nu.

    1. A skriver:

      Det verkar ju tyvärr behövas när man ser på folks beteende </3 Håller med Hanna till fullo, blir SÅ frustrerad.

    2. Zara skriver:

      Moralpredikan?!
      1) Hanna skriver om vad hon vill. Låt bli att läs bloggen ett tag om det knyter sig så i magen ?
      2) blir otroligt provocerad av att du skriver att det är ”för mycket moralpredikan”. Jag hoppas verkligen att du inte menar allvar, att du inte är direkt eller indirekt påverkad av denna fruktansvärda pandemi genom att ha en närstående som insjuknat eller rent av dött pga covid. För den här sjukdomen är hemsk.

      Jobbar själv inom sjukvården och har tagit hand om personer med covidinfektion. De flesta har det inte lätt :(

      Kan man inte hålla sig hemma från krogen, uteserveringen eller vad som helst enbart en – egentligen – kort period i livet?
      Om inte för sin egen, utan för andras skull? Det här kommer inte pågå hela livet och vi måste alla hjälpas åt.

      1. Hanapee skriver:

        <3 <3 <3

    3. Hanapee skriver:

      Ja herregud vad jobbigt det måste vara för dig med mina moralpredikningar, ska försöka ta med mig den tanken in i min oro för min parkinsonsjuka morsa med kol

    4. Victoria skriver:

      Men alltså hur kan det vara moralpredikan att tycka att folk gör fel som inte följer myndigheternas rekommendationer? Folk dör och sjukvården är kraftigt belastad, att tycka att folk ska agera på det sätt som svenska myndigheter ber dem om handlar väl knappast om moral utan om vett.

    5. Madde skriver:

      Verkar behövas!!! Eftersom ingen verkar kunna fatta vettiga beslut?!

    6. Anna skriver:

      Jag var hem till min 95-åriga mormor idag. Det vill säga, jag lämnade en kasse med bullar och blommor vid dörren, ringde på och backade sedan 5 meter för att inte andas i närheten, och sen hade vi en pratstund på 5 minuter där vi stod och ropade till varandra. Hon har sagt upp hemtjänsten för att hon inte vågar ha in folk i lägenheten, så den enda hon träffar någorlunda regelbundet är min moster, som handlar åt henne och levererar varorna som jag gjorde idag. Annars är hon ensam. Jag bor i en annan stad, så jag kan bara åka dit sällan.

      Jag vill kunna gå in och fika med henne, sitta och prata och kramas hejdå. Det gör jag inte. Jag är ju inte dum i huvudet.
      Samtidigt sitter folk tätt på uteserveringar som om ingenting hade hänt, och skickar vidare smittan, kanske till en kompis som smittar en kompis som jobbar i hemtjänsten och inte har råd att stanna hemma en dag för säkerhets skull, och som går och jobbar någons mormor som inte klarar att bo själv utan hjälp.

      Men visst, du vet säkert allt det här. Eller så bryr du dig inte. Det finns gott om influencers som inte skriver ett dugg om corona, och som till och med struntar i rekommendationerna, kanske de skulle passa dig bättre än Hanna just nu.

      1. Anna skriver:

        Ps DN skriver att ”Högsta antalet döda i Sverige under 2000-talet vid påsk”, att inte under någon vecka de senaste 20 åren har det dött så många som i påskas. Om inte det förtjänar moralpredikan vet jag inte vad.

    7. xx skriver:

      Fan vilken puckad kommentar.

    8. J skriver:

      Cry me a river Frida!!!! Hoppas du står ut trots påprackande av SUNT FÖRNUFT. Jävla tomte.
      Sorry not sorry
      Kram

  3. Anonym skriver:

    Som kommentar till din instastory om inställda kejsarsnitt. Vi är många som drabbas av att vården får ställa om till att i första hand ta hand om covid-patienter. Jag har den fruktansvärda j*vla bajssjukdomen endometrios och skulle opereras för det men nu är operationen inställd och uppskjuten på obestämd tid – i höst är jag välkommen att ringa för att fråga hur det ser ut i sjukvården :))) Har även hört att bröstcancerpatienters operationer ställs in???? Så sjukt. Jag vet inte om man kan vara arg på vinpimplande stockholmare för detta (jag bor dock i Malmö så jag kan väl inte gnälla på 08:orna för att belasta vården här, men malmöiterna är inte mycket bättre när solen tittar fram) eller vem man egentligen ska vara arg på, men jag blir gravt orolig för hur länge resten av vården ska bli lidande. Jag ska även beställa tid för cellprov (missade gå när jag blev kallad tidigare i år) och är väldigt nyfiken på om cellprov fortfarande tas, nån som vet? Jaja min tid hos SEXOLOG hos endometriosteamet blev iaf inte inställd. Det är tydligen viktigt att ett glatt sexliv främjas!! Men jag fick själv ställa in tiden för att jag är hemma med misstänkt corona sen 3 veckor tillbaks, hahahah. Livet nu, vad härligt det är.

    Jag ville bara spy ut mig lite frustration jag med. Jag hoppas förlossningsvården ska funka bra när du föder iaf <33

    1. Anonym igen skriver:

      Oj jag ser nu att du skrev om samma sak här också, inte bara på insta. Jaja då var ju kommentaren relevant till inlägget också så det var ju bra :)

    2. Lisa skriver:

      Det här tycker jag är så sjukt! Inte direkt så att folk inte blir sjuka i andra sjukdomar under coronakriset? Det kommer ju leda till fler dödsfall i längden om mycket annan vård ställs in. Fattar ju såklart att det är resursbrist etc men blir så arg när jag tänker på hur människor lider på alla sätt pga denna sjukdom, och inte bara dem som har covid19. Måste finnas andra sätt att lösa det på än att livsviktiga operationer ställs in.

      1. Sofia skriver:

        Det är väl en prioriteringsfråga? Att arbeta med akutsjukvård innebär, och framförallt nu i rådande krisläge, till väldigt stor del om att prioritera de patienter som har störst behov här och nu, inte om fem timmar eller i morgon. Viktiga operationer ställs ju inte in i onödan utan för att prioriteringslistan är så sjukt snäv att det på riktigt blir omöjligt att utföra sådant som inte är akut.

        1. Sofia skriver:

          Menade alltså absolut inte att patienter som verkligen behöver vård och någon form av behandling eller operation ”borde” bortprioriteras. Utan bara en förklaring på varför det kan blir så <3

        2. Anonym skriver:

          Hej, jag som skrev den första kommentaren här 🙋‍♀️ Jag har full förståelse för att min operation fått skjutas på framtiden, att covid-19/intensivvården måste prioriteras nu, att resurserna inte räcker till. Men likväl är vi ju massa människor som i olika grad blir lidande av inställd vård och det oroar mig. Det innebär inte nödvändigtvis att jag tycker de gör fel. Fast när det kommer till cancerpatienter är det väldigt svårt att förstå och acceptera måste jag säga. Usch, så svåra frågor, hemskt att det ska behöva vara såhär!

          1. Sofia skriver:

            Ja, instämmer! Bedrövligt med alla som direkt och indirekt lider av denna pandemi. Håller tummarna för att det löser sig för dig och med din operation på bästa möjliga sätt <3

            1. Anonym skriver:

              Tack, vad gullig du är!!

  4. Malin skriver:

    Tror dock det finns en risk att du hade varit med dina kompisar där om det inte vore så att du är gravid….

    1. Anna skriver:

      Och det baserar du på…?
      Hon har flera gånger skrivit om anhöriga i riskgrupper, så jag tror hon gjort analysen att man bör sig på sig, gravid eller ej.
      Även fast man annars gillar att gå ut och festa betyder det inte att man inte kan fatta när det inte är läge att göra det. Det kallas sunt förnuft :)

      1. Anna skriver:

        Att man bär skärpa sig, ska det stå.

    2. Hanapee skriver:

      tror dock det finns en risk att du är hjärndöd………

      1. Madde skriver:

        😂👍

  5. Maja skriver:

    Tycker att det är SÅ SKÖNT när du skriver om corona. Kan kännas så ensamt annars, det är jätteskönt att veta att andra delar oron och tar det på allvar.
    Att folk fortsätter umgås som vanligt tillsammans, trängs på barer eller tar andras oro som moralpredikan gör mig helt chockad? Fattar inte folk att det är en pandemi som pågår??? Det är något vi inte hanterat som samhälle innan, och det lär dröja innan det går över. Känns som att folk älskar att dyrka solidaritet och gemenskap, tills det verkligen gäller. Så otroligt ledsamt att se hur människor beter sig nu.

  6. Ida skriver:

    Du har rätt Hanna!!att folk inte förstår allvaret är otroligt😟😟

  7. J skriver:

    Tack för att du använder din plattform till att skriva om det här, så viktigt❤️ Håller med dig om prick allting, heja dig Hanna!

  8. Anonym skriver:

    Det deppiga är att du verkar vara den enda bloggaren som tar situationen seriöst. Tycker det är absurt att vuxna människor inte KAN avstå lite nöjen under en fucking världskris. Typ ”men just precis JAG måste faktiskt FESTA och vara social och gå på restaurang och hälsa på min pojkvän i en annan stad och skapa content”. Så deppigt och pinsamt att alla är såna egocentriker. Herregud hur mycket problem har man inte om man inte klarar av att INTE festa. Sjukt.

    1. Anna skriver:

      När jag ser folk som inte kan hålla sig hemma utan fortsätter som vanligt tänker jag alltid att de borde skaffa en hobby. På riktigt. Såklart det är skittråkigt att sitta hemma om det enda du gör annars är att hänga med kompisar på stan eller gymmar och inte behövt fylla tiden med annat, men att vara hemma betyder inte att man bara sitter och stirrar i mobilen. Vafan, baka nåt, lär dig ett hantverk, börja spela ett instrument, läs en bok. Man behöver inte välja mellan total passivitet hemma framför tv:n eller att bryta mot rekommendationerna. Har folk glömt hur det var när man var liten och man verkligen gick upp i sina hobbies och bara satt och gjorde pärlplattor i timmar och tiden försvann för man bara ville fortsätta? Sy om byxorna, tälj en jäkla smörkniv, virka nåt oformligt, rita av din partner oigenkännligt, och gör det igen och känn att det går lite bättre nästa gång, eller gör nåt du redan är bra på, bara du GÖR nåt. Som ger ett riktigt resultat och som inte eldar på en kris vars like vi inte sett i modern tid.

      Slut på brandtal.

      1. Jessica skriver:

        AMEN! Anna, klokaste jag läst, jag håller SÅ med.

      2. Lovisa skriver:

        Eller gör ingenting? Ligg hemma och kolla på modern family för 6172 gången? Varför denna ständiga besatthet i att en skärm är ”dåligt”? Man kanske ägnar all sin tid på skärmen till att läsa nyheter? Läser en bok? får inspiration till balkongen Som man vill göra under sommaren? När man har LUST och KRAft igen? Eller kring att kolla på serier och filmer? Istället för att fundera kring ”att vara hemma betyder inte att sitta med mobilen” kanske man kan fundera kring varför dessa människor har ett behov av mänsklig interaktion? vad hade en lockdown gjort med den folkliga hälsan? Jag vet personligen som har tidigare lidit av lindrigare depressioner att 1 vecka, 3 veckor eller 7 veckor i karantän hade satt spår. Och dom hade inte varit bra. Dom hade inte resulterat i en blå sjal stickad av mig. Men det behöver inte betyda att man trängs på restaurang givetvis. Men kanske är bättre att försöka få en förståelse för människor som känner ett behov av att vara ~ute~ nu än att klandra dom?

        1. Lovisa skriver:

          Till det hör att både mamma och mormor är riskgrupp och jag gör min DEL för att inte bidra till spridning sjävklart. Är inte ute i onödan och har inte träffat dom fysiskt på över 1 månad nu men jag att klandra människor som gör annorlunda ger ingenting förutom bitterhet. Man kan göra som hanna och belysa vikten och ansvaret och vad det kan ge för resultat men förhoppningsvis finns det någon slags ”jag kan hålla två tankar i huvudet samtidigt”

        2. Anna skriver:

          Jag tror faktiskt att skärm i längden är dåligt. Eller snarare, inte att skärmen i sig är dålig, men att man mycket av den frustration folk känner av att vara hemma kommer ur att man timme efter timme rundar sina vanliga appar och sidor och serier, och inte egentligen gör något mer än att konsumera content, som sedan ersätts av nytt.

          Jag tror att man i en enformig vardag mår bättre av att inte bara titta på vad andra har gjort, utan faktiskt gör något själv. Inte av prestationskrav och för att visa upp på nämnda medier, utan för sin egen skull. Man aktiverar andra delar av hjärnan, man ser resultat, och man ser att tiden går framåt. Och det GER kraft!

          Naturligtvis har man kvar sitt sociala behov, men att skapa något kan kanske distrahera en från det en stund och göra det mer uthärdligt. Eftersom vi faktiskt inte bör träffa varandra. Och jag menade inte heller att de som på riktigt lider av den sociala distanseringen kommer sluta göra det hux flux av att virka en grytvante. Men jag tror inte heller att gå ut och festa är boten för de som återfaller i depression pga isolation.

      3. Carro skriver:

        ELLER HUR?! Så glad att hitta andra som känner såhär! Har ända sedan folk började klaga över social distansering-rekommendationerna känt att men hallå är det inte ett tecken på att man är en sjukt tråkig person om man inte kan underhålla sig själv utan att hänga på barer? Jag tycker också att det är kul att festa och jag fattar absolut att man som Hanna skriver i inlägget verkligen känner för att gå ut ibland. Det gör jag också. Men för det mesta har jag det mysigt hemma; jobbar, pratar med vänner, dricker vin och drinkar och öl, äter god mat, läser böcker, surfar på internet och är arg på alla dumhuvuden och glad för alla som sköter sig och ledsen för alla som dör och vårdpersonalen, tittar på serier och filmer osv. Och jag har ändå inga hobbies som jag håller på med nu! Om jag skulle bli uttråkad så skulle jag ta upp nån gammal hobby eller börja med någon ny. Om min kille inte klarade av att vara hemma för att han inte kunde underhålla sig själv så skulle jag verkligen göra slut bums. Fy fan vad tråkig människa man måste va om man inte kan ha det kul/mysigt utan konstant stimulans utifrån. Sorry för rant!

        1. Carro skriver:

          Obs menar inte människor som är deprimerade eller ”på riktigt” mår dåligt av att vara hemma/ensamma

      4. Emma skriver:

        Haha printscreenade denna kommentar för att ha som inspo de dagar när man slösar bort sitt liv framför tv:n för att man ”inte kan göra något” under Corona. Så bra kommentar!

    2. Madde skriver:

      Sen skyller de på att restaurangerna är ju faktiskt öppna så man måste ju få gå dit?! Och träffa fem olika sällskap på en helg? Drink där, middag där, brunch här, drinkar där, middag här…att det inte låter sjukt i deras huvuden??

      …sen verkar de ha inbillat sig att de alla haft coronaviruset för de har haft ALLA symtom redan och är immuna, något som ingen forskare hittills kunnat bevisa…

  9. Malin skriver:

    Hej!
    Jag är väldigt glad för dina ”moralpredikningar”. Jag tycker det är jobbigt när jag är hemma och inte träffat folk på länge. Känner lite stöd i att du och många av dina läsare gör samma sak som mig och begränsar sitt umgänge etc. Jag finner stöd i detta och att man inte belastar vården ☺️

  10. Orkar inte skriver:

    Det kan inte predikas för mycket om detta, tack för att du använder din plattform till detta! ❤️

    Jag sitter inne med min kille i vår lägenhet har inte träffat våra föräldrar sedan innan detta bröt ut, inga vänner, vi har hjälpt den 80-åriga granntanten att hämta mediciner från apoteket då hon inte ville gå själv, men i övrigt noll onödiga sociala kontakter utöver genom telefon eller i text. Har endast besökt akuten vid ett tillfälle (inte coronarelaterat) samt fyller på med mat och toalettpapper. Det onödigaste var ett besök till biblioteket för att låna kurslitteratur. Annars bara promenader i friska luften.

    Det är inte hela världen. Det är en så otroligt liten pissansträngning att göra om det betyder att det kan spara ett enda litet liv. Sett till hur tillvaron ser ut för många just nu känns det som livets lyx att kunna gå en tur och röra lite på benen. Mina gamla föräldrar som tillhör olika riskgrupper sitter inne i sin tvåa, beställer hem mat, enda ärendet utanför dörren är att hämta posten. Och även dem är lyckligt lottade, de är friska just nu och bara de klarar sig undan att smittas kommer de, när detta är över, kunna fortsätta sina liv som vanligt och njuta av pensionen och krama oss barn och barnbarn och bli gamla tillsammans.

    Just nu är det ca 2274 personer i Sverige som inte finns hos oss längre, som aldrig mer kommer få träffa sina nära och kära. Många barnbarn som aldrig kommer kunna krama sina mor och farföräldrar igen.

  11. Lite ledsen skriver:

    Är så så så glad över att du skriver så mycket och så bra om allt som händer. Finner på riktigt så mycket stöd och det känns lite mindre ensamt när en går in här och ser att det är fler som verkar vara vettiga och bryr sig. (Har börjat ta omvägar runt nytorget etc när jag går på promenad för mår så jäkla kasst av att se alla som sitter där och *njuuuter* som om ingenting hade hänt.) Förundras också över att det är människor som vanligtvis pratar om vikten av solidaritet. Men när det väl gäller så är bärsen i solen viktigare.

  12. Cassandra skriver:

    Hanna! Fortsätt gärna ”moralpredika” till alla egoister!!!! Du är bäst!
    Mvh
    Sjuksköterskan

  13. Malin skriver:

    Ett absolut måste med social distansering men tänker också på människor som bor ensamma. Väldigt mycket enklare i samboskap att avstå från ”onödigt” socialt liv. Fysisk närhet är svårt att ersätta genom en skärm.

    https://www.fokus.se/2020/04/social-isolering-ett-dodligt-hot-for-manniskan/

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Senaste kommentarer

Håll dig uppdaterad!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Mest läst på NG