Två bilder på goda saker? Och annat

10:27 2020-06-06

Älskade ni! Lördag idag!

Vaknade först 04:00, kissade, sen 05:00, kissade, sen 06:00, kissade och lyckades somna om till 08:00. Visst är det kul att höra exakt redogörelse för mina nätter? Ni sitter spänt och funderar över hur Päschons natt varit och äntligen får ni veta. Hm jag tänker att de här vakna nätterna trots allt är nån slags kroppslig förberedelse för när jag ska upp och mata bebisen när han är här? Aja, gör mig inte jättemycket när mitt liv i övrigt flyter på rätt lugnt nu inför födseln. Har börjat trappa ner på jobb efter en mer intensiv vår och känner mig relativt *zen*.  SÅ TACKSAM FÖR DET.

Igår till exempel tog jag mig säkert 40 minuter till att sitta på en bänk och äta den godaste glassen i år (från italienska kiosken Gelato bredvid mig här på söder). Och herregud? Fick en smaklökschock, ställde mig på bänken viftade med armarna för uppmärksamhet, skrek rakt ut, sprang runt i parken och försökte få folk att smaka det jag upplevde. ”SMAKA” skrek jag och tryckte in skeden i munnen på en äldre kvinna.

Nä.

Jag satt ju bara där rakt upp och ner och åt. Scrollade lite.

Jag lägger ju, säkert som många av er, stor tid på insta och det har blivit ett självklart informationshämtade från världen. I och med demonstrationerna mot mordet på George Floyd (och de andra som brutalt mördats av rasistiskt maktmissbruk i USA) och den revolution vi (förhoppningsvis) ser just nu – har jag tittat på en massa klipp som olika svarta kvinnor från olika samhällsklasser och delar av världen har delat på just instagram. Och jävlar vad det gett mig nya insikter och tankar. Och jag inser va usel jag varit på att förstå vad rasism faktiskt är och hur utbrett det är, i USA, här och tja, överallt. Usel på att vara en antirasist som ifrågasätter, stöttar ekonomiskt och politiskt (annat än valsedeln i svenska valet då) och framförallt; lyssnar. Skäms över mina sånna ”aha åh fan” upplevelser jag haft senaste dagarna eftersom det betyder att jag låtit den här systematiska rasismen pågå. Att jag inte lyssnat tidigare. Är väldigt väldigt tacksam för alla de här rösterna som gång på gång orkar förklara. TACK.

(För dig som har möjlighet; HÄR kan du stötta BLM ekonomiskt. Även Bail Funds som hjälper de fängslade demonstranterna i USA just nu).

TÄNK om den maktgalna rasisten med mikropenis blir avsatt i november.

Hmm. Hur går man vidare i själva blogginlägget nu då? Jo kanske med att jag bakat min första pavlova.

Jag hade aldrig gjort en maräng i mitt liv. Men nu är den första gjord och jag lyckades faktiskt!? Mycket tack vare er på instagram som följde min live och gav mig tips om hur den skulle gräddas. Tack för det. Den blev perfekt seg i mitten och hård på ytan.

Som mig? Fast tvärtom? Hahhehfjfjskks

Oj vad spretigt blogginlägg det blev idag. Hoppas ni orkade ta er igenom det. Nu ska jag grundmåla en hylla och godkänna en faktura. Perfekt arbetsbörda en lördag.

Puss och va rädda om er älskade ni

38 kommentarer | “Två bilder på goda saker? Och annat”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. Emma skriver:

  Jättebra med demonstrationer mot just detta- men inte nu väl?

  Lite nyfiken hur du kan få igång så totalt på fulla uteserveringar med under 49 pers men inte ett ord om att ses tusentals personer.

  Jag som sköterska i äldrevården (som jobbar på ett boende som tack vare restriktioner har noll fall) blir så upprörd över dessa demonstrationer. Som ett slag i magen mot oss i sjukvården som försöker skydda dem mest utsatta och inskränker på vår egen fritid.

  Dessa demonstrationer kommer leda till fler smittade.

  1. sofia skriver:

   det är klart d e skillnad på att folk demonstrerar för sina liv än att dom sitter o tar en öl i solen för att de e ”lite trevligt”?

   1. Sofia 2 skriver:

    Men också en jävla skillnad mellan 49 och 8000 personer.

    1. Carro skriver:

     Fast jämförelsen är ju inte 49 vs 8000. Jämförelsen är ju såklart ALLA som är ute och träffar folk på uteserveringar pga egoistiska vs alla som demonstrerar i Sverige.

     Så. Himla. Trött. på folk som spelar dumma. För det kan ju inte på riktigt vara så att ni tror att det är 49 vs tusentals.

     Är själv kluven inför demos ju nu och ger pengar osv istället, MEN förstår verkligen att man tycker att det är viktigt att demonstrera också och det är viktigt att protestera vs det finns INGEN bra anledning att hänga på uteserveringar osv just nu. INGEN.

     1. Emma skriver:

      Fast nä det va just antalet min jämförelse handlade om. Jag personligen tycker inte det är jättekul att se folk sitta och dricka öl i dessa tider. Heller. Självklart är demonstrationer viktigare.

      Det jag mena va att jag läst mycket i denna blogg om att minska smittspridning och tänk på sjukvården och alls sköra som kan få Covid. Och inte ett ords kritik mot att så himla många ses och liksom ökar risken för smittspridning enormt. Påtal om att ha två saker i huvudet måste man väl kunna avsky rasism och tycka att det är beklagligt att folk ses så himla många.

      Det är ju heller inte 2000 som sitter i klunga och dricker öl. 2000 personer som ses och byter smittor och går hem till anhöriga och ökar smittan vi alla- eller iaf många försöker strypa.

      Jag kanske är extra skadad av att på nära håll jobbar i äldrevården som sjuksköterska. Vi jobbar med hotet att det ska komma in på boendet dagligen och jag kanske är skadad av att mina vänner jobbar på Iva och inte vet om deras semester ska bli beviljad och dagligen ser folk lida.

      Jag tycker personligen att det borde finnas fel tid för demonstrationer. Och det är dessutom verkligen inte bara vita som dör i Corona utan i Sverige har det varit stor andel personer som är utlandsfödda. Jag skulle gladeligen varit med själv och demonstrerat om det inte vore Coronatider för tycker detta är så viktigt.

      Men jag har så himla svårt att bara heja på när smittan sprids kommande veckorna tack vare detta…

      1. Hanapee skriver:

       Men. Det du läst ”i den här bloggen innan” är ju kritik mot människor som låter egot gå före. Att demonstrera mot den systematiska rasismen i världen är inte att låta egot gå före.

  2. Hanapee skriver:

   Men. Om inte nu? När? Som att rasismen och frustrationen över den stannar av och väntar ut en pandemi? Det är inte optimalt, nej. Men jag förstår de som vill demonstrera och jag förstår privilegiet i att bekymra sig mer över pandemin än rasism. Jag själv var inte inte där pga höggravid och anhöriga i direkt riskgrupp och det är klart jag blir orolig. Men att jämföra demonstration mot något som skördat och skördar miljontals människoliv med människor som glatt trängs inne i butiker eller krogar nu – jag tror du förstår och ser skillnaden. Två tankar i huvudet samtidigt, det måste vi kunna ha i de här tiderna. <3

   1. Sofia 2 skriver:

    Men tänker att det går att bekämpa de båda livsviktiga problemen samtidigt på ett vettigt sätt, utan risk för en oerhört stor smittspridning.

    1. Madde skriver:

     Gud jag håller verkligen med dig Sofia!
     Jag anser att det är fullständigt oansvarigt! Rimligtvis har det funnit andra sätt att göra detta på!

     Det handlar inte heller bara om att utsätta sig själv och vara okej med att ta risken (i likhet med att sitta på uteserveringen och ha trevligt) utan vilka konsekvenser det får för andra! Jag kan inte för mitt liv förstå hur man kan rättfärdiga att 8000 människor samlas på ett och samma ställa under rådande omständigheter!

     Om smittspridning tar fart igen handlar det inte om enskilda personer utan om fler Sjukfall, fler människor i behov av IVA, fler dödsfall (någon annans nära anhörig) och mer tryck på den utarbetade vården!

     Rent egoistiskt och ärligt, jag är själv höggravid och ska ha barn om 7 veckor, jag oroar mig för vad detta ogenomtänkta sätt att demonstrera på kommer att innebära för mig. Kommer jag vara sjuk pga den ökade smittspridningen? Kommer min man vara sjuk och jag tvingas föda ensam på förlossningen? Kommer barnmorskorna vara sjuka? Kommer vården vara undermålig pga det ökade trycket? VA FAN!?

     Egoistiska tankar är helt ärligt det som gjort mig rädd hela pandemin, precis som för de flesta andra, och det slutar inte nu! Jag har hållit mig fucking hemma för min egen skull och för andras!

     1. Carro skriver:

      Det handlar inte om hur många som är på ”ett och samma ställe”, det handlar om hur många som utsätter sig och andra för smitta. Ja, de som var på demonstrationen gör det. Men det gör också alla som ränner ute i butiker och hänger på barer och restauranger. Den första gruppen gör det av en viktigt anledning. Den andra gruppen gör det helt i onödan, och de är betydligt fler. Och gör det de håller på med hela tiden (fram tills det att de eller någon de bryr sig om, antar jag).

      Btw ni förstår att 50-persregeln inte är grundad på något vetenskapligt belägg för att just 50 pers är en viktig gräns. Det är en regel som finns i Sverige för att minska smittspridning GENERELLT. Ni är inte säkra för att ni är på ett ställe med 25 pers.

      1. Madde skriver:

       Du missar min poäng, argumentet med att folk ränner på restaurang kommer upp hela tiden, jag anser att det är precis lika oansvarigt som att gå ut i fysiskt demonstration.

     2. Rasha skriver:

      Ja men tänk att vita också kan vara rädda! Tänk! Jag är också gravid och icke-vit. Inte gnäller jag. Detta är större än mig. Fan vad vita gnäller jämt när det är obekvämt.

      1. Madde skriver:

       Med den logiken så borde alla ha varit på demonstration? Om det är det viktigaste? Unga som gamla, riskgrupp eller inte, gravid och icke-gravida? Människor Sverige över skulle ha tagit flyg och tåg för att infinna sig på Sergels torg?

       Om det viktigaste är att inte gnälla och se den stora bilden?

       Vi borde alla kunna se att flera saker är viktiga samtidigt och visst måste alla människor kunna få känna oro och rädsla? Oavsett hudfärg?

       Jag önskar dig trygghet under din graviditet, Hoppas du får känna det. Önskar det till mig själv också.

     3. Malin skriver:

      Ja Madde för dig handlar dina egoistiska tankar om förlossningen och rädslan där. Helt legitimt. Men för svarta personer handlar väl isf egoismen om att få gå på en demonstration och visa att det är nog. För deras egoistiska tankar är att en demonstration kan rädda dom från att någon närstående eller dom själva får utstå övervåld från poliser och ordningsvakter. Allt handlar ju om vilket perspektiv man har….

      1. Madde skriver:

       Då får vi alla helt och fullt bara ta risken med en ny våg av smittspridning och anse att det är värt det.

       Det är ju rimligt att anta att folksamlingar av detta slag kommer att öka smittspridning på nytt, något annat känns otänkbart. Vi har ju trots allt alla sett de modelleringar som gjorts kring smittspridning, många har även delat dem på sociala medier eller i kanaler som denna.

       Då får vi alla ta det och det kanske det kan vara värt i detta fall, mycket möjligt att det till faktum är värt det. Men att tro att det inte ska påverka smittspridningen är ju i det närmare otänkbart.

   2. Karin skriver:

    Tycker du förklarar det så enkelt och bra, Hanna. Det är kanske just demonstrationer mitt i en pandemi som krävs för att vi vita ska fatta? Det är ju ganska talande för hur stort problem rasism är, om man väljer att demonstrera nu i rådande läge. När så många vita fortfarande inte fattar, hur ska man annars få dem att förstå? <3

    1. Rebecca skriver:

     Precis det här! Ja det är en pandemi och det säger ju något om hur allvarliga konsekvenser den strukturella rasismen får i samhället att man går ut och demonstrerar TROTS att det innebär en enorm risk för smittspridning. TROTS att man riskerar repressalier (beroende på var i världen man befinner sig och vilka pandemirestriktioner som finns). Vi som är vita i ett samhälle där vit är normen kan omöjligt förstå helt och hållet. Men vi kan inte göra oss själva till offer och skifta fokus till oss priviligierade varje gång som en förtryckt grupp säger ifrån. Vi letar alltid fel med det de gör. Varför inte istället fokusera på varför så många människor ger sig ut och demonstrerar i rådande pandemi, istället för att smutskasta en viktig och nödvändig rörelse? Vi borde vara uppriktigt oroade och chockade över att demonstrationer trots allt sker NU, inte fördöma dem för att dessa personer inte tar sitt ansvar som *goda medborgare*. VI priviligierade har inte tagit vårt ansvar när vi blundat för rasismen. Det är verkligen på tiden att vi faktiskt lyssnar nu. Strukturell rasism dödar också och då inte bara genom polisvåld, utan även i vardagen när en person som inte är vit ska föda barn t.ex. Ja, det kommer sannolikt bli en högre belastning på vården pga. demonstrationerna, det är sorgligt och allvarligt, men det blir så otroligt förminskande att ha det som fokus.

     1. Madde skriver:

      Det är även förminskande att säga ”det är risken man får ta”. För det handlar inte om att ta egen risk, det handlar om att utsätta andra för en potentiell dödlig sjukdom. För jag undrar uppriktigt vilka som kommer tycka att det är värt det när de intuberas på IVA i covid. Att de satte ner foten i en fysisk demonstration. Jag skriver inte det för att provocera, i min värld är det ett reellt senario.

      Givetvis är black lives matter oerhört viktigt! Men det finns andra sätt att engagera sig på, de kan även de som demonstrerar göra. Själv har jag istället skänkt pengar, utbildat mig i ämnet och tänker att jag kommer kunna ta en mer aktiv ställning i alla sammanhang.

      1. Hanna skriver:

       Men vi måste ju kunna se en skillnad på en pandemi och strukturell rasism? Absolut att det inte är optimalt att gå ut i demo nu men jag som vit har fan ingen rätt i att ha en åsikt i det. Svarta personer har dödats varje dag i flera hundra år, trots icke-existerande pandemi. Men det har vi ju skitit i? Men nu när en pandemi kommer som även kan döda oss vita, ja då ska vi skrika oss hesa. Om inte svarta hade blivit utsatta för rasism hade inte demon behövt ske. Men det behövde dem pga de har fått nog. Varför har inte ni det?

       1. Caroline skriver:

        Exakt Hanna! Älskar dig och dina kommentarer på det här inlägget (och dig också förstås Master som resonerar så bra om det här). Så obehagligt att folk här i kommentarerna är så bekväma med att ge uttryck för white privilege, eller liksom inte förstår att de gör det? Trots diskussionen som nu pågår!

     2. Sofia 2 skriver:

      Ca 5000 personer har dött av Covid-19 hittills i Sverige. Hur kan det vara en förminskande jämförelse? En inte alls rolig tanke: vilka tror ni är de som drabbas hårdast av en pandemi och en bristande sjukvård? Jo, de utsatta i samhället vilket oftare är just andra än vita män.

 2. Donna skriver:

  Jag håller med dig Sofia!

  1. Sara skriver:

   Håller också med dig Sofia! Det är väl att håna sjukvården rätt i ansiktet? En hel värld ligger delvis nere! Och dubbelmoralen att demonstrationen till viss del handlar om att inte dra alla över en kam, att så göra det genom att dra alla poliser (dessutom i Sverige) över en kam! Men det rimmar kanske dåligt att dela ut pekfingrar i detta.

   1. Hanna skriver:

    Men snälla

   2. Caroline skriver:

    Nej, Sara, protesterna handlar inte om att ”inte dra alla över en kamm”… (!!!!!!)

 3. anna skriver:

  Åh kan du ge tips åt en annan okunnig på länkar, poddar etc så att jag också kan få dessa pinsamma men ack så välbehövliga ”aha-tankar” för att jag MÅSTE och BEHÖVER förstå detta?

  1. Hanna skriver:

   Actiom4humanity instagramkonto, Brita och parisas podd, raseriet (podd), svarthistoria instagramkonto. Finns hur mkt som helst!!

 4. Johanna skriver:

  Till alla som är emot protesterna:
  1. Sociala rörelser utlöses ofta av något – i detta fall mordet på George Floyd. Visst att ”timingen” inte var den bästa men fan säg det till polisen som mördade honom, inte de som reagerar på det.
  2. Att vänta tills Corona är över med att protestera skulle inte få några effekter – man måste använda sig av the momentum. Tror ni inte att svarta försöker få sina röster hörda annars också? Det är bara att de inte blir lyssnade på annars. Tyvärr krävs en tragedi för att förändring ska börja ske.
  3. Att ge pengar osv är ett bra komplement till protesterna för de som inte kan protestera, men att alla bara skulle sitta hemma skulle inte leda till NÅGON skillnad. När MLK blev skjuten tog det dagar av protesterande för the Civil Rights act att införas – tror ni det skulle ske utan protesterna och genom namninsamlingar? Nej, det är inte så det funkar.

  Jag tror inte ni förstår hur brett och seriöst detta är – i sånna fall råder jag er att läsa på. Det kan helt enkelt inte vänta, för då är det för sent.

  1. Caroline skriver:

   Precis. Det är inte som att folk som engagerat sig i de här frågorna inte redan försökt med namninsamlingar osv…. Jag—som verkligen inte är någon engagerad hjälte—har skrivit på miljontals namninsamlingar, gett pengar, suttit på möten med equality and diversity committees på min arbetsplats, gått på protester, seminarier bla bla bla. Svarta och allierade har gjort de här grejerna i hundratals år. Protesterna sker nu och måste uppmärksammas och byggas vidare på nu för i vanliga fall görs alla de här grejerna men de har minimal jävla inverkan. Att tänka att man kan vänta till nästa sommar och sen ordna några fina välordnade icke-våldsamma protester där det inte blir dålig stämning och man är noga med att man uttrycker uppskattning för svenska poliser som är så fina och snälla, det är white privilege. Ni som uttalar er så här är väldigt mycket en del av problemet.

   Lite såhär: https://www.etc.se/ledare/nu-tranger-insikten-att-doda-svarta-manniskor-kommer-sta-er-dyrt

   Det blir ingen förbättring utan KAMP.

   PS Jag har utbildat svenska poliser och speciellt inom machodelarna typ nationella insatsstyrkan finns definitivt en grupp som väldigt gärna skulle bete sig som poliser gör i USA.

 5. JJ skriver:

  Pls tell tips om hur en lyckas med pavlovan!!! Min bästa tårta som ska ordnas till min födelsedag nästa helg 🥳🥳🥳

  1. Hanapee skriver:

   Gjorde marängen dagen före! Hade den i ugnen typ 10 min kortare än vad man skulle, stängde av ugnen och lät marängen stå där inne över natten?!?

   1. JJ skriver:

    Tack!!!!! Ska följas! 🎂🎂🎂

 6. Madeleine skriver:

  Måste erkänna att jag själv tänkte att det var riskabelt med demonstration under covid-19. Tänkte ”det är kanske inte bästa tiden att samla mycket folk”, ”det kan väl vänta”, ”det finns väl bättre sätt” osv osv.
  Är så glad att jag läst på 925:S grupp på fb samt den här tråden. Insett att jag som vit är liksom priviligerad att tänka på det viset just för att jag själv aldrig blivit utsatt för rasism och inte kan tänka in mig i hur det skulle vara och därmed ”blir det nedprioriterad i förhållande till covid-19”.
  Fy på mig ärligt talat. Insett hur otroligt ”lätt” det är att bidra till systematiskt rasism trots att jag inte VILL DET (då jag tycker black lives matter och även stått upp tidigare mot släktingar som uttryckt sig rasistiskt).
  Är glad att det inte är försent att lära sig. Donerat till BLM och tänker verkligen ett steg till i hur jag kan utbilda mig kring att inte delta i systematiskt rasism.

  1. Sofia 2 skriver:

   Men om det är white privilige att anse att det inte är läge att hålla en fysisk demonstration mot rasismen i Sverige när det är en pågående pandemi som lamslagit stora delar i världen och hittills dödat nästan 5000 människor i Sverige, så får jag ta det. Jag tycker ändå att demonstrationen kunde ha genomförts på annat sätt.

   1. Hanna skriver:

    Inte om, det ÄR white privilege. Och ja det får du ta, vad skönt att det känns ok för dig. För många andra gör det inte de.

  2. Caroline skriver:

   Fint skrivet Madeleine. Kände precis som du spontant/innerst inne, och behövde liksom ”skärpa mig” för att inte känna så. Är ledsen över att jag spontant kände så, men glad över att jag checkade mitt white privilege. Tänker att en viktig del i att förbättra sig i det här avseendet när man nu växt upp som vit medelklass är att inse att white privilege är något man inte blir av med, utan snarare något som man ständigt måste kämpa med att hålla i schack.

   Rekommenderar Robin DiAngelos bok White Fragility!

   1. Madeleine skriver:

    Tack! Känner igen mig i att det handlar om att hålla det vita privilegiet i schack snarare än att ”bli av med det”. Ögonöppnare det här. Liksom inte reflekterat över att svarta kompisar skulle ha haft det annorlunda än mig typ (är väl mer också att jag inte reflekterat ens över att vi har olika hudfärg i princip) men som jag nu ser på sociala medier vittnar om rasismen de utstått och jag blir liksom förvånad. Förvånad för att jag tycker rasism är korkat (dvs att rasism ens finns är ju jävligt korkat, det borde inte vara så) men också förvånad (och skäms) att jag inte ens reflekterat över att de har blivit utsatt för rasism. Det sistnämnda förstår jag nu just är vitt priviligeum.
    Tack för boktipset! Vill gärna utbilda mig nu så mkt jag kan. Sandra Beijer har också massa bra länkar och tips på sin blogg kring ämnet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp