Ett spel som handlar om sorg

11:16 25 Jun 2014

A song for Viggo är ett spel om ett föräldrapar som förlorar ett av sina barn.

Depression är ett ämne som sällan avhandlas i spel. När det väl skymtas i något manus är det snarare som katalysator för något annat. Sorg omvandlad till våldsam hämnd, till exempel. I ett medie som är så pass tredimensionellt i praktiken tillåts känslorna sällan bli mer än bara endimensionella.

Men det finns undantag. A song for Viggo är ett spel som handlar om sorg på ett annorlunda sätt. Det här är sorg så där som den är i verkligheten. Lamslående mörker för tungt för att kokettera med. Det finns inget romantiskt i det här. Den där sortens sorg som gör dig till den sämsta formen av du. A song for Viggo är ett spelprojekt som svenske Simon Karlsson försöker crowdfunda ihop ett startkapital för. Simon är sistaårsstudent på Future Games, en utbildning för den som vill bli spelutvecklare. Innan Simon började här pluggade han konst, och efter det arbetade han som modefotograf. Men det var med spel han kände att han ville uttrycka sig.

När jag får tag på Simon är klockan strax efter lunch och han har inte varit utanför sin lägenhet på fem dagar. Han låter nyvaken. Som indieutvecklare räcker det inte med att bara göra spel, du måste själv marknadsföra det också. Och med alla inflytelserika spelmedier i andra tidszoner tär det arbetet lite extra mycket. Men det är inte bara arbetet som tär på Simon.

– Jag har själv varit deprimerad i två år. Livet är jävligt tråkigt, liksom. Och… jag fick rådet av min psykolog att jag ska använda ångesten till att göra något kreativt av det. Typ subliminering. Och då har jag gjort det här spelet. Jag försöker verkligen gå in i ångesten när jag gör det här spelet. Det låter kanske lite väl Bergman, men det är någon slags självterapi nästan.

Spelutveckling som självterapi. Simon berättar för mig om handlingen i A song for Viggo. Om föräldraparet som förlorar sitt ena barn. Om hur deras vardag splittras på ett ögonblick. Men också om det överlevande syskonet som glöms bort i processen.

Jag måste erkänna att jag blev oerhört provocerad när jag först hörde om spelet. Tanken på att använda förlusten av ett barn som en slags känslogimmick berörde mig, som själv är småbarnsförälder, fruktansvärt illa. Men efter att ha talat med Simon en lång stund känner jag mig något lugnad. Han berättar om sin situation, men också om hur han intervjuat människor som själva förlorat barn. Bland annat en kvinna som själv råkade köra över sin son. Jag inser att med allvaret i att göra ett sånt här spel så kommer också ett enormt ansvar.

A song for Viggo är helt byggt i papper och animerat med stop motion-teknik. I formen liknar det därför spel som The Dream Machine, ett annat svenskutvecklat äventyrsspel – som också delvis handlar om det mänskliga psyket.

– Jag gör det här spelet för att jag är helt jävla inkompetent på programmering och 3D, liksom. Men jag vill göra ett spel ändå.

Det vita papperet och den styltiga animationen blir dock mer än bara ett bevis på Simons brister som traditionell spelutvecklare. Det vita, oskrivna bladet låter spelaren själv tolka in sina upplevelser, istället för att få allt serverat.

Experimentiella spel öppnar för annorlunda spelupplevelser. Och Simon tror att många kan relatera. Han har själv blivit kontaktad av deprimerade spelutvecklarkollegor som redan känner sig hjälpta, bara genom att problemen uppmärksammas.

– Jag kan ju inte säga att spelet är någon slags medicin, men om folk kan spela det och se att de inte är ensamma i sin situation så tror jag att det kan hjälpa.

Med fyra dagar kvar på Kickstarterkampanjen fattas knappt fyra tusen dollar för att projektet ska gå i mål. Det är tydligt att det är många som vill hjälpa att Simon hjälpa andra.

20 kommentarer | “Ett spel som handlar om sorg”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. find clipboard skriver:

  listen, if you write comments such a hopelessness, etc, it’s better not to comment a nice game but first you have need to read the article of this site.

 2. Mod Apk skriver:

  Underhålla med spel: techbigs.com där underhållande speltitlar tillhandahålls och ladda ner apk-filer gratis.

 3. MyCFAVisit skriver:

  Great idea man thanks keep it up all the time. am very happy to see your standard.

 4. My CFA Visit skriver:

  Thank you for posting something like this My CFA Visit

 5. Mod Apk skriver:

  Very amazing piece of content. I really enjoyed reading it. I want to read from from this site.

 6. HP is one of the best printer Manufacturer company in the world and they provide best and rapid customer service. Call HP printer Customer service number to get help with all problems related to HP Printer.

 7. AOL offers a range of integrated products and properties including communication tools, services and subscription packages. http://www.aol.com offcial site is official website of AOL, here you will find solutions for your all types of AOL products.

 8. Looking for Online Dissertation Writing Services? Here we provide, help with all the Dissertation Writing Services including Marketing Dissertation Help, Online Dissertation Help, many more from experienced writers at TreatAssignmentHelp. We have a vast team of academic writers and they are very professional to handle all queries and complete your projects. Call our WhatsApp at +44 7520644027, 24/7 hrs support.

 9. Great idea man thanks keep it up all the time. am very happy to see your standard.

 10. Thetechbytes.net skriver:

  Nice post. Thanks for sharing!!!

 11. Coc Mod APK skriver:

  Hey, I really like this blog and it was very helpful for me to thank you so much. Also, check out our blog.

 12. apkworlds.com skriver:

  Nice try to get some attention, but it still passes by.

 13. Hey, thank you a lot for sharing this article with us. I can’t say how grateful we are to read this. Also, I would love to share it with my friends and family, who are interested. I hope you will publish such articles in the future as well. It’s so helpful. Goodbye!

 14. listen, if you write comments such a hopelessness, etc, it’s better not to comment a nice game but first you have need to read the article of this site.

 15. Here skriver:

  Great idea man thanks keep it up all the time. am very happy to see your standard.

 16. GBWhatsApp2022 skriver:

  Your article and tips are incredibly interesting, are helping me a lot. It’s very informative. Thanks for the detailed info on this topic. It’s hard to find nowadays to know about the basics but you did it so much well.

 17. If you are still looking for trustworthy Assignments Writing Service, your search ends here. The GreatAssignmentHelper.com has got the largest team of expert professional writers offering stranded understudies perfectly convenient and bespoke compositions worthy of outstanding grades.

 18. snes roms games skriver:

  a great idea. Do you have any ideas for roms games?

 19. adeel skriver:

  Idle Heroes Mod Apk new 2021 with premium unlocked.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG