Anna designade om spelkaraktärer – mötte våg av manshat

11:08 4 Mar 2015

Skribenten och illustratören Anna Nilsson gjorde en make over-inlägg på spelsajten Svampriket – och kunde aldrig ana vad som skulle hända sen.

Fast egentligen är det väl precis vad alla hade förväntat sig. Skeendet följer exakt samma mall som det alltid gör. “Kvinna gör X för att belysa skeva könsbilder, möter fullständigt oproportionerlig hatvåg från internet-män”. Men vad var det Anna Nilsson gjort? Hon tog åtta stycken fightingkaraktärer och designade om dem så att de såg mer mänskliga ut.

Karaktärer som ser ut så här:

Designades om så att de såg ut så här:

Ganska snart nådde Nilssons inlägg större internationella forum och spelsajter. Och det var då det hela exploderade.

Kritiken mot Nilssons skisser är stenhård. Till största delen handlar den om att hon inte är tillräckligt skicklig med pennan för att ge sig på att göra en omdesign. Vilket naturligtvis är otroligt dumt. Vem bestämmer när någon blir tillräckligt bra för att rita utifrån egna idéer, liksom? Klassisk härskarteknik. En del av kommentarerna drar också ett klassiskt Gamergate-kort och kallar Nilsson rasistisk för sina versioner av de klassiska spelkaraktärerna. Karaktärer som alltså i många fall redan från början är exotiserade, sexistiska och gravt orealistiska stereotyper.

Jag tog mig ett snack med Anna om det som hänt.

Varför ville du göra om designerna?
– Alltihop bottnar i frustrationen över att karaktärsdesignen för kvinnor i fightingspel inte har utvecklats nämnvärt sen det tidiga nittiotalet. Alldeles för många av dem spelar fortfarande mycket på sex, har helt orimliga kroppsproportioner och akut klädbrist. När jämställdhetstänket går framåt inom så mycket annat står fightingspelen oroväckande stilla. Så jag ville visualisera problemet, och samtidigt säga: ”Hörni, så här kan man också göra!”.

Vad hade du förväntat dig för reaktion?
– Från Svamprikets läsare, i princip enbart glada tillrop och konstruktiv kritik. Från de utanför våra kretsar… mindre konstruktiv kritik. För att uttrycka det milt.

Hur blev reaktionerna?
– Svampriket har en enormt trevlig following, våra läsare är dedikerade och storsinta, så från dem fick jag den responsen jag väntat mig. Sedan länkades artikeln till 4Chan, och då började trollen läcka in och hata.

Märkte du någon skillnad i reaktioner och kommentarer när internationella spelsajter började länka till artikeln?
– Kommentatorsfältet på Kotaku är mestadels negativt, till såväl ämnet som konsten i sig, med några få som går i försvar för vad jag har att säga. Vilket var vad jag väntade mig. Ska man titta på det hela som stort så kan jag känna en viss ånger för kvalitén på skisserna jag la upp, för ett gäng ganska sladdriga konceptskisser är inte det man vill visa upp när en stor del av spelvärlden börjar granska dig i sömmarna. Men det är bara min konstnärliga fåfänga som talar.

Har du märkt några positiva effekter av att du länkats på Kotaku och dylikt?
– Inte direkt, även om vi har fått väldigt tung trafik till sajten. Det finns att hitta i kommentarsfältet, men jag varken orkar eller vågar finkamma kommentarsfältet efter dem.

Jag såg några kommentarer som skrev att du var rasist för att du använde traditionella klädesplagg på felaktiga sätt (typ), vad har du att säga om den kritiken?
– Det där rör mestadels Elena som är från Kenya, och många gick genast in och tog designen i försvar eftersom hennes originalklädsel inte måste anses vara vad den typiska kenyanska kvinnan bär. Hennes fightingstil är dessutom capoeira, så att hon skulle representera Kenya och enbart Kenya var inget jag övervägde. 

Läs hela originalinlägget på Svampriket här. Läs även Amat Levin om de områden där vi är sämst på jämställdhet och Sebastian Lindvall om fem hjältinnor vi hellre ser på film än ännu en Spider-Man.

20 kommentarer | “Anna designade om spelkaraktärer – mötte våg av manshat”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. Henrik Blomgren skriver:

  Du känner mig Micke. Jag har alltid sagt vad jag tyckt och tänkt. Jättebra intervju. Bra frågor. Intressanta svar.

  Men jag måste undra vad fick dig att välja den fokusbilden? Nyfiken mest över allt annat.

 2. Jonas skriver:

  Så du menar att det är positivt att göra karaktärerna fula? Vad är poängen? Du säger ” Vem bestämmer när någon blir tillräckligt bra för att rita utifrån egna idéer, l” Men då ingår ju även figurer som är väldigt stereotypa och uppfyller traditionella könsroller. Men det kritiserar du och dina gelikar. Ni tycker ju det är dåligt. Så varför kritiserar ni det om det är upp till konstnären hur han/hon vill rita sina figurer? Hela din blogg är full av självmotsägelser. Vilket iof är vanligt bland radikala feminister. En grupp som du verkar tillhöra.

  Tycker du allvarligt att Kotaku är en seriös spelsida? Den siten har alltid setts som ett totalt skämt av gamers. Siten är full av clickbaits. Minns en artikel av Patricia Hernandez som handlade om att om man dödar kvinnliga spelare i FPS spel så ska det räknas som våldtäkt(!). En korrupt journalist som för övrigt har promotat spelutvecklare hon känner väl. En av dom har hon till och med bott tillsammans med utan att berätta det för läsarna. På tal om gamergate och korruption inom speljournalistiken….

 3. Carl skriver:

  Jag har ett förslag till en ny titel till artikeln: ”Feminist attackerade yttrandefriheten – fick kritik från alla håll”

 4. Emma skriver:

  Jonas och Carl: Vilken härlig, modern approach ni har till det här! Men det är klart, om vi ska gå efter stereotyper och fördomar (vilket ni verkar gilla) så är ni båda troligtvis svettiga gamers som har befunnit er i en mörk källare sedan någon gång på 90-talet. Och då är det ju inte så lätt att vara modern! ;)

 5. Jonas skriver:

  Emma: Och du har en sex-negativ radikalfeministisk approach verkar det som =) Precis som blogginläggets författare som lustigt nog sällan svarar på kritik han får i kommentarsfälten till sina inlägg. Men det blir väl för jobbigt då. Bäst att bara fortsätta propagandan istället. Gamer är jag, men svettig håller jag inte med om. Jag kan däremot gissa att du inte är speciellt intresserad av spel och har ingen aning om vilka dessa karaktärer ens är utan att googla det först. Du är väl precis som andra radikala feminister bara intresserad av att pusha din agenda. Det är i alla fall min erfarenhet av att debattera dessa frågor online. Jag märker snabbt att mina motståndare inte kan ett skit om spel eller dess historia.

 6. S skriver:

  Jonas: kliv ner från den höga häst du red in på. Om du dessutom öppnar ögonen kanske du kan ta till dig att en inte behöver kunna hela jävla spelhistorien för att se det sexistiska i de avbildningarna. Hur mycket kan du om genus förresten? Insatt i genusforskningens historia? Men men, jag märker ju direkt om du inte kan något utan bara är en sån där rabiat-gamer som inte går att diskutera med.

 7. Donald Trump skriver:

  Hon var duktig på att göra om gubbarna så de blev fula.

 8. Jonas skriver:

  S: Och jag tycker du faktiskt ska visa några bevis på att spel med sexiga kvinnor skulle göra män mer misogyna eller sexistiska. Nehe du kan inte det? Hur mycket jag kan om genusforskning. Pratar vi om samma genusvetenskap som rekommenderar den ökända manshataren Andrea Dworkin som ansåg att all heterosexuell sex är våldtäkt på kvinnan? Det är en pajaskurs som består av åsikter och inte fakta. Den är inte ett dugg vetenskaplig.

 9. AOL offers a range of integrated products and properties including communication tools, services and subscription packages. http://www.aol.com offcial site is official website of AOL, here you will find solutions for your all types of AOL products.

 10. HP is one of the best printer Manufacturer company in the world and they provide best and rapid customer service. Call HP printer Customer service number to get help with all problems related to HP Printer.

 11. Johan ander skriver:

  The Perfect Write My Essay For Me Cheap Uk Team in Your Town. Your master assistor knows what you need this is why, Assignment Master along with its team is gearing up to cater the most trending wish of its fellow. We are all up to fulfill your wish and to introduce our ‘write my essay’ services in the UK.

 12. Kelly Rise skriver:

  Hey! Great article. Thanks a lot for sharing it. See more articles like this at https://essayslab.com/risk-for-infection-care-plan-sample.html Hope you will like it.

 13. centeno skriver:

  Viagra recommends taking sialis for 1-2 hours at least 30-40 minutes before having sex
  https://fuhrerscheinkaufenb.com/

 14. shawama skriver:

  Comprare patente di guida reale e registrata sul nostro sito web senza sostenere alcun esame o fare la prova pratica. tutto ciò di cui abbiamo bisogno sono i tuoi dati e verranno registrati nel sistema entro i prossimi otto giorni. Le patenti di guida devono seguire la stessa procedura di registrazione di quelle rilasciate nelle autoscuole
  https://ostaajokorttikorkort.com/

 15. Bigg Boss OTT Season 2 Release Date … The makers of Bigg Boss OTT 2 may
  premier the show in the month of February-March 2023. The final date has

  Bigg Boss 17 Live

 16. Brandon Stark skriver:

  Ultimately, nursing assignments are not just academic exercises; they are an opportunity to enhance our knowledge and prepare for the real-world challenges we’ll face as https://www.nursingpaper.com/examples/kings-goal-attainment-theory-essay/ nurses. So, keep up the hard work, stay passionate about what you do, and continue to provide excellent care both in your assignments and in your future nursing practice. Best of luck to all nursing students out there!

 17. travic345 skriver:

  The cyberpunk yellow jacket is an item that defies current trends. For individuals who wish to embrace the cyberpunk look, it’s essential to have in their outfit. thanks for sharing this post.

 18. WorkTrick skriver:

  Let me spill the tea on https://us.masterpapers.com/ – they’re the real deal when it comes to essays. Skeptical about using an online service, desperate times called for desperate measures. And let me tell you, they exceeded my expectations. The essays weren’t just well-written but also tailored to my style. Plus, the whole process was as smooth as butter. If you’re riding the essay struggle bus, hop on this site!

 19. Bernadette Huhn skriver:

  I read this type of content with a lot of interest because I am interested in it and I also like clothes like this Kanye West Yeezy Gap Jacket because they look good to wear.

 20. Sophia skriver:

  I read this article and i found its so funny i enjoy so much and also share with my friends. noel fielding smiley face sweater

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG