Vad Windows 10 har att berätta om dagens spelklimat

11:40 30 Jul 2015

Nu är ju jag världens kanske äldsta människa, men jag minns tillbaka till en tid innan internet. En tid då Minesweeper (ett litet pusselspel som skeppades med Windows och såg ut så här) på riktigt var något en spelade. Kanske inte för att det var världens roligaste, men det fanns liksom där. Ett småtrevligt tidsfördriv. Jag minns också hur vi på skolrasterna spelade Hjärter över datorsalens lilla nätverk, de gånger då vi inte lyckades tjyvinstallera Quake.

Det var tider det, säger världens äldsta människa. Men idag då? När Windows 10 är gratis – och skeppas med Candy Crush Saga? Visst måste det vara bättre nu?!

Korta svaret: nej.


Bilden är tagen från PC Gamer

Windows 10 har flera spel inbyggda i operativsystemet när du installerar det. Det är grymt. Men det är inte allt. Men många av dessa spel ska tydligen (jag har inte vågat installera min kopia än) också ha inbyggda annonser. Vissa av dem kräver att du tittar på 30 sekunder långa reklamfilmer. Du kan betala en månadsavgift för att slippa allt det här (och dessutom få vissa fördelar i spelen).

Det här är ett bevis för var spelbranschen är 2015. På gott och ont. Spelen förväntas driva in kronorna det kostar att skapa och upprätthålla ett operativsystem. Det kanske är mäktigt, på ett sätt. Men samtidigt också SÅ smutsigt. Spelen blir inte något mer än tidsfördriv byggda för att hålla kvar dig så länge som möjligt – så att du får fler tittade annonsminuter. Jag inser att min inställning kanske är lite naiv. Alla försöker väl tjäna pengar, eller? Men samtidigt kan jag inte låta bli att känna att det här är fel. På så många plan. Annonserna och reklamen har ju redan inkräktat på mitt vardagsliv i nästan alla andra former. I min mobil, på vägen till jobbet osv. Det här är ytterligare en yta som monetäriseras, en plats som mutas in för att få mig att konsumera ännu mer.

Min uppmaning till dig? Använd Windows 10, det ser rätt trevligt ut (mycket bättre än det Windows 8 jag använder dagligen, i alla fall). Men lägg din patiens med en riktig kortlek. Och spela ett spel med en berättelse istället. Jag lovar att det är värt det. 

8 kommentarer | “Vad Windows 10 har att berätta om dagens spelklimat”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. Oskar skriver:

  Det här kom väl redan i åttan? I alla fall reklaminslag i Minsweeper och Solitaire (om man valde att installera dom). Jag stör mig på reklamen men det är inte hela världen, de har ju utvecklat spelen en hel del och de är inte en del av Windows längre utan separata produkter liksom. Sen finns det ju mängder med mycket bättre gratisspel idag som bara är att ta ner, till och med i Windowsbutiken.

 2. Martin skriver:

  Det här är väl inget specifikt för Windows? Så har det varit i iPhone och Android i åratal. Och vad är felet? Ska spelen vara helt gratis? Antingen betalar du för spelen och slipper reklam, eller spelar du ”gratisspel” med reklam. Enkel matte.

 3. sabir skriver:

  we have been all knowing the website for free psn games as the trick at this website allows you to get the psn codes at http://pscodes.net online which you would be hoping for.

 4. Jenny skriver:

  This is the best website to those who want the free steam wallet codes online . http://keyscodeswallet.com/

 5. Jon skriver:

  The postings on your site are always excellent https://enablecookieswindows10.com/ Thanks for the great share and keep up this great work

 6. HP is one of the best printer Manufacturer company in the world and they provide best and rapid customer service. Call HP printer Customer service number to get help with all problems related to HP Printer.

 7. AOL offers a range of integrated products and properties including communication tools, services and subscription packages. http://www.aol.com offcial site is official website of AOL, here you will find solutions for your all types of AOL products.

 8. Ben Watson skriver:

  Thanks a lot for sharing this blog. Your content is amazing. Hope for getting more content like this in future. I also write blogs on QuickBooks errors my last blog is QuickBooks Error Code 9999

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp