Macka till middag

17:58 21 Jun 2015

VAD FAN ÄR DET DÄR? undrar ni. DET DÄR ÄR JU INTE MIDDAG gastar en annan argt framför datorn. Jo hörrni det är min middag, och jag har i den lyckats kombinera två enheter trendmat (som kanske nu mera är mailstreammat): Surdegsbröd och pulled pork. Och, ja, jag är medveten om att det är en fruktansvärt ful bild. Men jag kan väl inte alltid vara så fin i kanten.

Ni har nog ätit pulled pork. Ni har nog lagat den en massa gånger också. Vissa av er. Men nu gör vi det här ändå, talar om det. Pulled pork lagas i en tjock järngryta eller emaljgryta i ugnen under många timmar. Ibland sätter jag igång rätten på kvällen och går sedan och lägger mig, sedan på morgonen lukar hela hemmet som en grillfest i den bergiga delen av USA. Den behöver nog minst tre timmar för att bli fin, men ju längre desto bättre. Notera att om du planerar lämna grytan under en längre tid kan man med fördel skruva ner temperaturen en liten smula och hälla på någon extra deciliter vatten. Detta behöver du för att laga denna gud av fläskrätter:

1 kilo fläskkarré
Några gula lökar
Några vitlöksklyftor
En matsked tomatpuré
En liten näve socker (gärna farinsocker)
En deciliter vatten
Någon god rökig sprit typ whiskey eller annat kul du har hemma
Chili, gärna flera sorter. Jag brukar ha i torkad ancho och chipotle (när de är torkade kan man med fördel doppa chilin i kokande vatten några sekunder innan man skär upp den så vaknar den till liv)
Paprikapulver, gärna rökt om du har hemma
Mald koriander, en dutt spiskummin, en skvätt nymald svartpeppar
Salt (men obs obs obs börja sparsamt och fyll på om det behövs)
En skvätt äppelcidervinäger

Gnid alltså in din hammie med kryddorna ordentligt, lägg ner i grytan och släng i hastigt och lustigt klyftad gul lök, krossade vitlöksklyftor, alla vätskor och sedan helt enkelt locket på och in i ugnen på 125 grader så länge du orkar vänta. Kan vara värt att titta in och röra runt lite då och då, kontrollera att det inte ser för torrt ut och så vidare. Efter några timmar kan man tillsätta lite mer av alla kryddorna om man känner för det. När det sedan äntligen är dags att avtäcka skapelsen tar man helt enkelt ett par gafflar och drar isär köttet i strimmor som blandas på ett mycket tillfredställande sätt med såsen i dess omnejd.

Idag hade jag lite sedan tidigare, så jag lade en rejäl blob på en skiva surdegsbröd, hyvlade över lite ost och gratinerade i ugnen. Det kändes ganska bra.

Imorgon åker jag till Italien! I en hel månad! Ses på andra sidan! Med munnen full av tryffel!
/Slaktarn

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Andra bloggar

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg