Ny fransk lag förbjuder livsmedelsbutiker att slänga mat

22:29 1 Jun 2015

Accepterar endast hemlagat
Frankrike är matlandet framför alla andra, men är känt för att vara en nation av kulinariska traditionalister och har inte direkt stått på frontlinjen i att vidga matlagningsvyerna. Senaste halvåret har dock fransoserna förvånat med både det ena och det andra påhittet.
Först var det en kampanj bland livsmedelsbutikerna att få kunderna att köpa fler ”missbildade” frukter och grönsaker, sedan infördes en märkning för restauranger som i sina menyer vill tala om att allt är hemlagat, efter att det uppdagats att upp till sjuttio procent av de franska restaurangköken fuskade med hel- eller halvfabrikat. Förra veckan briserade ännu en matbomb (läskigt ord, matbomb?). Det är från och med nu förbjudet för större livsmedelsbutiker att slänga mat.
Livsmedel som inte kan säljas till butikens kunder ska istället i första hand gå till behövande och i andra hand bli djurfoder eller komposteras. Fett, ellerhur!? I Sverige slängs runt sjuttiotusen ton mat varje år. Vill ingen köpa så måste maten slängas, då regelverket säger att de anställda varken får ge bort eller köpa mat som passerat sista förbrukningsdag eller bäst-före-datum. Vill mat att maten ska bli till djurfoder istället så måste man vara registrerad foderleverantör, vilket ungefär betyder att man måste kunna garantera att djuren inte blir sjuka av maten och att man måste betala kontrollavgifter till jordbruksverket.
Vive la France! A la carte! Baguette, oui oui! Och så vidare!
/Slaktarn

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp