2 Hot 2 Handle

15:25 5 Jul 2015
Det är varmt ute. Jag tappar totalt förmågan att klä mig när temperaturen överstiger tjugosju grader. Generellt försöker jag att inte se ut som en total slusk, men förra sommaren gick jag klädd i ett par ganska anskrämliga löst sittande mjukisbyxshorts och en jägermeistert-shirt hela juli. Under årets värmebölja är jag något värdigare och överlever hettan i en klänning som liknar en bordsduk, samma varje dag. Det känns ändå som en uppgradering då den inte har någon reklam för otrevliga spritmärken på sig.
Jag hade egentligen inte för avsikt att skriva om min klädsel, men ibland kan man helt enkelt inte kontrollera sig. På temat dock: värmen är lite begränsande? Man är aptitlös, törstig och svettas mycket. Det finns inget sug efter att öka mängden svett genom att stå vid en spis och harva. Matlagning är oexalterande och ett nödvändigt ont snarare än något att njuta av.
Tur för oss då att det finns så mycket bra råvaror på sommaren, sånt som kräver ungefär trettio sekunders preparering. Som sparris, olika bönor i skina skidor, tomater, jordgubbar och andra bär, hundra sorters sallad, alla möjliga slags örter och havslevande varelser.  Eller bara en burgare från random korvmoj. Enkla grejer som tar noll tid att laga, så att jag kan gå iväg och ägna mig åt andra saker snabbt. Som att äsa böcker och dricka öl. Två grejer som jag inte äter mycket under resterande året men som av oklara skäl vinner mark i min diet under sommarmånaderna kommer nedan. Jag föreslår att ni delar med er av era slappa sommarnrättningar i kommentarerna.
1. Quesadillas i hundra olika utföranden
Innehållet varierar varje dag beroende på vad som finns mma och vilken tid på dagen de lagas till. Gemensamt är att det alltid finns ost i och alltid finns chili i. Ta ett tortilliabröd, helst med så lite skunkiga konserveringsmedel i som möjligt och gärna bakade på majsmjöl, och lägg på en platt yta. Ös på ost av den typ du har hemma, i skivor eller riven. Lägg på övriga ingredienser och avsluta med ytterligare ett lager ost som får limma ihop allt sammans med den tortillia du lägger ovanpå allt. Pensla eller ringla lite olja på utsidan och lägg i en medelvarm stekpanna eller en svinvarm grillpanna. Kör i ett par minuter tills den ser nygg ut och vänd. Dela i fjärdedelar eller mindre och ät. Jag tycker bäst om att ha svarta bönor, ost, chili, koriander och tomat i, eller den lite underliga varianten surkål, ost, majonäs, chili och salladslök. Denna är även KILLER att ha med sig på picknick.
2. Havregrynsgröt
Vad i helv… tänker du nu. Ja. Jag vet att det är fattigt och på inget vis nyskapande. Men det är hela poängen med detta. En rejäl skål med havregrynsgröt, en klick smör i och en skur färska blåbär på. No fuss. Vill man ha lite fuss kan man hälla linfrön eller physilliumfrön i gröten, eller ha i torkade bär och frukter. Och så kan du toppa med lönnsirap och rostade nötter eller äppelmos och grädde. Havregrynsgröt, en oändlig källa till glädje. Till skillnad från den förskräckliga chiapuddingen.
Som sagt, berätta gärna vad du själv har för fuss free sommarmaträtter som kräver noll eftertanke och tid utan att smaka poo!
Adjöss.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp