Var kommer pizzasalladen från?

21:40 20 Aug 2015

Idag har två frågor upptagit min tid.

1. Varför är katter så intresserade av fisk och räkor? Hur ska en katt i naturen någonsin få tag i en räka? Det är inte rimligt.
2. Varför äter vi pizzasallad i Sverige?

Om någon har ett vettigt svar på fråga ett kan ni höra er. Gällande fråga två har jag precis funnit svaret, och då detta är en matblogg känns det inte mer än rätt att jag sprider kunskapen.

Vad är pizzasallad?
Så kallad ”pizzasallad” är strimlad vitkål som dränks i en dressing på vitvinsvinäger eller ättika, olja och svartpeppar. När man beställer pizza på en pizzeria i Sverige får man så gott som alltid denna syrliga sallad till. Det sker ingen annanstans i världen. Underligt.

När dök pizzasalladen upp?
Fram till 1969 var Sverige lika pizzasalladfritt som resten av världen, men just detta år skulle det komma att ändras.

Vem kan hållas ansvarig?
…Då öppnade nämligen en man vid namn Giuseppe Sperandino pizzerian Pizzeria Piazza Opera i Stockholm. Han är ansvarig för att kombinera pizza med en tillhörande vitkålssallad. Av någon anledning (förmodligen för att det är gott) spred sig denna trend i en rasande fart, och till denna dag är vitkålstillbehöret standard på svenska pizzerior.

Ska du göra pizzasallad hemma?
Kul för dig. Byt ut vinägern eller ättikan mot citronsaft. Det är gott som sjutton.

PS! Det kan vara svårt att få till pizzan bra hemma om man inte har några ess i rockärmen. Skaffa dem genom att läsa det här gamla inlägget.

5 kommentarer | “Var kommer pizzasalladen från?”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. Agnes skriver:

  HAHA!! funderade exakt på det med katterna igår, helt orimligt ju? och de ”gillar ju inte ens vatten”? inte kan väl evolutionen vart så supersnabb att typ fiskar-farböders katter parat sig till tusen och fått med sig en fäbless för havets frukter??

  grym blogg för övrigt!

 2. S skriver:

  En liknande grej finns i Frankrike, fast på sushiresturangerna. Där får man alltid en vitkåls- och morotssallad till sushin/sashimin. Den liknar pizzasalladen förutom att den är sötare och mindre pepprig. Märklig grej

 3. mikaela skriver:

  Vitkålssalladen är från Guiseppes barndom (och billigt att bjuda på) och kommer från den Kroatiska salladen ‘Kupus salata’. Vilket är logiskt då det används mycket kål i Kroatisk matkultur.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp