Aubergine med tahini och granatäpple

11:35 25 Sep 2015
Det är fredag! Då kanske man vill äta något gott. Kanske aubergine med tahini, pistagenötter och granatäpple? Varför inte.
1. Dela ett par auberginer i tjocka skivor. Salta båda sidor och lägg in de i kylen så länge du orkar, helst åtta timmar men femton minuter är inte fy skam heller.
2. Under tiden ägnar du dig åt din tahinisås. Ta fram en skål och blanda citronsaft från en citron, en rejäl nypa flingsalt och en klyfta vitlök som du rivit fint (jag gillar att ha i två vitlöksklyftor, men då kör jag de i en skål med vatten en minut i micron först, då blir de inte så stingsliga).Blanda ner någon deciliter tahini och mald rostad kummin. Detta kan kännas omöjligt till en början, du kommer att stöta på motstånd från tahinin. Den kommer att mutera till något vidrigt konsistensmässigt innan den ger med sig och blir len och rinnig. Det är bara att acceptera och ha tålamod. Medan du jobbar på detta häller du långsamt i några teskedar kallt vatten tills konsistensen är krämig och inte för tjock.
3. Värm en panna till medium-hög värme och slå i ordentligt med vegetabilisk olja, typ raps eller något sånt. Olivolja tål inte lika höga temperaturer som rapsolja, så skit i den här. Torka av dina aubergineskivor men lite hushållspapper så att de är torra, och när oljan är het lägger du i dina skivor i pannan i ett lager. Detta kommer att ta runt tio minuter, så se till att inte bränna ihjäl dem. Håll koll, men håll inte på och vänd på dem för mycket. Låt de göra sin grej.
4. Fram med ditt största, bästa och snyggaste serveringsfat, och arrangera auberginerna på det. Ringla på tahinisåsen och strö över ordentligt med granatäpplekärnor och pistagenötter. Käka varmt!
Behöver du en mer utförlig auberginekurs kan du läsa mitt gamla inlägg Spänstig som en delfin, som handlar om hur du maximerar dessa svårflörtade tings potential. God helg på er.
/Slaktarn

En kommentar | “Aubergine med tahini och granatäpple”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. linnea skriver:

    hej! du har min favoritblogg i hela världen, lär mig så jävla mycket varje gång jag tittar in här (och tittar in här hela tiden i hopp om uppdatering). nu till min fråga: hur hanterar du kryddor? såg att du hade vissa kryddburkar, men maler du många kryddor själv typ i kvarn och isåfall vilka? tänkte på det där med mald kummin och så. berätta allt om vilka kryddor man ska ha och i vilken form! puss

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg