Mao rödkokt fläsk

Mao Zedongs favoriträtt

11:24 7 Okt 2015

Minns ni matprogrammet Kinas Mat? Jag älskade första säsongen. Andra säsongen var tyvärr inte lika bra, men det fanns ett recept som dröjt sig kvar i mitt sinne: nämligen det från när programledaren jagade fatt i Mao Zedongs gamla kock och bad honom att dela med sig av receptet på den store ledarens favoriträtt.

Herr Mao lär ha yttrat de bevingade orden ”När alla kan äta rödkokt fläsk, då har kommunismen lyckats”. Politiska visioner åsido – efter programmet sprang jag till spisen och började mixtra. Nu ska ni få veta hur man åstadkommer denna rätt.

Rödkokt sidfläsk, två portioner

1. Värm olja i en gjutjärnsgryta, släng i fem hackade salladslökar (vita och gröna delar), tre finhackade vitlökar, ingefära (oskalad, slantad, stora bitar) och sedan 500 gram revbenspjäll alternativt fläsksida delat i 3-4 cm stora bitar. Fräs tills köttet får fin färg, och täck sedan med vatten.

2. I vattnet adderar du sedan en dl ljus soja, ett par matskedar socker och lite risvin (torr sherry duger också om du har svårt att få tag i risvin). Sedan är det dags för lite kryddor: ett par teskedar sichuanpeppar, ett par hela stjärnanis och två lagerblad.

3. Sjud detta i någon timme tills köttet är redo genommört, plocka sedan ur kryddorna (stjärnanisen och ingefäran, synliga sichuanpepparkorn, lagerblad) och reducera sedan ner såsen på hög värme till en klibbig sirap. Servera med ris.

På det hela taget en alldeles underbar rätt! En hjälpande hand på vägen: sechuanpeppar är en mycket potent krydda. Det är inte så att du kommer att känna outhärdlig hetta om du överdoserar, utan snarare en metallisk förlamande sensation. Är du nybörjare så rekommenderar jag således att iaktta viss försiktighet.

/Slaktarn

2 kommentarer | “Mao Zedongs favoriträtt”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. Iris skriver:

    Guuu va gott. Det ska jag verkligen försöka mig på.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp