Pajfyllning, fläsk och fänkål

22:21 8 Okt 2015
Jag har tänkt lite, och jag har tre saker att säga.
1. Om man lägger en burk kondenserad sötad mjölk i en kastrull med kokande vatten i några timmar får man en toppklass kolasås. Jag provade att göra en paj med just denna sås som fyllning för en tid sedan, och det blev ju en hit. Fyll ett ljust pajskal med två burkar a 400 gram av den burkkokta kondenserade mjölken, låt stelna i kyla. Smält mörk choklad i lite grädde och häll ut till en blank spegel på kolafyllningen. Strö över saltflingor. De som äter kommer att kyssa dina fötter, så välj noga vem du serverar pajen till.
2. Fänkål tillagade i mjölk är en italiensk klassiker som på orginalspråk refereras till som finoccio con latte al forno, kort beskrivet fänkål som klyftas och kokas i mjölk eller grädde tills fänkålen är mjuka och sedan överförs till en ugnsform där de strös med parmesanost och bakas i ugnen tills de är gyllene. Man kan nog också med fördel addera lite vitt vin i ekvationen.
3. Som en blixt från klar himmel kom jag plötsligt att tänka på något gott jag lagade för ett år sedan. Rimmad fläsksida som bakas i ugnen. Fläsksida har en tjock svål på ovansidan och den ska det skäras ett kryssmönster i, som man kan peta in kryddor i. Efter några (många) timmar på låg temperatur i ugnen har fettet liksom smält in i resten av biten och hela skapelsen blivit ett under av smörlik mjukhet. Skiva denna mycket tunt och servera som en minimal munsbit, till exempel med ett ugnsbakat fikon eller något liknande smarrigt och snyggt.
Tackohej,
/Slaktarn

En kommentar | “Pajfyllning, fläsk och fänkål”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. sofia skriver:

    jag älskar din blogg den är bäst på internet obs äkta känslor

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg