Tålamodsövning för tomatälskare

13:10 29 Okt 2015
I femårsåldern var jag blyg, girig och ständigt fastklistrad vid min mor. Som alla barn sedan tidens begynnelse var jag också mycket manipulativ. Skydde helt enkelt inga medel för att få som jag ville. Om det fungerade är en annan historia.
 
Att följa med och handla mat var något av det bästa jag visste. Ett av skälen var naturligtvis möjligheten till inflytande över vilken mat som hamnade i vagnen. På grund av min surpuppiga läggning tvingades jag svära på att jag skulle vara lugn och medgörlig innan jag tilläts följa med. Löften, hur som, betydde ingenting för mig. Jag minns speciellt en episod där jag skrikandes slängt mig på golvet och klamrat mig fast vid en hyllkant, omöjlig att flytta eller tysta. Vilket litet as alltså. Förhoppningsvis skickar jag inte vidare just de generna till eventuella egna barn.
 
Var det tålamod som saknades? Som utlöste hysteri och horisontala fastklamringar vid butiksinredning? Eller bara en generell brist på mognad och hyfs?
 
Idag har jag som ni vet vuxit upp till en ung kvinna som är ett under av grace och klass. Tålamod är en dygd, och jag är så tålmodig att jag vinner varenda dygdighetspris som finns. Kanske använde jag upp hela kvoten i unga år, så att jag nu kan sitta lugnt och harmoniskt och vänta hur länge som helst när det krävs. Som en gammal seg trädrot.
 
 
Pröva ditt tålamod genom att laga de här tomaterna som bakas på låg värme i ugnen i en mindre evighet. De är goda att äta som de är, blandas i sallader eller mixas ner till röror. Eller bara lägg de på en bit rostat bröd och kasta in i munnen. Den långsamma tillagningsmetoden av tomater koncentrerar smaken till sötsyrlig umamitung smakexplosion. Minimal ansträngning för maximal effekt!
 
1. Gå och handla ett stort lass med tomater i varierande färg, storlek och form. Ta dig hem och skär upp dina tomater. Små kan delas på hälften, stora kan du skiva i tjocka skivor.
 
2. Lägg ut dem på en bakpappersklädd plåt med den skurna sidan uppåt. Vill du vara extra fancy adderar du också några kvistar av rosmarin, salvia eller timjan och kanske några vitlöksklyftor. Ställ ugnen på 100 grader, gå och lägg dig alternativt gå till jobbet, beroende på hur ditt liv ser ut.
 
3. Efter hundra år aka cirka åtta timmar kan du titta till dina tomater. Ser de ut ungefär som på bilden? Då är du hemma. Annars, inled etapp två i tålamodsövningen och vänta ett par timmar till.
 
4. Ät upp alla du orkar, får du några över kan de förvaras i en lufttät burk i kylskåpet i runt två veckor.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG