Mansdagsspecial: Kokböcker som riktar sig till män

17:50 19 Nov 2015
Som säkerligen ingen missat är det ”mansdagen” idag.
 
Främst vet jag detta för att min facebookfeed var fylld av statusuppdateringar av typen ”visste ni att mansdagen infaller samma dag som toalettdagen?! höhö” när jag tittade imorse. Samma skämt år efter år. Jag satte mig vid datorn för att skriva en text om så kallad dekonstruerad mat, men sen tänkte jag att jag förstås borde skriva något om det här med alla kokböcker för män som kommit ut senaste åren. Det är nämligen lite intressant.
 
Vi tar några exempel på titlar: 
 
Tastesterone – The Best Cookbook For Men
 
A Single Man’s Guide To Easy Meals
 
The Ultimate Aphrodisiac Cookbook
 
The Original Man Cave Cookbook
 
No Girls Allowed
 
A Can, A Man, A Plan
 
Man Meets Stove
 
Eat Like A Man
 
Meals That Get You Laid
 
Man Food
 
The Panty Dropper Cookbook
 
Förtydligande: detta är alltså kokböcker som uteslutande riktar sig till män. Inte böcker som män kan tänkas gilla, alltså. Många av böckerna stoltserar med undertitlar av karaktären By men for men eller Fast and easy, no fuss food. Lägger man ut alla ovanstående titlar framför sig i ett slags matosande testestoronpussel så finner man att samtliga faller in i en av tre kategorier.
 
a) Böcker som lär ut matlagning som imponerar på kvinnor
b) Böcker som riktar sig till någon som aldrig varit i ett kök tidigare
c) Böcker där machokockar lär ut knep som ger dig Michelin-stjärnor
 
Man finner även att vissa ord och uttryck går igen om och om igen. Exempel: Barbecue, burgers, satisfying, spicy, meat, ”nose-to-tail”, filling, fast, easy, ”fuss free”, science, beer, ”step-by-step”, ”worth the effort”.
 
Majoriteten av böckerna marknadsförs med lockbeten om att recepten är enkla och går snabbt. Många av dem håller sig med en komisk vinkling gällande läsarens påstådda handikapp (att inte kunna laga mat, alltså), liksom gör det till något roligt och kanske lite gulligt, som i boken Man Meets Stove. Kokboken Food For Fellas av Brett Hussey börjar tillexempel med ”the basics”, som hur man kokar upp vatten, hur man kokar ägg, hur man kokar pasta. Den har också ett kapitel om vad man bör ha i skafferi och frys, hur man minimerar svinn, hur man budgeterar för att handla mat och var de bästa ställena att handla mat är.
 
Steven Raichlen är bland annat tidigare matskribent på tidningen GQ, och har skrivit boken Man Made Meals: The Essential Cookbook For Guys. Han tycker att eftersom många kvinnor nu är ute i arbetslivet är det viktigt att männen lär sig laga mat till sina familjer. Det har han ju rätt i. Man skulle ju kunna tycka att män och kvinnor kunde laga mat ur samma kokböcker, åtminståne för det mesta, men det tycker inte han. “We love blow torches, we love immersion blenders, we love smoking guns, we love cast-iron skillets. I think men like bigger flavours than women do. I think women in some sense are into harmony and moderation and men are into excess, two-by-four cooking. Men like gutsy robust flavours” säger han i en intervju i kanadensiska National Post. Även i Man Made Meals finns ett kapitel där läsaren får lära sig hur man närmar sig en kvinna med hjälp av matlagning. “If a guy is smart he’ll learn to make a drop-dead killer chocolate dessert because if the way to a man’s heart is through his stomach the way to a woman’s heart is through chocolate”, fortsätter han i samma intervju.
 
Kokböcker som uteslutande riktar sig till kvinnor har funnits sedan kokbokens födelse. De senaste tjugo-trettio åren har det planat ut, de flesta böcker utger sig i alla fall inte uttryckligen, dvs i titeln, för att rikta sig till enbart det ena könet. Nu, och med ”nu” menar jag främst de senaste fem-tio åren, har kokböcker för enkom män blivit allt vanligare. Det säger något om samhället. Böckerns undertitlar säger definitivt något om tidsandan i samhället.
 
Just det, har du inte fått nog av texter kategorin mat + män kan du läsa min text Femtiotalspsykosen från några dagar sedan.
 
Carpe diem och gla mansdag,
/Slaktarn

4 kommentarer | “Mansdagsspecial: Kokböcker som riktar sig till män”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. Per skriver:

  Haha, fyfan

 2. ItSena skriver:

  De kokböcker ”för män” som släppts i sverige senaste åren tycker jag är ganskaannorlubda, eller jag kan egentligen inte komma på några. Iaf är dessa bäcker så himla dumförklarade för män, mycket möjligt att vissa behöver dumförklaras men som du säger, varför nödvändigt med olika kokböcker? Suck

 3. KG skriver:

  Bilden på framsidan av första boken… FY! Flera av de andra böckerna har iofs bilder som är äckliga på andra sätt men den där får en ju verkligen inte att bli sugen på mat haha

 4. glasman skriver:

  alltså. bortsett från kräks och usch och fy osv, tasteosterone är ju briljant namn?? saknar en ”cockbook” och nånting nånting guide macholin men tasteosterone kommer jag leva länge på.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Andra bloggar

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg