Blomkålsencyklopedi för historieintresserade

08:00 16 Dec 2015
Blomkålskungen Louis XIV
 
Den tidigaste dokumentationen som finns visar att blomkål kan dateras till sexhundratalet före kristus. På tolvhundratalet dök blomkålen upp i Spanien via Syrien, och blev stor i Frankrike tack vare den franska kungen Louis XIV, som var så förtjust i blomkål att han begärde att de skulle börja odlas på Versaille så att han kunde mumsa i sig obegränsade mängder när andan föll på. Och så var bollen i rullning. Den europeiska blomkålsbollen alltså.
 
1995 dök blomkålen upp på en förskola i en förort till Stockholm. Då var den kokt, sedan lagd i en ugnsform och täckt med ost, för att sedan gratineras. Den serverades tillsammans med knaprigt bacon. Undertecknad älskade det.
 
För några veckor sedan åt jag blomkål som brutits upp i buketter, ringlats över med lite olja och rostats i ugnen. De hade sedan badat i en vinägrette med mycket finrivet citronskal i, för att sedan slås ut över ett stort fat och strös över med ordentligt med grovhackad slätbladig persilja. Det var inte nyskapande eller på något vis revolutionerande, men det påminde mig om blomkålens egentliga potential, och hur dumt det är att de ofta förpassas till den deppiga söndagsstek-sektionen av matlagningsspektrat. Eller ligger och ser fientlig ut i någon svavelosande råkostsallad. 
 
Jag är också ganska förtjust i att använda blomkål i en indisk rätt som jag eventuellt har hittat på själv (hur ska man kunna hålla koll på autenciteten i allt? Omöjligt). Då fräser man gul lök i olja tillsammans med olika kryddor (mortlade korianderfrön, hela gröna kardemummakapslar, fänkålsfrön och en kanelstång), lägger till blomkål i buketter och låter gå en stund till, sedan görs det hela till en gryta med hjälp av krossade tomater, lite grönsaks- eller kycklingbuljong och röda linser. Det får bubbla på tills konsistensen är tjock och lite grynig av linserna, sedan ska det hela smakas av (salt? socker? hetta? syra? Ni vet hur det funkar) och serveras. Fördelaktigast sker detta med en klick yoghurt och rostad mandel på toppen, och något slags platt bröd att använda som skop-verktyg.
 
Vi avslutar dessa tankar med den här gifen, som på ett mycket bra sätt beskriver blomkålets oändliga potential.
 
 
Alltid tillfredställande att kunna arkivera ett inlägg som Grönsaksutbildning. Alla inlägg som faller in i kategorin kan du läsa här. Där finns tillexempel en jämförelse mellan aubergine och delfiner, och en fin illustration av hur Lady Gaga skulle se ut med en romanesco på huvudet.
 
/Slaktarn

2 kommentarer | “Blomkålsencyklopedi för historieintresserade”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. Safety vest skriver:

    Interesting post, i like broccoli, but never heard about it’s history

  2. Emma skriver:

    Jag gjorde en blomkålspuré på nyår av rostad blomkål som vart så sjukt len och god, har haft svårt att tänka på något annat senaste dygnet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp