Edward Blom mycket besviken på Bierhaus Malmö

17:40 17 Dec 2015
 
Kära vänner. Jag fick precis ett mail från självaste Edward Blom. Och han är inte glad.
 
Sedan i mitten av november har man kunnat äta två av rätterna ur den folkkäre gastronomen och kulturhistorikern Edward Bloms bok Allting gott och alldeles för mycket på Bierhaus i Malmö och Stockholm. Här kan du läsa mer om det. Rätterna har serverats inom ramen för en reklamkampanj för ölet Weihenstephan. Det spelades in en skojig reklamfilm där Blom medverkade, och under två kvällar agerade han värd på Bierhaus i Stockholm. Alltsammans en stor succé. Rätterna har därefter serverats i både Stockholms- och Malmöfilialen. Så långt är allt enligt protokoll. Men någonstans på vägen har det gått snett. Bierhaus i Malmö har gått ifrån orginalrecepten i de rätter som serveras i hans namn. 
 
– Portionerna är på tok för små, jämfört med mina ideal och instruktioner. Små klickar på en planka, som om man vore på en tillgjord stropprestaurang och inte i en bayersk ölstuga. De innehåller för lite fett och är helt felkryddade, skriver Blom i sitt pressmeddelande.
 
– Det har varit ett underbart projekt hittills, fortsätter han. Men när jag idag fick höra av goda vänner vad som serverats under mitt namn i Malmö, och se foton på dessa tingestar, började jag nästan gråta. De där små klickarna med selleri på har inget med mina matideal alls att göra! Det hela är sjukt pinsamt, och jag blir så ledsen för dem som via mitt namn lurats.
 
Rätterna som det talas om är Obazda och Surkålspanna. Rejäla, fettstinna anrättningar av tyskt ursprung.
 
– Min obazda ska bestå av en tredjedel smör och två tredjedelar övermogen camembert, skriver Edward. Den ska vara kryddad med paprikapulver, inte inlagda paprikor, och få sin konsistens av lite grädde och Weissbier. Den serveras med skivad, rå lök och tunnskivad, saltad rättika och inte bladselleri! Någon senap ska naturligtvis inte förekomma i rätten. Surkålspannan ska vara jättelik, mjukt sjuden med fläskbuljong, smör och ister, starkt kryddad med enbär, kummin, sidfläsktärningar, stekta äppelklyftor och Weissbier och innehålla rikligt med korvar som gör en mätt. Råa äpplen, senap och selleri ska inte förekomma!
 
Jag själv har inte varit på Bierhaus och smakat på någon av dessa rätter, så någon egen kommentar tänker jag inte fälla. Måste dock erkänna att jag blir mycket intresserad av att avlägga en visit på Stockholmskrogen. Edward Blom är i alla fall mycket missnöjd med hur Bierhaus Malmö har behandlat hans recept.
 
– Jag beklagar alla Malmöbor som beställt dessa rätter i förhoppningen att få del av min kokkonst. Det hela är mycket tråkigt, och jag vet inte vad som har gått fel, skriver han vidare.
 
Det återstår att se hur Bierhaus Malmö ställer sig till kritiken. Gör om och gör rätt, kanske?
 
Surkålssugna hälsningar,
/Slaktarn
 
UPPDATERING!
Bierhaus gör om och gör rätt! Klockan 18.30 idag publicerade de följande på sin facebooksida:
 
”Hej alla Bierhaus Malmö-besökare! Vi är extremt ledsna över att vår Edward Blom-meny inte har levererat på samma nivå i Malmö som i Stockholm. Tyvärr, har Edward Bloms recept som han har tagit fram till oss, blivit helt fel i Malmö. Bierhaus Stockholms kökschef Hanna kommer att spendera morgondagen i Malmö för att säkerställa att både recept och servering överensstämmer med Edward Bloms originalrecept som har serverats med stora framgångar på Bierhaus Stockholm. Edward Bloms Obazda består av en tredjedel smör och två tredjedelar övermogen camembert. Den är kryddad med paprikapulver och får sin konsistens av lite grädde och Weissbier. Den serveras sedan med skivad, rå lök och tunnskivad, saltad rättika. Surkålspannan är mjukt sjuden med fläskbuljong, smör och ister, starkt kryddad med enbär, kummin, sidfläsktärningar, stekta äppelklyftor och Weissbier. Den innehåller rikligt med korvar som gör en mätt. Vi önskar er alla varmt välkomna in och smaka Edward Bloms meny. Vi serverar den fram till jul! Ni som har ätit recepten som inte är tillagade enligt Edwards direktiv får mot uppvisande av kvitto en ny middag!”
 
Kvick respons. Slutet gott, Obazda och Surkålspanna gott, förhoppningsvis.

2 kommentarer | “Edward Blom mycket besviken på Bierhaus Malmö”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. Julia Gummesson skriver:

    EG: Tack! Uppdaterat med deras kommentar. /J

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp