New York?

10:00 22 Feb 2016

new york

I Mars händer två saker! Jag fyller år, och jag åker till New York i tio dagar. Jag har inte varit där innan, så jag vänder mig nu till er – var ska jag äta? Och vad ska jag äta? Vad ska jag göra för andra saker? Tipsa mig! Alla tips mottages vänligen men bestämt! I gengäld utlovar jag resedokumentation, eller om man så vill en slags Slaktarn: New York edition.

Först ska jag dock en sväng till Amsterdam, närmare bestämt nu till helgen. Det får ni gärna också komma med världefulla tips kring, om några sådana finns.

Kom igen nu! Jag tror på er.

15 kommentarer | “New York?”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. Kawa skriver:

  I Amsterdam: Ät några ”Bitterballen” (kroketter). Alltid kul att säga att man provat det. Annars indonesisk buffé, rijstafel.

 2. Sonja skriver:

  Hoxton hotel Amsterdam, både för frukost/brunch och drinkar på kvällen! Suveränt!

 3. Anna skriver:

  Eileens cheesecake i soho. Bästa cheesecaken i världen. Köp den som är plain med sylt och grädde.

 4. AL skriver:

  Okej, till att börja med, släpp vad du än håller på med och beställ bord på Brasserie La Esquina (http://www.esquinanyc.com/). Det kan verka krångligt att boka exakt 21 dagar i förväg, men det är värt det. Åtminstone om du är det minsta intresserad av att vidga vad mexikansk mat och tequila är/kan vara. Bokat? Åtminstone påbörjat? Bra, då gör vi resten av Soho-Nolita nu.

  Här äter du först: Cafe Gitane och Cafe Habana (Mott resp. Elizabeth St). Satsa på frukost, det är lugnast då. Chili-avokado toasts eller huevos rancheros; caffe con leche; färskpressad OJ; kanske pannkakor eller fruktsallad för sötsuget. Nu kan du kolla in gallerier, butiker och museum häromkring. Det där är en frulle en står sig på. I den långa smala parken mellan Houston och Canal St. finns visst utrymme för kontemplation. Spana t ex in cykelpolon i The Pit. Uppstyrda matcher torsdagar och söndagar, spontant desto oftare. På andra sidan parken är det tråkigare, men ibland behöver en köpa amerikanskt godis i bulk och då gör en det på Economy Candy (Rivington St). Det är bra present till vänner och kollegor i Sverige.

  Vill du spana in mer av matshoppingen? Det finns självklart en Whole Foods, åt parken till, uppe mot Houston St. Är du mera sydväst? Då går du till Gourmet Garage (Broome St) och ser vad det är för butik Cajsa Warg vill vara. Har det hunnit bli kväll/hungrigt igen? Ska det vara lobsters ska det vara på Ed’s Lobster Bar (Spring St) — för alla är trevliga där. Vill du hellre äta världsabäst pizza går du till L’asso (Mott St). Ser servitören ut som Ross i Vänner, High School prom-avsnittet, så heter han Paul. Han är bra. Lita på Paul. Han kan ta hand om en.

  Det ska intas drinkar också. Var uppklädd för hemligställen. Gå längs Prince till Submercer (Mercer St) eller Pravda (Lafayette St). Ibland finns vakt på gatan. Båda är i källare. Det är bra tillhåll. Om än lite sceniga. Precis som La Esquina. Har du förresten bekräftat bokningen nu? Ibland måste en garantera bokningen. Det där måste du lösa. Just Do It.

  Alla pratar — fortfarande — om att äta hamburgare i NYC. Det är inte för intet. Shake Shack och Five Guys har massor av fast food-filialer med olika långa köer; 5 Napkin Burger och Umami Burger är i klassen ovanför dessa; A.G. Kitchen och The Spotted Pig är ställen med mycket habila burgare och mera av annat snofs på menykorten. Högre upp på Manhattan, korsningen W 124 St-Malcolm X Blvd, kan du testa Harlem Shake som ”känd från Serious Eats/Food Lab”-Kenji konsultat för. De ultrasmashar sina burgare för maximal stekyta. Det är gott.

  I Harlem finns också tre alternativ för brunch, som du också kanske ska boka: Miss Mamie’s Spoonbread Too (klassisk), Amy Ruth’s (lokal favorit) och Melba’s (uppdaterad soul food). Promenera sen i eller runt Columbia University (Morningside Heights) och låtsas att du är med i någon film. Eller gör det hela tiden — du är ju i New York och det kan lätt kännas så då.

  Museum finns det gott om. Det är inget fel på de klassiska: The Met, American Museum of Natural History samt MoMa. Färjan till muséet på Ellis Island tar dig förbi Frihetsgudinnan som bonus. Smithsonians samling av design finns på Cooper-Hewitt, både graf-formgivning och mera industriell dito. The Frick är ett konstmuseum med osannolika mängder Europeiska mästare. Howard Greenberg Gallery visar ofta foton av Vivian Maier. Brooklyn Museum är lite underskattat. Det ligger dessutom vid Brooklyns ”bättre-än-Central-Park-park” Prospect Park. Och när vi ändå är ute på Brooklyn…

  Är man från Stockholms innerstad och kommer man alltid förbi Williamsburg. Jag vet att jag är fördomsfull nu, men det blir nog så ändå? Eller? Här är en del hipstrigt, men så finns förstås en bra koncentration av fina saker med. Secondhand-shoppingen finns på Buffalo Exchange, Amarcord Vintage, ViceVersa samt 10 ft Single by Stella Dallas (de flesta på eller nära Bedford Ave). I parken åt East River och Manhattan ligger, efter säsong, Brooklyn Flea där Williamsburgs loppmarknad och matmarknaden Smorgasburg huserar om vartannat. Kolla upp exakt var och när här: http://brooklynflea.com/

  Barhäng, var inne eller ute, på Berry Park, The Ides eller Hotel Delmano. Alla runt Sveriges mest importerade mikrobryggeri Brooklyn Brewery. Som också kan vara kul. Gå annars på bio med plockmat-options: Nitehawk Cinema (http://www.nitehawkcinema.com) på Metropolitan Ave. Det är härligt.

  Tröttnat på innerstaden? Ta då metron till Coney Island. Gå boardwalk och ta in havet. Det är skitigt och äckligt och brutalt och vackert på samma gång därute. Ibland måste en bara tillbaka dit. Ibland ångrar en att en tog sig dit där eller då. Det väcker alltid något i en. Lämnar en aldrig oberörd.

  Slutligen, oavsett om det är från Williamsburg eller Manhattan, ta dig till Red Hook söder om Governors Island. Ikea har färjor som är gratis ibland och ger värsta värdaste turen isåfall. Ät Key Lime Pie på Steve’s Authentic, mäktig bbq på Hometown Bar-B-Que, bra brownies på Baked och stans bästa lobster rolls på Red Hook Lobster Pound (de flesta på Van Brunt St). Ta sen en drink på Sunny’s och var glad över att det alltid finns anledning att åka tillbaka till NY.

  Lästips:
  USA – personlig handbok för alla som reser, av Zac O’Yeah
  New York, av Eva Wisten och Martin Gelin
  Ett annat New York, av Daniel Svanberg (även http://ettannatnewyork.blogspot.com/)
  New York City 2016, av Guide Michelin

 5. Alexandra skriver:

  Diner, Brooklyn. Gammal omgjord tågvagn med retro vibb, matsedeln ändras varje dag efter råvaror och skrivs ned på bordsduken av servitrisen. Fantastisk mat.

 6. AL skriver:

  Alla pratar — fortfarande — om att äta hamburgare i NYC. Det är inte för intet. Shake Shack och Five Guys har massor av fast food-filialer med olika långa köer; 5 Napkin Burger och Umami Burger är i klassen ovanför dessa; A.G. Kitchen och The Spotted Pig är ställen med mycket habila burgare och mera av annat snofs på menykorten. Högre upp på Manhattan, korsningen W 124 St-Malcolm X Blvd, kan du testa Harlem Shake som ”känd från Serious Eats/Food Lab”-Kenji konsultat för. De ultrasmashar sina burgare för maximal stekyta. Det är gott.

  I Harlem finns också tre alternativ för brunch, som du också kanske ska boka: Miss Mamie’s Spoonbread Too (klassisk), Amy Ruth’s (lokal favorit) och Melba’s (uppdaterad soul food). Promenera sen i eller runt Columbia University (Morningside Heights) och låtsas att du är med i någon film. Eller gör det hela tiden — du är ju i New York och det kan lätt kännas så då.

  Museum finns det gott om. Det är inget fel på de klassiska: The Met, American Museum of Natural History samt MoMa. Färjan till muséet på Ellis Island tar dig förbi Frihetsgudinnan som bonus. Smithsonians samling av design finns på Cooper-Hewitt, både graf-formgivning och mera industriell dito. The Frick är ett konstmuseum med osannolika mängder Europeiska mästare. Howard Greenberg Gallery visar ofta foton av Vivian Maier. Brooklyn Museum är lite underskattat. Det ligger dessutom vid Brooklyns ”bättre-än-Central-Park-park” Prospect Park. Och när vi ändå är ute på Brooklyn…

  Du bor i Stockholms innerstad och kommer därför förbi Williamsburg. Jag vet att jag är fördomsfull nu, men det blir nog så ändå? Eller? Här är en del hipstrigt, men så finns förstås en bra koncentration av fina saker med. Secondhand-shoppingen finns på Buffalo Exchange, Amarcord Vintage, ViceVersa samt 10 ft Single by Stella Dallas (de flesta på eller nära Bedford Ave). I parken åt East River och Manhattan ligger, efter säsong, Brooklyn Flea där Williamsburgs loppmarknad och matmarknaden Smorgasburg huserar om vartannat. Kolla upp exakt var och när här: http://brooklynflea.com/

  Barhäng, var inne eller ute, på Berry Park, The Ides eller Hotel Delmano. Alla runt Sveriges mest importerade mikrobryggeri Brooklyn Brewery. Som också kan vara kul. Gå annars på bio med plockmat-options: Nitehawk Cinema (http://www.nitehawkcinema.com) på Metropolitan Ave. Det är härligt.

  Tröttnat på innerstaden? Ta då metron till Coney Island. Gå boardwalk och ta in havet. Det är skitigt och äckligt och brutalt och vackert på samma gång därute. Ibland måste en bara tillbaka dit. Ibland ångrar en att en tog sig dit där eller då. Det väcker alltid något i en. Lämnar en aldrig oberörd.

 7. AL skriver:

  Alla pratar — fortfarande — om att äta hamburgare i NYC. Det är inte för intet. Shake Shack och Five Guys har massor av fast food-filialer med olika långa köer; 5 Napkin Burger och Umami Burger är i klassen ovanför dessa; A.G. Kitchen och The Spotted Pig är ställen med mycket habila burgare och mera av annat snofs på menykorten. Högre upp på Manhattan, korsningen W 124 St-Malcolm X Blvd, kan du testa Harlem Shake som ”känd från Serious Eats/Food Lab”-Kenji konsultat för. De ultrasmashar sina burgare för maximal stekyta. Det är gott.

  I Harlem finns också tre alternativ för brunch, som du också kanske ska boka: Miss Mamie’s Spoonbread Too (klassisk), Amy Ruth’s (lokal favorit) och Melba’s (uppdaterad soul food). Promenera sen i eller runt Columbia University (Morningside Heights) och låtsas att du är med i någon film. Eller gör det hela tiden — du är ju i New York och det kan lätt kännas så då.

  Museum finns det gott om. Det är inget fel på de klassiska: The Met, American Museum of Natural History samt MoMa. Färjan till muséet på Ellis Island tar dig förbi Frihetsgudinnan som bonus. Smithsonians samling av design finns på Cooper-Hewitt, både graf-formgivning och mera industriell dito. The Frick är ett konstmuseum med osannolika mängder Europeiska mästare. Howard Greenberg Gallery visar ofta foton av Vivian Maier. Brooklyn Museum är lite underskattat. Det ligger dessutom vid Brooklyns ”bättre-än-Central-Park-park” Prospect Park. Och när vi ändå är ute på Brooklyn…

  1. AL skriver:

   Du bor i Stockholms innerstad och kommer därför förbi Williamsburg. Jag vet att jag är fördomsfull nu, men det blir nog så ändå? Eller? Här är en del hipstrigt, men så finns förstås en bra koncentration av fina saker med. Secondhand-shoppingen finns på Buffalo Exchange, Amarcord Vintage, ViceVersa samt 10 ft Single by Stella Dallas (de flesta på eller nära Bedford Ave). I parken åt East River och Manhattan ligger, efter säsong, Brooklyn Flea där Williamsburgs loppmarknad och matmarknaden Smorgasburg huserar om vartannat. Kolla upp exakt var och när här: http://brooklynflea.com/

   Barhäng, var inne eller ute, på Berry Park, The Ides eller Hotel Delmano. Alla runt Sveriges mest importerade mikrobryggeri Brooklyn Brewery. Som också kan vara kul. Gå annars på bio med plockmat-options: Nitehawk Cinema (http://www.nitehawkcinema.com) på Metropolitan Ave. Det är härligt.

   Tröttnat på innerstaden? Ta då metron till Coney Island. Gå boardwalk och ta in havet. Det är skitigt och äckligt och brutalt och vackert på samma gång därute. Ibland måste en bara tillbaka dit. Ibland ångrar en att en tog sig dit där eller då. Det väcker alltid något i en. Lämnar en aldrig oberörd.

  2. AL skriver:

   Du bor i Stockholms innerstad och kommer därför förbi Williamsburg. Jag vet att jag är fördomsfull nu, men det blir nog så ändå? Eller? Här är en del hipstrigt, men så finns förstås en bra koncentration av fina saker med. Secondhand-shoppingen finns på Buffalo Exchange, Amarcord Vintage, ViceVersa samt 10 ft Single by Stella Dallas (de flesta på eller nära Bedford Ave). I parken åt East River och Manhattan ligger, efter säsong, Brooklyn Flea där Williamsburgs loppmarknad och matmarknaden Smorgasburg huserar om vartannat. Kolla upp exakt var och när här: http://brooklynflea.com/

   Barhäng, var inne eller ute, på Berry Park, The Ides eller Hotel Delmano. Alla runt Sveriges mest importerade mikrobryggeri Brooklyn Brewery. Som också kan vara kul. Gå annars på bio med plockmat-options: Nitehawk Cinema (http://www.nitehawkcinema.com) på Metropolitan Ave. Det är härligt.

  3. AL skriver:

   Du bor i Stockholms innerstad och kommer därför förbi Williamsburg. Jag vet att jag är fördomsfull nu, men det blir nog så ändå? Eller? Här är en del hipstrigt, men så finns förstås en bra koncentration av fina saker med. Secondhand-shoppingen finns på Buffalo Exchange, Amarcord Vintage, ViceVersa samt 10 ft Single by Stella Dallas (de flesta på eller nära Bedford Ave). I parken åt East River och Manhattan ligger, efter säsong, Brooklyn Flea där Williamsburgs loppmarknad och matmarknaden Smorgasburg huserar om vartannat. Kolla upp exakt var och när här: http://brooklynflea.com/

   1. AL skriver:

    Barhäng, var inne eller ute, på Berry Park, The Ides eller Hotel Delmano. Alla runt Sveriges mest importerade mikrobryggeri Brooklyn Brewery. Som också kan vara kul. Gå annars på bio med plockmat-options: Nitehawk Cinema (http://www.nitehawkcinema.com) på Metropolitan Ave. Det är härligt.

    Tröttnat på innerstaden? Ta då metron till Coney Island. Gå boardwalk och ta in havet. Det är skitigt och äckligt och brutalt och vackert på samma gång därute. Ibland måste en bara tillbaka dit. Ibland ångrar en att en tog sig dit där eller då. Det väcker alltid något i en. Lämnar en aldrig oberörd.

    1. AL skriver:

     Slutligen, oavsett om det är från Williamsburg eller Manhattan, ta dig till Red Hook söder om Governors Island. Ikea har färjor som är gratis ibland och ger värsta värdaste turen isåfall. Ät Key Lime Pie på Steve’s Authentic, mäktig bbq på Hometown Bar-B-Que, bra brownies på Baked och stans bästa lobster rolls på Red Hook Lobster Pound (de flesta på Van Brunt St). Ta sen en drink på Sunny’s och var glad över att det alltid finns anledning att åka tillbaka till NY.

     Lästips:
     USA – personlig handbok för alla som reser, av Zac O’Yeah
     New York, av Eva Wisten och Martin Gelin
     Ett annat New York, av Daniel Svanberg (även http://ettannatnewyork.blogspot.com/)
     New York City 2016, av Guide Michelin

 8. AL skriver:

  Den som bor i Stockholms innerstad är och kommer förbi Williamsburg. Jag vet att jag är fördomsfull nu, men det blir nog så ändå? Eller? Här är en del hipstrigt, men så finns förstås en bra koncentration av fina saker med. Secondhand-shoppingen finns på Buffalo Exchange, Amarcord Vintage, ViceVersa samt 10 ft Single by Stella Dallas (de flesta på eller nära Bedford Ave). I parken åt East River och Manhattan ligger, efter säsong, Brooklyn Flea där Williamsburgs loppmarknad och matmarknaden Smorgasburg huserar om vartannat. Kolla upp exakt var och när här: http://brooklynflea.com/

  Barhäng, var inne eller ute, på Berry Park, The Ides eller Hotel Delmano. Alla runt Sveriges mest importerade mikrobryggeri Brooklyn Brewery. Som också kan vara kul. Gå annars på bio med plockmat-options: Nitehawk Cinema (http://www.nitehawkcinema.com) på Metropolitan Ave. Det är härligt.

  Tröttnat på innerstaden? Ta då metron till Coney Island. Gå boardwalk och ta in havet. Det är skitigt och äckligt och brutalt och vackert på samma gång därute. Ibland måste en bara tillbaka dit. Ibland ångrar en att en tog sig dit där eller då. Det väcker alltid något i en. Lämnar en aldrig oberörd.

 9. AL skriver:

  Du bor i Stockholms innerstad och kommer därför förbi Williamsburg. Jag vet att jag är fördomsfull nu, men det blir nog så ändå? Eller? Här är en del hipstrigt, men så finns förstås en bra koncentration av fina saker med. Secondhand-shoppingen finns på Buffalo Exchange, Amarcord Vintage, ViceVersa samt 10 ft Single by Stella Dallas (de flesta på eller nära Bedford Ave). I parken åt East River och Manhattan ligger, efter säsong, Brooklyn Flea där Williamsburgs loppmarknad och matmarknaden Smorgasburg huserar om vartannat. Kolla upp exakt var och när här: http://brooklynflea.com/

  Barhäng, var inne eller ute, på Berry Park, The Ides eller Hotel Delmano. Alla runt Sveriges mest importerade mikrobryggeri Brooklyn Brewery. Som också kan vara kul. Gå annars på bio med plockmat-options: Nitehawk Cinema (http://www.nitehawkcinema.com) på Metropolitan Ave. Det är härligt.

 10. frida skriver:

  Här är fem måsten:

  5 napkin burger (union square) – i mitt tycke den absolut bästa burgaren med gruyere, rosmarinsaioli och karamelliserad lök.

  S´MACs (east village) – ett litet ställe som enbart gör mac and cheese fast eleganta varianter (cheeseburgarstyle är OK men alp-varianten gudomlig m panchetta/gruyere).

  Annars; ät ”everything bagels” med scallion cream cheese på små delis som ligger överallt. bäst är de såklart på tompkins square bagels i east village.

  Lobster rolls – finns lite överallt men Lukes lobster är bra och även Eds som nån mer tipsade om. ”Amerikas skagen” är livet.

  Och såklart de grillade majskolvarna på habana café. Fast de kan man iofs lika gärna göra hemma.

  Ligger nåt puttrigt mysigt rice-pudding ställe där i nolita också där det är samma princip som på mjukglasställen men med ricepuddings med toppings!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG