”This must be where pies come to die”

07:00 6 Jul 2016

Antal gånger efterrätten körsbärspaj dykt upp i populärkultur: Många. Antal gånger körsbärspaj förekommit i närområdet: Inga.

Att baka med körsbär tycks inte vara något vi ägnar oss åt på dessa breddgrader. Verkligen en kass inställning, om du frågar mig, för det är gott och har dessutom vissa Twin Peaks-iga kvalitéer som är synd att gå miste om.

Jag har aldrig upplevt bakning som något speciellt kreativt, snarare som en serie noggrannt regisserade uppmätningar. Försiktigt balanserade teskedar, decilitrar, gram. Obefintligt utrymme för improvisation. Produkten av dessa sömniga handlingar är däremot… magi! Inte minst i fallet körsbärspaj, speciellt om den bakas med mycket mandel i och serveras med vaniljglass.

Då det är bakning vi har att göra med nu frångår jag mitt vanliga förslappade manér, och skriver ut ingredienslistan så som sig bör. Varsågod.

Pajskalet (detta är till både botten och lock)
6 dl vetemjöl
250 g osaltat kallt smör i små kuber
4 msk strösocker
4 msk kallt vatten

Fyllningen
1,7 dl vetemjöl
2 tsk socker
2 rågade matskedar majsstärkelse
En nypa salt
En dryg liter körsbär, rensade och kärnfria
En näve rostad grovhackad mandel

Då var vi framme vid själva aktionsplanen.

1. Degen. Det tråkigaste i hela världen är att göra pajdeg. Har du en matberedare kommer du lindrigare undan. Häll mjöl och socker i en bunke, tillsätt smör vartefter. Pulskör matberedaren, eller bearbeta med fingrarna om du jobbar manuellt. Tillsätt vatten, jobba snabbt ihop till en boll. Klä denna i plastfilm och släng in i kylen i minst trettio minuter. Är man riktigt smart gör man flera sånna här bollar och förvarar i frysen och tar fram vid behov, så slipper man utföra denna själadödande aktivitet för ofta. Kavla ut din degboll till två någorlunda tunna (håll dig runt tre milimeter) rundlar. Lägg ut den ena i din form, skär bort de överflödiga kanterna, och förgrädda i knappt tio minuter på 200 grader.

2. Fyllningen! Mycket roligare, och dessutom en enkelt hopknåpad historia. Häll alla ingredienser i en skål, rör runt ordentligt, låt stå i minst tio minuter för att gegga ihop ordentligt. Använder du frysta körsbär (jag har använt dessa från Picard – rekommenderas) kan du komma att behöva tillsätta aningen mer majsstärkelse då de vätskar sig mer än färska. Gå lite på känn (”gå lite på känn” är mitt att säga att jag inte har nån aning).

3. Dags att montera. Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet. Ta resten av pajdegen, som du även den bör ha kavlat ut till en tunn rundel, och skär långa remsor. Lägg i ett rutnät över pajen för bästa paj-i-tecknad-film-effekt, vik ner flikarna som hänger över. Snyggt, gott, kul. Alla vinner.

4. Grädda i ugnen i 40 minuter på 200 grader. Låt stå i några timmar innan du hugger in. Annars blir allt bara gegga. Och som sagt: glöm inte bort vaniljglassen.

You can do it!
/Slaktarn

9 kommentarer | “”This must be where pies come to die””

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. Frida skriver:

  Dina blogginlägg är så oväntade och intressanta. Tänker troligtvis inte baka någon körsbärspaj det här decenniet, men läste ändå det här inlägget med stort intresse.

 2. Maja skriver:

  Slaktarn! Är i Paris på jobb. Hade en kväll ledig igår och hade för mig att du skrivit att det där glasstället (Grom) fanns här. Letade upp det, åkte dit, dog. Tack för tipset det var helt fantastiskt! Åt även supergod Ramen på andra sidan kvarteret från glassen. Hela kvarteret såg ut att ha fantastiska restauranger (FYI), synd att jag inte orkar 8 middagar på raken :)

  1. Julia Gummesson skriver:

   Kul att höra! Jag är helt knockad av grom. Om mer tid finns föreslår jag en snabb lunch på Grillé (om du är köttätare), fin-kebab bortom denna värld.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp