Laxpudding med fänkål

13:24 3 Okt 2018

Här kommer the million dollar question: när var senaste gången du lagade något vars namn slutade med orden puddig eller paté? Efterrätter gills inte, och inte chiafröbaserade anrättningar heller.

Jag är underligt nog inne på min tredje rätt av detta slag på bara två veckor. Jag tycks drabbad av en längtan tillbaka till spädbarnstiden (mjuk mat ni vet) eller så handlar det bara om att fly undan bowls, wraps och andra inflationsdrabbade lunchrätter. Resan började med ett recepttest av en fiskpaté, sedan ytterligare en för att jag inte kunde begripa varför det inte fanns några recept på fiskpaté med asiatisk smaksättning – nu vet jag varför – och så idag: laxpudding.

För den som är obekant med den här rätten kan jag berätta att det rör sig om potatis, lök, lax och dill varvat i en ugnsform, och så avslutar man processen med att stjälpa över en bunke gräddig äggstanning. Överst kan man om man är på humör göra ett intrikat fiskfjällsmönster av skivad potatis som förvandlar alltsammans från alldagligt till deluxe (är man inte på humör så är det bara att slappt sprida ut potatisskivorna i ett jämnt lager). Några klickar smör senare så är det hela redo för ugnen, och när den är klar har du en krispig gyllenbrun yta som sannerligen drar sitt strå till stacken för att man ska somna tillfredsställd efter middagen.

laxpudding

Matlagning handlar ganska mycket om att hitta rätt ratio. Naturligtvis gäller detta när vi talar om själva smaken, och det är något man får öva upp, men det finns en möjligen ännu mer intuitiv del av det hela som vi alla tycks ha väldigt tydliga (och varierande) preferenser kring, nämligen konsistens. Vi har de blöta typerna – de som älskar såsiga efterrätter och vill hålla pajskalet på pajen så tunt som möjligt. Och så har vi torrisarna – de som endast klarar av en mycket begränsad mängd daller om inte tillräckligt krisp finns att tillgå för att balansera upp. Laxpuddingen är ett perfekt objekt för att öva sig på detta. Du kan nämligen justera monteringen av råvarorna så att de passar just din preferens. En djup form, som tillexempel en brödform, ger en hög ratio fyllning till krispig yta, medan en låg och vid form ger dig mer krispig yta per kvadratcentimeter fyllning.

En annan fördel med laxpudding är att man kommer väldigt långt på en liten mängd fisk. Det är alltså en perfekt rätt om du ska laga mat till många och antingen inte vill överdriva konsumtionen av djur men samtidigt tillfredsställa den där jobbiga släktingen som inte tycker att vegetarisk mat är fullvärdigt, eller om du helt enkelt är pank och vill få ut så mycket av den där laxbiten det bara går. Det är också en utmärkt rätt att laga på rester – fram med de överblivna potäterna och den där sista biten lax, laga till, och du har matlådor som står sig oerhört bra genom en frys-och-upptinings-process.

Det finns hur många recept som helst på laxpudding på nätet, och man kan roa sig med att leta runt och jämföra dessa om man tycker det är kul. Eller så följer man bara mitt nedan. Jag hade ett halvt fänkålshuvud i kylen som sjöng på sista versen, så det var inte mer än rätt att det fick hänga med ner i formen också, men det går att utesluta om man vill göra livet lätt för sig. Receptet nedan räcker till fyra normalhungriga personer, fem eller sex om du har en stadig sallad att servera till. Och kom ihåg: det går fint att minska mängden lax och öka mängden potatis om det känns vettigt.

Laxpudding med fänkål

lacpudding

500 gram laxfilé
500 gram kokt potatis (sisådär fyra potatisar modell större)
1 gul lök
ett halvt huvud fänkål
1 kruka dill
3 ägg
1 dl grädde
2 dl mjölk
1 citron
smör, salt, peppar

1. Har du inte gamla kokta potatisar i kylen så föreslår jag att du börjar med att koka dessa tills de enkelt går att köra en potatissticka genom men fortfarande gör lite motstånd. Slå på ungen och värm till 200 grader.

2. Skär den kokta kallnade potatisen i skivor, och upprepa sedan med lax, lök och fänkål. Hacka dillen.

3. Nu till det roliga: varva ingredienserna i en mindre ugnsform som du smörat (och som vi talade om tidigare – välj formen med omsorg beroende på vad du har för vision med ration löst/hårt). Det finns två regler i denna process: det ska vara potatis längst ner och högst upp, och salta och peppra mellan varje ny runda ingredienser.

4. Blanda till en äggstanning av ägg, mjölk, grädde och rivet skal av en halv citron. En nypa salt är inte dumt att ha i heller. Stjälp blandningen över ingredienserna i ugnsformen.

5. Sist men inte minst handlar det om att ge det där lagret potatis på toppen lite omsorg. Jag gör det genom att lägga ut dessa extra snyggt, klicka på lite smör och avsluta med panko. Ströbröd är väl mer autentiskt, men jag har alltid tyckt att ströbröd luktar lite prutt så jag kör panko istället. Pankoinslaget är frivilligt och säkert inget man vill syssla med om man tillexempel är glutenallergiker, men det har fördelen är att det ger extra sprödhet överst. Och det är inte så dumt.

6. Grädda i mitten av ugnen i 45 minuter. Låt svalna lite innan du skär upp, och servera med skirat smör, dill och pressad citron. Dagen efter kan du skära dig en rejäl skiva av den kalla puddingen och bubba upp på en bit rostat bröd, det är också gott.

/Slaktarn

Inte fått nog av lax ännu? Det finns ännu mer här. Varsågod.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG