Misomarinerad lax med sesamfrön

17:04 25 Jan 2016

Kära människor. Som jag nämnt en gång tidigare arbetar jag ibland i ett skolkök. Ett sådant skolkök som är lite mer ambitiöst, ett sånt som har sjutton olika sallader varje dag. Ett sånt som rostar butternutpumpa i ugnen och serverar med citronvinägrette. Det är kul. Jag vet inte så mycket om barn och deras matvanor, men när jag jobbar där lär jag mig bit för bit. Jag lär mig att sweet chilisås är den nya ketchupen, och att barn älskar stekt potatis. Och så lär jag mig att de älskar lax.

Exempel: Jag ägnar mig åt att fylla på någon grej som tagit slut. Två flickor som går i tvåan dyker upp och ska äta lunch.

Person 1: Vad är det där!
Person 2: Det är fisk!
Person 1: Jaha fiskgryta! Jag älskar fiskgryta jag ska ta det.
Person 2: Jag med fast jag älskar lax mer än sån här fisk.
Person 1: Jag älskar lax.
Person 2: Mmmm jag vill ha det!

Även vuxna verkar älska lax. I början av 2015 publicerade livsmedelsverket en lista över de tio mest populära livsmedlen i Sverige. Vår gode vän laxen kom på plats nummer tre. Även jag älskar förstås lax, då jag är (en fiskätande) människa. Jag älskar att den är så fet och go. Och så älskar jag den för att den är så god damn mångsidig.

Jag tänkte nu öppna ännu en dörr för visa laxens oändliga repertoar.

Igår lagade jag en rätt som är ett återkommande inslag i middagsrepertoaren. Det är lax som marinerats i miso (misopasta uppblandad med lite vatten som man slaskar på sin fisk), för att sedan halstras snabbt som ögat, den ska absolut inte genomstekas, och därefter rullas i rostade sesamfrön. Laxen skärs upp i små sashimiartade bitar som läggs upp på ett stort fat och överöses med mängder av krasse, och så äter man upp allt tillsammans med hoisinsås och någon grönsak man tycker om, och kanske sushiris. Får man över av laxen tycker jag att man ordnar sig en god skål sobanudlar dagen efter, som gärna får innehålla savoykål och buljong med miso. Och så lägger man laxen högst upp.

/Slaktarn

3 kommentarer | “Misomarinerad lax med sesamfrön”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. nina skriver:

  alltså slaktarn, din blogg är så satans bra! perfekta blandningen av funderingar, nyheter och recept. nu vill jag gärna laga denna lilla laxfrestelse och undrar: om en ska halstra sådär vågat, ska en då vara lite mer careful med vart fisken är köpt? brukar nämligen köpa rätt billig fryslax och fick en tanke att då kanske det är risky, eller är det onödig oro? och så fråga 2: vart köper du din misopasta?

 2. Julia Gummesson skriver:

  Hej Nina! Jag tänker svara *rekordsnabbt* pga sitter ändå bara och glor på min dator hela dagarna.

  Tack ska du ha! Det gör mig glad. Angående den vågade halstringen, du har alldeles rätt! Den frysta portionslaxen som man tinar brukar inte bli så kul. Den vhar förvisso varit fryst, vilket brukar vara en garant för att slippa undan trikiner och skit, men den är sällan av sådan kvalitet att man vill tugga i sig den rå. Mitt bästa knep är att outsourcea sådant på andra, det vill säga gå till en fiskdisk och säga något i stil med ”hej, jag vill ta rå lax idag, vilken ska jag välja”. Saknar du fiskdisk: köp salmalax eller den där andra som är likadan men heter något annat på L.

  Någon annan läsare som har input här? Jag förlitar mig som sagt på fiskkunniga för att känna mig säker på min sak. Men man är ju på inget sätt någon sashimiexpert.

  Misopastan har jag köpt på någon hälsokost tror jag. Nu för tiden går det att hitta misopasta lite överallt, i alla fall på ambitiösare matbutiker, men kolla asiatiskt livs annars

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg