Från rap till disco – 5 svenska och potentiella sommarplågor!

6:00 24 Jun 2014

Vad definierar en sommarplåga? Är det genren? Eller är det tonen? Måste en sommarplåga vara dansant och lycklig? Jag själv tror att den kan vara innerlig, den kan vara euforisk, den kan till och med vara melankolisk. Det som definierar en sommarplåga är helt enkelt hur trött du är på låten när den heta årstiden har nått sitt slut. Här nedan har vi fem nya svenska låtar du kanske inte kommer vilja höra om några månader; låt oss se ifall någon av dem kan följa med dig till de klichédränkta stränderna eller mörka skogarna.

Icona Pop – Get Lost

De sitter där i bilen nu; endast några meter ifrån klippkanten, housemusikens Thelma och Louise. Kommer Icona Pops roadtrip – kantad av framgångar – fortsätta eller kommer de dyka utför berget och falla platt? Den nya singeln Get Lost ger inga klara tecken på varken eller. Duon spelar på sitt framgångskoncept med text och beat skräddarsytt för att bli en sommarplåga. Dessa låtar brukar vi dock lära oss att avsky, därför krävs det mer på kommande albumet ifall deras avtryck på musikvärlden ska bli något annat.

Simon Emanuel – Vansinne & Stolthet

Svensk hiphop mår bra nu, det är i alla fall vad majoriteten påstår. Svenska rappare behöver inte blicka mot de stora namnen i staterna för inspiration. Därför känns det tråkigt att en rappare som har tagit ut svängarna tidigare här verkar låst i ett internationellt sound. Visst är Simon Emanuel en av vårt lands mest underskattade rappare, tyvärr är inte låtar över Yeezus-esque beats det som kommer vinna honom upprättelse. Dock vore det en lögn att inte påstå att huvudet var i gungning när låten nådde sitt slut, förhoppningsvis är hela kroppen med vid nästa släpp.

Solen – Solguden

En del skulle kalla dem för indierockare, en del skulle säga att de gör shoegaze. Därför har jag svårt att se att någon skulle ha kunnat förutspå exakt hur tunga riffen skulle bli på nya låten Solguden. Killarna i Solen tycks marschera in på Godzillas rygg genom Tokyo med Black Sabbath i sina hörlurar. För influenserna är från 70-talets pskykadeliska rockvidunder och de är becksvarta. Det sjungs för kärlekens undergång och även fast de kanske hatar det; kan jag endast älska.

Piraterna – Astma

Hoppa och gorma tills lungorna inte orkar mer eller låt kroppen pendla med musiken som att du vore belägrad i en hammock; Malmös Piraterna har en hit för all lägen i sommar. Den nyligen släppta videon fångar låtens destinktiva och högoktaniga toner med en polerad visuell presentaton. Duon verkar inte benägna om att vara ett respekterat namn bland rapelitister. Visionen tycks istället vara toppen av svensk rap och fortsätter de att gå sin egen väg, ja, då är det ingen omöjlighet.

Linda Pira – Shu Katt feat. Dani M /Överlever Allt 

Redlines ambitionsnivåer når upp till skyarna. De verkar vilja bli ett mytomspunnet skivbolag (om de inte redan är det?) inom svensk rap likt Bad Boy eller Death Row i staterna. Segertåget har pågått ett tag nu och i främsta ledet finner vi matriarken Linda Pira. Nu är hon tillbaka med en dubbelsingel som tycks fånga en gammal era färgad av den nya – i rött så klart. Instrumentalen som ackompanjerar rapparen på Shu Katt liknar R Kellys gamla Playaz Only i en Redline-tappning, tyvärr faller det hela lika platt som Dani M:s dancehallrefräng. Tur nog finns innerliga Överlever Allt även här och Linda överlever det första spåret med vad som – med sina ljust pitchade röstsamples – skulle kunna bli en äkta sommarplåga.

För flera potentiella sommarplågor se här.

En kommentar | “Från rap till disco – 5 svenska och potentiella sommarplågor!”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. FolkHarIngenKoll skriver:

    beatet till Vansinne & Stolthet låter ingenting som Yeezus. har du ens lyssnat på Yeezus? om du vill leta beat kopia till det albumet kan du istället lyssna på Timbuktu’s Spring.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG