Syrror

10:14 20 Okt 2016


Foto: TV4

Igår så hade en ny, svensk dramaserie premiär på TV4! Om inte den informationen ger er kalla kårar och obehagskänslor så vet jag inte VAD som möjligtvis skulle kunna göra det! Svenskt drama har ju en tendens att vara dåligt och/eller ha Eva Röse i MINST en av rollerna, och det är ju aldrig ett bra tecken.

TV-serien ”Syrror” som hade premiär igår handlar om livet på ett sjukhus i Stockholm. Reaktionerna på TV4:s Facebook efter premiären lät inte vänta på sig. Det visade sig att det riktiga livet på sjukhus inte alls är så som TV4 har framställt det i Syrror! Vilken chock! Nedan har jag listat några av reaktionerna.

”Allvarligt? En av huvudrollerna hade nagellack. Skådespelet är fruktansvärt dåligt. Sjukhusmiljön är inte alls naturlig. Serien är extremt lik den engelska ”Holby City”. Är detta en spinoff på den? Jag kommer aldrig mer se denna serie, jag håller mig till verkligheten och mina kollegor.”

En av huvudrollerna hade nagellack! Fruktansvärt! Hur vågar de? Och sjukhusmiljön var ”inte alls naturlig”. Well, kanske för att det är en tv-serie och inte är på riktigt?

”Så dåliga skådespelare!!! Inte skriven av folk som jobbar på golvet iallafall. Riktigt dålig budget variant!”

Nä, troligtvis så är det inte en sjuksköterska som skrivit manuset till Syrror. Troligtvis för att sjuksköterskor inte arbetar med att skriva manus för TV4.

”Är denna skriven utifrån ett gäng avvikelser samt skrönor?? Sedan heter det sjuksköterskor inte syrror”

Oj vad pinsamt av TV4. HUR kan de ha missat att det heter sjuksköterskor och inte syrror? SKÄMMES!

”Fruktansvärt dåligt, den enda som var trovärdig var den fina damen som dom tog död på direkt. Hon borde fått vara läkaren i stället”

Jaha. Det enda som var trovärdigt med serien var en tant ”som dom tog död på direkt”. Äntligen lite verklighetsförankring, sjukhuspersonal mördade en tant!

”Värdelös serie! Jobbar själv som akut ssk. … så ser inte vår verksamhet och verklighet ut!”

Det verkar ha skett ett fruktansvärt missförstånd här. Sveriges samlade sjuksköterskekår verkar ha fått uppfattningen att en dramaserie på TV4 ska skildra deras vardag på ett realistiskt sätt och att serien är gjord för deras skull? Alltså åh!

Känner bara att jag vill klargöra här att målgruppen för Syrror förmodligen är samtliga svenska kvinnor mellan 30 och döden. Majoriteten jobbar inte inom vården. De skiter i att det är orealistiskt att sjuksköterskorna har nagellack. De vill bara ha lite spänning och se nån gullig tant ligga i koma medan en snygg fast lite douchig doktor flirtar med en nyutexaminerad sjuksköterska! Att alla katetrar inte är insatta på rätt sätt spelar liksom ingen roll. Det sista man vill när man kollar på en sjukhusserie är väl att det ska vara VERKLIGHETSTROGET? Då blir det ju skittråkigt! Usch!

20 kommentarer | “Syrror”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. Stil & Klass skriver:

  Fast alltså. Såg du avsnittet? Det var det sämsta jag sett, jag var verkligen tvungen att byta kanal för deras skådespeleri gjorde mig så obekväm. Och då är ändå Svenska hollywoodfruar mitt favoritprogram.

  1. Frans skriver:

   Ja jag såg och kan hålla med om att det inte direkt luktar Oscarsgala, men det komiska var ju reaktionerna på att serien inte är ”verklighetstrogen”!

   1. Emma skriver:

    Alltså jag håller med – det är en dramaserie och det är klart att det är på ett visst sätt då. Men när en serie lanseras med lovord som att det funnits medicinsk expertis för att göra det så trovärdigt som möjligt och att man med serien vill lyfta fram hur det faktiskt ser ut inom vården tycker jag att man kan ha lite högre förväntningar. Sen att serien i sig baseras på en yrkesgrupp som idag går på knäna och kämpar för att få synas och få den cred de är värda gör att det sticker ännu mer i ögonen för de spär på alla fördomar om hur det är att jobba inom vården/som sjuksköterska. // ssk student

 2. Ella skriver:

  Haha alltså nu måste man ju titta på det… Låter helt fantastiskt ju! Älskar lågbudget-serier. :) Förresten jobbar jag på sjukhus och kan intyga att det slarvas med rådande hygienrutiner då jag sett personal har både nagellack, smycken och fejknaglar… Ooops. :)

 3. Sofia skriver:

  Enligt nån dam på tv4 var syftet med serien att visa sjuksköterskors vardag

  1. Sara skriver:

   Om syftet var att visa en sjuksköterskas vardag hade det varit en dokumentär.

   1. Sofia skriver:

    Tja, hon sa så iaf. Inte mitt beslut ?

 4. Stefan skriver:

  SSK!! Tror ni t.ex. att polisfilmer som Die Hard avspeglar en vanlig dag på jobbet som polis också?? Chilla ner nu

 5. Anna skriver:

  Jag är sjuksköterska. Och är man det går det helt enkelt inte att förbise fel” och oriktigheter. Plus att serien osade B lång väg.

  Sen funderar jag lite på varför folk blir upprörda. Och det kan ha att göra med att många sjuksköterskor har väldigt dåliga arbetsförhållanden, alldeles för många dåliga (sjuka) patienter per sköterska , tvång att jobba övertid (dubbelpass), dålig lön osv. Och detta uppmärksammas ju en del nu och då vill man inte att en TV-serie ska komma och ge en oriktig bild av oss. Där känner jag i alla fall att ”skon klämmer” med serier som den här.

  1. helene skriver:

   Jag hoppas verkligen inte att de som beslutar om era arbetsförhållanden och löner baserar deras beslut på hur ert jobb framställs i en serie på tv4. :(

 6. Cookie Dough skriver:

  Frans har du sett att Peter Jihde har haft ett lotteri på sin instagram där vinsten är att få följa hans blodsocker under jättelång tid?!

 7. Nettan skriver:

  Alltså tänk om 112 Aina hade varit verklighet. hur hade det sett ut då. Där kan vi snacka att det INTE är verklighetsförankrat. (Fast man skulle kunna tro det!!!!!)

 8. Ännu en tant som dyrkar Frans skriver:

  Ja varför blir vi sjuksköterskor så upprörda? Kan vi inte bara chilla som andra yrkesgrupper som skildras tokigt på tv eftersom alla vet att det inte är på riktigt?

  Asså lite ”rasar” vi för att vi sätter ostbågarna i halsen (mest av skratt) åt att ALLT är helt fel trots att teamet praoat och haft sakkunnig… Då måste vi twittra ut allt men mer för att vi är i klentrogen chock än av ilska!

  Sen finns det en aspekt av makt och ojämlikhet. Sjuksköterskeyrket är ett traditionellt kvinnoyrke som i en patriarkal samhällsstruktur värderats fel så länge det funnits. Det och okunskap om situationen i vården och våra arbetsförhållanden går ut över utsatta patienter vars liv och hälsa riskeras i nuvarande kris som inte erkänns för vad den är.

  Som en annan sjuksköterska är inne på här så pågår det ett arbete där vi försöker lyfta dessa förhållanden och våra arbetsvillkor till en bred allmänhet, som alla kommer utsättas för vårdens bristande kvalitet någon gång.

  Och ja, där sätter Syrror käppar i hjulet på ett sätt som Wallander inte gör för poliskåren.

 9. Mys skriver:

  Jag tyckte den var bra, dokumentärer kan man väl vilja om man nu vill se det ist

 10. tarja skriver:

  oj oj det var sen sämsta serie jag har sett pä
  länge,,, Mycket dälig kopia av Finska serie Syke. Den finska serien har fått komplimanger från hela världen , för den e så bra , oK ni är bättre på Ishokey men serien som år en direkt kopia och dåligt sådant glöm det

 11. Johanna skriver:

  En av mina vänner som är undersköterska var upprörd av att det var så overkligt. Hennes favoritprogram är greys anatomy, ”true story”

 12. Matilda skriver:

  Du är säkert en sådan som skapar en uppfattning om något och sedan håller dig till det, men vill ändå skriva en kommentar. Då jag inte kommer hitta in till den här bloggen igen behöver du inte bemöda dig att svara, för min skull då.

  Vården är kaos, folk dör huller om buller både på väg in, inne i någon skrubb på akutmott och pga att dem blir förtidigt utskickade. Hur rymlig en skubb än nu må vara så är det typ maxantal på ca 2 pers. Man måste ju ändå få plats med viss aparatur som faktiskt, om man har tid/tur räddar majoriteten av patientera. Så minst sjuk måste hem. Notera ”minst sjuk” och inte ”frisk”.
  Hur som helst, jag förstår att detta är väldigt tråååååkig fakta. Vet du hur jag förstår? Jo för det finns inte en jävel utanför ett sjukhus eller någon med position som bryr sig om vad som försegår på ett sjukhus. Om man inte själv blir inlagd (då är det jävligt viktigt att man ska blogga/facebooka/tweeta om hur jävla länge man fick vänta på en macka) eller då.. taadaaa dom som jobbar inom vården.

  När vi som jobbar inom vården dagligen får kämpa, jobba, slita hoppa över både llunch och vatten pauser för att slippa behöva springa på toaletten i onödan för att just DU ska få rätt vård, som du förtjänar och behöver. När vi aldrig får ett gensvar. Ja då blir man arg. När alla ni som inte är sjuksköterskor totalt går banans på att det INTE ÄR EN DOKUMENTÄR UTAN EN S E R I E EEEEEEEEEEEE utan att ens har läst beskrivningen av serien som löd (åtminstone under de flera månader som dom marknadsförde serien, antar att det är borttaget nu): ”… en bild av hur svenska sjukhus faktiskt ser ut idag” m.m m.m. Så blir man också lite arg.

  Denna serie var, precis som tv4 själv beskrev det, äntligen en chans för vanligt folk att se hur förjävlig verkligheten egentligen är på ett sjukhus. Kanske till och med en början till förändring. Men pladask vilket jävla skämt, på ett avsnitt kunde man då få bekräftat som ”icke-sjuksköterska” att sjuksköterskor är syrror med tragiska liv och blir utskälda av unga snygga läkare på daglig bas. Dessutom knarkar vi, prostituerar oss och har en blöt längtan om att bli läkare. På ett jävla avsnitt lyckades dom klämma in det.

  Den här serien kommer bidra till svensk sjukvårds förfall. Och det är därför vi är arg. Inte för att någon springer runt med nagellack och röker på taket. Går bara snabbare att lägga en sån kort kommentar för att visa hur långt ifrån verkligheten det är än att alla ska hålla på som mig.

  1. Anna skriver:

   Bra skrivet Matilda! Du fick med allt på ett sätt som jag tror folk utanför vården inte förstår.

   Därmot tycker jag du ska ge Frans blogg en till chans, han skriver grymt roligt!

 13. dixiechick skriver:

  Älskade den. Är fast. Hjärndött uppenbart icke-verklighetsförankrat gratiskanaldrama är precis vad jag längtat efter sen Tre Kronor och Rederiet och Skilda Världar och whathaveyounot gick i graven.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg