Definitionen av ”gubbslem”

9:56 19 Maj 2014

En tanke:

Jag sitter och läser Karin Adelskölds blogginlägg om klubbägaren och standup-komikern Mårten Anderssons uttalande om att, enligt honom, kvinnliga komiker drar mindre publik för att de är just kvinnor. Blir arg. Ledsen. Upprörd. Som fan.

Jag ser mig själv som ganska kul. Skitrolig emellanåt. Har flera gånger funderat på standup, men känner att jag inte vågar.

För det första: undrar varför. (Ja, readers, spot on ironi, right there.)

För det andra: jag är inte ensam av att inte våga. Tror knappast heller att Mårtens sätt och åsikter gör att fler kvinnor vågar våga. Och vad händer när kvinnliga komiska genier inte vill ge sig in i standup-världen?

Retorisk fråga. Människor som inte kan tänka längre än näsan räcker fortsätter såklart att tro att det är för att det kvinnliga släktet medfött är tråkigare än de medfött roliga, sköna, avslappnade männen.

 

Det är för sent på kvällen för att jag ska orka skriva något längre och uppröra mig själv ytterligare. Men fan i helvete vad trött jag blir på män med makt ibland.

17 kommentarer | “Definitionen av ”gubbslem””

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. Elin skriver:

    Håller med dig helt och hållet. Har länge stört mig på all den uppmärksamhet killar får, att de inte lyssnar på tjejer eller att de helt enkelt inte tror på oss. Många i min omgivning bryr sig inte riktigt och tycker att det inte spelar någon roll om alla ger kommentarer som vi inte alls borde få. Men jag märker det på ett helt annat sätt och kan verkligen bli arg ibland.
    Har faktiskt själv funderat på att bli standup komiker, min syster säger ofta att jag borde bli det. Men jag har samma problem som dig. Jag vågar inte riktigt försöka eller prata om det för mycket.. Skulle vara väldigt kul om man kunde ändra på hans uppfattning om kvinnor och standup, vi kan ju köra tillsammans ;) haha
    Men hoppas i alla fall att du nån gång får testa på standup och att du kanske kan ändra på människor syn på kvinnor!
    Bara så att du vet så är du en sjukt bra förebild och hoppas att du kommer få mycket mer uppmärksamhet än vad du fått hittills, du kanske får leda HELA mello nästa år!

  2. fanny darling skriver:

    bra att du uppmärksammar detta! så otroligt fult av mårten andersson.

  3. RMCK - en skönhetsblogg skriver:

    Du är så jävla bra Clara, heja!!
    http://rmck.for.me

  4. Karolina skriver:

    Det ”roliga” med detta är, att jag aldrig någonsin en endaste gång skrattat vare sig med eller till Mårten Andersson.

    Vi kan vidare titta på Mårtens CV jämfört med Sissela Kyles exempelvis(den sistnämnda har ett betydligt maffigare, bättre och mer imponerande). Mårten är en medioker så kallad komiker, ett faktum och en osäkerhet snubbfanskapet projicerar till något så satans förlegat och banalt som att kvinnor ”inte drar publik”.

  5. Sofi skriver:

    Grymt att du tar upp detta! Systerskapliga hälsningar

  6. vanligjavla.blogg.se skriver:

    Håller med till tusen. Och på tal om feminism (vill inte lägga ord i din mun men detta inlägg låter väldigt mycket som feminism – heja heja) tycker jag det är hur bra som helst när kända bloggare som du tar tillfället att säga till och peka ut saker som är fel i samhället. Det är SÅ många som ser upp till dig och jag blir så himla glad när du då säger så himla kloka saker, till skillnad från hmm vilket exempel ska vi ta tja den där Blondinbella kanske. Urk på henne.

  7. Sara skriver:

    Lider lite med Mårten. Han konstaterar ett problem (färre besökare när det är fler kvinnor på scen) med 10 års erfarenhet och diskuterar några potentiella idéer för att få fram varför. Detta används mot honom för att utmåla honom som ”gubbslem” trots att han är den som bokat i särklass flest kvinnor under många år för att lyfta fram kvinnor.

    Tittar vi på vetenskapliga studier som är gjorda på ämnet så är det konstaterat att både kvinnor och män tycker att kvinnor inte är lika roliga. Trist men ren fakta.

    Som Mårten skriver i sitt ursprungliga mail: ”Om vi verkligen vill påverka borde vi diskutera fram grunden i problemet”. Istället så kastar vi skit och ger epitet.

    1. Caro skriver:

      Hej! Jag är jätteintresserad av att läsa ”vetenskapliga studier” som fastställer detta? Eller så kanske det snarare handlar om att det finns en konstruktion av att män är roligare än kvinnor – vilket i sin tur leder till att män ses som roligare och då får mer socialt utrymme.Det är bara att jämföra – hur många killduos och hur många tjejduos finns det i Sverige som sysslar med humor? Det handlar inte om att det ena könet är bättre än det andra – utan att män per automatik kvoteras in som ”roligare”. Dessutom kan Mårten Andersson inte visa på något konkreta siffror, utan detta är hans inställning. Det är inte första gången Andersson klankar ner på kvinnliga komiker. Skulle Andersson vara villig att ta detta på allvar, skulle han knappast ha skrivit om han gjorde.

      Det är dags att kvinnliga komiker får den plats dom förtjänar och ses som komiker. Samt att manliga komiker inte per automatik ses som roliga.

  8. Annie skriver:

    Åh vad du är bra Clara !!!!!

  9. Emily skriver:

    Så vidrigt gjort. Och detta med att andra klubbar hörde av sig och erbjöd sig att hosta tävlingen GRATIS så att Amelia kunde utesluta Mårten och hans åsikter, ta ställning och visa att de har bättre kvinnosyn – men att de istället utesluter Karin, pga att ”hon har gjort fel”!? Blir så jävla trött på världen ibland.

  10. Rebecka skriver:

    Det vore så jävla gött om massa komikerbrudar kunde kötta sönder inom stand-up och prove that bastard wrong!! Och jag tycker absolut att du fortfarande ska överväga standup, Clara. Kanske om några år när du har lite mer kött på benen osv. Eller nåt. Tror faktiskt du skulle locka en fet publik. Fett viktigt att du tog upp detta ämne iaf!

  11. Josefin skriver:

    Håller med, kände precis samma när jag läste det! Aaaah.

  12. Johanna skriver:

    Ja vänta lite nu här. Jag läste mailet Mårten skrivit, som Karin publicerat och jag tyckte aldrig att han uttryckte sig att komiker-kvinnor är sämre för att de är just kvinnor. Han skrev att det finns ett problem, det kommer färre publik när det är en kvinna på scen och DET tyckte han var det intressanta i det här. Det uttryckte han sig bokstavligen. Jag tog det helt som att han vill lösa det problemet och alltså förstå varför det är så.
    Jag är trött på människor som bara ser saker ur ett perspektiv och sätter etiketter som ”gubbslem” innan de ens vet 100% vad han pratar om.

    Mvh
    En människa.
    Ej feminist, ej antifeminist

    1. Clara Henry skriver:

      Anledningen till att jag kallar honom gubbslem är för att han, precis som du säger, konstaterar ett problem och säger sig vilja förstå varför – men inte går längre än så. Han frågar sig aldrig VARFÖR det kommer sig att kvinnor säljer mindre. Kanske för att han inte ens marknadsfört projektet? Kanske för att det går en kvinnlig komiker på tio manliga? Kanske för att kvinnliga komiker inte alls får samma villkor och möjligheter att synas? Han ser problemet men vägrar se hans egen medverkan till att problemet existerar. That’s what I call a gubbslem.

  13. Nathalie skriver:

    Min absoluta komikerfavorit alla kategorier (no offence Clara) är Anna-Lena Brundin. Det var när jag såg henne på tv för första gången som jag tänkte wow jag vill också bli ståuppkomiker. Nu så tog mitt självförtroende en annan väg i livet så det vart tyvärr inte så men så fort jag ska nämna en rolig person så kommer hennes namn upp i huvudet fortfarande så här hundra år senare och trots att jag inte har sett henne uppträda på flera flera år.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG