Såg framför mig hur det skulle sprättas upp av sig själv, precis som en howler, utveckla tunga och skrika JAG ÄR DÖDEN

12:57 20 Mar 2015

HEJ

Vad gör ni. Hur mår ni. Själv ställdes precis mitt liv på sin spets när min syster kom in i vardagsrummet, sa att jag hade fått post och räckte mig ett kuvert.

Ett… orange… kuvert…

*SKREK*

*Slutade skrika* *Började hosta*

Mitt första orangea kuvert. Mitt första pensionskuvert. Nu är jag gammal. Döden väntar runt hörnet. Det är nu jag börjar leva på två kronor om dagen och spär ut morgonjuicen med vatten.

Öppnade. Läste. Fattade ingenting. Jaha. Det där är min preliminära pension. Okej. Vad kul för mig.

Nu ska jag lägga kuvertets innehåll på mitt skrivbord och gå och duscha skållhett tills jag glömmer bort att det någonsin existerade. Eller något. Jag vet inte. Hejdå.

11 kommentarer | “Såg framför mig hur det skulle sprättas upp av sig själv, precis som en howler, utveckla tunga och skrika JAG ÄR DÖDEN”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. Fredrik Hansson skriver:

  Åja så gammal är du inte än :-)
  Du har många år kvar att ha kul, de är bäst att börja i tid :-)
  Ha de så bra nu :-)

 2. ISA skriver:

  haha I know, så deppigt att få de där jävlarna!

 3. Daniel Wimhed skriver:

  Hej Clara, kolla den här artiklen på DN om pension http://www.dn.se/ekonomi/pensionsskolan/sa-fungerar-din-pension/ .

  I ditt fall så beror de övre invåerna mycket på hur du själv sparar i och med att du är din gen företagare och arbetsgivare, den nedre nivån bestäms av din skatt som du betalar på den lönen du tar ut genom företaget. Men resten måste du också spara åt dig själv. Jag föreslår att du genast går till en ekonomisk rådgivare eller din familjs ekonomiska rådgivare på en bank och hör dig för. Du som är din egen har inte samma regler och förutsättningar som en ”vanlig” anställd.

 4. Aah, jag skickade in mitt pensionsval för någon vecka sen … och jag har inte ens fyllt 18 än!? Ålderskris much, haha.

 5. Elin skriver:

  Jag ska hjälpa dig, Clara! Det kan ha varit så att du inte fattade någonting för att du läste upp-och-ner. Jag rekommenderar att du vänder på dokumenten och prova igen. Lycka till :)

 6. Klara skriver:

  Ta’t lugnt…
  (Tror jag iallafall, hehe)

 7. Maja skriver:

  Detta har inget med inlägget ovan att göra, men jag tänkte skriva det här ändå för att du har undrat om det. Du klagade ju förut på att du ibland fick blåmärken helt utan anledning på ställen som du inte ens kunde missas du hade ”gjort illa”, jag tror mig ha lösningen på ditt problem. Jag tror att du lider av en vitamin B12-brist. Jag läste nyligen i boken Mattilåtet, då jag har/har haft en ätstörning, att om man får i sig för lite av vitamin B12 är det inte ovanligt att det händer just det som du upplever med blåmärkena. Man brukar få i sig vitaminen genom inälvsmat, kött, äggula och mjölkprodukter, och då du är vegetarian kanske du ska överväga att ta ett tillskott av B12 om dina blåmärken stör dig? Hoppas i alla fall att detta hjälpte dig

 8. Andreas skriver:

  Mitt råd:
  Skaffa en kapitalförsäkring istället för pensionsförsäkring. Så låser man inte de pengarna tills du blir 65.

 9. emmy skriver:

  fick också mitt förstå häromdagen. Har inte vågat öppna, är rädd, precis som du skriver, att jag ändå inte fattar ett smack. Fy vad deprimerande det hela är!!

  1. Daniel Wimhed skriver:

   Hej Emmy

   Det är inte så komplicerat som folk tycks tro, tänka dig en pyramid, som du delar i tre delar. Den nedersta delen är det som det ”orangea kuvertet” handlar om. Detta är din allmänna pension. Varje gång man jobbar och betalar skatt på sin inkomst gå en del av detta till denna delen. Börjar du jobba hos en arbetsgivare skall denna sedan betala tjänstepension, gör den inte det är så är det något galet. Detta är den mellersta delen av pyramiden.

   Den översta delen är den så kallade privata pensionssparandet. Så fort man har en egen inkomst stabil sådan bör man omedelbart sätta igång och spara, allt mellan 100 – 300 kr i månaden är bra.

   Är man egenföretagare så betalar man till den nedre delen av pyramiden Allmänna pensionen då man lyfter lön ur sitt företag och betalar skatt på denna, men sedan på tjänstepensionen är det ju bara du själv som ansvara för detta, likaså den översta delen det privata pensionssparandet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp