Vården, jag är så trött på dig. Igen.

6:40 20 Jun 2016

Okej allihopa!!! Det är dags igen! Är ni redo! Spänn fast er! Det är på tiden att vården misstror Clara Henry på nytt! Nuuuuuuu KÖR VIIII!

WIN_20160620_18_36_16_Pro

Detta skrev jag för drygt ett halvår sedan (om att jag har ca 0% förtroende för vården, att jag konstant blir misstrodd och hemskickad med ett ”det är helt normalt”). Läs först om ni vill, för att fatta hur hundraprocentigt färdig jag känner mig med läkarbesök.

Background story: idag är det 14 dagar sedan jag började ha rejält ont i halsen. Svullna mandlar, svidande hals, svårt att svälja. Inga andra förkyldningssymtom men låg hemma förra onsdagen, helt däckad i vad jag tror vad feber. Trodde att det skulle gå över med te och halstabletter men efter 14 dagar från första ont-dagen har det bara blivit värre. Gick till apoteket igår, söndag, för att handla vad de nu kunde ha för smärtlindrande och blev rekommenderad att gå till min vårdcentral. Ringde 1177 när jag kom hem och fick samma råd.

WIN_20160620_18_36_41_Pro

Så eftersom jag har ett jobb som går ut på att prata, som jag bara kan sjukanmäla mig ifrån om rösten typ skulle försvinna helt eftersom radioprogrammet heter som jag, och det stundtals gör rätt ont att prata, bestämde jag mig igår för att gå till läkaren. Min vårdcentral har inte telefontid på söndagar så jag bokade tid via 1177. Fyllde i vad jag hade problem med, valde vilka tider jag helst vill gå på och skickade iväg. Lovades svar inom 3 dagar. Superenkelt.

Idag fick jag svar: ”Tyvärr kan vi inte erbjuda dig tid eftersom vi behöver kompletterande uppgifter om anledningen till ditt önskade besök.” Det var allt. Rimliga saker som också hade kunnat stå med: dessa kompletterande uppgifter behöver vi! Hit vänder du dig för att skicka in dina kompletterande uppgifter! Men nä. Kunde inte ens vända på mailet. Vad härligt. Tack.

Ringer istället. Sitter som nummer 1 i telefonkö, i 55 minuter. Lägger på. Testar igen. Någon svarar. Alla tider för dagen är slut. Jaha, kan jag boka en tid till imorgon då? Inte? Okej. Tack.

Så eftersom jag är rädd att inte få någon tid imorgon heller, åker jag till närakuten direkt efter sändningen klockan 16. De öppnar tydligen klockan 17, så eftersom där redan står en man hamnar jag tvåa i kön. Vilket är tur, förstår jag i efterhand, för de fem första behöver inte boka tid. Annars krävs tidsbokning. För ett besök på akuten. Logiskt.

WIN_20160620_18_37_00_Pro

Det fylls sakta på med människor. Vi är långt fler än fem när vi börjar reda ut vem som har vilken plats i kön. Småpratar och kommer fram till att nästan alla är på akuten för att de nekats tid hos sin vårdcentral. Till slut blir klockan 17, vi kommer in, jag betalar 200 kronor, får vänta i tio minuter, och blir sedan visad in i ett rum. Där sitter jag i ganska exakt fyra minuter för att få höra ”jag ser inget fel” och ”ge det två veckor till och kom tillbaka om det inte går över”.

WIN_20160620_18_38_34_Pro

28 dagar ska jag alltså ha ont. 28 dagar. 14 är tydligen inte ont nog. Fick inte ta något test. Fick ingen medicin. Blev utskickad med ett ”jag kan inte göra något” och ett ”krya på dig”.

Alltså jag fattar hur svårt och skittufft det måste vara som läkare. Det måste vara ett så otroligt otacksamt jobb. Jag förstår det. Förlåt för att jag skriver såhär. Men jag blir så trött. Som skattebetalande medborgare i välfärdsstaten Sverige blir jag så oändligt trött på att mina läkarbesök alltid slutar såhär. Satte mig på bussen hem och var så jävla nära att börja böla, för detta betyder ju att jag kommer betala 200 kronor hos en ny mottagning imorgon, för att kanske få hjälp, men med risken att jag blir hemskickad igen. Och då är jag ju hyfsat rik ändå, mitt problem är ju frustrationen snarare än kostnaden. Tänk alla låginkomsttagare som drar sig för att söka vård för att de är rädda att bli nekade.

Vad ska jag göra? Utöver att äta fler Zyx om dagen än vad som står rekommenderat i bipackssedeln? Jag vet inte. Nu ska jag äta middag och hata allt. (Utom Bob. Jag älskar Bob. Bob förstår mig.)

tacohej

26 kommentarer | “Vården, jag är så trött på dig. Igen.”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. Mathilda skriver:

    ALLTSÅ TACK för att jag inte är ensam om detta. Lagt så mycket pengar på att bli nekad hjälp, och jag är verkligen inte hos läkaren ofta. Skulle kunna prata med dig om detta i en timma, minst. Alltså jag vill kunna ge dig pepp och allt det där men jag har aldrig fått ordentlig hjälp. Efter femte besöket kanske. Hoppas halsen blir bättre snarast. Kram <3

  2. Elina skriver:

    Och den svenska vården har ännu en gång visat sin briljantet. :)

    :)

    :)

    Krya på dig!

  3. Loe skriver:

    Käraste Clara.
    Denna lösning är kanske inget mirakel, men den brukar lindra himla effektivt. Du kanske kan få sova ordentligt i alla fall.
    Blanda: tevatten + honung + pressad apelsin + ingefära. (går även att smälta i en halstablett)
    Krya på dig!

  4. Kränkt vården-arbetare skriver:

    Måste bara säga att jag tycker det är väldigt tråkigt när människor säger att dom hatar vården. Du kan inte generalisera hela vården baserat på några dåliga läkarbesök när vården är så mycket mer. Vården är underbetalda sjuksköterskor och undersköterskor som sliter ut sig själva för att ta hand om andra människor och på något sätt är det så nedvärderande att hela tiden se folk säga att dom hatar vården när en själv kommer hem från jobbet vissa dagar och knappt orkar göra något mer för att man har bidragit till ”vården”. Sen är det självklart tråkigt när läkare inte tar en på allvar och ja det är ett faktum att dom tar en mer på allvar ifall man är påläst. Så därför vill jag tipsa dig om att fråga ifall de kan ta prover för bland annat mycoplasma, halsfluss, körtelfeber och sedan be dom kolla ditt crp. Högt crp kan visa på olika infektioner som gör att man behöver antibiotika och får man det blir man snabbt frisk. Förstår att du är frustrerad men snälla säg inte att du hatar vården, säg isåfall att du hatar mottagningsbesök..

  5. Matilda skriver:

    Clara, du har körtelfeber, utan tvekan. Jag hade exakt samma symptom för dig för två månader sen, första provtagningen visade ingenting och två veckor senare fick jag svar på prover att det var körtelfeber. Och halsen blev bara värre och värre. Läs på 1177.se, körtelfeber är precis vad du har, annars heter jag Gunnar-Bengt. Och tyvärr finns inget botemedel, bara att härda ut tyvärr. Min läkare sa 1 Ipren + 2 alvedon, morgon, lunch och kväll för att hämma symptomen. Nu är jag frisk men fortfarande väldigt trött (som man blir efteråt ett tag). Krya på dig!

  6. Frida skriver:

    Åh Clara vad jag känner med dig! Själv fick jag gå över ett år med konstant svamp i underlivet pga min gynekolog tyckte att det räckte med svamptabletter som inte hjälpte. Hela min vardag blev påverkad och inte minst mitt sexliv. Fy så dåligt jag mådde psykiskt det året innan jag krävde att min hormonspiral skulle ut. Hatar numer att gå till gyn, så mycket pengar jag lagt på medicin och besök för något som kunde åtgärdas på två sekunder. Som student som lever på existensminimum känns det dessutom extra surt. Usch. Nu mår jag åtminstone bra och behöver inte planera min ekonomi efter läkarbesök på 300kr och tillhörande medicin som ska skrivas ut.
    Förlåt för lång rant men just detta är jag lite bitter över. Du är bäst Clara, hoppas du blir frisk snabbt och att det läser sig för dig! <3

  7. Stephanie skriver:

    Ligger hemma med EXAKT samma symptom . Min vårdcentral sa till mig att det är ett virus och att de bara råder mig till att äta mycket glass för stt svullnaden på mandlarna ska minska. Säga nej till glass gör jag inte direkt , så jag har ätit piggelin hela dagen. Hjälper lite , men i samband med halstabletter med bedövande effekt är det relativt bra. Du kan även testa att gurgla med någon munskölj!

  8. Kajsa skriver:

    Gick till läkaren eftersom min hals var så uppsvullen att jag ibland hade svårt att få ner vatten, läkaren konstaterade att ”det var den mest svullna hals hon sett” (What???) och skrev en remiss till en öron, näsa och hals läkare som jag skulle få träffa inom 3-4 (!!!) månader. Gick till en annan vårdcentral 1 månad senare där man, efter andra tester och en akutremiss till en önh-läkare som jag fick träffa genast samma dag, kunde konstatera att jag hade lymfkörtelcancer. Är bara så jäkla glad över att jag inte nöjde mig med att sitta och vänta 3-4 månader

  9. Johanna Jönsson skriver:

    Ett tips är att alltid överdriva när du behöver vård. Jag fick första bästa tid samma dag som jag ringde till min vårdcentral för ca en månad sedan (ang mina njurar). Hade haft ont i ca en vecka men sa att jag haft ont i flera veckor. Fick överdriva min redan förbannade smärta till 110% både vid bokningen och för min läkare. Detta resulterade då i att jag faktiskt fick en röntgen vilket jag inte fick sist jag var där i februari, och då står det ändå i min journal att jag har haft problem sedan jag var 4 år gammal. Fick istället svin dyr samt svin dålig penicillin som inte hjälpte ett jävla piss. Därför överdrev jag nu istället för att försöka komma någon vart. Har väntat i snart två veckor på röntgen svar.
    Så ett hett tips är verkligen att du _ÖVERDRIVER_, annars får man ingen hjälp. Min mamma har en sjukdom som heter fibromyalgi, vilket hon mest troligen har haft sedan hon var 9 år men fick inte diagnosen fören 2011. Ingen har trott på henne och ena gången fick hon rådet om att uppsöka hjälp hos piva, _psyk_, för detta var bara något som satt i huvudet på henne. Hon inbillade bara sig.

    Förlåt för kanske inte lång text, men nästa gång Clara, säg överdriv som fan. Man får nästan säga att man haft ont sedan födseln för att få hjälp. Sen gäller det ju att träffa rätt läkare också tyvärr…
    Lycka till, hoppas du får den hjälp du behöver snart!!

  10. Rebeccaxxxxx skriver:

    amen <333 Hatar sjukvården helt ärligt, är 19 bast och haft problem med mina leder sen jag var ca 6 år. Oändliga läkarbesök som alla slutar i ett "Vi får hoppas på att det går över", nej det kommer inte gå över. Det har inte gått över på 13 år? Det närmsta hjälp jag har fått är Ipren utskrivet på recept, vilket resulterade i att jag fick den 5kr billigare än i vanliga fall. Då hade vi precis diskuterat att Ipren och Alvedon exempelvis inte hjälper.
    Fuck sjukvården. Förstår din irritation. Hoppas verkligen det löser sig för dig snart!! <333 Älskar dig!

  11. Jenny skriver:

    Tråkigt att du känner misstrodd och förbisedd av vården. Tyvärr finns det ju mindre härliga personer inom alla yrken och så även inom vården. Sen att det är långa väntetider i princip överallt i vården är förjävligt och något som måste åtgärdas snarast. Dock vill jag säga att vissa kommentarer här gör mig riktigt upprörd. Till exempel att det är ett solklart fall av körtelfeber?! Visst, det skulle det kunna vara, men vem fan kan sitta hemma och säga det med säkerhet? Så otroligt korkat. Sen att Överdriva sina symtom skulle jag verkligen inte rekommendera. Oftast är det ganska genomskinligt för de som arbetar inom vården och har daglig patientkontakt och vill en bli tagen på allvar så gäller det att agera därefter. Som någon rekommenderade, var tydlig med vilka prover du önskar så som crp som kollar för infektion. Tyvärr är nog risken stor att det är något elakt och långdraget virus och då är det inte så mycket att göra förutom att vila och smärtlindra. Krya på dig.

  12. x skriver:

    Vad ska vården göra åt din förkylning? Om du tjatar får du säkert antibiotika mot ditt virus, därav ökande antibiotikaresistens.
    Inlägget från Johanna Jönsson ovan var det mest egoistiska jag läst. I vårt gemensamt finansierade sjukvårdssystem måste ju resurserna prioriteras så att de som är sjukast får vård först. Det är inte OK att ljuga för att komma före folk som behöver snabbare hjälp!

  13. E skriver:

    Oj, vad jag känner igen mig! Blev sjuk i vintras och fick heeeelt fel hjälp av vårdcentralen från början.. Blev bara sämre så tillsist åkte jag i alla fall till en vettigare VC där jag fick hjälp och de upptäckte att mina värden var KAOS (hade en snabbsänka på 335 och den ska tydlligen ligga mellan 1-10, haha wtf liksom).
    Men det jag tänkte komma till är att om du känner att något är fel, stå på dig!! Du känner ändå din kropp bäst.

  14. Johanna skriver:

    Jag hade exakt samma symtom för ett tag sen!! Gick till vårdcentralen som tittade på min hals och sa ”men Gud det är nog en halsböld!! Du måste till sjukhuset på en gång jag skickar efter en taxi”. Jag, som hatar kroppsliga vätskor och blod och allt sånt, får panik och skriver till min pojkvän ”kom hit fort jag kommer nog dööö”. Jag blir satt på en taxi och får åka tre mil till sjukhuset där halsläkaren SKRATTAR och säger ”du det här är bara en förkyldning!”. Sen fick jag åka hem.

    Okej, tack för att vården fick betala en taxi till mig för att läkarna på vårdcentralen är så otroligt dåliga att andra läkare skrattar åt dem.

  15. Matilda skriver:

    Min mamma betalade 120€ (1200kr typ) för att vår grannes hund haltade lite, och fick reda på att allt var bra, man borde väl ändå få tillbaka en del av pengarn???

  16. Ida skriver:

    Jag är inte heller så förtjust i vården. Men det handlar snarare om rädslan för att bli misstrodd och för att jag är sjukt obekväm på såna ställen. Gick med magproblen i ca. 1år. Sen ringde jag hälsocentralen för att boka tid, dom hade inga å bad mig ringa igen efter 2 veckor. Då struntade jag i det, å ja det försvann tillslut.
    Sen kände jag en tjej som blev hemskickad från sjukhuset, då läkarna sa att hon hade migrän. Senare den dagen dog hon.

  17. Louise skriver:

    Exakt detta hände mig!! Min läkare sa att jag skulle gurgla (typ listerine). Det funkade!!

  18. Amanda skriver:

    Stor förändring inom den svenska vården bara de senaste fem åren. Har blivit extremt mycket sämre även för folk som behöver specialistvård för kroniska sjukdomar och liknande. Lär inte bli bättre heller så det är meningslöst att gnälla. Man får ta del av det man får bara helt enkelt, det finns liksom inga resurser till mer.

  19. Amanda skriver:

    Det kommer bli som i USA att rika (friska) människor får hur mycket vård de vill för sina småkrämpor medan fattiga (allvarligt sjuka) människor inte får någon vård alls då de inte har råd med privata försäkringar och liknande. Det är en konsekvens av att välfärden både har skurits ner på (alliansen) och sen överbelastats (sossarna/mp). Och det var förmodligen planerat hela tiden, rika och friska kommer ju få det ännu bättre och det är givetvis det viktigaste.

  20. Fredrik skriver:

    Stackare de är inte lätt att var sjuk nu mer, man ska måste vara frisk för att vara sjuk och så måste man ha ett oändligt tålamod också, samt pengar.
    För att Googla symtomen är väl inte att tänka på :-)
    Krya på dig nu och gosa lite mer med Bob

  21. Hanna skriver:

    Precis därför fritt vårdval behövs! Sådana skit VC bör man lämna och testa någon annan, möjligtvis en privat ( kostar lika mkt) för det är iallfall måna om att behålla kunder.
    I framtiden är sådana här skitcentraler för hoppningsvis utkonkurrerade…

  22. Charlie skriver:

    Skaffa Sjukvårdsförsäkring. Försäkringsbolaget betalar extra för att privata vårdcentraler ska ta emot kunderna. Du är GARANTERAD besök inom två dagar.

  23. Johanna skriver:

    Ett ord – privatläkare.

    Gick med reumatism i 7 år utan att få hjälp eftersom de inte såg något på proverna. Idag lever jag med kronisk värk i varenda jävla led pga att jag inte fick hjälp i tid.

    Som sagt, privatläkare är lösningen.

    // Någon som relaterar något extremt

  24. Sofia skriver:

    Hej Clara! Sofia heter jag och är läkarstudent, jag har således en ganska unik plats i den svenska sjukvården genom min praktik då jag får observera många patientmöten och sedan diskutera med läkarna efteråt, som en del av min inlärning. För mig låter det som att detta, det som många i kommentarerna och också det som händer i många patientmöten jag ser dagligen beror på: kommunikationsproblem.

    – Från patientens håll, det är svårt att förmedla symptom som en inte kan sätta ord på och förmedla, när en väl sitter där med läkaren glömmer en att säga vissa saker som kanske känns banala eller som bara helt enkelt glöms bort samt att en sällan vågar/kan/vill göra uttryck för sitt missnöje på ett konstruktivt och för läkaren mottagligt sätt.

    – Men såklart också från läkarens håll, ofta förmedlas inte tankeförlopp som är av vikt för att patienten ska kunna finna sig i sin situation och en glömmer se människan bakom som oavsett om du som läkare kan eller inte kan göra något behöver få bli sedd och förstådd.

    Det är svårt att bedömma dessa parametrar i den texten du skriver Clara men standard vid såna här övre luftvägssymptom är att en bedömmer allmäntillstånd (feber, trötthet, vakenhetsgrad mm.) och sedan kollar i svalget och känner på lymfkörtlar. Om endast halsmandlarna är rodnade och allmäntillståndet inte är påverkat är det med största sannolikhet en virusinfektion som kommer ta några veckor för kroppen själv att läka ut, här kan tyvärr inte läkaren bidra med mer än det som finns att köpa på apoteket receptfritt. Detta kanske inte kommunicerats ordentligt till dig. Att göra tester för allt möjligt det skulle kunna vara utan någon indikation (specifika symptom, stor statistisk sannolikhet eller dylikt) går mot läkarens ”ed” att agera efter beprövad erfarenhet.

    Jag förstår att du känner dig osedd och upprörd när så mycket hänger på din röst, men mot en virusinfektion är läkarens medel få och det är såklart extremt frustrerande.

    Viktigt att uppmärksamma från kommentarerna är också att:
    – inget sjukdomsförlopp är statiskt, om en läkare gjort en bedömningen att något är ofarligt men att det 3 månader senare visar sig att det är det då, innebär inte detta att den första läkaren automatiskt har haft fel (men det kan den såklart haft) utan det kan också vara att det förändrats över denna tidsperiod.
    – svullna halsmandlar är inte att likställa med sjukdomen kissing disease/körtelfeber. Halsmandlarna är lymfkörtlar som växer till sig för att bekämpa inflammationer i omkringliggande vävnad.
    – att överdriva sina symptom kan leda till onödigt lidande i form av påfrestande undersökningar som i sig kan vara farliga och många svängar till sjukhus för dig som patient som inte behöver ge någon ytterligare information.

    Krya på dig och om inte din läkare sa det till dig: tveka inte att söka vård igen om dina symtom förvärras eller förändras på något sätt!

    Kram

    Sofia

  25. Bina skriver:

    Vitlöks kapslar! All i’m saying! Knapra 3 ggr om dagen i all evighet. Funkar för mig. Och jag är lärare!:) bring on the germs!

  26. Linnea skriver:

    Hej!

    Nyfiken på vilken typ av hjälp hade du förväntat dig?
    Vården fungerar extremt bra om man kommer in med akut sjukdom, ex hjärtinfarkt. Förstår att det är superfrustrerande att ha ont så länge men tyvärr finns inga botemedel mot virus(ex körtelfeber). Hade du däremot haft en allvarlig halsåkomma som gått att bota(tex halsböld) hade du garanterat varit hjälpt vid det här laget.

    För att förbättra vården: vilken typ av hjälp hade du önskat dig att få? Många av oss tror att just lugnande besked är vad patienten söker.
    Vänligen läkaren

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg