Dans Dakar i helgen

12:32 28 Maj 2013

Till helgen är det dags för tredje upplagan av den elektroniska festivalen Dans Dakar, ute vid Stockholms Universitets gräsmattor. Under fredagen kommer olika klubbkvällar hållas runt om i Stockholm, på lördagen är det dags för själva festivalen, fördelad på stora scenen, lilla scenen och dansgolvet under bar himmel.

Festvalbloggen tog ett snack med projektledaren Alexander Swahn, inför helgen som officiellt inleder festivalsommaren. 

Alexander! Berätta nu iite om årets festival!

– Årets upplaga är större än någonsin, även om vi har gått tillbaka från att vara en två dagars-festival som förra året, till en endagsfestival som första året. Det är större artister och vi har ett större medialt genomslag eftersom vi har bokat genrens absolut största artister. Det är lite bredare, vi märks mer i år. Framför allt så tror jag att alla olika klubbar som vi har på fredag gör att vi får mer uppmärksamhet.

Hur kommer det sig att ni ville sprida ut spelningarna på olika klubbar?

­– Det kändes spännande. Det finns ju folk som har gjort liknande saker, Way Out West och så vidare, men det har inte riktigt gjorts i den genren tidigare och genren har blivit så pass stor nu. Nu är det ganska utspritt, på Debaser kommer vi ha synthpop-band medan vi på till exempel Marie Laveau har klubbtechno. 

Varför krympte ni festivalen till en dag då?

– Första året gick det så himla bra att ha en dag på gräsmattorna. Det blir så mycket meckigare med två dagar – dels så kommer man inte till samma fina, orörda gräsmattor den andra dagen, dels så blir det lättare för folk att vara vakna i ett dygn istället för två.

Vad ser du personligen mest fram emot?

– Det är nog Plapla Pinky, totala okändisar med en väldig experimentlusta och totalt nörderi. De har bara släppt en EP, de har inte gjort så många spelningar, så det ska bli kul att se.

Hur känner du inför The Prodigy 2013?

– De är legender och barndomsidoler. Nästan alla vet ju vilka de är. De är allas stora förebilder. Jag tror att de är anledningen till att alla från Madonna till Britney Spears kan ha dubstep-element i sin musik. Det är tack vare att The Prodigy har en sådan bred kommersiell succé bakom sig. Det de har släppt de senaste åren är ju annorlunda mot vad man växte upp med men det är fortfarande bra skivor. De märks att de hänger med, de har koll på samtiden själva.

Är det någon speciell anledning till att Justice bara kör ett dj-set?

– Vad vi har förstått så gör de inte så många spelningar i år. Förhoppningsvis är det här som en förberedelse inför en ny skiva, att de turnerar utan den vanliga produktionen för att göra snabbare och rörligare skivor för att sedan försvinna en tid från scenen för att göra en ny skiva. Men det här blir nog lika mycket show. 

För hela lördagens spelschema, klicka här

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp