Inför Dekmantel Festival

10:46 29 Jul 2015

För tre somrar sedan bestämde sig ett av Amsterdams mest framstående skivbolag att utveckla de klubbkvällar som de arrangerat de senaste 6 åren till en festival. Som skivbolag har Dekmantel varit en av de främsta uppviglarna till dans med släpp av artister och producenter tillhörandes den lokala scenen. Namn som Tom Trago, Juju & Jordash, San Proper och Makam har synts på bolagets etiketter, men även svenska Skudge. Tillsammans med bland annat Rush Hour, Delsin, ADE, Red Light Radio och den numer nedlagda klubbklassikern Trouw har dem hållt Amsterdam i topp de senaste åren.

Mitt i detta presenterade Dekmantel sin första upplaga för tre år sedan med en superb finsmakarlineup. Det var ny, intressant house och techno uppblandat med stora namn. Festivalen blev en succé, hyllades unisont och har fortsatt leva i mellanrummen av sommaren genom några starka Boiler Room-ögonblick.

Så, i allmänhetens tjänst och för att för en gångs skull i livet få kalla sig utrikeskorrespondent är det nu hög tid att festivalens tredje upplaga dokumenteras. Festivalen äger rum samma helg som Sveriges nya superfestival Into The Valley i Rättvik, vilken med några undantag kan ses som en svensk motsvarighet till Dekmantel. Musikmässigt är en stor del av akterna gemensamma. Namn som Carl Craig, Four Tet, Ricardo Villalobos, Ben UFO, Dixon, John Talabot, Ben Klock och Nina Kraviz är representerade på båda festivalerna och bokarna har säkert haft nytta av varandras musikintressen den här helgen.

Något som dock lyser med sin frånvaro på Dekmantel är ett svensk inslag. Inte en enda av våra framstående akter är tråkigt nog på plats i spelschemat. Kanske är det den klassiskt överdrivna svenska självbilden, men ändå! Något av alla våra proffs hade varit fint att få höra i den nederländska skogen.

Där Into The Valley äger rum i ett kalkbrott är omgivningen raka motsatsen på Dekmantel. Ett park- och skogsområde som heter Amsterdamse Bos (tre gånger så stort som Central Park i New York) är platsen för festivalen. Upplägget påminner en smula om Way Out West, när området stänger vid 23 fortsätter den officiella festen på klubben Melkweg inne i Amsterdam, kompletterat med gott om andra fester och starka klubbkvällar runt om kanalerna.

Så inför festivalen kan en se bland annat se fram emot technolegender som Jeff Mills, Model 500-giganter som Madlib, Squarepusher och DVS1 uppblandat med ”mindre” akter som Joy Orbison, Blawan, Steffi och Matrixxman.

/Christoffer Reichenberg Andersson

2 kommentarer | “Inför Dekmantel Festival”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. Ameliabran skriver:

    ”Thankful for your support! Committed to consistently producing top-tier content for impactful backlink generation.”
    barbie jacket

  2. james smith skriver:

    Your writing is an enchanting dance, where each sentence pirouettes through the minds of readers with grace and intellect.I Love La Hoodie

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG