*har kontakt med er läsare*

22:54 2013-10-22

C: Jag var på premiären av filmen. Då var Nima sarvestani där också, som gjort filmen. Och efter filmen var det regissörsamtal och någon i publiken frågade men vad hände med Sara? Och vad händer? Jo Sara var med i publiken och berättar sin historia från där den slutade i filmen, och nu söker hon asyl i Sverige. Jag grät så mycket att jag hulkade när jag gick från biografen. Man slängdes verkligen mellan hopplöshet och glädje under hel filmen och sen blev det ba för mycket när Sara var där.

Sjukt.

Alltså. Den här kommentaren och att få höra om vad som hände med Sara i dokumentären?!? Blir helt rörd och varm i hjärtat. 

 

JULIA: Åh bästa Hanapee! Jag har börjat lyssna på din podcast men har bara två avsnitt kvar och sen finns det ju inga fler?? Det finns inga planer på att du och Martin ska spela in fler?:):) (OBS, luret om att ni var ovänner var icket roligt hehe!)

Helo young child….. vet du…. vi ska nog förmodligen kanske börja göra fler poddar….. om ni verkligen vill det…. //mystisk kvinna signar ut

 

NINA: Snygg matta!!! Vart är den ifrån? :)

Tackar Ninisen! Ruugs.se!

 

MÄRTA: Åh, vart är soffan ifrån?? Letar…!

Bolia.com! 

 

DIPLOMATI…: Hej Hanna!

Jag har aldrig kommenterat förut men din blogg är verkligen en inspiration för feministiskt tänkande. Har till och med fått min pappa att fundera över vissa saker han tog för självklara. Jag pluggar på universitet och skrev en rapport för ett tag sedan. Jag tog det stora steget (för mig var det stort) och använde hen istället för ”han eller hon”. Fick tillbaka med kommentarer nyss. Rödmarkerat hen med kommentaren ”talspråk”. Jag vill inte vara otrevlig, men ändå stå på mig i den här frågan. Hur förklarar jag på ett trevligt men samtidigt odiskutabelt sätt att det inte är talspråk, utan ett nytt ord? Några av alla som kommenterar kanske har något tips?

Åh tack! Vad kul!

Såhär tror jag; hen finns ännu inte med i SAOL, men borde verkligen göra det. Jag hoppas och tror att det bara är en tidsfråga sen uppsvinget det senaste åren. Jag använder hen och gjorde det på universitetet utan att ifrågasättas. Samtidigt pluggade jag mediekommunikation och genusvetenskap – två ämnen där jag upplevde mina lärare som genusmedvetna och pålästa. Å andra sidan använde Antons sig av ”hen” en gång i sin C-uppsats och han pluggar ju på Handelshögskolan, där jag bara out of the blue tänker att lärarna bör vara hårdare (han fick A på sin uppsats!). Jag tycker att du ska prata med din lärare och förklara att du tycker det är ett viktigt begrepp och varför, förhoppningsvis förstår HEN, men samtidigt har hen ju rätt ”i sak” som det ser ut nu. 

 

EMELIE: Hej hej jag har ganska nyligen hittat till din blogg och älskar den redan! Jag undrar om du har några tips på hur man kan lära sig mer om feminism, sexism och sånt? Jag vet inte så mycket men jag vill verkligen lära mig mer för att kunna hålla diskussioner och argumentera, vilket är svårt med så lite kunsap! Tycker det är så svårt att läsa långa faktatexter då det är många svåra ord och svårt att se ett helt sammanhang eller vad man ska säga.. Hur har du lärt dig allt? KRAM

OCH JAG ÄLSKAR DIG! Jag har ju varit ”feministiskt intresserad” sen högstadiet, även om det på den tiden handlade mer om grundläggande frågor och på en rätt ytlig nivå. Men! I grunden är väl det viktigaste att en känner att en bättre värld än denna är möjlig.  Jag har ju läst Genusvetenskap I och lite av II:an, där lärde jag mig otroligt mycket. Ett bra bokförslag för ”nya” inom feminismen är: Nina Björk – Under det rosa täcket (ge den tid och eftertanke! markera med märkpenna!). Youtube:a tal med Gudrun Schyman och andra feminister. Googla begrepp och feministiskt historia. Läs om aktuella ämnen på genusfolket.se. Gå in på min genuskategori här och på hanapee.com och hitta bra dokumentärer (alla inlägg kommer snart samlas under ”genus” här till höger). 

För att bli bra på att argumentera för sin sak så krävs det såklart att en är påläst. Finns inga hållbara genvägar.  Lycka till älskade du<3 <3

 

IRJA: Åååh, fantastisk video!!! Fin leppestift, fin Hanna – og veldig fin hårfarge. Har du farget det hos frisøren eller hjemme? Og med hvilken farge? Vil se ut som master :)

Tack Irjis! Färgade mitt hår hos friösren Moc på Södermalm i april(?) senast….. Men har blekts rätt mycket av solen i sommar. Master tackar dig *niger djupt*.

 

 

FANNY D: katten sally <333333 undrar hur många procent av dina läsare som är djur?

Det vettekatten, vi får göra en djuridisk undersökning.

 

23 kommentarer | “*har kontakt med er läsare*”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. Linnea skriver:

  du. måste. göra. mer. pod.

 2. Steena skriver:

  Här kan man läsa mer om utvecklingen av användandet av ”hen”, som f.ö. togs upp i nationalencyklopedin 2009.

 3. Sanna K skriver:

  JA SNÄLLA, behöver några nya avsnitt av din podcast! Du är bäst!

 4. mb skriver:

  *juridisk.

  hahaha skoja!!!!!! fatta ju skämtet som btw är hilarious (svengelska ten points!)

 5. Karolina skriver:

  Hanna! Borde förmodligen kommenterat några dagar tidigare för en frågekommentar på ett q&a-inlägg är kanske inte så effektivt men what to do. För det första: jag läste alla möjliga bloggar under gymnasiet eftersom alla dessa tidsfördriv är bättre än att faktiskt plugga, men – nu är jag arbetslös sen studenten i maj och din blogg är en av typ tre som jag fortfarande läser för att de är så jädrans BRA. Och till själva frågan: jag vill vänta några år med att studera vidare då jag inte har någon aning om vad jag vill göra (kanske, kanske plugga juridik så jag kan hjälpa flickor utan rättigheter runtom i världen men vem vet) men jag är sugen på att gå någon kvällskurs under tiden jag jobbar om feminism och genus eller liknande. Har du något bra tips på vad som finns därute? Jag är helt lost nämligen och hittar knappt till Stockholm Universitets hemsida.

  kram och förlåt förlåt för en megalång kommentar!

 6. Linn skriver:

  Hanna, har du läst detta om p-piller för män? Minns att du hade problem med att ta. Det är ju helt otroligt att preparatet finns men inte lanseras?! http://www.babyvarlden.se/Nyhetsartiklar/Manliga-p-piller-finns-men-lanseras-inte/

 7. n skriver:

  VI VILL VERKLIGEN DET! Få fler pods alltså. Bästa bästa bästa. Gillar ju din blogg också, såklart, med podden <3 <3 <3 <3 <3

 8. Nina skriver:

  Fasiken jag har scannat av ruug.se men inte hittat den. :(

 9. Rebecka ET skriver:

  Hej MASTER! Såg kommentaren ovan ” I ett samhälle utan förtryckande strukturer skulle väl männen också prostituera sig?! ”. Vill ändå lite försynt meddela att det är fler unga killar idag som säljer sex än tjejer. Dock är sexköparna densamma, alltså männen. Sedan att den allmänna uppfattningen är att tjejer är så kåta och säljer sex är åt helvete så är faktan ändå samma, fler killar säljer sex men det är inget vi pratar om.

  Förlåt för rörig kommentar.

 10. Týn skriver:

  Precis som någon nedan skrev, så är det fler unga killar som säljer sex. Det jag tycker är tragiskt är såhär:
  – tabubelagt ämne i samhället, men vi måste våga prata om det så:
  – man lyfter fram EN grupp som man homogeniserar så att det ändå blir begripligt (t.ex. bara unga självskadande flickor säljer sex), dvs: en himla massa människor hamnar utanför det som bestämt är begripligt. Ungefär som heteronormen – inte bara att bögar och flator hamnar utanför, men också en massa heterosexuella människor som inte vill leva normativt.

  Unga killar som säljer sex blir ju därför dubbelt avvikande, eftersom att de till största del träffar män. Inte nog med att de inte passar in i det som vi bestämt är begripligt och okej att tala om – de är dessutom bögar!! OMG! x(
  Samma sak gäller ju också män som blir utsatta för våld i nära relationer, oavsett om det sker i hetero- eller homorelation. Eller män som blir diskriminerade inom psykiatrin.

  Det strukturella förtrycket är mer komplext än att vi bara kan säga att det är synd om alla brudar som blir behandlade illa. Ska bli lösa problem gäller det göra så att ALLA individer blir behandlade på ett rimligt sätt. Jag som tjej har ingen lust att begränsa mig till en sne infallsvinkel där jag bara ser en förtryckt grupp. Förtryck är större än så och det handlar inte bara om kön utan snarare om hur kön påverkas av andra faktorer som sexualitet, klass och etnicitet.

 11. Týn skriver:

  Btw,

  ”Det vettekatten, vi får göra en djuridisk undersökning.”

  Skrattade så jag sprutade kaffe ur näsan :((

 12. My Cecilia skriver:

  ALLTSÅ ÅH. Du är så bäst! Fick bra tips på hur jag kunde lära mig mer om bla. feminism här. Heja heja!
  Älskar för övrigt din blogg och tack vara den (dig) så vill jag och kommer bli mer medveten. Sedan förhoppningsvis kunna påverka andra i den positiva anda du redan har gjort och gör. Kommer definitivt ägna ett podcastavsnitt till feminism när jag har läst på lite mer. Superviktigt!

  Keep up the good work! Älskart!

 13. Naz skriver:

  Master bör tipsa om appen ”Tjejsamlat”, för jag tror bestämt att Master ej gjort det tidigare. Genom den appen kan en få tips om hur mycket bra film, tv, radio, podcasts (Master finns med här), bloggar (än en gång finner vi Master hära) & andra Internetiga grejer såsom Youtube, Twitter & annat, olika typer av litteratur samt organisationer/kampanjer/events där KVINNOR (genus/feminism/någon form av normkritik) är I FOKUS. OCH länkar till allt detta OCH en kan själv tipsa om grejer som bör finnas med OCH så var det med det.

  Tack på förhand!

  Mvh,
  Lyrisk Över Denna Fantastiska Upptäckt

 14. sofia skriver:

  tipsar emelie som vill lära sig mer om boken ”Feminism” av Lena Gemzöe, mycket bra grund i vad feminism är och vad olika feminister genom historien tyckt!! finns typ tusen böcker till men den är lätt att fatta tycker jag.

 15. sjödin skriver:

  Bästa Hanna! Tycker det är megaspännande att följa din tankeutveckling runt feminism och andra samhällsfrågor, har ju liksom följt dig i några år nu, ehe. Men till frågan, hur gick med din satsning på att äta mer vegetariskt? Undrar bara av nyfikenhet…

  Ett litet boktips för de som vill läsa mer om feminism är Kate Millets Sexualpolitiken. Har aldrig öppnat ögonen så mycket som då jag läste den. Obs, den är rätt tung, men värd det.

  Kram och stay strong och sånt!

 16. Felicia skriver:

  Hej Hanna!
  Jag ska hålla ett tal på retoriken i skolan och tänkte ha ett tal om feminism och genus.
  Har du några bra idéer om vad jag kan ta med eller något som du anser att just detta får jag verkligen inte glömma bort att ta upp? :)
  Har en klass som är lite oengagerade i de flesta frågor kring det allra mesta. Så skulle vilja ha ett tal som de verkligen lyssnar till och tar in och förstår hur viktigt det är att man tar upp detta.
  Talet kommer vara väldigt kort och just därför vill jag få lite hjälp med att hinna att få med det allra viktigaste så att det fastnar och får folk att vilja prata vidare om det och lägger det på minnet. :)

 17. Fridas Djurblogg skriver:

  Katte…. KANINEN Sally hälsar att hon har svar på din djuridiska undersökning. 100% av läsarna är djur, förutom alla katter och kaniner så är människan ett djur nämligen Homo Sapiens. ”Ett lägre stående djur”, hälsar hon. Hmmm..

 18. Ida skriver:

  DIPLOMATI – ge mig numret till din lärare så kan jag ringa upp hen och fråga varför hen över huvud taget är lärare? Om inte grundtanken med utbildning är att lära sig (!!) så borde väl människan kunna förstå innebörden och vikten av ett nytt ord – oavsett om det står med i SAOL eller inte. För det första är hen inte talspråk, utan högst användbart i akademisk text då det ser tusen gånger bättre ut och ger ett bättre flyt i texten. Hen utesluter inte heller en massa människor, vilket ”han eller hon” gör. Hen är ett substitut för just ”han eller hon”.

  Jag blir så förbannad att jag inte kommer på ett användbart argument tyvärr. Denna kommentar är kryddad med ilska på mina egna dumihuvetlärare på min utbildning. Samt ilskan från igår, då en viss person i min grupp absolut inte ville att vi skulle använda hen i vår seminarieuppgift. Gnasbskdkslaödldla kände jag då ungefär.

 19. Agnes skriver:

  Att få kommentaren ”talspråk” om användningen av ordet hen tycker jag iofs är onödigt, men kan förstå grejen. Fick tillbaka en uppsats idag där läraren strukit under ordet ”hen” och kommenterat ”urk”. Lite mindre förståeligt! På universitetet också, trodde de skulle vara i framkant här!

 20. Mathilda skriver:

  DIPLOMATI, svenska språkrådet rekommenderar hen istället för han eller hon, säg det till din lärare: http://www.sprakradet.se/1950

 21. Jonna skriver:

  Hello Master! Blev alldeles fantastiskt glad när jag läste ditt svar om podden! Har saknat den så otroligt mycket och har letat och letat efter någon lika bra att lyssna på i dess ställe —> finns inte!!! Du och Martin är enligt mig de ultimata pod-pratarna! Plus saknar ju Martins ljuva stämma! <3 Så hoppashopPASHOPPAS att ni kan börja med det igen. Kram!

 22. Elina skriver:

  du har kontakt med dina läsare men blockar andra från instagram utan anledning…:/ Man känner ju sig ganska personligt dissad och jag har skickat ett mejl till dig men du har inte svarat.

 23. Kristina skriver:

  Alltså har såna cravings efter mer pod! (Hoppas hoppas hoppas att det kommer mera snart!) Jag började lyssna på podden ganska nyligen och har nu betat av alla avsnitt. Saknar redan dig och Martin i mina lurar! KÄRLEK till er!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Senaste kommentarer

Håll dig uppdaterad!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla