Saker vi gör för skönhet

23:44 2013-10-02

 

Det här tv-programmet såg jag på som tonåring. Kanske var jag till och med yngre än så när jag satt bänkad framför tv3 när tv-programmet The Swan sändes. Jag tyckte att det var bra. Spännande! Precis som alla de där ”FÖRE” och ”EFTER” -reportagen i VeckoRevyn, men mer avancerat. I The Swan fick ju personerna helt nya ansikten och kroppar istället för den svenska varianten med ny frisyr, nya kläder och på sin höjd en tandblekning. 

När jag ser programmet idag är det självklart med ett helt annat synsätt. Och en annan känsla i magen. I just det här avsnittet har kvinnans man varit otrogen och hon känner sig otillräcklig. Hon vill göra något ”för sin egen skull” eftersom hon aldrig har ”lagt ner tid på sig själv”, så vad gör hon? Jo, hon operar om hela sitt utseende.

Och det är ju ofta så det förpackas, de olika skönhetsbehandlingarna. Vi gör en manikyr ”för vår egen skull”, vi åker på spa och gör ansiktsbehandlingar ”för att ta hand om oss själva”. Vi ”pysslar om oss” med ett frisörbesök.

Paradoxen är ju att idéer om vad skönhet är aldrig kommer inifrån oss själva, det är alltid idéer och ideal som kommer utifrån. Från tusentals tidningsomslag, reklambilder, tumblr-bilder, film, modereportage, tv etc. Att operera sin näsa, sina bröst, sina ögonbryn, sina läppar och sin mage och att förpacka det i att ”ÄNTLIGEN gör jag något för mig själv” handlar ju egentligen om att göra något för någon annan. För något annat. För att idéerna och idealen utifrån är såpass starka att du måste följa dem för att kunna ”må bra i dig själv”.

 

För några år sedan hade jag en attityd om att skönhetsoperationer är upp till var och en. I ett svagt ögonblick tänkte jag att ett framtida bröstlyft efter framtida ammning inte vore helt omöjligt. Idag ser jag det inte så. Skönhetsoperationer är aldrig något som ligger på en individuell nivå. Det är inte EN kvinna som ensam bestämmer sig för att hennes bröst inte duger.  Det är en miljardindustri. En industri som tjänar på att kvinnor lever i en struktur som säger att ”lägga ner tid på sig själv” är detsamma som att FÖRÄNDRA sig själv.

Och som om det inte vore nog med att lägga tusentals kronor och smärta på att försöka ”må bra i sig själv”, så hånas många av kvinnorna som genomgår skönhetsingreppen. De är nu plötsligt ”onaturliga” och ser ”inte kloka ut” (lite mer okej är det om de i alla fall OPERERAR sig NATURLIGT …logiskt?). 

Detta hån mot kvinnor som skönhetsoperar sig är en enorm dubbelbestraffning. Först duger hon inte i ett samhälle som säger att snygghet är normen, men när hon sedan försöker anpassa sig efter detta genom de mest smärtsamma sätt – är hon bara korkad och galen enligt en hel massa människor. 

Kvinnan i The Swan är inte på något sätt korkad, däremot lever hon i en struktur och en kultur där kvinnorna på EFTER-bilderna framställs som de lyckade. Där snygghet är framgång. Där kvinnans utseende är det som betyder något. Där vackra kvinnorna aldrig behöver oroa sig över otrogna män.

Och det är den här världen som är galen. 

35 kommentarer | “Saker vi gör för skönhet”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. Linnéa i Colorado skriver:

  oh herregud, inte konstigt att man har åldersnoja – jag tittade ju på det här när jag var yngre!!!

 2. MrJenize skriver:

  Åhh, du är så bra på att formulera dig på ett sätt som får folk att lyssna & förstå. Har alltid haft extremt dåligt självförtroende och utvecklades under min tonår onormalt sakta, det liksom stannade av lite. Så som 19-åring blev det en bröstoperation på en fin & dyr klinik som jag kollat upp noga. Tog alla mina sparpengar, hellre det än en bil sa jag. Inte blev jag lycklig så klart, men mådde väl lite bättre när jag kom steget närmre till min idealbild på hur min kropp ”borde” se ut.

  För cirka 1 år sedan kom smällen om att implantaten jag & 4000 andra kvinnor fått insatta i själva verket innehöll industrisilikon, inget avsett för kroppen. Ingen vet hur detta kan komma att påverka våra kroppar i framtiden (& det har redan påverkat många tjejers hälsa). Men då det är ett skönhetsingrepp så får vi tjejer helt enkelt ”skylla oss själva”. Vi har ju valt det själva. För att få byta ut implantaten vill kliniken ha ytterligare 18 000 kr, fastän man redan betalat över 40 000 för fel vara. Detta har vi kämpat för länge nu så klart, men till slut orkar man nästan inte mer.

  Nu blev det lite långt men ville skriva av mig när du ändå kom in på skönhetsingrepp. Man blir glad & peppad av din drivkraft! Fortsätt alltid kämpa för det du vet är det rätta, för du är så otroligt jävla bra på det! :)

 3. Livia skriver:

  Hallå Master! Har inte ord för att tacka dig för allt du lär mig varje dag. MEN SÄGER TACK. Stort jävla tack alltså för allting du lär mig är så jävla viktigt och jag ser mig själv som ett av Guds (dina) sändebud som måste för all information vidare till små vanliga dödliga (män) nere på jorden. Finns så många som saknar kunskap och därför blir det ingen skillnad. Men jag försöker. Diskutera och ifrågasätta både andra och mig själv och mina värderingar. Och pratar prata prata. Ta upp det här till ytan som så länge ba legat och liksom gnott in i vårt själabeteende (nytt ord).
  Hoppas du har en bra dag. Står emot impulsen att skriva typ älskar dig. Så opassande………………….

 4. Y skriver:

  Jag blev så ledsen när jag såg detta. Hon var ju hur fin som helst från första början! Och varför var hon tvungen att gå på en strikt diet? Hon var ju hur smal som helst! Helt sjukt. Och att någon ens lägger märke till hur stora vader man har!? På ett sätt kändes det som att hon gjorde det för att få bekräftelse av sin man, som hon stannar kvar hos trots hans otrohet. Nej, hon behövde hjälp med sitt inre, inte sitt yttre. Usch, världen är verkligen upp och ner.

 5. Louise skriver:

  Måste på temat tipsa om appen ”Troll me”!!! Känns som en app du kan ha mycket kul med!

 6. CAMELA skriver:

  Så hemskt att hon opererar sig för att hon är rädd att hennes man skulle lämna henne. ÅH VAD JAG ÖNSKAR att någon hade jobbat med hennes självkänsla och självförtroende istället för hennes kropp…
  Jagförstår hennes känsla med att gå in i ett rum och folk tittar för att man är svviiiinsnygg men det handlar så mycket om utstrålning…. åh jag blir så ledsen i hjärtat!

 7. Lovisa skriver:

  Du är så bra!

 8. Sandra skriver:

  Jag förstår såklart vad du menar, och brukar nog resonera på samma sätt. Men jag kan också bli så himla sur på den här typen av resonemang om att tjejer som bryr sig om sitt utseende för mycket är offer för patriarkatet och allt de gör är för att de är fast i de fasansfulla NORMERNA.
  Alltså jag VET ju att det ligger mycket i det, jag vet att företag tjänar multum på sjuka ideal, jag vet att extremt många kvinnor mår dåligt över sina utseenden. Samtidigt blir jag så matt över att som kvinna aldrig ses som en person som kan göra egna, medvetna val utifrån den kontext jag befinner mig i. I ett perfekt samhälle skulle jag få operera om mig exakt som jag vill utan att någon ser mig som offer, svag eller osäker tänker jag. Men vi är väl helt enkelt inte där än.

 9. Linnéa skriver:

  Jag tänker mig att i ett perfekt samhälle skulle man inte känna något som helst behov av att skönhetsoperera sig; det skulle inte finnas några normer gällande utseende att följa.

  Att göra ett medvetet val i den kontext man befinner sig i, handlar just nu om att göra ett medvetet val inom patriarkatets ramar. Hur vettig man än är, och hur mycket man än läst på, funnit sig själv, fått insikter om samhället, så är det ändå ett patriarkat som från innan vi föds reglerar vårt framtida beteende i åtminstone en viss mån.

  Det är inte många som klarar av att stå utanför samhället helt, att helt ignorera och ej låta sig påverkas av de normer och strukturer som finns däri. MEN. Detta betyder självklart inte att man är en dålig människa, feminist, enbart därför! Snarare är det själva vetskapen om att man är fångad i detta tankemönster och de mansdominerade strukturerna som gör att vi kan röra oss framåt, och förhoppningsvis i framtiden även ut ur dessa. Att vara feminist och exempelvis bry sig om sitt utseende är således inget konstigt, det går inte att undvika.

  Jag blir otroligt inspirerad av dina inlägg! Och det är så jävla bra, när man annars är trött och ledsen på hur världen fungerar.

 10. ida skriver:

  Amagad, hade helt glömt denna skit och skäms nu innerligt för att jag slaviskt följde varenda avsnitt!

 11. Rebecca skriver:

  Skrev en fin och reflekterande kommentar här om detta men helt plötsligt väljer sidan att uppdatera sig och allting försvinner. Gaaaahh!! Varför? Är inte första gången det händer och jag blir ledsen i ögat. Dessutom laddar den segt :(

 12. Ingen Annan Än Anna skriver:

  Blir så ledsen av det där. Och att folket verkar tycka att relationen med hennes otrogne man borde förbättras efter hennes operationer? SJUKT!

  Btw, sidan verkar uppdateras efter ett tag när man är här inne. Lite jobbigt när det hände två gånger mitt i klippet och det verkar ha hänt för andra också. :/

 13. Sandra skriver:

  Du.Är.Ett.Geni.Master.

 14. lisawho skriver:

  Gud! Kommer ihåg när jag också titta på det där (och Extreme make over), tyckte det var helt FANTASTISKT hur man kunde förändra så mycket. Kan ju max varit 10 år???? Fyfan vad sjukt egentligen. Tur att det inte påverkade mig så mycket eftersom jag aldrig känt att jag måste operera mitt ansikte för att duga. Men det är så många tjejer i min omgivning (och ålder) som sprutar in i läpparna och gör lite större bröst osv, så himla tragiskt när dom är så fina redan.

 15. Sarah skriver:

  Usch vilket sinnessjukt vidrigt program. Otrohet har nästan aldrig med utseende att göra och här är det ju helt uppenbart att hennes självkänsla är på noll och det är den hon borde få hjälp med. Ändrar man utsidan kan man fortfarande känna sig som skit men ändrar man insidan så spelar det ju inte någon större roll hur man ser ut. Med det menar jag absolut inte att hon är ful utan att man faktiskt ska ha rätten att vara ful också om man är det. Skönhet är inte samma sak som lycka.

  Kan tänka mig hon var rätt glad ett litet tag efter förändringen men att alla gamla känslor sedan kom tillbaka lika starkt. Inte så kul att må lika dåligt som förr och dessutom ha gett upp sitt eget utseende.

 16. melinda skriver:

  Alltså orkar inte med alla dessa skönhetsoperationer. Tycker det är så otroligt hemskt och sorgligt. Tack för en jättebra blogg!

 17. /// skriver:

  det är helt sjukt hur fantastisk du är! Jag blir så glad av alla dina inlägg för att allt du skriver är så klockrent! Sluta aldrig skriva :’)

 18. Malin skriver:

  Jag blir GALEN pa Nöjesguidens bloggar som uppdaterar sig själva vilket gör att man aldrig hinner titta igenom youtube-klipp och dylikt utan att bli avbruten. Snälla snälla, kan du inte försöka fa dem att ändra detta?

 19. Matilda skriver:

  ÅH HERRE GUD! Har aldrig sett det här programmet tidigare. Vet ej var jag befann mig under högstadiet. Var är motsvarigheten där MÄN OPERERAS?

 20. Josephine skriver:

  Men, detta var något av det vidrigaste jag sett. De granskar henne och bestämmer vad som ska ”fixas till, för att bli fint”. Sedan ska hon genomgå dessa operationer och smärta, för att bli något annat. Kan inte ens utrycka mig. Kräks.

 21. EV skriver:

  Sjukt, sjukt, sjukt – mår illa. Men jag hade också en fråga till dig. Kan inte du tipsa om vad man kan klä ut sig till på Halloween? Jag vill vara nånting skitkul som man knåpar ihop själv (alltså inte typ köpa en färdig varmkorvsdräkt), nåt som inte är slutty nurse eller liknande (ska vara nåt KUL inte bara sexigt) och ja.. jag vet inte… nåt! Nåt som kommer blow allas minds! Har du några tips??

 22. en sönsvallsbo =) skriver:

  hihi kolla detta! en ”snippa” ljuslykta :D

  http://royaldesign.se/viewitem.aspx?ID=57401

 23. Maja skriver:

  Jag vill dessutom minnas att varje säsong kulminerade i någon sorts ceremoni där den som ”blivit snyggast” skulle utses? Kul. Ba, först säger några iddis att man ska operera allt från näsa till anklar för att äääntligen bli attraktiv och efter att man gått igenom sjukt många smärtsamma operationer så är det ba ”visst, du är snyggare än du var innan MEN du är inte lika snygg som den här tjejen!” :)))))))))) Alltså det är så sjukt att det där programmet ens får (fick?) visas på tv.

 24. - skriver:

  Hanna! Talar med en killkompis på facebook nu och då. Ibland hamnar vi in på genusfrågor. Han har ett gott hjärta och så, men är ändå motstridig. Han är antagligen för lite upplyst. Det är svårt för mig att kämpa för jag har inte direkt någon i min närhet som gör det. För feminism alltså. Hur som helst, han medger ändå att jag har rätt och så ibland. Till exempel idag diskuterade vi ordet ”käringstopp” (ofrivilligt motorstopp) som jag tyckte skulle bytas ut. Han tyckte det var onödigt osv. Jag argumenterade och skickade länk till ditt blogginlägg ”Genustjafset” till honom. Han är väl inte helt frälst ännu men han blir mera öppen.. Tack för att du gör det lättare att informera andra…. det uppskattas verkligen!!

 25. Elise skriver:

  Har för ett par år sedan opererat mina bröst till några storlekar större och är supernöjd! Älskar även att vara utseendefixerad. Min man är precis lika fixerad och ”skadad” som jag, liksom de flesta andra män jag träffat också har varit. Långt ifrån bara hos oss kvinnor ”problemet” finns…

 26. Emmie skriver:

  Satt också bänkad framför detta programmet i samma ålder och tyckte verkligen det var bra, ”så bra att man kan kan ändra utseende totalt om man är missnöjd”. ehhh whhaaat?? Hade man inte haft föräldrar med bra moral så vet jag sören i hur skev ens självbild hade sett ut idag!! Har också ändrat min uppfattning om skönhetsbehandlingar, har gått från att velat operera brösten senare i livet tills att nu möjligtvis göra en ögonlaser senare i livet för att slippa linser. En prioriteringar ändras med åldern och tur är väl det!! Sjukt bra skrivit iaf!!!

 27. Sofia skriver:

  Herregud, det är ju faktiskt helt sjukt! Mådde riktigt dåligt när jag tittade på klippet. Lyckades bara ta mig igenom halva, sen var jag tvungen att stänga ner. Minns själv hur jag slaviskt följde Extreme Makeover när jag var liten. Minns hur det hela var så fantastiskt. Hur jag själv drömde om att få en makeover och bli snygg och lycklig. För det var ju det som hände, alla blev så lyckliga när de hade fått en makeover, makeovern löste exakt alla problem, såååklart.

  Men här sitter vi allihopa och diskuterar hur sjukt detta program är. I min lilla värld tror jag ju att antalet skönhetsoperationer minskar, men så hittar jag denna tumblrblogg: http://kpsurgery.tumblr.com/
  Genast mår jag så himla dåligt. Tydligen så skönhetsopererar sig var femte kvinna i Syd Korea. Var FEMTE, det är helt sjuuukt!

  Men i övrigt, tack för att du är en awesome Master som upplyser mig!:)

 28. thessi skriver:

  jag gjorde samma sak när jag var yngre, fast med Extreme makeover. 12 bast och sitter där med mamma och kollar på folk som får nya utseenden. The bachelor var också en favorit. Herregud.

 29. Allt är inte självklart skriver:

  Hm.. Nu vet jag inte riktigt hur du tänkte. Varför är du så kritisk till skönhetsingrepp när du varje morgon går upp för att ägna dig åt 10-15 att förbättra/förändra ditt eget utseende genom att sminka dig. Att förminska en näsa, är det verkligen värre än att sminka ögonen större eller förlänga ögonfransarna (mascara används främst för att långa ögonfransar på kvinnor anses akttraktivt och ”flörtigt”).
  Om man ska gå emot skönhetsingrepp måste man gå emot smink och allt annat som kommer med utseende-krav också. För vem vet egentligen hur skadligt Foundation & Mascara är för huden..

 30. Malin skriver:

  Det finns massor med självspelande ads på bloggen nu, extremt irriterande och förstör verkligen hela läsupplevelsen. Istället för att bli upplyft och skratta så blir jag irriterad och slutar läsa halvvägs när sidan uppdateras automatiskt så att annonserna börjar igen. Känslan är att bloggen är ”köpt” och det är trist. Irritationen som uppstår när jag tvingas lyssna på advertisements innan jag hittar vilken ad det är som spelar och kan stänga av, förstör upplevelsen till den grad att jag inte längre kommer att läsa bloggen vilket känns jättetrist efter fyra år. Den har helt enkelt förändrats åt ett håll jag inte stödjer längre. Lycka till i framtiden, hoppas att jag får läsa din blogg på en annan portal i framtiden. Stor kram!

 31. Matilda skriver:

  Mitt favoritprogram när jag var typ nio. Så hemskt.
  Bra att du tar upp det!

 32. Elina skriver:

  Herregud får rysningar. Nu mår hon bra i sig själv när hon är vacker och nu kan hon älska sin man! va?? Hon ser ju inte ett dugg ut som sig själv så jävla läskigt!

 33. LN skriver:

  bra skrivet!!!!

 34. Mimmi skriver:

  Varje gång jag läser en sådan här viktig och bra text så skjuter jag upp restylane-injektionen jag nu funderat på att skaffa i 2 år. Tack för att du är en så enormt inspirerande människa, sluta för guds skull inte!

 35. Mimmi skriver:

  Varje gång jag läser en sådan här viktig och bra text så skjuter jag upp restylane-injektionen jag nu funderat på att skaffa i 2 år. Tack för att du är en så enormt inspirerande människa, sluta för guds skull inte!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Senaste kommentarer

Håll dig uppdaterad!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Mest läst på NG