Nej, jag är inte sugen på att kommentera krönikan

22:41 2013-11-24

 

Flera av er läsare har under dagen mejlat mig och kommenterat med länkar till en krönika på en relativt känd sajt här i cyberspace. Skribenten bakom krönikan skrev bl.a. att hon ville ha mer ”grottmän” och förkastade även hela genusdebatten, feminismen och ”hatade” pronomet hen. 

Jag förstår varför ni blir upprörda. Det blir jag med. Men inte så mycket på krönikan i sig, utan på chefredaktören som tar beslutet att publicera den här typen av krönikor på sin sajt. Varför? På sajtens fb-sida säger han sig vilja ha ”diskussion”. Såklart! Diskussion leder till länkningar i sociala medier och på mindre än en timme slår sajten rekord i klick.

Jag är fullkomligt övertygad om att chefredaktören vet att det skulle bli ramaskri när han tog beslutet om att publicera krönikan, jag är också övertrygad om att det var precis det han var ute efter. Trafik är helt enkelt pengar. 

Men på vems bekostnad publiceras den här krönikan? Alla de tusentals kvinnor som varje dag blir både våldtagna och slagna av den mansroll där den macho ”grottmannen” ligger till grund. På intersexuella människor (och andra!) där pronomet ”hen” kan vara en befrielse? Alla de människor som i feminismens namn fått igenom abortlagar, preventivmedel, lag mot våldtäkt, rösträtt för kvinnor etc.? På mina samhällsengagerade läsares bekostnad? På min bekostnad?

På samma sätt kan vi inte diskutera jämställdhetspolitk på debattprogram i tv under rubriken ”HAR JÄMSTÄLLDHETEN GÅTT FÖR LÅNGT?” eller integrationspolitik under rubriken ”HUR MYCKET INVANDRING TÅL SVERIGE?”. (Detta är helt sanna exempel från senaste årens mediedebatter).

Tar vi diskussionen från det hållet gör vi det på sexismen och rasismens villkor. Ska vi ”diskutera” sådana viktiga frågor som genus (könsroller) som chefredaktören säger sig ha som syfte, är det omöjligt att starta i en frågeställning som förkastar allt som har med genusforskning att göra. 

Här nedan följer alternativa frågeställningar där diskussionen tar avstamp i medmänsklighet istället för bekostnad på andra människor: 

Hur får vi människor, oavsett kön, samma möjligheter och villkor att leva de liv vi vill leva? 

Hur mår männen i könsrollen ”grottmannen”?

Hur ska Sverige bli jämställt?

Hur kan Sverige hjälpa människor på flykt?

Kanske är det där någonstans en human debatt kan börja. Inte på en sajt vars chefredaktör säger sig vilja ha ”diskussion” men mena besökstrafik och gör det hela på andra människors bekostnad. 

 

Ps. Hittade ännu en text i ämnet, Lotta skriver grymt bra om sitt hotade människovärde i samband med publikationen av krönikan. 

11 kommentarer | “Nej, jag är inte sugen på att kommentera krönikan”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. ett ritstift i din rumpa skriver:

  tack för det här inlägget!

 2. Fine - en 21årings syn på sex, kärlek och relationer skriver:

  Åh vad skönt att du skrev detta. Har också läst krönikan och tycker den är alldeles förkastlig – men vill inte generera mer trafik till deras sajt genom att länka till den osv. Skitbra att du som har en stor blogg för vidare det till andra människor också!

 3. feministen skriver:

  För några dagar sedan så publicerade Madeleine, på sin blogg made.devote.se, en inläggs-serie som består av berättelser om tjejer som blivit utsatta för sexuella övergrepp/trakasserier av främmande killar/män och killar/män i deras närhet. Hon skriver att hon fått in 31 a4 sidor med berättelser, men publicerar bara en bråkdel av dessa. Dessa historier visar hur Sverige, trots att man ständigt skryter om jämlikhet, inte är jämställt – inte på långa vägar. Jag tänkte själv på mina egna upplevelser och blev så otroligt ledsen och berörd av inlägget.

  Hoppas att du tar dig tid till att åtminstone läsa det första inlägget i serien (http://made.devote.se/blogs/27529564/del-1-detta-haender.htm) och om du känner att du orkar fortsätta går in på bloggens startsida och läser de andra inläggen också.

 4. Hmm skriver:

  Hear hear till er båda!

 5. SannaM // lärare ~ normkritiker ~ lesbisk svenssonmamma skriver:

  Bra Hanna! Där sa du det viktigaste som behöver sägas i den här ”diskussionen” (att kalla det diskussion när det rör sig om människovärde, hua).

 6. Anna skriver:

  Hej Hanna. Jag hade gärna tagit del av dina tankar kring vad jag tycker är lite av ett moraliskt dilemma. Såhär: Du skrev tidigare om t.ex Afghanska kvinnor där 85 % blir misshandlade av männen i familjen. Fruktansvärt och nästintill obegripligt. Men, vad händer när dessa Afghanska män och kvinnor flyr/invandrar till Sverige? Hade du skrivit att 85% av alla Afghanska invandrare i Sverige misshandlar kvinnor så hade det ju setts som ett rasistiskt påhopp, som skapar ”dåligt” debattklimat. Vad sker vid svenska gränsen, när antirasism vinner över feminism, om du förstår vad jag menar? Jag tycker att detta är svårt, men tänker att det måste kunna vara okej att säga att ”vår” kultur trotts allt är bättre, just på grund av sådana saker, (men såklart utan att hävda att en INDIVID är bättre eller mer värd än en annan) för säger vi inte det så säger vi ju indirekt att en kultur som är baserad på kvinnoförtryck och förakt är helt okej. Hur är det praktiskt möjligt att förespråka tolerans för dessa kulturer, samtidigt som vi förespråkar feminism. Jag tycker att denna frågeställning sällan diskuteras, kanske just för att det blir för svårt, utan man diskuterar antigen feminism eller rasism. Jag skulle gärna vilja veta hur du resonerar kring detta för jag tycker själv att det är väldigt svårt. Tack på förhand.

 7. kers skriver:

  Människa. Hur kan du vara så bra? Förbaskat bra inlägg.

 8. sofia skriver:

  Den där krönikan var ju bara ZZZZZ kan vi inte låta den tyst somna in. Jag vill ändå tro och hoppas att de flesta inte håller med om ”budskapet”.

 9. Sabina skriver:

  En av de mest hjärndöda krönikorna på länge. Punkt.

  Egentligen kommenterar jag pga din efterlysning på twitter och 140 tecken räckte ej till lixom. Min klasskompis Sara har just nu praktik på Tekniska museet och sysslar med deras utställning Game on. Vad jag har uppfattat så spelar hon en hel del själv också. Tycker du ska ta ett snack med henne, hon är superduktig och mycket kunnig! Hör av dig till museet så får du säkert tag i henne. Fråga efter Sara Connor från Stockholms Universitet!

 10. EmmaJ skriver:

  Vad tycker du om program som Paradise Hotel? Har kollat en del på det och kom konstigt nog att tänka på dig… (förmodligen pga hela den här kvinnor är utbytbara sexobjekt osv.)

 11. Tänk efter skriver:

  On Topic: Ja, intelligensbefriad krönika. Förmodligen medvetet så om man tittar på tidigare inlägg av författaren. Men kom igen, ”hur chefredaktören kunde välja att låta henne posta denna?”. Yttrandefrihet är demokratins grundsten. Det är bra att sånt här kommer fram, på samma sätt som alla jävla rasistiska åsikter. När det väl kommit fram kan samhället tackla dem/ta debatten. Varken du eller chefredaktörer kan eller borde censurera åsikter, även om dom är avskyvärda och stendumma.

  EmmaJ: Alla tjejer och killar i Paradise Hotel är utbytbara sexobjekt. Det är liksom hela programidén.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Senaste kommentarer

Håll dig uppdaterad!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla