I grunden handlar det om mänskliga jävla rättigheter

00:32 2014-01-17

Som med flera andra rörelser som växer sig stora, växer även motrörelsen stark. När det blåser feministiska vindar i Sverige vaknar antifeminismen och misstron upp. ”Det här med genus, samtyckeslag och hen… vad ska det vara bra för?” frågar en sig och kliar sig misstänksamt under hakan. ”Jag förstår inte feminismen, det låter främmande och läskigt” kanske en tänker, men säger hellre ”KVINNOR ÄR KVINNOR OCH MÄN ÄR MÄN! SÅ ÄRE MED DET” och hoppas på att det en fått lära sig sen födseln inte ska rubbas och skapa otrygghet.

Ikväll sändes ett program som ifrågasatte feminismen. Programmet har diskuterats i varenda mediekanal jag rör mig i, och tidigare i förra veckan blev jag inbjuden till SVT Debatt med anledning av programmet. Jag tackade nej. Mest för att jag såg framför mig hur mina känsliga hjärtefrågor skulle komma att bli underhållningsteve.

Men jag kan förstå att en väljer att ifrågasätta feminismen, när något växer snabbt och stort kan det vara en idé att ifrågasätta. Men vet ni? Det görs. Varje dag. Jag som feminist blir ifrågasatt på middagar, i forum, på sociala medier, i tidningar, bland vänner, på krogen, i skolan, i krönikor, på jobbet och till och med på självaste julafton.

SAMTIDIGT kan en fundera på vad det är för sinnessjuka åsikter som jag går omkring och bär på som människor gärna vill ifrågasätta? Att jag tror att du kan vara mycket mer än din könsroll? Att jag vill ge barn fler möjligheter än två? Att jag tycker att lönen inte ska avgöras av könet? Att jag inte klarar av att läsa om ännu en våldtäkt? Att jag inte vill möta ännu en fri våldtäktsman? Att ”hen” är ett använtbart pronomen i det svenska språket? Att jag ser sinnessjuka i att var femte kvinna i Sverige någon gång blivit misshandlad av en man i nära relation? Att kvinnor ska finnas i många fler maktpositioner i samhället? Att abort är en mänsklig rättighet? Att vi ska ge alla människor lika förutsättningar så långt det bara går? Att jag är övertygad om att världen inte behöver vara såhär?

 

Vet ni? Ibland vill jag bara grina. Kasta i handduken och förlika mig med tanken på att det kanske inte var den här tiden vi kunde göra världen mer rättvis, att vi kanske är fel ute. Att motståndet för stort och energin inte värt det. Kanske är det någon slags ekvation i mänskligheten att världen inte ska vara rättvis?

Men så påminner jag mig själv om sufragetternas rösträttsrörelse, Martin Luther King, Mandela, Gudrun Schyman och …ER. Hur alla vi som bryr om oss en rättvisare värld kanske måste se oss själva som ett gäng draghästar som jobbar på trots att det går tungt och vinden pinar oss i ansiktet. För tids nog är världen mogen. Till dess trampar vi på.

80 kommentarer | “I grunden handlar det om mänskliga jävla rättigheter”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. Erica skriver:

  Ååååh älskar dig master! Tack för att du sätter ord på mina tankar OCH ger pepp!

 2. AmandaS skriver:

  peppigt!! gillar dragenhästen :))) exakt så jag känner för det mesta…

 3. Helenaska skriver:

  Tack Hanna för att du fått mig att börja kalla mig feminist och vidgat mina perspektiv. Tack för att du ocj många med dig fortsätter kämpa även när det är motigt. Du är en stor förebild för mig. Tack för dina ord! Kram!

 4. Helenaska skriver:

  Tack Hanna för att du fått mig att kalla mig för feminist och öppnat mina ögon för fler perspektiv. Du är absolut en förebild för mig! Tack för att du och fler med dig fortsätter kämpa trots allt motstånd. Ni gör det förjäkla bra! Tack för dina ord. Kram!

 5. Fanny skriver:

  Hanna, du är så fruktansvärt bra. Har läst din blogg i flera år, men kommenterar sällan. Ville i alla fall att du skulle veta hur mycket du hjälpt mig och lärt mig genom åren. Att du har fått mig att utveckla mina feministiska tankar och fått mig att tänka på ett annat sätt än jag gjorde innan. Du är så jävla rolig och smart och bra. Ge aldrig upp för du är bäst. Tack Hanna!

 6. Maya skriver:

  Jag tror många feminister inte kan sova ikväll, imorn tar vi upp kampen!

 7. Rebecca skriver:

  Tack Hanna! Älskar dig master <3

 8. Jenny S-B skriver:

  ”Unless someone like you (us) cares a whole awful lot, nothing is going to get better. It’s not” – The Lorax.

  Det är definitivt värt att fortsätta att trampa på och kämpa för det vi tror på. Särskilt i tider som dessa.
  Heja oss!

 9. Hanna Watson - nygift i Kanada skriver:

  Jag känner mig också så himla trött på detta för tillfället. Disskuterade feminism ett ett par nordamerikaner som menade väl men verkligen inte förstod det här med könsroller och hur det påverkar. De tyckte fortfarande synd om mannen eftersom feminister är arga. Jag diskuterade med de i dagar, försöker lägga fram statistik, men det gick liksom inte att rubba. Då vill man typ ge upp. MEN då finns det fantastiska personer som du som på ett pedagogiskt sätt alltid förklarar och orkar. pepp till dig master

 10. Lou skriver:

  word sister!!

 11. Sofia skriver:

  Tack! Du sätter ord på det som så många tänker och känner. Programmet igår var tafatt och kändes riktat till mogna vuxna som redan har en förutfattad och föraktande bild av vad feminismen står för, och nu ville Belinda med sin frågeställning bekräfta den bilden. Trist syfte!

 12. Slinkan skriver:

  Ur hopplösheten växer sig en ny kamplust, när man är på botten är det bara att simma upp. Ja jävlar vad jag håller med dig Hanna, ibland känns det hopplöst men det lilla en gör varje dag det vill jag tro GÖR skillnad. Keep on going sistah!

 13. Lise skriver:

  Taaaack! När någon sitter i teve och ba’ ”MÄN SKA VA MÄN Å KVINNOR SKA VA KVINNOR FINNS INGE ANNAT SÅ HARE VARIT DE SENASTE TVÅTUSEN ÅREEEN!!!” så blir jag bara helt… matt. Djävulskt skönt att ha såna som dig som lyfter upp en då. :))))

 14. J skriver:

  Tack <3

 15. Isanson skriver:

  Många kanske tar avstånd till att det blir så extremt?

 16. Ulv skriver:

  Blev verkligen ledsen av Belindas program och hur hon förlöjligade vår kamp. Tror tyvärr såna program ger många antifeminister vatten på kvarnen. Samtidigt är vi många som står emot och många bra motreaktioner (som din) har redan skrivits och de är 1000 gånger bättre än Belindas (rent journalistiskt genomusla) program! Pepp till dig, pepp till oss och nu kör vi!

 17. Vendela skriver:

  Det var bl.a. DU som fick upp mina ögon för feminismen. Det är jag så oerhört GLAD för, jag undrar hur jag tänkte innan? Hur kunde jag INTE ha det tankesättet som jag har nu??
  Fortsätt kämpa för jag är övertygad att du (och vi) kan hjälpa fler människor att förstå hur oerhört viktigt det är att vara feminist i dagens samhälle, för ibland vill jag också grina efter en sluddrig kommentar från en kille på krogen (”vafan ska man vara feminist för?? Kvinnor är kvinnor å män än män!!”) ….

 18. Thea skriver:

  Hanna. Du är en jävla klippa. försöker lada upp kraft för att bemöta en manlig klasskompis med just det här – ifrågasättandet kring feminismens syfte. Han tycker att han är en ”skön kille” och blir en martyr när jag påstår att hans argument just påvisar klyftorna.
  Men du ger kraft och motivation. Fortsätt! TACK!

 19. Catrina skriver:

  <3

 20. jänu skriver:

  Vilket PEPPTALK! Bara att fortsätta våga argumentera, ifrågasätt och stå på oss! <3

 21. Nina skriver:

  Ibland vill en grina. För det är fan pissigt, är vi inte bättre än så här? Men samtidigt är vi jävligt bra, vi får heller aldrig glömma att lyfta allt det braiga och det vi faktiskt gör och vad som gjorts! Du är fantastisk HP! Jag är övertygad om att du rotat fram feminismen i många hjärtan, det är stort! Själv har jag nog kallat mig feminist länge, mest bara för att jag tyckt att det verkat bra, men du har satt ord på allt och fått mig att förstå varför jag är feminist. Länge leve mänskligheten! Puss

 22. gina skriver:

  Tack!

 23. Fine - en 21årings syn på sex, kärlek och relationer skriver:

  Så sant och skitbra skrivet!! Känner mig också alldeles slut ibland och ba jag pallar inte hålla på och tjafsa med antifeminister en enda gång till :( Men sen läser jag texter som denna och inser… Jo det pallar jag visst. För kampen får aldrig överges. PUSS

 24. Mella - stolt medlem i PK-maffian skriver:

  Jag har inte alltid varit feminist. Jag har själv suttit där och bah ”men män och kvinnor är olika, så är det ju bara, det vet alla!” Jag har kallat mig antifeminist och sagt att jag hatar feminister.
  Nu är jag världen stoltaste rabiata feminist och det kommer jag alltid att vara. Och det faktum att jag och så oändligt många andra människor har blivit omvända ger mig ändå hopp om framtiden. Men kämpa kommer vi alltid tvingas göra. För den dagen feminismen inte längre är provocerande så har det antingen uppnått sitt mål eller förlorat sitt innehåll.

 25. linn skriver:

  Programmet var katastrof! Känner mig nästan arg så dåligt det var. Men jag vill tacka DIG Hanna för att du kämpar på och ger en motivation till att fortsätta kämpa trots sådant som suger musten ur en. Du är fasen BÄST! Är övertygad om att du hade gjort ett sånt här program tusen gånger bättre än Belinda. Tack för att du finns bästa, smartaste, roligaste Hanna!

 26. Emma Edwertz skriver:

  Ryyyyyser! Tack master!!

 27. Agnes skriver:

  <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 < 3<3 <3 <3

 28. Hanna skriver:

  Jag kollade precis på Belindas kamp och debatten efter, tänkte att åh varför är inte du där!? Du hade behövts, särskilt för den 18 åriga tjejen som inte förstod hur hon skulle kunna kalla sig feminist. Annars kändes Belindas kamp lite tröttsamt, jag förstår hennes tanke med det hela (tror jag) men tyckte inte att hon hittade dit. Och Gudrun är ju bara så jävla klockren hela tiden.

 29. Maja skriver:

  Men åh du!*grinar och faller ner på knä och kysser dina fötter*.Precis vad jag behövde läsa idag!

 30. Henrietta Köhler skriver:

  HEJAHEJAHEJA DIG!!!!
  http://www.harfeminismengåttförlångt.nu

 31. Annika skriver:

  Vad skulle vi göra utan dig?! Du är så viktig!!!

 32. Anna skriver:

  Kan erkänna att jag för bara några år sedan inte reagerat alls på programmet, eller iallafall inte som jag gjorde idag.
  Och det är till stor del tack vara DIG Hanna!
  Du fick mig att få upp ögonen för hur samhället (tyvärr) ser ut och idag läser/argumenterar/tänker jag dagligen på feminismen.
  Tänk att om du med hjälp av en blogg kan få människor som mig att tänka om helt (även läst flera andra som skrivit liknande) hur mycket vi alla kan göra tillsammans då!
  Ge inte upp master!!!!

 33. lisa skriver:

  HÄRLIGT HANNA! bra skrivet. puss

 34. JohannaL skriver:

  HANNA <333

 35. Cecilia skriver:

  Du är så bra Hanna! Och det är värt det, kasta aldrig in handduken! Jag tycker inte att du ska underskatta din roll i många unga kvinnors feministiska uppvaknande, och för varje person som inser värdet av feminism är det väl värt den där diskussionen med idioten som vägrade erkänna att det finns en könsmaktsordning? Trampa på, jag trampar med dig! OBS blev tårögd precis för att jag är så rörd över alla bra feminister som sluter upp just nu.

 36. Alina skriver:

  Jag började seriöst grina av programmet. För att det kändes som att hela programidéen hade helt fel syfte, och bara föder ännu mer antifeminism. Man blir så trött. Och så himla ledsen.
  Men du skriver så bra! Nu kämpar vi på! <3

 37. Kristin skriver:

  okej, jag började böla

 38. Elin skriver:

  Du är så jävla bra. Framför allt är du inspirerande för du får mig att inse att hur jobbigt det än kan vara och hur motarbetad jag än kan känna mig så får jag inte ge upp! För det är inte okej att sätta sig med armarna i kors och tänka ”det hade kunnat vara värre” när allting hade kunnat vara så mycket bättre! Heja dig, heja oss och heja FEMINISMEN!

 39. alva skriver:

  Fick rysningar över hela kroppen av sista stycket!!!!

 40. Jennypet skriver:

  Amen, Sister!

 41. Tobbe skriver:

  Stark feministvind:D Eventuellt i centrala Stockholm där alla tycker likadant. Ute i den riktiga världen så bryr sig inte kvinnor vidare mycket, man har det ganska bra ändå.
  Stämmer regeln ju mer oattraktiv desto mer aggressiv feminist?

 42. Malin skriver:

  Hej Hanna!
  Du är inte ensam om att bli ifrågasatt, det ska då alltid diskuteras och ifrågasättas begreppen feminism och feminist.
  Det är väldigt många i vår generation som gillar att argumentera med den som kallar sig feminist, för feminist innebär ju hår under armarna, manshat, och allmän bitterhet.
  Man tuggar ju med samma argumentationer ganska ofta, men det är bara att fortsätta!

 43. Singelbloggaren skriver:

  Jättebra inlägg! En obehaglig aspekt med dokumentären tyckte jag var att den klipptes så att intervjuobjektens argument ständigt kapades, och mer fokus lades på Belindas kritiska ansiktsuttryck. Det skapade en tyst förlöjlning, en möjlighet för Belinda att alltid få sista ordet, utan att hon behövde formulera några motargument som tittarna kunde värdera. Nej, jobbigt att se.

 44. Emma s skriver:

  Jag tror inte du förstår hur stor skillnad du faktiskt gör <3

 45. Anna skriver:

  Kritik är nyttigt för att väcka debatten, smutskastning och förlöjligande som Fittstim visade är bara kränkande. Känner mig kränkt av Sveriges statliga TV-kanal som gör narr av det vi brinner och kämpar för. Men blir arg och känner bara nej faaan vad vi inte ska tystas! Blev glad igår när jag var ute, Blurred Lines spelades av DJ:n och majoriteten av folket på det lilla dansgolvet klev av och skrek ”byt!!!!!!”. Jag vill leva så, agera aktivt mot ett förtryckarsamhälle och våga säga ifrån! Tack master för att du är så bra och peppar när man tvivlar på om kampen är värt det! För att du får en att känna KLART SOM FAN ATT DEN ÄR

 46. Rebecca skriver:

  Kärlek, Hanna. Kärlek. Kärlek till dig för att du sätter orden på print som jag och så många andra vill säga men tappar någonstans längs vägen i motståndet. TACK! /Stolt feminist

 47. H skriver:

  Åh master! Där kom det en tår i lill-ögat mitt :’) Just det där att bli ifrågasatt H.E.L.A. tiden är så frustrerande. Jag vill inte längre sitta och lyssna på folk som försöker övertyga mig om att ”Ja, det är klart att flickor och pojkar ska få samma möjligheter i förskolan, men när föräldrar ”bytt kön” på sina barn genom att pojken har längre hår än flickan och har klänning och rosa på sig då är det fel. Det måste du ju förstå”. Och där sitter en och vill behålla ”den goda stämningen” kring släktmiddagen samtidigt som en vill spruta eld och lava eller eventuellt bli till en blöt liten fläck. I sådana ögonblick tänker jag på dig och andra starka kvinnor och känner ändå ett litet hopp, mitt i all hopplöshet.

 48. Signe! skriver:

  AAHH!!! Min själ tar massa glädjeskutt av att gå in på detta underbara feministiska kommentarsfält :) :) det är mirakelkuren, den gör att min vardag som en jävla feministkämpe känns meningsfull, för oftast känns det som att man kämpar i motvind!

 49. "mindre trött feminist" skriver:

  Här är en gammal kvinna (även om jag inte känner mig så gammal) på snart 48 år och såklart feminist (annars är man ju dum i hövve!!!) som har ”halkat” in på din blogg via länken på ”Karins konstgrepp”. Förmodligen tillhör jag inte din målgrupp (även om jag tror att du nog inte vill exkludera någon) men läser ändå din blogg i stort sett dagligen. Varför? Jo för att du och dina medsystrar ger mig hopp om framtiden! I en tid när jag tyckte världen blev allt mer skruvad och istället för att jämlikheten gick framåt upplevde jag under 2000-talet en backlash som ibland var svårförklarad. Den råare tonen och den allt hårdare sexualiseringen av det offentliga rummet fick mig att må dåligt, ibland utan att riktigt förstå varför. Det är där du/ni kommer in i bilden och sätter ord på allt detta och hjälper till att styra upp begreppen i det virrvarr och töcken av känslor och upplevelser som sexismen och det ofta dolda kvinnohatet i dagens samhälle skapar. Genom din/er analytiska skärpa hjälper ni mig och alla andra som läser att sätta rätt fokus på problemen. Jag läser också ”Blekk” i samma syfte – att få en feministboost i stort sett dagligen, vilket får mig att må mycket bättre i en rubbad värld och det ger mig ny feministisk energi.Tänk att du/ni som är så unga idag redan är så otroligt klok – fantastiskt! Bra jobbat!!! Och som sagt du ger mig nytt hopp.

 50. nina skriver:

  Haha när du skrev ”ER” tänkte jag omedelbart på tv-serien, (cityakuten) och ba va? vad har det för koppling till feminism? hahah

 51. Sofie skriver:

  Asså idag har jag tittat på Belinda Olssons Fittstim, läst Belindas debattartikel i svt debatt och även kollat på Debatt som handlade om gårdagens pogram. Fy fan vad jag behövde detta! Jag har varit så arg, så ledsen men tack behövde verkligen lite pepp! Det känns som vi hela tiden jobbar i motvind. MEN TACK!!<3

 52. Amalia skriver:

  Så, nu har jag gått med i Feministiskt Initiativ.

 53. Fanny skriver:

  TACK! Du satte ord på mina känslor. Kände mig så himla illa till mods när jag gick och la mig igår. Är det verkligen värt den energi man lägger ner när man strävar i en fruktansvärd motvind? Men JA det är det. Jag kommer kämpa emot orättvisor tills den dagen jag dör. Tack för pepptalket!!

 54. Frida skriver:

  För ett tag sedan blev jag tillfrågad om jag ville undervisa vår årskurs femma i feminism. Jag hoppade givetvis jämfota av lycka. Förberedelserna var många, och visste inte riktigt vad jag kunde förvänta mig då jag inte känner klassen särskilt väl sedan tidigare.

  Jag började med att fråga vad om DE tyckte att de fanns någon skillnad mellan könen. De tog upp saker som långt versus kort hår, att tjejer har bröst och att killar ofta är fysiskt större. Sedan var det någon som sade att tjejer är svagare och sämre på fotboll än killar. Där bröt diskussionen bland eleverna ut, och 95 % av klassen höll inte med om detta alls. De diskuterade huruvida en persons egenskaper verkligen hade att göra med vilket kön man hade, och diskussionen utmynnade i att varenda människa i världen har rätt att behandlas lika oavsett vilket kön, vilken sexuell läggning eller vilken färg på huden man än har. När de gick ut från klassrummet så kom killen som hade sagt att tjejer var svagare och sämre på fotboll fram och sade att han ändrat sig. Dessa elever är 11 år gamla. Det finns alltså hopp, och mitt växte en hel del efter denna lektion.

  Jag skall fortsätta prata om detta med eleverna, nästa gång skall vi gå igenom feminismens historia och kvinnornas kamp genom tiderna.

  Tack, Hanna. Tack för att du, även när det känns så jävla mörkt och motigt, fortsätter att kämpa och tack för att du ger oss andra (åtminstone mig) inspiration och kraft att göra samma sak.

 55. Jasmin skriver:

  HEJJA DIG! Precis så är det. Man får inte ge upp!

 56. LORISSA LOVEBOMB skriver:

  Tack för orden. Jag känner igen mig i att vilja kasta in handduken! Inte vilja, egentligen, men i ren jävla desperation. För att jag dricker öl med benen lite väl brett isär och jag knäpper upp en knapp i brallan för att kunna andas efter att ha ätit bisarra mängder ost och chips. Och min vän säger: ”alltså Julia, det är tur att det bara är jag här. Tänk vad killarna skulle tro?” Jag är så jävla less på att det förväntas att vi ska anpassa våra liv efter männens villkor och önskemål. Så jävla less över det, för att nämna en av sakerna jag är less på…

 57. Julia skriver:

  Hanna, du har fått mig att utveckla mina tankar kring feminism från det att jag hittade din blogg för någon månad sen. Men när jag kollade på fittstim blev jag osäker kring hela feministrörelsen. Det hela blev inte bättre av att min pappa (som också såg på programmet) började nedvärdera feminism. Jag har fått upp ögonen för feminism ganska nyligen (sjukt egentligen eftersom lika rättigheter är en självklarhet) och känner mig därför inte helt bekväm i situationer när mina tankar och åsikter ifrågasätts, inte heller då programmet inte kändes så peppande i sig utan mer nedtryckande. Av den anledningen vill jag tacka dig för att du genom detta inlägg fick mig på rätt bana igen, genom att tydliggöra vad feminism i grund och botten handlar om: mänskliga rättigheter. TACK för det!!

 58. Amanda nilsson skriver:

  Amen.

 59. Lille-Anna skriver:

  PRECIS FÖR HELVETE!! TACK <3

 60. Sofia skriver:

  Hej fantastiska och inspirerande Hanna och hennes lika awesomea läsare!

  Som du säkert har läst och hört så cirkulerar det en del i media angående en våldtäkt som skedde i Lund. I korta drag, en kvinna följde med en man hem från krogen, de hånglade och pratade sex. Hon sa nej när de var i sängen varpå han tolkade det som ett ja. Du kan läsa mer här på nöjesguiden: http://nojesguiden.se/blogg/soraya-hashim/lisa-magnusson-ljudet-av-ett-nej-som-egentligen-betyder-ja-0

  Jag stör mig på allt i domen (har läst hela) men framförallt att hon blir mindre trodd för att hon äter antidepressiva. På Facebook är det kaos och ett gäng killar har uppmärksammat och skrivit att hon inte är ”helt psykiskt stabil” och de har dragit slutsatsen att hon därför automatiskt är mindre trovärdig. De ragear på att media inte uppmärksammat detta samt att det är ”vanligt” med falskanmälningar. Jag tycker det är vidrigt hur hennes depression (som vi inte vet vad den handlar om) ska påverka hur ”troligt” det är att hon våldtas. Det är en av tre anledningar till varför mannen inte döms. Jag vet inget mer om situationen men det känns ändå sjukt. Så folk som äter antidepressiva kan inte våldtas???? Blir så arg. Du känns som en så klok vän. Så tack för att du lyssnat:)

  Puss/Sofia

 61. Någon som undrar skriver:

  Vad tycker du om att vissa kommentarer rent ut verkar exkludera män och vill gruppera sig som bara kvinnor? Jag menar, det känns som att vissa exkluderar män genom att bara skriva t.ex. ”… dina medsystrar”, ”… sister” och så vidare.

  Kämpa för det ni tror på och hoppas att mer jämställdhet och ett bättre samhälle är runt hörnet. Dock tycker jag att ni borde akta era ord så att ni inte får män att känna sig uteslutna från dessa viktiga frågor.

 62. Anna skriver:

  GIRLPOWER!!!!!!!!!!!!!!! *powerpuffpingla-pose*

 63. Anna-Maja skriver:

  I den här texten representerar du det som är så fånigt med unga feminister som ska gå i bräschen.

  Du vägrar använda ordet man i texten som är ett fullt fungerande och bra ord. Troligen för att du sett att det står just man och man får redan för stort utrymme i samhället. Det ointelligenta med detta är att ordet kommer från människa och används som en generell beskrivning av vad man (människan) kan göra.
  Men det kritiserar inte du. Du använder tom mänskligt i rubriken. Vilken sopa! Hade du varit smart hade du skrivit:
  Det handlar om henskliga rättigheter.

  Kämpar du mot män eller för kvinnor?

  Töntigt och osmart språkbruk verkar du gilla i alla fall. Feminismen när den är som allra sämst!

 64. e skriver:

  Älskar dig, Hanna.

 65. Danne skriver:

  Likhet inför lagen är en kärna inom den västliga och frihetliga traditionen och feminismen är oförenlig med denna tradition och i förlängningen även mänskliga rättigheter. Feminismen följer snarare den auktoritära, totalitära fåran.

  Och det är rätt enkelt att hitta exempel på detta men jag nöjer mig egentligen med ett. Gudruns förslag att införa en skatt på alla män. Bara det faktum att Gudrun nämner något sådant, även om hon kanske inte står bakom det visar på ett totalt förakt för frihet och rättvisa och okunskap kring frågor om individualism, men så har hon också ett ursprung i det kommunistiska partiet.

 66. Hejsan skriver:

  Såg också svt debatt och tycker hela grejjen blev fruktansvärt fjantig.. ni sitter här och klagar på ”bosse busschaffis 65 år” som vräker ur sig ”MÄN SKA VA MÄN Å KVINNOR SKA VA KVINNOR FINNS INGE ANNAT SÅ HARE VARIT DE SENASTE TVÅTUSEN ÅREEEN!!!”
  Är inte säker på detta men kändes inte som han var direkt aktiv och insatt i frågan utan skulle bara finnas där som en okunnig syndabock att avragera sig på… Samma sak med den blondaste bloggerskan sedan blondinbella som var hela 18 år gammal kändes inte heller angagerad utan såg det som ett tillfälle att få uppmärksamhet och få fler följare på bloggen.

  Dessa två ska föra en debatt mot 20 – 30 st. andra som jobbar med frågan dagligen. Det blir ingen debatt om alla står på samma sida. Eller vad tycker ni?

 67. Cecilia skriver:

  ANNA-MAJA-

  kanske missade du helt detta parti:

  SAMTIDIGT kan en fundera på vad det är för sinnessjuka åsikter som jag går omkring och bär på som människor gärna vill ifrågasätta? Att jag tror att du kan vara mycket mer än din könsroll? Att jag vill ge barn fler möjligheter än två? Att jag tycker att lönen inte ska avgöras av könet? Att jag inte klarar av att läsa om ännu en våldtäkt? Att jag inte vill möta ännu en fri våldtäktsman? Att ”hen” är ett använtbart pronomen i det svenska språket? Att jag ser sinnessjuka i att var femte kvinna i Sverige någon gång blivit misshandlad av en man i nära relation? Att kvinnor ska finnas i många fler maktpositioner i samhället? Att abort är en mänsklig rättighet? Att vi ska ge alla människor lika förutsättningar så långt det bara går? Att jag är övertygad om att världen inte behöver vara såhär?

  Att bortse helt ifrån att allt Hanna vill och skriver här är att skapa jämställdhet och att istället fokusera på att hon inte använder ordet ”man” i texten får en ju att undra. Vart ligger fokus? Är det ointelligent att gå ”utanför boxen” i en text och använda ett lika användbart ord om än mindre använt? att kritisera någon som brinner för att alla är lika värda genom att peka på de små sakerna som personligen stör dig i en text som har ett så enormt mycket större syfte känns ju heller inte helt… rätt?

  Det kanske är dags att alla vänder sin fokus på sig själva ett slag och ställer sig frågan vad vi gör för att hjälpa jämställdheten, de som aktivt skriver/jobbar för att få jämställdhet och vad det är vi gör för att bekämpa den. I slutändan så kämpar hon ju också för att Du ska få precis samma förutsättningar som alla andra människor Anna-Maja, vad är det för sopigt i det?

  Jag tycker det här är feminism när det är som bäst, Hanna skalar ner feminism till vad det är- rättvisa och jämställdhet. HEJA!

 68. Danne skriver:

  Anna-Maja, Ingen person är den andra lik och det är viktigt att arbetsgivare är objektiva i sina bedömning över vem man skall anställa och lönen man erbjuder. Pengar och egoism är en mycket bra skiljare och bedömare. Det är egentligen en förutsättning för att ett rättvist samhälle skall tillåtas växa. Om inte arbetsgivaren tillåts att vara egoistisk och handla efter egen förmåga och anställa mest lämpliga person till bästa ersättning enligt egna objektiva kriterier för verksamheten, vilka kriterier skall man då använda sig av?
  Här är också skiljelinjen mellan feminister och individualister, feminister vill inte ha objektiva kriterier, de vill ha särskilda kriterier, de vill att könet skall bestämma. De vill att si och så många kvinnor och män skall finnas på olika arbetsplatser oberoende. Det är ologiskt och auktoritärt.

 69. Malin skriver:

  http://baws.se/mitt-barn-ar-en-hon/

  blir irriterad och ledsen

 70. Elin Åkesson skriver:

  Jag tycker feminism är jätteintressant, och är (någon som jag tycker känns självklart att alla borde vara) feminist. Men jag känner mig ofta alldeles för dåligt insatt och vågar liksom inte riktigt ge mig in i debatten. Samtidigt blir jag fylld av känslor när jag läser sådana här saker ”I Schweiz införde man allmän rösträtt 1971 i riksvalet. I lokalval så kämpade kantonen Appenzell Innerrhoden länge emot och först 1990 fick kvinnor rösträtt i lokalval där.” då det alltid känts uppenbart alla mina 16 år på jorden att män och kvinnor ska vara jämlika. Det var inte förrens året efter min bror föddes som kvinnor fick rösta i Schweiz. Nu känns det helt sjukt veta iochmed jag alltid tyckt att det känts som en sådan uppenbar sak att alla ska ha rösträtt, oavsett kön. Och det får mig tänka. Tänk, om 20 år hoppas jag verkligen att 16 åringar tittar tillbaka på 2014 och tänker ”shit vad sjukt att män och kvinnor inte hade lika löner” eller ”tänk att det bara är 20 år sen man ifrågasatte feminism”. Jag hoppas verkligen att det blir så.

 71. JohannaL skriver:

  Har äntligen tagit mod till mig och tittat på Fittstim på SVTplay. Satt stundvis och vrålade åt datorn, suckade högt, slet mitt hår och vrålade lite mer… :(

 72. julia skriver:

  https://www.youtube.com/watch?v=IYQhRCs9IHM hej hana pee och alla älskade feminister, vill ni ha något som livar upp så klicka på länken! en sufragettversion av gagas bad romance <3 <3

 73. kit skriver:

  Hanna.
  Sen jag började läsa din blogg har jag verkligen fått ett annat perspektiv. På samhället, feminismen och min roll som kvinna i samhället.
  Jag har börjat engagera mig mer och jag har börjat argumentera och delta i diskussioner.

  Det är tack vare DIG.
  Och jag är övertygad om att jag inte är ensam.

  Så stort tack till dig Hanna och fortsätt kämpa, jag tänker göra detsamma, vid din sida. Du är aldrig ensam i kampen.
  Stor hjärtekram!

 74. Tinna skriver:

  You have (1) new message from Game Leader:
  ”Kasta in handduken” is not an option. Please try again.

  Allvarligt: Du är en eftergångare som får mig att fortsätta. Det blir bättre, jag lovar (och jag vet vad jag lovar för jag har varit med ett tag) men man ser det bäst i backspegeln.
  Det finns massor av fina människor därute som inte hörs så mycket men som stretar på. Vi behöver såna som du.
  Fortsätt peppa, och förändra det du kan så följer resten med småningom. Många bäckar små, en droppe i taget, segt som tjära men inte hugget i sten.

 75. N skriver:

  Hej Hanna.
  Först om främst: tack som fan. För att du gett mig perspektiv, förklarat fast att du kanske inte alltid egentligen orkat. Den feministiska resa jag nyss börjar, är till stor del tack vare människor som du. Med det sagt, så behöver jag att du (eller någon annan) förklarar för mig igen. Varför är detta så fel? Jag fattar att feminismen inte behöver ifrågasättas, för det gör den redan, men är inte hennes kritik vettig? Och kan inte en ”omstrukturering” leda till att man når ut till fler, och att feminismen får ett större genombrott? Jag ångrar mig gärna, men jag håller med Belinda i mycket. Som det här med att vi borde vända oss mer till den breda massan med KÄRNFRÅGOR istället för att lägga krut på könslösa barn och hen (därmed inte sagt att hen är något dåligt, jag säger bara att vi lägger fokus fel). Och saker som att man ska få gå topless på badhus. Det borde man få, men är det verkligen det vi ska kämpa för?

 76. Anna skriver:

  Asså det var ju jävelen vad bra du är. Tack för att jag har äran att ha dig som idol master <333333

 77. Nillan skriver:

  Hej! Jag tycker att Belindas program behövs. Det hon tar upp är rätt väldigt vanliga uppfattningar om feminism. De som är inne i feminismens kärna, i frontledet borde förstå det och ta det till sig och göra något konstruktivt av det istället för att säga att vi får ta emot så mycket kritik dagligen för att vi är feminister. Jag är feminist, engagerad dagligen, och jag blir inte särskilt provocerad av programmet. Jag känner igen tankegångarna, och tycker inte alls att det är konstigt att ett sånt här program tar plats i tv-tablån. Jag har svårt att se motsägelsen i att kampen pågår och att företrädare för kampen tar sin del av mediautrymmet och berättar och sprider den, OCH att man får kritisera och komma med andra synvinklar. Programmet har ju skapat en stor debatt som är väldigt bra, nu har många feminister tagit chansen och berättar om hur de jobbar feministiskt. Jag hoppas på mer förståelse för att folk är olika, även feminister. Tack för en grym blogg!!

 78. nathalie skriver:

  VAD JAG ÄLSKAR DIG! Du är bäst!

 79. Malin skriver:

  I LOVE YOU!

 80. Emelie skriver:

  Hej!
  Jag har följt din blogg länge och är ett stort fan.
  Du är så grymt viktig! Underbart att någon vågar sticka ut hakan och ta all skit och allt positivt som kommer med det.
  Fortsätt kämpa tills världen är vackrare :)
  Tycker det är sååå trist när folk missuppfattar feminism och tror att det är negativt?? Jag blir helt lost och går bananas!
  Vi hörs! Peace and love <3

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Senaste kommentarer

Håll dig uppdaterad!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Mest läst på NG