Bristen på jämställdhet är ingen åsikt, det är kunskap

21:22 2014-02-11

 

Ibland kan jag känna att vi behöver gå tillbaka till viktiga kärnfrågor när vi snackar om feminismen. Typ som när en stor bloggare går ut med att det här med feminism skulle vara en fråga om image med tillhörande attribut så som rödvin. Att det här med pronomet hen och ifrågasättande av heteronormen inte handlar om en mer inkluderande och rättvis värld, utan om något vi använder för att känna oss ”2014”. 

Det gör mig visserligen glad att feminismen uppfattas som något modernt eftersom det därmed innebär att feminismen är aktuell och viktig i vår samtid. Men att missta feminismen för en ”image” där ett gäng vita medelklasskvinnor vill dricka rödvin, bära sotarmössa och besitta ett slags hippt kulturellt kapital, är direkt respektlöst mot den stora mängd feminister som lägger ner otroligt mycket tid och energi på att försöka inkludera människor som på många sätt är exkluderade (t.ex. kvinnor, svarta, hbtq-personer) och därmed kämpa för en annan värld än den vi lever i.

Istället för att se feminismen som det den faktiskt är; en kamp för rättvisa, avfärdas den i stället som en del av ett slags poängsamlande hos en ”pk-elit”. Något vita rikemansungar håller på med på fritiden när barerna på Södermalm i Stockholm inte erbjuder tillräckligt med stimulans.

Tro mig, som den vita rikemansungen jag är, om feminismen bara hade handlat om poängsamlande hos en pk-elit hade det varit otroligt skönt och bekvämt. 

För det är i det mest skaviga och obekvämaste stället i kroppen som min feminism växer och brinner som starkast. Det är i hur jag kramar knogen vit och väljer omvägar i ren självbevarelsedrift för att slippa bli våldtagen, det är i mitt outtörstliga bekräftelsebehov hos män, det är i tanken på kompisen som blev våldtagen i en stund då inte ens jag själv fattade att det var en våldtäkt eftersom hon ju var ”så full”, det är i tankarna på de tjejer som dagligen går igenom precis samma sak som henne, det är i mitt tillgjorda skratt för en kille jag aldrig tyckte var rolig, det är i min osäkerhet att våga ta plats där jag förstått att jag inte ska vara, det är i fokuset på en programledares armhår, det är i fokuset på min egen kropp och det är i alla kommentarer, mejl, nyhetsrubriker, artiklar och samtal med kvinnor som drabbas av och utsätts för orättvisor just för att de är kvinnor. 

Det är där min feminism fötts, växt sig starkare och tagit sig uttryck. 

Det är ingen hitte-på-dricka-rödvin-image som jag, och feminister med mig, har tagit på oss. Det är en strategi för att överleva, det är en kunskap om att allt det som skaver i och runt oss inte per automatik innebär att det är VI som är ”känsliga”, ”ohanterbara” eller ”hysteriska” (ett vanligt ord om kvinnor med åsikter), utan att det handlar om något större.

Jag vill inte använda begrepp som ”strukturer” eller ”normer” av den anledning att jag tror att jag tappar de jag faktiskt vill nå med den här texten då. Men låt oss kalla det ”modell”. 

Det är kunskapen om att befinna sig i en modell som innebär att jag drar en nitlott när jag är i den som kvinna. Det är att titta på modellen utifrån, räkna på statistik i löner, makt, våldtäkt, våld mot kvinnor, hålla koll på antalet kvinnojourer som faktiskt är överfulla, att fundera på varför den här modellen ens behöver kvinnojourer och sedan räkna ut att; ja, det finns något som inte riktigt stämmer med den här modellen på väldigt många sätt.

Adderar vi detta med folksjukdomar som bulimi och anorexi hos unga tjejer, hur flickor antingen är horor eller offer och sedan plussar vi med bristande representation av kvinnor i styrelser eller nyhetsmedier har vi plötsligt en modell som ger minus åt vissa människor i den. 

Det är alltså en modell du förlorar eller vinner på BEROENDE på vilket kön, sexuell läggning, etnicitet, kroppsfunktion eller klass du befinner dig i. Det är en orättvis modell som feminismen hela tiden diskuterar, ifrågasätter och vill förändra.

Och tja, sker en sådan diskussion över ett glas rödvin på Södermalm är kanske sannolikheten ibland större att någon vid bordet bredvid håller med, men aldrig att feminismens kärna och låga bottnar i något annat än det som är verkligt och på riktigt.

 

145 kommentarer | “Bristen på jämställdhet är ingen åsikt, det är kunskap”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. Ellen skriver:

  Heja Hanna!

 2. Emilia skriver:

  Åh så bra skrivet!

 3. maris skriver:

  Sluta aldrig skriva, du är grym. På tal om grym….
  Denna bild –> https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc3/t1/1782049_784293714932405_506905660_n.jpg
  (tagen ur Supersnippans facebook-sida)

 4. oscar skriver:

  Orkar inte så bäst du är, du är seriöst min favorit och stora förebild. Så himla mitt i prick, så pedagogiskt och lärorikt, så djupgående utan att bli för långt ett jobbigt, så himla fantastiskt. Du är fan bäst.

  härligt också att du inte länkade direkt till inlägget hehe

 5. hanna skriver:

  du är fantastisk.

  (också har du fint namn!)

 6. Sofia skriver:

  love u hanna

 7. Gabriella skriver:

  BRA SKRIVET

 8. Emelie skriver:

  HANAPEE IS QUEEN BEE! <3

 9. Lojsen skriver:

  <3 *gråter* TACK för att du ger mig styrka att fortsätta denna kamp!!!!

 10. Lovisa skriver:

  Tack Hanna, för att du som person som syns i medierna förklarar och står upp för detta. Jag driver kampen på alla håll jag kan och känner igen mig i så mycket av det du skriver att det gör ont i bröstet till slut. Men jag tänker aldrig sluta stå för vad jag kämpar för och tror på, och det är tack vare sådana som dig som man ännu stoltare tar kampen ännu hårdare framåt!

 11. Victoria skriver:

  ÄLSKAR DIG!!!!

 12. Sofia skriver:

  AMEN!!
  Alltså, du sätter alltid ord på precis det som snurrar i mitt huvud – fast jag lyckas aldrig få ut det så bra och konkret som du gör! Håller med cirka vartenda ord jag just läste.

 13. Roza skriver:

  Kommenterar aldrig men måste nu pga lilltåren i ögat. Mycket bra skrivet! Mycket smart skrivet. Tror du når ut väldigt, väldigt långt med den texten.

 14. Sofia skriver:

  Bra rutet! (Som vanligt). Jag är rädd för att feminismen ska förlöjligas precis som du skriver, och att våra barn snarare vandrar bakåt än framåt mot jämlikhet. Igår var jag barnvakt, i en lekpark var en förskoleklass. Två killar pratar om tjejerna som horor, och till dom säger de: ska ni sitta där o kissa på gungorna så får ni fan sticka (oklart vad de menade, ville väl bara va coola). Tjejerna på gungorna såg nedstämda ut och sa inget, varpå jag ryter till på killarna att så får de inte säga, att de ska vårda språket och vara snälla etc. Såhär i efterhand ångrar jag att jag inte sa till killarna att de skulle be om ursäkt, samt informerat lärarna om detta, men jag blev så ställd och ledsen :/

 15. Angelica skriver:

  ÅÅÅÅH helvete vad bra du är!!!

 16. Millan skriver:

  Snyggt Hanna! Du inspirerar verkligen och skriver såå bra! ..Och på ett helt annat plan än ”en stor bloggare”. Fortsätt så Hanna!

 17. Paula skriver:

  Du är fan magisk.

 18. Linda skriver:

  Det blir fullständig kortslutning i hjärnan på mig när jag läser inlägg som hennes idag. Hur kan en såpass intelligent (?) tjej totalt missuppfattat allt? Är det med flit?
  Tar hon sin egen ”framgång” och plats i diverse styrelser (nåja) som bevis för att feminismen är överflödig? Vad gjorde hon egentligen för tolkning av det övergrepp hon utsattes för?

 19. Linnea skriver:

  *reser mig sakta upp samtidigt som jag applåderar, med tårar i ögonen*

  JA!

  Och när det kommer till denna stora bloggares inlägg skriker det ju sån okunskap toppat med en riktigt nedvärderande ton. Tror det inlägget födde fler feminister än det tystade.

 20. Sandra skriver:

  Som aktiv i en tjejjour ser jag på nära hand trycket på vår chatt; hur dåligt folk mår, hur de inte får hjälp och de övergrepp de utsätts för. De är så många och många har så allvarliga problem och trauman att man förfasas över att samhället kan få fungera på det här sättet. När alla de övergreppen och orättvisorna finns p.g.a. ett samhällssystem som upprätthåller mäns och kvinnors olikheter, och främjar mäns våld mot kvinnor, kan jag omöjligt förstå hur någon kan förringa feminism till ett lyxproblem för eliten. Tack för att du sätter ord på det som är viktigt <3

 21. emely skriver:

  Åh du e bara SÅ BRA! Hoppades av hela mitt hjärta att du skulle svara på hennes okunniga inlägg. Tack – verkligen Hannah TACK <3

 22. frida skriver:

  JAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!

 23. Re skriver:

  Mycket, mycket bra skrivet Hanna. Kämpa vidare <3

 24. Malin skriver:

  AAAAAAAAAASBRAAAAAAAAAA *ryser*

 25. Felicia skriver:

  TACK!!! Jag tänker skriva ut den här texten och bara läsa innantill för alla dom somibland bara vägrar FATTA tills man stavar ut det stavelse för stavelse.

 26. Andrea skriver:

  har följt din blogg i 5 år. och detta är en påminnelse hur mycket jag älskar dig Hanna, du är en fantastisk, rolig, smart och snygg människa. heja dig master

 27. victoria skriver:

  ännu ett så jävla fantastiskt formulerat ord. med sånna här texter kan vi bara hoppas på att ännu en människoprick på denna glob fattar att det här är ett vidrigt problem och inte en trotsig period ”nårra tjatiga feminister” hittat på

 28. Lollo skriver:

  Tack! <3 <3 <3

 29. Mysan skriver:

  Vilket fantastiskt bra inlägg, du är så vettig!

 30. Ellen skriver:

  Så mitt i prick! Fantastiskt uttryckt, heja Hanna!

 31. Anna skriver:

  FYFAN VAD BRA. Heja heja!!!!

 32. Julia skriver:

  Alltså, du sätter ord på exakt det jag tänker men inte kan få ut lika bra, jag höll på riktigt på att fälla en liten tår.
  Fyfan vad jag älskar dig Hanna!

 33. johanna skriver:

  HEJJA DIG! Slutar läsa Bella idag.

 34. Agnes skriver:

  Tack! Fick ont i hjärtat på ett sånt där argt vis när jag läste inlägget från den stora bloggaren. Tänkte direkt på att du nog skulla kunna och kanske hade tänkt sätta ord på hur det faktiskt ligger till. Så tack återigen för att du gjorde det. Inget i internetvärlden lugnar en ilskestorm så bra som väl valda ord på detta sätt.

 35. Julia skriver:

  Hanna, du är så jävla goooo. Tack!

 36. puss skriver:

  BÄST

 37. Jessica S skriver:

  Hanna är bäst, ingen protest! Protesten försvann, feministerna vann!

 38. Kristina skriver:

  <3 <3 <3 PUSS!

 39. Victoria skriver:

  Kommenterar sällan men måste få tacka för att du sedan ett par månader tillbaka tände lågan på mitt feministljus. Har många gånger sedan dess mött på stort motstånd och har stundvis övervägt att bara ge upp alltihop och underkasta mig patriarkatet igen, men då har jag läst din blogg och fått tillbaka gnistan. Din blogg är liksom som dunderhonung för feministen i mig som gör mig till en starkare version av mig själv. TACKTACKTACK!

 40. Johanna Malmö skriver:

  BB känns som en trött gammal förälder med tråkigt, konservativt tänkande som inte ser längre än till sig själv. Men sen är hon ju också moderat. Det sorgliga är att hon är en väldigt ung och framgångsrik kvinna – vilket inte är helt vanligt – och så beter hon sig som en trotsig tonåring som bara vill provocera. Hur ska hon ha det, gammal gubbe eller spoling? Egentligen vill jag bara säga till henne att skärpa sig… Hoppas hon lägger ner bloggandet och blir hemmafru så hon inte gör mer skada i cyberspace. Tack för rantingen och gonatt!

 41. Frida skriver:

  snyggt, stilrent och så j’vla mitt i prick Hanna! har funderat på det här så mycket och du sätter ord på precis det jag inte riktigt själv kunnat förstå. Jag har känt att feminismen idag tas med en nypa salt, vilket är skrämmande. Jag vill att alla ska veta exakt vad feminism handlar om, inte bara att en tror att en vet och sätter en pk-label. Jag ska försöka förklara för vilsna människor nu. Tack Hanna!

 42. Agnes skriver:

  Alltså <3
  Det första jag tänkte efter hennes avskyvärda inlägg var "vad kan Hanna göra/skriva för att det inte ska kännas så orättvist". Tack för dina ord. Du kämpar så hårt och får mig att inte vilja ge upp. Sluta aldrig med det. Tack!

 43. A skriver:

  Denna text borde publiceras någonstans så att den kan nå ännu fler läsare. Tycker att du förklarar feminismen som rörelse (och vad den innebär för dig) på ett mycket begripligt sätt. Fortsätt med det du gör Hanna. Du är riktigt bra på det och jag är övertygad om att det gör skillnad.

 44. Emelie skriver:

  Jag förvånas över att Isabella inte vet vad feminismen är men ändå envisas att skriva om det. Jag tror att Isabella skulle kalla sig feminist om hon förstod innebörden av det. Vem vill inte leva i ett rättvist samhälle för både kvinnor och män? Hon verkar dock bestämt inte vilja läsa på utan har bestämt sig för sin åsikt. Ej att glömma att hon endast är 23. Och att det är ok att tycka annorlunda. Kan dock tycka det är beklagligt att hon har så många läsare som tolkar det som sanning.

 45. Me skriver:

  Hatar verkligen när folk säger att feminister har ”hittat på” problem… Nej, tyvärr har vi inte det liksom. Kan inte människor bara sluta se allt från sitt eget perspektiv och börja förstå att allas verklighet inte är densamma!

 46. JennyM skriver:

  Vart ska jag ens börja? TACK för det du skriver! Jag läste det där inlägget tidigare idag och kände mig så arg. Jag ville skriva något konstruktivt, men det blev inget bra. Sen läser jag det här, och du sätter verkligen orden på rätt plats! Du skriver klart, tydligt och sakligt utan att nedvärdera som tidigare nämna bloggare gör. Jag pratade med min pojkvän idag om vad han tycker om feminism och han svarar ”självklart är jag feminist!”. Jag blir så less när jag hör (vad jag har tänkt) kloka människor och främst kvinnor säga att feminism är en hobby för ”bittra medelklasskvinnor”. Feminismen är ju för alla! Min pojkvän, min 9-åriga grannflicka och min 87-åriga mormor är alla stolta feminister. Så även jag!

  Tack för detta inlägg och fortsätt sprida eldslågan!

 47. Marie skriver:

  Tack för detta!

 48. Anna skriver:

  loves u.

 49. Malin skriver:

  Tack för ännu en helt genialisk text! Du är så vass!

 50. Gisela skriver:

  <3

 51. Mli skriver:

  Hanapee for president! Ja tack. Åh orkar inte denna värld ibland, men att så fantastiska personer som du faktiskt existerar gör det hela lite mer uthålligt. TACK.

 52. Alice skriver:

  Tack Hanna! Tack för att du sätter ord och präntar ner känslor, ord och tankar. Skönt att någon annan kan sammanfatta vad en tänker ;-)

 53. Steena skriver:

  Heja Hanna! Begripligt för alla, inga generella anklagelser, bara peppigt! Spot on, skriv mer!

 54. Terese skriver:

  Hei! Herregud du er så utrolig, utrolig flink til å uttrykke alt jeg også føler! Jeg oppdaget bloggen din for en måneds tid siden, og har lest så langt tilbake i arkivet som overhode mulig. Jeg er så imponert over at det går an å være så sykt cool og oppegående og reflektert på en gang. Jeg er også feminist, samt glad i å lese blogg, men norske bloggere (såvidt jeg vet) har aldri vært i nærheten så gode som hva både du og flere andre svenske blogger jeg har funnet etterhvert er. Jeg blir så lykkelig over at det finnes flere som mener det jeg gjør, og som samtidig kan bruke DET fremfor kroppsfokus for å få lesere. Jeg er ferdig utdannet lærer til sommeren, og du skal vite at du inspirerer meg til å kunne fremme mine feministiske verdier for fremtidige elever. Det er så viktig å kunne være med å påvirke de som er yngre og utsatt til å faktisk tenke over hva de blir utsatt for, og til å kunne ta del i debatten om hvor skjevt fordelt verden faktisk er. På veldig mange måter. Det er flere ganger jeg til og med må lese tekstene dine høyt for kjæresten min, på svensk-norsk, fordi jeg føler du tar alt så jævlig på kornet at jeg aldri kunne sagt det bedre selv. Du er rå, stå på!

 55. Lisa skriver:

  Åh Hanna du är så himla bra! Ibland tappar jag energin och orkar inte ta debatten men så skriver du ett strålande inlägg och energin kommer tillbaka. Det är det som är så himla bra med att läsa din blogg. <3

 56. Izz skriver:

  HP! Det kallar jag svar på tal! Blev uppriktigt förvånad över BB:s inlägg när jag vaknade imorse. Hon kändes ju som en självklar feminist (fast ändå inte.. fatta mig rätt: jag tänker att en tjej som blivit en så framgångsrik företagare hade kunnat använda sin ”position” till att uppmuntra andra tjejer att: GO FOR IT! och skit i killarna som står i vägen!!)! Tråkigt att folk tror att det bara finns en typ av feminism oxå… oftast radikalfeminismen som får stå kastet för detta, och smutskastas på vägen. Det enda jag har att säga är: typisk okunskap! Tråkigt.

 57. Louise skriver:

  Taaaaack! Numera blir det total bojkott på allt blondinbella gör… Ren och skär idioti vill jag inte bidra till på något vis.

 58. E skriver:

  Tack, snälla Hanna, för detta välskrivna och ändå icke-polemiska (utan stöttande!) svar till Isabellas inlägg.

 59. Linnéa skriver:

  Jag röööös hela inlägget. HURRA för dig Hanna!

 60. Thessan skriver:

  Ahhh, tack Hanna! Det är så jävla SKÖNT att du kan skriva ut precis vad en tänker när en läser såna saker hos vissa andra bloggare. Du är så jävla bra. Jag hoppas innerligt att den här bloggen har många levnadsår kvar <3

 61. Ewe skriver:

  Tack Hanna, så bra skrivet!

 62. tine skriver:

  du er bäst <3456789

 63. Anna skriver:

  Heja Hanna!!!

 64. Lisa skriver:

  SÅ BRA SKRIVET HANNA!

 65. Andrea skriver:

  Det är tur att du finns Hanna! Varje gång BB och hennes man uttrycker sina åsikter angående feminism och hen blir jag så trött. Jag förstår inte hur man kan vara så otroligt outbildad, eller i brist på bättre ord – korkad. Och varje gång kan jag lita på dig, och dina texter, så att jag får tillbaka tron på människan och hoppet om ett bättre samhälle. Så TACK Hanna!

 66. Carin skriver:

  Otroligt bra text! Du är så betydelsefull!

 67. My Cecilia skriver:

  Vill egentligen skriva någon supersnitsig och mitt i prick kommentar men det jag vill få fram är egentligen bara: SKITBRA SKRIVET. Du är så jävla vettig och bra med orden. Cred ska du ha.

 68. J skriver:

  Feminismen är inte modern, den är en trend.

 69. Anna skriver:

  hallelujah!

 70. Peter skriver:

  Där satt den

 71. Joohanna skriver:

  Tack för dina kloka ord. Du gör världen bättre! <3

 72. Sara skriver:

  Hanna, vill bara säga att du är fantastisk! Såsåså bra skrivet.

 73. Anna skriver:

  Så himla bra du är Hanna! Kom över ett annat svar till Isabella som var väldigt bra det med! http://casajonna.blogg.se/2014/february/hej-isabella-lovengrip.html

 74. Asjak skriver:

  Kan inte vi alla bara bojkotta Blondinbella? Bra!

 75. Emelie skriver:

  Så bra skrivet!! Jag blev själv så himla irriterad när jag läste detta på blondinbellas blogg och hoppades verkligen att någon som når ut till lite fler människor än jag skulle ta upp det.
  På hennes inlägg lät det verkligen som att bara tjejer kunde vara feminister, där kanske hon skulle kolla upp fakta innan hon bloggar. Jag känner nog nästan fler män än kvinnor som är feminister.
  Du är så bra Hanna! Fortsätt inspirera och engagera.

 76. katarina skriver:

  alltså <3333

 77. Hanna skriver:

  Du är så fantastiskt bra!

 78. anna skriver:

  Det här är anledningen till att du är den mest inspirerande personen på denna jord, och till att jag är feminist! Jag är så jävla glad att du finns och upplyser mig och många andra med så extremt bra och viktiga formuleringar och förklaringar! Tack för att du finns och tack för att du har gjort mig till stolt feminist!
  <3

 79. Cecilia skriver:

  Hanapee for president!

 80. m. skriver:

  Hej Hanna.

  Jag vill bara, från djupet av mitt hjärta, säga tack.

  tack för ditt mod, tack för de fantastiska orden som du bemöter skitiga och mindre intelligenta argument med. tack för att du får sådana som mig att också knyta näven tills knogarna blir vita och tack för att du gör det så enkelt att behålla hjärtat och hjärnan på rätt ställe.

  man kan (tyvärr) inte påverka alla människor. men mig, den här 23-åriga helt vanliga tjejen som också låtsasskrattade åt dåliga skämt, har du både påverkat och stärkt. och sånt kanske känns bra att höra en sån här dag.

  kram från en syster.

 81. Stina skriver:

  Tack Hanna för ett bra inlägg och för den utmärkta blandning av humor, politik och allvar i din blogg. Den är den absolut bästa om man vill bli både road och allmänbildad! En stor kram till dig för att du får mig att tänka efter, om mycket!

 82. Erica skriver:

  Fy satan vad bra du är, Hanna. Jag är så glad över att jag hittade din blogg, som jag ironiskt nog fann genom den Stora Bloggaren. Kram!

 83. Pauline skriver:

  Det bästa jag läst på länge. Håller med till punkt och pricka.

 84. Oskar skriver:

  Du är bäst! Ingen är fri förrän alla är fria.

 85. Linnea skriver:

  Så jäkla bra och viktigt skrivet! Kampen fortsätter!!

 86. Anna skriver:

  Hemsk men sann. Fler borde se denna film. Du kanske kan få den att visas på SVT.

 87. Maja skriver:

  Tack! <3

 88. Rebecca skriver:

  Alltså, detta. Mitt i prick!

 89. Josshon skriver:

  Tack för att du tar kampen och förklarar det som borde vara självklart för samtliga kvinnor (och ja, män också, men de lever ju inte ”i det” så även om jag önskar att alla tog till sig detta så antar jag att det inte är en självklarhet för de flesta av dem).

 90. Linn skriver:

  Du är så jävla bäst Hanna <3

 91. Julia skriver:

  Hanna Hanna, jag läser dig sedan länge och uppskattar dig otroligt mycket. Dock är jag usel på att kommentera. Men nu måste jag säga TACK för detta insiktsfulla och smarta inlägg. Fantastiskt! BB:s inlägg gör mig som feminist, genusstuderande och nej, mest bara människa, oerhört ledsen, bedrövad och ilsken. Tack för att du orkar skriva ett så genomtänkt inlägg som belyser alla felaktigheter den där människan sprider genom sina urbota dumma inlägg. Jag är så glad att såna som du finns och som orkar föra kampen vidare. Heja!

 92. Annika skriver:

  Hur kan du som är så intelligent, nytänkande etc ha jobbat ihop med den inskränkta människan? Hon verkar ju fullständigt dum i huvudet.

 93. Sara skriver:

  JAAAA ALLTSÅ JAA HANNA!!!

 94. matilda skriver:

  har du läst hennes senaste inlägg?……..

 95. Emmmmma skriver:

  Tackar övre makter att det finns folk som du som kan formulera detta på ett så bra sätt. SÅ JÄVLA GRYM.

 96. Ammi skriver:

  Hurra vad bra! Välformulerat mitt i prick. Du är en pärla!

 97. Sara skriver:

  (förlåt för all seriöshet men har ingen egen blogg så jag utnyttjar din hahah, puss!)
  ett litet svar på blondie:

  Jag vill känna mig speciell. Jag vill inte ha på mig ”den där” tröjan varje dag och inte känna mig ful. Jag vill kunna ha mitt hår precis som det är, alla lockar åt alla håll. Jag vill låna min mammas lite förstora jeans och ha pappas t-shirt på mig. Jag vill vara smart och konstig och kanske lite snygg på mitt eget jävla sätt.

  Det finns andra. Det finns de som kanske inte går på fest för att ha trevligt. Det finns de som inte tjänar lika mycket som sina kollegor, även fast de kanske jobbar precis lika hårt eller till och med mer. Det finns de som dagligen utsätts förDet finns de som inte får vara med i styrelsen för att det fortfarande finns de som tycker att vissa inte hör hemma där.

  Jag är 15 år. Jag bor på centrala Östermalm. Jag har en s k ”rikemansfamilj” och dricker inte direkt rödvin utan föredrar Mocha Latte. Jag lever på 2000-talet, en modern tid präglad av mycket nya ord och begrepp. Sexualiteter i alla dess former är relativt ”nya”, om man säger så. Debatter och dokumentärer om dessa har i allafall spridit sig. Jag är straight. Om man skulle vända på det, om nu mina föräldrar någon gång skulle uttala sig om de tyckte ”att det var mest sannolikt” att jag skulle vara t.ex. homosexuell skulle jag så klart börja ifrågasätta mig själv, vad är jag, vem är jag, vem borde jag älska.

  Det är ju sådana du (blondinbella host) som generaliserar så här. Sådana som ser Sverige som en polerad diamant. Efter att ha läst din självkänslebok kan jag ju se bort från alla sociala medier som säger att jag ska vara på ett annat sätt! Just det, kvinnor har ju rösträtt, Nej men då behöver vi inte vara med i styrelsen! Vi behöver ingen som säger till om saker, vi kan alla sitta och dricka latte med economista-väninnor och prata om att de andra där borta i hörnet ammar utan filt över bröstet. Usch!

  Jag blir så arg, så arg. Kommentera att jag är en kränkt medelklass 15-åring vetja!

 98. MoaLee skriver:

  tack <3

 99. Cecilia - Hårdrock och feminism skriver:

  <3!!!!

 100. Nathalie skriver:

  Fantastiskt! Åh vad jag är glad att jag hittade dig!

 101. Lisa skriver:

  FREAKIN’ LOVE YOU!

 102. Stina skriver:

  du är bäst hanna!

 103. Eva Svensson skriver:

  Det är lätt att tycka när utan belägg..

 104. Amanda Johansson skriver:

  Tack!! Var precis inne på blondinbellas blogg o läste, vilket gjorde att jag gick upp i atomer…. Gick in till dig o hoppades att du skulle skrivit ngt. Å de hade du! Tack & fortsätt med det!!!

 105. a skriver:

  det här är det bästa du någonsin skrivit

 106. Sofie skriver:

  Läser BBs inlägg, går sönder av uppgivenhet. Klickar in här till älskade Hanna och känner att det finns hopp, både hos dig och i kommentarsfältet <3

 107. Astrid skriver:

  Vi kallar dig ju Master av en anlendning, Master <3

  Har du hört om Nordiskt Forum som hålls i sommar? Två dagar med en massa föredrag från asbra (och vissa kända) personer, seminarier, utställningar, workshops osv om och för feminism. Jättejättemånga feminister på ett och samma ställe, fatta peppen!!? Och hur mycket man kan lära sig! Jag ska gå. Du borde också gå. Isabella och hennes man borde också gå. Här är en länk: http://nf2014.org/ Alla borde gå!

  kram

 108. Terese skriver:

  Tack för att du orkar Hanna! Kärlek till dig!

 109. JessPess skriver:

  Du är så jävla viktig Hanna! Glöm inte det!

 110. Kia skriver:

  Jag älskar det här. Förnuftigt, påläst och skarpt. Tack Hanna!

 111. Mia skriver:

  Det är exakt på samma sätt jag känner det! Jag har inte kunnat lägga fingret på vad det är som gör att jag brinner på feminism men fick en sån ahaa-upplevelse av ditt inlägg. TACK!

 112. Matilda skriver:

  Åhh! Satt på BB:s blogg och var så arg och ledsen och visst inte vad jag skulle skriva. Som vanligt slår du ett slag för oss!

  Tusen tack Hanna!

 113. Caroline skriver:

  Ren och skär idioti. Ta av dig offerkoftan! Vet du hur många tjejer som går hem ensamma och INTE blir våldtagna? Som INTE vill sitta i en styrelse? Som älskar sin kropp?
  Att du skrattar tillgjort eller målar upp alla män i en mörk park en lördagsnatt som potentiella våldtäksmän är ingen mans jävla fel utan ditt egna. Lägg ner ert förbannade gnällande och ta för er istället! Herregud, jag blir helt galen på er feminister. Det är inte något påhittat patriarkats fel, utan ER egna dåliga självkänsla där ni behöver en syndabock istället för att ta tag i problemen själva.

  Snälla. Vi är olika. Embrace it. Ge mig ett exempel på en man och en kvinna med samma yrkestitel, samma mängd ansvar och exakt lika mycket erfarenhet som får olika löner. DE FINNS INTE! Sluta göra er till offer.

 114. Ebba skriver:

  Praise!

 115. Emilia skriver:

  Hanna, du är så jävla bra. Att du bara orkar ta ett djupt andetag och bli pedagogisk, rättvist bemötande och tålmodig när vi varje dag har så mycket att bli ursinnigt förbannade över. Tack! Du är en hjälte.

 116. Anna Lingman skriver:

  TACK Hanna för att du satte ord på det jag tänker och känner. Det är väldigt värdefullt. All min kärlek till dig!

 117. E skriver:

  Men du är för bra! Innan du började skriva om feminism kan jag ärligt säga att jag inte var så insatt. Jag har ju alltid vetat att problemen funnits men helt enkelt inte reflekterat tillräckligt över hur det faktiskt ser ut i vårt samhälle. Tack för att du har fått mig att öppna ögonen och att börja kämpa och stå upp för vår rättvisa.

 118. Isabell skriver:

  ååhhhhh!! guuuu vad du är bra! du ger sådan motivation till alla oss som sitter hemma i sofforna och inte orkar kämpa efter att ha läst alla hat-kommentarer, debattartiklar som förminskar feminism, blogg-inlägg som förlöjligar osv. att läsa din blogg varje dag ger mej motivation att ta debatten!

 119. Amanda skriver:

  SÅ JÄVLA BRA HANNA!!

 120. Greger skriver:

  ”Det är i hur jag kramar knogen vit och väljer omvägar i ren självbevarelsedrift för att slippa bli våldtagen, det är i mitt outtörstliga bekräftelsebehov hos män, det är i tanken på kompisen som blev våldtagen i en stund då inte ens jag själv fattade att det var en våldtäkt eftersom hon ju var ”så full”, det är i tankarna på de tjejer som dagligen går igenom precis samma sak som henne, det är i mitt tillgjorda skratt för en kille jag aldrig tyckte var rolig, det är i min osäkerhet att våga ta plats där jag förstått att jag inte ska vara, det är i fokuset på en programledares armhår, det är i fokuset på min egen kropp och det är i alla kommentarer, mejl, nyhetsrubriker, artiklar och samtal med kvinnor som drabbas av och utsätts för orättvisor just för att de är kvinnor. ”

  Ren självillusion. Feminister (manshatare) ser spöken överallt istället för att rätta till sina egna tillkortakommanden.

 121. Alida skriver:

  TACK FÖR ATT DU FINNS!
  Håller på att tappa hoppet på mänskligheten. Läser två tjejers fina och kloka brev till blondinbella, går in på hennes blogg och blir mörkrädd för all okunskap.
  Läser smarta artiklar och blir gråtfärdig av alla idiotiska kommentarer.
  SD är Sveriges tredje största parti. (say no more)
  Bor i ett land (Norge) där man diskuterar nya abbortlagar som inskränker på kvinnors rättigheter (mänskliga rättigheter).
  Sen går jag in på din blogg och läser alla kloka inlägg och alla fina kommentarer du får, och då får jag återigen litelitelite hopp om att det kanske inte kommer gå åt helvete ändån. Tack!

 122. alva skriver:

  QUEEN HP!!!!

 123. emelie skriver:

  Hanna. Jag älskar dig.

 124. Sofia skriver:

  DU ÄR GRYM! TA NU FÖR FAN INGEN SKIT! Du ger mig framtidshopp, på riktigt.

 125. Mirjam skriver:

  och det är när min lillasyster (som går i lågstadiet) säger ”jag tycker inte om att bada, för då syns det att min mage är rund” som min feminism växer.
  så bra hanna!

 126. Melina skriver:

  Angående att feminism skulle innebära manshat tänkte jag tipsa om den här artikeln: http://www.liberaldebatt.se/2013/08/en-manlig-feminism/. Jag vet att många kommenterar här på din blogg och ber om tips på argument för feminismen, och en utav de saker som jag kan tycka är svårast att hitta argument för är att feminismen faktiskt även gynnar män. Och även om artikeln är rätt liberalt vinklad ger den många bra synpunkter för just den sidan av debatten, alltså att patriarkala strukturer förtrycker såväl kvinnor som män. Den ger även bra argument mot nidbilden om att feminismen skulle sträva efter ett samhälle som ignorerar alla biologiska könsskillnader och där alla människor har muterats till könsneutrala ”hen”..

  Måste såklart även berömma för en grym blogg, så inspirerande! Fantastiska du!

 127. Linda skriver:

  Tack bästa bästa Hanna! Du ger mig hopp <3

 128. Sofia skriver:

  HANNA!! Jag vill bara TACKA dig, PEPPA dig, KRAMA dig, HYLLA dig, BUGA framför dig! Du är BÄST!

 129. MAtilda skriver:

  TACK, TACK OCH ÅTER TACK!!!!
  Blev så jävla arg när jag läse inlägget av bella att jag kräktes lite i min mun..

 130. Vicky skriver:

  ryyyyyys. SÅ BRA. är glad att genier som du kan uttrycka det man själv inte kan formulera i ord. tack.

 131. Alva skriver:

  Hanna!
  Du är bara så jäkla bra!!! Att sånna som du finns och står upp för
  kvinnors rättigheter gör mig så inspirerad! Att du vågar stå upp för dig själv trots
  denna kritiserande värld vi lever i gör mig så glad! Att hopp finns!
  Jag är 15 (snart 16) år och ser dig som en av mina största förebilder.
  Att du har denna blogg och skriver dina åsikter som dessa gör mig så stolt över att vara kvinna.

  TACK FÖR ATT DU FINNS OCH FÖR ATT DU INSPIRERAR MIG TILL ATT TÄNKA LIKA KLOKT SOM DIG!
  DU ÄR BÄST! <3

 132. Saga skriver:

  Applåder!!! Så jävla bra du är och så jävla bra skrivet! tack från mig som läsare :-)!

 133. Emil skriver:

  Du är en jävla stjärna Hanapee!

 134. Elin skriver:

  Fantastiskt! Och snyggt skrivet! PEPP!!!

 135. evelina börjesson skriver:

  wow! jag är inte direkt insatt i feministen och så eftersom jag aldrig inset var det egentligen handlar om, men det här hjälpte verkligen. och du skriver verkligen helt underbart! tummen upp för dig!

 136. kanylbullen skriver:

  Om vi bortser från alla som bara pratar om feminism, oavsett om dom dricker rödvin eller ej, vilka GÖR faktiskt något för feminismen? Vad gör du? Jag tycker mest det snackas.

 137. Kaj skriver:

  Gäsp, gäsp, gäsp. Du är ”bara” ännu en tjej som kallar sig feminist och som måste se dessa saker i termer av ”svart/vitt”, ”antingen/eller.”. Du måste helt enkelt intala dig själv att situationen i princip är ett rent helvete för att hålla din kamplust på, som du anser, ”lagom” hög nivå.. Det får ju inte vara ganska bra, för då kan du kanske inte frammana den ilskna, hätska, frenetiska energi som du vill ha. Och som du förmodligen även finner en viss tillfredsställelse att befinna dig i. Du anser det väl tråkigare att vara mer eftertänksam och objektiv får man förmoda. Inte lika ”kul”. Men ”attack-stilen” fungerar ju, för stunden, med tanke på alla positiva svar du fått. Och du kommer därmed säkert att avfärda mitt inlägg enbart för att jag är man.

 138. maria berg skriver:

  tack hanna!

 139. Angelica skriver:

  Så.HIMLA.BRA.

 140. matilda skriver:

  på flygplanet till dominikanska republiken för ca en vecka sedan hade jag och min underbara mamma en disskution om politik och feminism. Sammanfattning: jag kommer rösta på FI
  den var även på den här semestern som jag spelade volleyboll hela förmiddagarna med bl.a. en man som hade en tendens till att prata lite väl mycket trash-talk. när han säger ”ey, come on. you’re playing like a lady” fick jag nog och röt tillbaka ”there is nothing wrong with being a lady” varpå det blev helt tyst i några sekunder innan de flesta gjorde ett instämmande ljud/applåd.
  men vi feminister behövs. det måste finnas folk som visar rätt väg! typ DU <3

 141. Agnes skriver:

  Hej!
  Jag har en fråga: Tror du att Fi kommer kunna komma in i riksdan till höstan?
  Bra skrivet!!
  Kram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Senaste kommentarer

Håll dig uppdaterad!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Mest läst Stockholm

Andra bloggar

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg