En hora kan inte våldtas

09:58 2014-03-21

För några dagar sen friades två män som våldtagit en prostituerad. De hade bakbundit henne hårt och använt strypsnara, trots att hon tydligt förklarat att hon inte var med på den typen av sex. Sedan ska de ha slagit och penetretat henne och avslutat det hela med att stjäla hennes saker. Hon hittades av sin pojkvän svårt medtaget dagen efter.

De två männen menade att hon varit med på det och att de bundit henne löst, men dömdes ändå i tingsrätten. I hovrätten friades de sedan helt med argumentet att ”kvinnan inte ropade på hjälp efteråt”. Detta trots bevisen om de skador från repen kvinnan fått, samt att hon ansågs mer trovärdig och hade ett vittne i form av pojkvännen. Åklagaren Stefan U Lind utesluter inte att slutgiltiga domen kan ha att göra med att kvinnan är prostituerad.

”En hora kan inte våldtas” skriver Katarina Wennstam i boken Flickan och skulden. I det här fallet gäller uttrycket bokstavligen. Sedan våldtäkt blev ett begrepp har det ständigt varit fokus på vem offret är. Hennes tidigare sexuella preferenser. Hur hon gillar att ha det i sängen och vilka hennes tidigare sexpartners varit.

Att lägga fokus på detta betyder helt enkelt att ju mindre sex du haft, med färre personer, på mindre utsvävande sätt, desto ”lättare” får du det i rättsalen om du blivit utsatt för vådtäkt. Om du däremot har haft ett rikt sexliv med många partners, gillat t.ex. hårdare sex är det betydande för huruvida du blev våldtagen eller inte.

Fokus ligger sällan huvudsakligen på mannens/männens sexualitet, trots att det faktiskt är den sexuella handlingen som är den kriminella. 

Jag har skrivit om det här så många gånger förr, och otroligt många med mig. För ett par månader sen stod vi flera tusen på Medborgarplatsen (och på flera andra platser i Sverige) och demonstrerade mot sexuellt våld och för samtycke. Ingenting har hänt. De här friande våldtäktsdomarna fortsätter komma. Och jag blir så himla trött. Vad ska krävas för att en våldtäkt ska dömas som en våldtäkt? 

36 kommentarer | “En hora kan inte våldtas”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. CAMELA skriver:

  Tack för ett bra inlägg…. jag har en länk till en GIF på ett barn som jag tycker påminner om dig. fniss!

  http://imgur.com/r/funny/yp1aK1T

 2. Nina skriver:

  Precis!!! Jag vill skrika,lägga mig under en sten, jag vill slå, jag vill stampa i backen och vråla- OFF WITH THEIR HEADS!!! Körde ett litet race i ett av LD´s kommentarsfält, Vad skulle hända om vi hellre skulle fälla än fria? när det gäller sexualbrott. OBS! bara för att jag säger så behöver det inte betyda att det är så jag tycker! Vart en himla anstorming om att jag var både galen å korkad… Men när ja undrade, vad ska vi göra då? så va de ingen som svara.. Suck…

 3. Ellen skriver:

  det är så fruktansvärt jävla vidrigt :(

 4. Annika skriver:

  Jag måste bara berätta, jag är på utbytestermin i Sydafrika nu i ett ganska konservativt område och jag läser ett par väldigt intressanta kurser som tar upp feminism och kvinnorätt. Detta leder förstås till en del diskussioner, måste bara visa vad jag återberättade på facebook igår:


  Jag tänkte dela med mig utav några utav de argument som användes (emot, förstås) kvinnlig empowerment, främst av killar med undantag för en enstaka tjej. Dessa kommentarer fällde de efter att ha presenterats med tydlig statiskt om hur utsatta kvinnor är, framförallt i fattiga samhällen.

  ”Women lack motivation, if you want a change then why aren’t you doing anything?”
  ”but there are more women than men on earth so why aren’t women more powerful then? In a war the one with most people usually wins”
  ”Men are not meant to do household work”
  ”Women should start by changing smaller things. why do men have to pay when you take girls to the movies for example? ”
  ”But if women are so unhappy then why do they stay in unequal relationships”
  ”the bible says women should do house shores for their husband”
  ”women want to play rugby now, it has gone to far! It’s a mans sport”
  ”Let it take it’s time. women should not expect it to happen so fast..”
  ”It feels like women get advantages in everything now and that’s also unequal”
  ”I had a teacher who told me women are too emotional to do certain things”

  Eller min favorit som gick ungefär såhär:
  Kille: ”I don’t see why this is relevant to our studies. things work just fine the way they are. Women have their clothings and their hairstuff, they should be happy”
  Lärare: ”So do you seriously think that this makes women happy?”
  Kille ”Well everyone can’t be happy”

  Varpå jag räckte upp handen efter att ha samlat mig en lång stund och förklarade hur nedlåtande argument de använts under dagens lektion, specifikt han med klädkommentaren, samt berättade att det är historia, strukturer, sociala normer samt könsroller som gör att det ser ut som det gör idag. Att inte ens Sverige är jämställt. Att det inte är bara upp till kvinnan att genomföra förändringar, utan att männen måste släppa fram och underlätta. Sedan råkade jag visst säga ”norms tell women that they are too emotional, so if anyone tells me that I am too emotional or too angry when talk about how I feel about these things, I tell them; shut up”.”

  Det är verkligen svårt här borta att ta vissa diskussioner. Ett par människor tåg åt sig utav vad jag sa, medan en kille räckt eupp handen och förklarade ”det är ju jämställt nu, statistiskt sätt köps nya bilar främst utav kvinnor idag i Sydafrika” (snacka om att missa poängen). När jag på kvällen berättade detta för mina vänner som främst är härifrån och Namibia så var det skrämmande att lyssna på dem då dom verkligen sysslar med slutshaming. Dom berättar om tjejer här som ska skämmas för att dom har sex med flera personer, och jag påpekade att männen då? Då sa dom att om en man pratar illa om en tjej när han legat med henne bekräftar han bara vem hon är. Dom är medvetna om att dom inte dömer mannen men verkar inte se felet.

  Ja, förlåt för att jag öser detta på dig. Uppskattar din blogg väldigt mycket och det peppar mig verkligen att ta diskussionen när jag läser här inne. Jag sa ifrån och kommer att fortsätta med det. Ha en bra dag:)

 5. Tös skriver:

  Tyvärr känns det som att om du är oskuld exempelvis så hittar dem en annan anledning till varför mannen/männen inte ska dömas. Alkohol, kläder eller att inte ha gjort tillräckligt med motstånd. Jag har själv blivit utsatt för en våldtäkt och ett sexuellt övergrepp och andra gången anmälde jag inte ens för när jag pratat med polisen förstod jag att jag stod chanslös inför ett system som inte fungerar överhuvudtaget. Som offer kan jag säga att det är ett så trasigt system och man tappar liksom sig själv i det. Just att man blivit utsatt förändrar ju ens liv och sen när man inte får någon upprättelse så blir det som att slag i magen och man inser att man inte har något värde utan bara är en människa i mängden som andra får göra vad de vill med. Det är alltså okej att någon våldtar mig är det budskapet jag fått kämpa mycket med. Det sätter ju sig i kroppen och själen.

 6. Cecilia skriver:

  Annika: Fortsätt med det du gör! älskar att höra om människor som orkar ta diskussionen även i de svåraste situationer. Du gör en skillnad och planterar förmodligen tankar både här och var även om det ibland känns hopplöst. Du är bäst!

 7. Sara skriver:

  Jag gråter och sliter mitt hår! Faan att det ska vara såhär!

 8. E skriver:

  MEN JAAAAA! Nina; du tog orden ur min mun! Jag blir så fruktansvärt jävla trött och rent av ursinnig när jag läser sånt här! USCH ERA JÄVLA KRÄK! BRINN I HELVETETS ELDAR!
  Sverige är så bra hit, Sverige är så bra dit. Men när det kommer till rättssystemet så är Sverige helt åt helvete! Så förbannat jävla klent! Att med ett rivjärn ”skära” av ‘det heligaste’ på dem vore inte mer än rätt. De har förbrukat sin chans att någonsin får använda den igen. Kissa kan de göra med hjälp av en kateter.

 9. Malin skriver:

  Okej, om vi nu ska se det ur den ojämnlika sjuka synvinkeln; De betalade inte för sig. De rånade henne. Tillochmed sett ur ”horor kan inte våldtas” synvinkeln så är den här tjejen ett offer. ENDA anledningen jag kan se till att man i hovrätten friade männen är att hovrättsdommaren eller nämndemän själva gillar att gå till prostituerade och behandla dom som skit.

 10. Nina skriver:

  Tös: Jag vet hur det känns, poliserna som tog emot min anmälan var övertygade om att bevisen skulle räcka plus att de var dom som även pushade för att det skulle läggas in att det också handlade om olaga frihetsberövande. Men näää… Hela förundersökningen lades ner. Att genomgå förhöret i samband med anmälan va nästan lika jävligt som själva övergreppet, trots en mycket bra och kunnig polis, men jag önskar ändå att fler kunde anmäla. Jag har som sagt all förståelse för att man inte gör de så ta det inte som kritik! Fyra år senare fick jag visserligen liiite upprättelse, då jag var inkallad som vittne i en annan rättegång mot min förövare. Rätten valde att väga in min historia tungt och han förlorade vårdnaden om sina barn.. Det är aldrig okej med ett övergrepp! ALDRIG!! Vi är offer för att ha blivit tagna mot vår vilja, men våra tankar och känslor får dom aldrig ta! Vi är tyvärr många, men vi är inte ensamma… <3

  E: JAAAAA!!!

 11. jahaja skriver:

  Ja du Annika, hälften av argumenten i din lista är ju i högsta grad relevanta, eller vad är det för fel på tex

  ”Women lack motivation, if you want a change then why aren’t you doing anything?”

  ”but there are more women than men on earth so why aren’t women more powerful then? In a war the one with most people usually wins”

  ”But if women are so unhappy then why do they stay in unequal relationships”

  Vi lever ju tyvärr i en majoritetsdiktatur med fler kvinnor än män som är röstberättigade. Varför utnyttjar kvinnokollektivet inte den fördelen? Eller varför startar inte kvinnor sina egna festivaler (för att ta ett exempel, sk snedfördelade bokningar, som dykt up varje vår de senaste åren) och bokar dem jämställt? Eller helt enkelt slutar umgås privat med otrevliga medmänniskor?

  Klarar man som vuxen inte ovanstående relativt enkla handlingar har man tyvärr (?) inget att klaga över.

 12. Annika skriver:

  Svar till JAHAJA:

  Vi lever ju tyvärr i en majoritetsdiktatur med fler kvinnor än män som är röstberättigade. Varför utnyttjar kvinnokollektivet inte den fördelen? Eller varför startar inte kvinnor sina egna festivaler (för att ta ett exempel, sk snedfördelade bokningar, som dykt up varje vår de senaste åren) och bokar dem jämställt? Eller helt enkelt slutar umgås privat med otrevliga medmänniskor?

  1. Det första argumentet hävdar att det är kvinnornas ansvar och indikerar att vi inte gör något. Vilket vi gör. Hela tiden, men blir ständigt ifrågasatta varför vi inte gör enligt vad män tycker är mest korrekt.
  2. Öhh kan man någon historia över huvud taget så förstår man självklart att antal människor inte är viktigare än strukturer..?
  3. I många länder så finns det alltså inte alternativ. Vi snackar inte ”vita rika kvinnor”, vi snackar kvinnor världen över. Det är en majoritet utav fattiga som är just kvinnor som arbetar gratis, i hemmet, eftersom att de gifts bort tidigt och därav missar skolan, inte har laglig rätt att äga land eller property, inte får arbeta inom vissa yrken då det anses socialt oacceptabelt och så vidare. Man stannar för att alternativen bland annat resulterar i att ens barn och en själv lever under fattigdomsgränsen och blir man sjuk har man inte råd med vård etc.

  Det handlar inte om att inte umgås privat med otrevliga människor, om ett helt samhälle ser ut på ett visst sätt så kan man ju diskutera för att försöka ändra – vilket tar mig till ditt första ifrågasättande om varför ”kvinnokollektivet” inte utnyttjar sina fördelar. Det är ju precis det jag till exempel gör, men alla har inte möjligheten av diverse skäl. Kvinnor är ingen homogen grupp som träffas varje onsdagskväll över en kopp te och diskuterar hur vi sa ta tillbaks makten. Fråga en kvinna i Saudi-arabien varför hon inte bara ändrar på sin situation så får du 1000 olika anledningar.

  Klarar man inte som vuxen människa av att tänka utanför det rent etnocentriska så har man tyvärr (?) ingen anledning att backa upp tarvliga argument.

 13. Cecilia - Hårdrock och feminism skriver:

  Åhhh blir så arg och ledsen :'(

 14. Sandra skriver:

  Måste bara slänga in ett litet pepp här! Jag har börjat lyssna på er pod igen, hann inte då ni släppte nytt strax efter jul (?) men nu så! Nu vill jag laga mat, tömma diskmaskinen, städa (!), gå ut med hundarna osv. för då kan jag lyssna samtidigt! Jag är inte en sådant som lugnt kan sitta i soffan och bara lyssna – det går inte. Älskade avsnittet då Martin mötte poliserna, och du fick mig att skratta rakt ut när jag stekte köttfärs idag (din lilla Grynet-situation). TACK för otroligt bra och rolig pod!

 15. Lisa skriver:

  Sjukt.

 16. Sara skriver:

  För att domstolar dömer efter existerande skrivna lagutrymmen, inte efter personliga åsikter eller indicier. För att i Sverige är det (tack och lov) hellre fria än fälla. För att objektiva bevis är extremt svårt att säkerhetsställa vid våldtäkt och det går inte att förändra det.
  Du frågar varför fokuset är på offret. Jag instämmer i det. Jag förstår inte varför fokus alltid är på domstolarna och varför 100% av anklagade till våldtäkter skall dömas skyldiga, som att påföljder i tal om månader och år sittandes på anstalt är ett lyckat slut. Varför pratar vi inte om terapi för de dömda, insikter i sin handling, förebyggande arbete i skolor?
  Läs hela domar och inte medias (feltolkade) utdrag så förstår man ofta mer av slutresultatet.

 17. Nina skriver:

  Sara: Jag får lite känslan av att du tycker att vi bara ska ge upp och acceptera det faktum att så få anmälda våldtäkter leder till rättegång, och än mindre till fällande dom? Är det så?
  De lagar och förordningar som är skrivna är bra i mångt å mycke, men kanske inte passar in i alla områden?
  Jag håller med dig till fullo när du skriver att vi borde diskutera mer behandling och terapi osv istället för att bara låsa in å kasta nyckel, men den diskussionen kan vi ta när vi när de fällande domarna kommer!!
  Förebyggande arbete i skolorna? ABSOLUT! Helt rätt, tack o lov har vi många aktiva som redan jobbar med det, men vi skulle ha varit fler som ställer sig på offrens sida och slutar acceptera ”att det bara är så”, är du en av oss?
  Jag har läst många hela domar, jag har själv varit med, nån del i min hjärna kan till och med förstå slutresultatet av anmälningar, rättegångar osv, men jag vägrar lägga mig ner och sluta kämpa…

 18. Sofie skriver:

  Bra och viktigt inlägg.

  PS. Mycket tack vare att jag började läsa din blogg har jag idag blivit medlem i Feministiskt intiativ och kommer rösta rosa i höstens val!

 19. Emman skriver:

  Bra Hanna!

  Men nej världen! Hallå??? SÅ.himla.sjukt….att det ska vara såhär. Blir ju ledsen.

 20. M skriver:

  Ush, blir så upprörd av sånt här! Vill tro att det är bara sjuka störda män som gör så (inte för att det blir OK då på nått sätt), men gissar på att det är också vanliga shyssta killar?, vilket känns helt sjukt, hur tänker dom egentligen? Nej om jag var domaren skulle jag säga FRAM MED KÖTTKNIVEN. chop chop ;)

 21. jahaja skriver:

  Annika:

  1. Naturligtvis är det ditt ansvar att se till att du får ett bra liv. Vem annars skulle göra det? Stalin? Och nej, kvinnor gör inte alls saker hela tiden, kvinnor arrangerar färre (tex) nöjesarrangemang eller startar färre bolag, för att ta två ytterligheter.

  2. Ok, vilken historia är det du kan som inte jag kan? Mycket nyfiken på vad det är som förhindrar kvinnor att rösta på det de vill.

  3. Visst, lever man på svältgränsen får man hålla till godo med det man får. Men det gäller inte i västvärlden. Faktum är att det är en ganska liten del av jordens befolkning som lever på eller nära svältgränsen (hörde en siffra på 10% men jag minns inte källan). I alla fall, om vi bortser från de som svälter och iställer tittar på dig och andra kvinnor i väst så är jag väldigt nyfiken på varför man är så mesig att man som vuxen fortsätter umgås med otrevliga män/människor? Dina förklaringar är inte applicerbara i Sverige.

  Och jo, det handlar om att på individnivå ta avstånd från otrevliga människor. Både om att sluta bjuda in folk som är otrevliga, även om de skulle råka vara ens syskon eller liknande, och att, om man har otrevliga kollegor, antingen prata med överordnad eller byta arbete så fort man får chansen. Konkurrensen kommer sedan sköta resten och slå ut ”oschyssta” arbetsplatser.

  För att summera ditt svar gav du faktiskt inte ett enda vettigt argument för din tes (nåja, jag kan väl bjuda på att argumentet att de som lever på svältgränsen inte har något val stämmer).

 22. i skriver:

  JAHAJA: Snälla säg att dina uttalanden är av icke seriös natur. Orkar inte ens argumentera emot sådana korkade påståenden. (ex, ”välja bort ‘otrevliga män??”). Snälla läs på om könsstrukturer och våldtäkt innan du uttalar dig. Läs gärna hela feminismens och jämställdhetskampens historia när du ändå är på G så kommer du förstå ytterligare. Trevlig lördag!

 23. Nina skriver:

  Seriöst? Ta avstånd från otrevliga människor??? Tro mig, kunde man SE vilka som var våldtäktsmän eller kvinnomisshandlare så hade vi inga övergrepp…

 24. Annika skriver:

  JAHAJA: Du kan dock inte bestämma att våran diskussion plötsligt inte handlar om andra kvinnor än de i västvärlden. Mitt inlägg handlade om kvinnorättsfrågan i sin helhet. Och att rösta på vad man vill – tror du på fullaste allvar att tillräckligt många parter i världen (i länder där det öht finns demokrati) har en jämställdhetsagenda som är tillräcklig? Och förstår du att eftersom att man som kvinna inte har samma förutsättningar att bli en högt uppsatt politiker så är det svårt att införa dessa typer utav partier? Förändringen som behöver ske är just en förändring, man kan inte genomföra jämställdhet med de existerande strukturerna utan de måste göras om – vilket kräver att de med makt behöver hjälpa till.
  Och att sluta umgås med vissa människor gör ju att denna förändring förhalas. Alla människor (kanske till och med du?) kan ju ta till sig nya perspektiv, lära sig andra vinklar och få djupare förståelse och bidra. Jag ser liksom inte lösningen i att jag ska sluta hänga med ”otrevliga människor” och plötsligt försvinner kvinnofrågorna och allt blir bra.
  Det är jättetrevligt att du har hakat upp dig på festival och nöjesarrangemangsproblematiken men om kivnnor (som du verkar se som en otroligt homogen grupp med i princip likvärdiga förutsättningar förutom kanske de som svälter) nu ska göra en stor skillnad kan inte alla kollektiv hålla på med det heller. Många problem = många spridda områden att bidra till. Det finns många som är aktiva i den frågan.

  Och en sak till. Byta jobb för att andra behandlar mig illa? Det är som när man tvingar den mobbade byta skola medan mobbaren får vara kvar. Herregud, ska jag behöva anpassa mig efter rötägg som får bete sig hur de vill i resten av mitt liv så blir det väldigt omständligt med tanke på att sexism är väldigt utbrett. Jag känner bokstavligen bara en handfull tjejer som inte har blivit trakasserade i offentliga sammanhang. MEn det är klart, dom kanske ska byta jobb/flytta/sluta gå ut.

 25. Pelin skriver:

  Jag blir uppriktigt ledsen i själen och samtidigt så förbannad på att män tillåts göra såhär gång på gång utan att få ett straff för det. Och ännu sorgligare blir det när det finns så många som inte tycks se det och förnekar det.

 26. Cornelia skriver:

  Jag är snart 15 år och för varje dag räddare att bli våldtagen. Det är en sån jävla hemsk värld och jag är så ung och borde inte ha vänner som varit med om det dom varit med om och själv kännt mig så förtvivlad och rädd. Jag skulle göra vad som helst för att min 7 årga lillasyster aldrig ska behöva känna såhär. Den här kommentaren kanske makes no sense men fan vad viktig fråga det är och jag vill bara ge all världens styrka till varenda själ som kämpar.

 27. Nina skriver:

  Cornelia.. Skulle så vilja lägga armarna om dig och lova att du inte behöver vara rädd! Men tyvärr kan jag inte det. Däremot tror jag tror att om vi pratar om våra upplevelser, våra rädslor och våra åsikter så får vi mer styrka att möta farorna. Tycker absolut att din kommentar är lika viktig som ämnet i sig! All styrka till dig med! Kastar in ”karinskonstgrepp”´s fantastiska citat: ”Var besvärlig, ta plats. Höj din röst och backa inte. Vi håller varandras händer när det blir läskigt.”

 28. jahaja skriver:

  I och Nina: Jag skrev otrevliga, jag skrev inte våldsbrottslingar (Men visst går det att välja bort även de sistnämnda i vissa sammanhang. Jämför män, vissa män drabbas av mer våld än andra. Det beror helt klart på val av livsstil.). Jag menar att man inte ska umgås privat med otrevlig människor med dålig attityd. Det kan man bestämma sig för och genomföra omedelbart. Man ska heller inte arbeta på ställen där den sortens jargong är accepterad. Det går inte att genomföra lika fort, men några månader-ett år eller så så kan man slippa även dessa. Gör man inte detta har man förlorat sin rätt att klaga. Punkt.

  Och I, vad ska jag läsa? Jag tänker inte göra ditt arbete och googla dina källor. Under tiden skulle jag kunna rekommendera typ Camille Paglia åt dig. Om du orkar läsa långa meningar och svåra ord.

 29. jahaja skriver:

  Annika: Vad är din poäng? Jag sa inte emot dig att människor som lever på svältgränsen inte har några val. De övriga 90% eller så av jordens befolkning har dock val. Men kvinnor verkar, på vad du skriver, inte ha förmåga att ta ansvar för dessa val.

  Angående röstning: bilda ett nytt parti då. Kvinnor gör ju, enligt dig, saker hela tiden. Du skrev ”Vilket vi gör [saker, min anm.]. Hela tiden”. Hur svårt kan det vara att bilda ett nytt parti? Piratpartiet kom in i EU-parlamentet bara tre år efter att de bildades så sätt igång (och det utan finansiellt stöd av från typ Abba-Björn och Studio Total). Val är extremt meritokratiska. Finns inget att skylla på.

  Avvisar halva befolkningen otrevliga människor kommer dessa marginaliseras och deras inflytande upphöra. Något som är svårt att förstå?

  Nej, arbete och skola är olika på avgörande punkter. Vi har skolplikt och i normalfallet finns det bara ett begränsat antal skolor att välja på. Finns ingen arbetsplikt och det finns oräkneligt antal arbetsgivare att välja på. Eller så startar man eget. Dessutom är skolelever barn medan anställda är vuxna. Om du fortsätter jämföra vuxna anställda med barn i skolan säger det mycket om dig.

 30. Annika skriver:

  JAHAJA: Du är väldigt bra på att framställa dig själv som ignorant och nedlåtande. Jag ger upp denna diskussion, du verkar inte förstå min vinkel på det hela och jag håller absolut inte med dig i det du säger ändå.
  T.ex ”Om du fortsätter jämföra vuxna anställda med barn i skolan säger det mycket om dig.”
  Vet inte varför du njuter av att dumförklara människor du diskuterar med, men jag gärna ditt råd och undviker dig eftersom att du är så jävla otrevlig.

 31. jahaja skriver:

  Annika – jag dumförklarar dig för att dina argument är dumma och inte håller (VSB: du lämnar diskussionen). I alla fall om vi pratar vuxna människor (inte barn) som inte lever på svältgränsen. Allt du skriver fäller krokben för (antar jag) din ambition att kvinnor ska behandlas och betraktas som vuxna.

 32. Annika skriver:

  JAHAJA: Att in ingångspunkt är att kvinnor inte ska behandlas som vuxna är absurd. Jag försöker behandla alla som likvärdiga människor, även sexister som dig, och göra en förändring genom att belysa problem och försöka tydliggöra strukturer och sociala normer som ställer till det och tillåter sådant som sexism. Att dumförklara den man diskuterar med fyller ingen funktion utöver att man får utlopp för vad det nu är man känner, jag kallar dig otrevlig och nedlåtande eftersom att jag blir uppriktigt upprörd över hur du förbiser allting jag skriver och om och om igen vill framställa det som att kvinnor som grupp är helt värdelös (det är så det du säger framställs). Du pratar om halva jordens befolkning i över 200 olika länder med helt olika förutsättningar som alla på olika sätt, trots detta, utsätt för någon form utav patriarkalt förtryck. Men dina argument verkar vila helt på att alla dessa människor ska enas och ha en gemensam agenda; alltså feminism ser inte likadan ut överallt, förutsättningar är olika, problemen kan göra sig uttryck på olika sätt i samhället. I Sydafrika, där jag hörde mina citat, anser män på fullaste allvar att kvinnor efter sin utbildning lämpar sig bäst i hemmet. Detta gör att arbetsgivare, som pga närliggande historia ofta är man, diskriminerar i arbetsmarknaden. Det kallas sociala normer och strukturer. Det är helt ofattbart för mig att du verkar ignorera det helt och hållet. Mitt exempel med skolan var enbart för att påvisa att du ville flytta på den som blev utsatt – jag tog skolan som exempel för att visa vad jag menade, vilket jag trodde var uppenbart, inte för att mena att vuxna kvinnor är som barn. Man vinner inte en argumentation genom att märka ord och dumförklara. Att jag inte vill diskutera vidare med dig beror självklart på att jag mår dåligt utav din översittarton och det verkar inte som att du vill lära dig/ta till dig någonting heller. Du vill mest berätta för mig hur handlingsfattiga kvinnor är. Du får väl tycka det så får väl jag fortsätta bekymra mig över att det finns så mycket sexism och härskartekniker som man måste hantera när man försöker diskutera kvinnorättsfrågor. Nu blir det hej då.

 33. tös skriver:

  Annika låt ”jahaja” leva i världen där allt är svart eller vitt. Förhoppningsvis kommer individen bakom kommentarerna lära sig att världen inte fungerar på det sättet hen tror. visst hade det varit fantastiskt om det bara var för alla kvinnor i världen hade rätten att använda sin röst, gå i skolan, ha rösträtt, inte bli bortgifta vid 14 års ålder och behandlas som om dom inte hade ett eget värde. Jahaja verkar inte vara påläst och inte heller intresserad av att öppna upp den lilla kartongen denne lever i för att släppa in ljus och ny luft. Du har stöd av de flesta här och jag tycker du är grym. Du säger mycket bra saker och lyfter upp en viktig del i problematiken! Fortsätt stå upp för det du tycker.

 34. Daniela skriver:

  Åh men gud, jag blir så jävla gråtfärdig och förbannad, gaah!

 35. jahaja skriver:

  Annika: Det här är helt absurt. Exakt vad i mina inlägg förärar mig epitetet ”sexist”? Att jag förväntat mig att vuxna kvinnor agerar som vuxna och tar vuxenansvar? Det är du som inte vill betrakta vuxna människor av ett visst kön som icke-rättskapabla ”pga strukturer”, inte jag. Jag är helt övertygade om att de flesta vuxna kvinnor är lika kapabla som de flesta vuxna män (med undantag för en stor del av NG:s läsekrets). Däremot, på dina exempel mm, är det ju uppenbart att de frivilligt avstår från att utnyttja denna kapacitet (tex rösta ”rätt” eller välja bort otrevliga människor) (det kan ju också vara så att de inte delar din verklighetsbeskrivning och kanske inte ser problem som du inbillar dig existerar och därför inte vidtar ”adekvata” åtgärder).

  Om man förtrycks (Och inte lever på svältgränsen – kan vi bortse från de stackare som lever så tills vidare? Tack.) har man som VUXEN ett eget ansvar för att ändra sin situation. ”Förtryck” är inte automatiskt olagligt och det är inte uppenbart att kvinnor som grupp skulle drabbas av förtryck i större omfattning än män (mäns arbetsvillkor är regelmässigt sämre, särskilt i mindre utvecklade länder).

  Du producerar halmgubbar på löpande band. Vänligen tillskriv inte mig åsikter jag inte har framfört. Ditt exempel från Sydafrika är utmärkt. Varför tar inte kvinnor som utsätts för dessa reaktionära åsikter sitt pick och pack och drar? Du säger ju själv att kvinnor gör massor av saker hela tiden. Starta era egna företag och anställ bara kvinnor. Första kunden kanske är svår (men det är det alltid för nya företag, oavsett grundare) men när man har en referens rullar det på. Fattar och klarar man inte detta är man oduglig. Det är kanske hårt uttryckt men det är sant.

  Bara det faktum att ”du mår dåligt” av ”min ton” är ju tragiskt. Du har inte varit särskilt trevlig mot mig (och om du tittar runt på NG så kan du se att jag fått en hel negativa kommentarer) men det finns inte en chans i h-e att jag skulle ”må dåligt” av att en mer eller mindre anonym skribent tycker jag är en idiot. Skaffa dig lite ryggrad. Om du någon gång ska hamna i arbetsledande position kommer du på vägen dit och väl på plats fått ta emot en hel del knivhugg. Klarar du inte det, och är ”typisk kvinna”, så har kanske dina sydafrikanska kurskamrater ändå rätt?

  Du slår på något sätt huvudet på spiken, fast inte den spik du siktar på, när du skriver att jag bortser från sociala normer och konventioner. Ja det gör jag. Privat alltså. Om du frågade mina anhöriga etc skulle du få det bekräftat. Det har ett visst pris men det övervägs av att jag är ärlig mot mig själv. Jag gillar tex inte barn (eller egentligen gillar jag inte föräldrar, barnen är oskyldiga) och varje gång någon i min omgivning skaffar barn bryter jag kontakten med dem omedelbart. Gäller även mina föräldrar: när jag kom till insikt om detta fimpade jag dem (mer än tio år sedan, i slutet på tonåren, och jag har inte tittat tillbaka). Du kan säkert inse att detta har ett socialt pris (och ekonomiskt/materiellt) men jag betalar det med glädje eftersom det ger mig en självsäkerhet inför möten med folk jag tycker är idioter.

  Vågar man inte betala ett socialt pris för sin övertygelse är övertygelsen inget värd och man kan inte begära att behandlas som vuxen. Dessutom förlorar man sin rätt att klaga och kritisera.

  Slutligen, angående skolexemplet: ja, jag byter arbete om någon behandlar mig illa. Anställningsavtal är frivilliga överenskommelser mellan vuxna människor och jag har ett ansvar för mitt eget välbefinnande. Skolgång är något helt annat. Kan du förtydliga varför byta arbete pga vantrivsel är analogt med att någon som mobbas i skolan ska byta skola (snarare än att flytta mobbarna)?

 36. Mark skriver:

  Det ni inte förstår är ju att rätten måste se till saker som tidigare sexuella preferenser för att kunna göra en rättvis bedömning. Det är ju inte en eller två gånger män har blivit dömda på alldeles för skakiga grunder, suttit i fängelse i månader bara för att det ska komma fram att kvinnan bara ändrat sig i efterhand om huruvida de ville ha sex den kvällen eller inte. Det är lika självklart att kvinnans tidigare preferenser ska upplysas som att mannens tidigare historia av våldsamt beteende eller sexuella trakasserier ska tas upp. Sluta bete er så förbannat viktimiserade nu. Jag kan inte stå för om den här våldtäkten har skett eller inte, jag har ingen bakgrundsinfo om fallet men för en rättvis bedömning måste båda parter granskas. Det råder inga tvivel i mitt huvud att det just nu sitter flera män i fängelse för att kvinnor utnyttjat rättssystemet och satt dom där utan grund.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Senaste kommentarer

Håll dig uppdaterad!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Mest läst Stockholm

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg