Det som har gått ”fel” är att den här annonsen finns

09:04 2014-05-08

Den här annonsen går just nu att se i Norrköpingsmagazinet. Det är företaget Taxijakt som står bakom den och låt oss för en kort stund faktiskt läsa vad den säger.

Först och främst är den här annonsen ett praktexempel på hur flickor aldrig får äga sin egen sexualitet. Det är någon annan som ska bestämma och lägga sig i vad som är bra och dåligt. I det här fallet är det ett taxiföretag, som DESSUTOM inte hänvisar till ”kunden” själv, utan till kundens förmyndare dvs. den som är förälder till dottern (en kan också fråga sig om taxitjänsten bara riktar sig till kvinnor under 18 år, eller blir kvinnor aldrig mer än någons ”dotter”…?).

Det annonsen ytterligare säger är att om din dotter(kvinnor) är oskuld är det bra. Om hon inte är oskuld är det ”fel”. Själva begreppet ”oskuld” är ju i sig en vidrighet, varför skulle det innebära en skuld i att ha sex?

På samma sätt som flickors så kallade ”sexuella oskuldsfullhet” och ”renhet från sex” är ett vedervärdigt arv från vår kvinnoföraktade historia, är begreppet ”oskuld” från samma tid. Begrepp och en syn på flickors sexualitet som fortfarande finns och frodas, uppenbarligen.

Ytterligare tveksamheter i den annonsen hittar vi i det andra stycket: ”Men om du skickar henne i en osäker taxi kan det gå fel…”. Vad är det som kan gå fel i en ”osäker taxi”..? Undertonen i texten verkar syfta till en våldtäkt.

Men är det inte en jävla underdrift att beskriva en våldtäkt som något som ”går fel”…? Är inte det en förlängning av synen på mäns sexualitet som något hämtat från stenåldern? Något som män inte kan styra över? Något som bara händer? ”Hoppsan! Nu våldtog jag dig! Ja, där gick det minsann lite fel!”…

…vilket i sig är ett klart och tydligt sätt att säga att våldtäktsmannen inte har något ansvar, ansvaret ligger i stället på föräldrarna/dottern som måste välja en ”säkrare” taxi.

64 kommentarer | “Det som har gått ”fel” är att den här annonsen finns”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. Bell skriver:

  Trodde det var

 2. jonnie skriver:

  bra analys!

 3. Mella - stolt medlem i PK-maffian skriver:

  Mycket bra analys. Så jävla vidrigt.

 4. Nic skriver:

  Bra analys, men killar kallas väll också oskulder innan dom haft sex eller?

 5. lilla maria med vinden i luggen och läderhatten på sniskan skriver:

  Hittade precis en ny synonym till ”kräkas” thank jo

 6. Mona skriver:

  Vidare skulle man även kunna tolka det som att det är ett rasistiskt uttalande. För alla vet ju att det oftast är människor med utländsk bakgrund som kör taxi, och alla vet ju hur de behandlar sina kvinnor. Ellerrrrrrr…?

 7. Isabelle skriver:

  Fullkomligt VIDRIGT!! asså HUR är det okej att sådana reklamer finns idag? Jag blir mörkrädd :-(

 8. Lisa skriver:

  TACK Hanna, du får mig alltid att öppna upp ögonen lite till :)

 9. Kajsa skriver:

  Såg en liknande i Karlstad för många år sedan men då handlade det istället om alkohol/köpa ut. Blev feminist då och är det fortfarande.

 10. Ellen skriver:

  Men fyfan vilken vidrig jävla annons??! Tack för att du lyfter fram detta. Bra reflektion som får en att öppna upp ögonen ytterligare. Kram!

 11. amandaaa skriver:

  Vilken katastrof!
  Men riktigt bra inlägg ofc ;)

 12. Isabelle skriver:

  KRÄKS MASSOR. Kan inte ens förstå att dessa reklamer kan existera 2014?

 13. Emilia skriver:

  Den påstår ju också att våld och taxichaufförer alltid har ett tydligt samband(?!?!?!?!?!). Vilken slutledningsförmåga av annonsskaparen!

 14. Söder skriver:

  Utmärkt exempel på annons dom ALLA borde anmäla till Reklambudsmannen!!

  För övrigt, borde inte företaget få yttra sig och förklara? Och tidningen, publicerar de vilket jävla skit som helst?!?! Har inte de också ett ansvar?

 15. Lovisa skriver:

  Sitter precis och formulerar en RO-anmälan mot detta och en kompis länkar att du skrivit om det. Kan inte du formulera en text till en anmälan och lägga ut så alla som vill kan hjälpa till och anmäla snabbt och enkelt? Tillsammans, ya know *emojin med kvinnokampsarmen*

 16. Jessicaa skriver:

  Åh så bra skrivet!! Det var något(allt typ) som skavde med den här annonsen, men jag kunde inte riktigt sätta fingret på det. Tack för att du är så klok!

 17. Andrea skriver:

  Vem på det här taxibolaget tyckte att detta är bra pr för företaget? Hur tänker man när man kommer fram till att hänvisa till våldtäkt när man vill ragga kunder? För att inte tala om tidningens annonsförsäljare, som kanske skulle ha ringt i någon slags varningsklocka.

 18. Martin skriver:

  Förnedrande, både mot kvinnor och män. Synpunkterna om hur kvinnors oskuld specifikt är något som måste skyddas och hur män inte har någon kontroll över sina handlingar (”…som något hämtat från stenåldern…”) är vedervärdiga båda två. Vad som också är motbjudande är hur denna reklamen försöker dra in vinst på att skrämma upp folk, med hot om att något kan ”gå fel”.

 19. Alice skriver:

  Det sjuka är ju att annonsen får en att tänka att det är värre att bli våldtagen om man är oskuld än om man inte är det. Som att ”din dotter är fortfarande oskuld” ska ge annonsen mer tyngd. Vad har oskuld med detta att göra över huvud taget? Helt sjukt vidrigt

 20. Anna skriver:

  Bra inlägg!

 21. Fabian skriver:

  Så mycket som är fel med denna annonsen. Reagerar dock på att det inte är någon som bryr sig om sina söner och deras säkerhet hem på kvällarna.
  Eller killar blir inte våldtagna? Förlåt, hade glömt det. Only human!

 22. Anna skriver:

  Alltså. Så himla dumt och hemskt. Skulle vilja kalla det ogenomtänkt, men så är det inte. Det är så här de tänker. Vidrigt. Fy. Bra att du skrev vettigt om det.

 23. Mikaela skriver:

  Jag förstår inte vad det här taxibolaget försöker uppnå? Är dom dumma i huvudet på riktigt eller har dom tänkte att om vi använder oss av en provocerande text så kanske någon uppmärksammar oss (skriver om oss) och då får vi uppmärksamhet? Men om dom ens tänkt så långt vad vill du uppnå för uppmärksamhet. Alltså alla borde bojkotta företaget, någon borde ringa och fråga vad dom menar så att jag får veta på riktigt hur dom tänkt. Jag blir så otroligt konfunderad! Bra att du tar upp detta och att du anlayserar och faktiskt bryter ner i vad reklamen faktiskt säger!

  Ibland kanske vi upplever att oj men det där blev inte rätt, det känns väldigt fel men kanske inte själva har kunskapen att veta just VAD och hur mycket fel detta faktiskt är. Thanks!

 24. EmmaFI skriver:

  SÅ GRYMT SKRIVET!!!!!! ojojojjjjjjjj
  /Feminist

 25. Ebba Falk skriver:

  Du är helt jävla underbar!!!! Tänk om en man skulle kunnat tänkt samma tanke haha

 26. Jessica Paulsson skriver:

  Håller med Alice, varför är det centrala att dottern är oskuld? Varför är det viktigt alls? Så vidrigt.

 27. Miamaria skriver:

  Hej! Först och främst, tack för alla dina klockrena analyser, håller med fullständigt. Sen en annan grej, jag snubblade över en artikel när några bekanta länkade den på Facebook, och det vore kul att höra vad du har att säga om den? http://www.ystadsallehanda.se/opinion/huvudledare/article2151180/Fi-struttar-pa-rosa-moln.html
  Anyway, tack för din fantastiska blogg, älskar den!

 28. orka feminism till överdrift skriver:

  Alltså! Stenåldern ringde och ville ha tillbaka sina annonser…..

 29. Olof skriver:

  Jag har länge vägt mellan Fi och ett annat parti i årens val, men sånt här gör ju valet av parti så mycket enklare.

 30. Pompa skriver:

  Skulle vilja säga att det här är en vidrigt vinklad reklam. Fy sjuttsingen! Tänk att det faktiskt finns människor som inte ser budskapet i den här reklamen?

 31. Jarparn skriver:

  Jag är helt chockad över den tolkning du gör! Den är så mitt i prick! BRAVO!

 32. Matilda skriver:

  Eller hur! Såg att också Kawa (tror jagatt det var) skrivit om denna vidriga annons. det är också sjukt att det som antyds är att det värsta som kan hända i en svarttaxi är att en tjej förlorar oskulden- inte blir utsatt för våldtäkt och övergrepp mm. Så jäääävla konstigt.

 33. Josephine skriver:

  Usch vad vidrigt. Och som vanligt bra analys av dig!

 34. Sverker skriver:

  Patetiskt. När den feministiska cancern attackerar även sådant här, då vet man att Sverige är åt helvete. Allt vi kan hoppas på är att Islam snart blir majoritet, och de sätts på plats

 35. Li skriver:

  What you said + att hela annonsen känns som ett våldtäktshot, typ ”boka en taxi hos oss, annars riskerar du att bli våldtagen”.

 36. EmmaFI skriver:

  Oh my god.

 37. Simpan skriver:

  När det står att hon är för att hon är oskuld tycker jag är helt är helt sjukt. Är man ”finare” om man fortfarande är oskuld ?.
  Reagerade väldigt på reklamen först men sen efter ha läst interjuven så att det handlade om att inte välja svart-taxi pga
  att sånt skit händer tyvärr. Tycker att första meningen är helt idiotisk, tyckte att andra meningen var idiotisk men kan förstå
  vad dom menar. MEN dom hade kunde gjort det betydligt snyggare !!

 38. Linn skriver:

  Bra inlägg kloka Hanna! Hur hann inte denna reklam stoppas på vägen är frågan? Dessutom antyder ju den att det värsta om en våldtäkt skulle ske skulle vara att ”oskulden” försvann, inte själva övergreppet. Crazy

 39. Vivi skriver:

  Och hur gör man med sonen? Är det ok att skicka honom i taxin???? Hm

 40. Kungen skriver:

  Sämsta reklamen ngånsin! Som sagt killar är även de, om man nu vill använda ordvalet ‘oskulder’ tills de haft sex. Dock är porträteringen helt annorlunda där och samtidigt helt skev! Att få leva ut sin sexualitet på de vägar och villkor man vill ska inte ha ett endaste uns med kön att göra! Det här är en totalt vedärvärdig reklam och jag som man skäms över att behöva se sånt här! Skäms på er!!!

 41. Malva B. skriver:

  Tack Hanna för en briljant analys. Jag önskar att jag hade skrivit den. Själv reagerade jag fysiskt på annonsen. Just så där som kroppen beter sig då den vädrar fara: Stannar upp mitt i en handling, musklerna spänns och sedan kommer klumpen i halsen… I min oerhörda naivitet trodde jag att alla reagerade så på den här sortens texter i Sverige år 2014. Jag delar din krönika på min FB-sida och hoppas att alla läser och sprider.

 42. Andypandy skriver:

  2014, antalet våldtäkter och gruppvåldtäkter kanske slår rekord igen, vem vet.
  Det är väl inte så opassande att varna för våldtäkter i det läget?
  Vilka bör varnas i första hand, kvinnor eller män? Vilket kön råkar oftast ut för våldtäkter?
  Sedan så ser jag det personligen som lite värre när ungdomar som inte själva har börjat
  med sex än (alltså oskulder, ”oskyldiga” inför könsumgänget) ska behöva bli våldtagna.
  Naturligtvis är det knappast roligt för någon att bli våldtagen, men de helt oerfarna torde
  ha det litet värre än de som varit med ett tag, helt oavsett hur individuella psyken kan
  handskas med övergreppet ifråga.
  Rent statistiskt är det nog även för övrigt betydligt osäkrare att åka svarttaxi än med något
  av de större bolagen.
  Efter allt detta så går det då att skapa bilden av en ung tjej utan sexerfarenhet som hoppar
  in i en svarttaxi. I början ser allt bra ut, men helt plötsligt sitter hon där helt ensam bland
  flera okända män och bilen drar iväg. Även om det säkert oftast går bra ändå, så kan själva
  situationen i sig vara läskig för många. I de fall det inte går bra kan det lika gärna bli ett trauma
  för livet.
  Snyggare budskap finns väl, men var inte så jävla skitnödiga bara för att ni har läst genusvetenskap
  på Södertörn.

 43. David kanske skriver:

  Jag blir upprörd när jag läser det du har skrivit!
  Det här är en klassisk ”jag måste hata något” – artikel. Vad taxibolaget vill förmedla är att det är tryggare att åka med dem än med en svarttaxi.
  Vad är det med dig och hitta fel?! Ordet oskuld är det vi använder. Tycker du inte om det, synd för dig! Läs bibeln så förstår du varför det heter oskuld

 44. Ellie skriver:

  Off topic, men FI har 3% stöd!! Wiiiiiiii! :D http://www.expressen.se/nyheter/schymans-storslam-gar-inte-att-hejda/

 45. anonym skriver:

  Sant, för dom som missförstår och inte fattar syftet med varför de använder just de orden, ja. Vad de försöker få fram är helt enkelt bara ”person kanske går från att inte bli våldtagen till att bli våldtagen om du inte använder våran tjänst”, det säger det bara på ett sätt som inte låter lika rakt på sak. Och bara för att de använder ordet oskuld menar de inte att det är ”bra” att vara oskuld! Snälla nån, de menar bara att det är bra att inte bli våldtagen. Det är DET som går ”fel”! Man måste vara riktigt korkad som tror något annat..

  Och läser man detta som en t.ex. 45-årig kvinna och ba ”jaha! det är bara unga kvinnor som är oskulder och fortfarande är pappas lilla flicka som kan råka illa ut i en osäker taxi! Då är det ingen fara för mig!! :D”, då har hon nåt allvarligt fel.

 46. Linda E N skriver:

  Sjukaste reklam jag sett på länge. Saknar ord.

  För övrigt, vad är det för ena rövgökar som hittat hit? ”Andypandy” och ”David kanske”, det är er jag syftar på.

 47. Catrin skriver:

  Vidrigt.

  Ville även säga att jag såg Divergent på bio igår och tänkte i var & varannan scen att ”saaatan vad huvudkaraktären är lik Hanapee!!” Bara så du vet. En doppelganger.

  Ps. Filmen va sådär. ds.

 48. sak skriver:

  Det är baske mig fascinerande hur snett det kan gå på bara två meningar! Jag blev verkligen illamående av den här reklamen, tack för att du tog upp detta.

 49. Linus skriver:

  hahahaha, bilden var faktiskt rolig! Sluta ta allt så jävla personligt.

 50. Frida in Thailand skriver:

  Fy fan.

  Och du Andypandy det finns risker överallt, jag åkte med en helt vanlig taxi för några år sen och blev inlåst och de två männen som körde försökte tvinga sig på mig men blev som tur var rädda då jag skrek och blev helt galen. Men eftersom jag inte var oskuld då så hade det bara varit ”inte roligt” att bli våldtagen om de hade gått så långt menar du?
  Förstår inte det resonemanget.

  Varför måste det påpekas att tjejen är oskuld? Menar du att om man har haft sex frivilligt någon gång med någon så betyder det att man är lagligt byte för alla som känner för det sen då?

 51. Ida Sandell Stålsjö skriver:

  Lika vettigt inlägg som alltid Hanna. Ville bara tipsa om en fantastisk kampanj startad av min vän, som alla borde ta del av! Kampanjen heter Nu Räcker Det och alla som är trötta på sexistisk och diskriminerande reklam borde skriva på namnlistan. Den sista maj kommer att skickas till reklamombudsmannen med målet att stärka reglerna mot sexistisk och könsdiskriminerande reklam. ‪#‎nuräckerdet‬

 52. Anna M skriver:

  En annan fråga man kan ställa sig är ju om taxin som utannonseras ens är säker? Den är ju bara ”säkrare” dvs. inga garantier för att den är absolut säker, bara lite säkrare än de taxis där det ”kan gå fel”, så i den utannonserade taxin, kan det gå bara ”lite fel” då?

 53. Julia skriver:

  Fet jävla guld stjärna till denna analys!

 54. Hanna skriver:

  Du är så jädrans FANTASTISK alltså som lyckas forma orden så klockrent!! Och när man läser vissa mindre begåvade (OBS underdrift) kommentarer i kommentarsfälten jag då blir jag så ÖVERTYGAD om att jag måste rösta på F! bara för att få tyst på dessa troll!! Stor kram! :)

 55. Hylia skriver:

  Tror det hela egentligen syftar på att man ska hellre kunna välja bättre och säkrare generellt. Vanligtvis sker våldtäckt i omständigheter där offret inte har något försvar och i omständigheter där dom inte kan göra något praktiskt som skulle kunna rädda dom ur den situationen. Att en sjuk människa lyckas köra taxi är inte ovanligt. Vi vet inte vem är vem, men den här annonsen menar då att dom har lagt ner sin tid på att anställa folk till firman som dom kan lita på.

  Du har överanalyserat detta, dock en bra analys må jag säga och jag håller med att det du tar upp är absolut rätt. men att analysera denna annons på så vis att säga att annonsen är fel och att en individ ska aldrig behöva undvika saker för att inte hamna i situationer påpekade av denna annons. Sant och falskt. Vi lever i en värld där vi måste ta extra hänsyn till folk omkring oss, men mer hänsyn till oss själva. Du kan inte förvänta dig i när framtid att du får fritt gå ut utan att bli knivhotad. Det ligger i samma risk att du ska bli våldtagen om du går in i en gränd 4 på morgonen helt ensam och obeväpnad. Det finns alltid fel i systemet.

  Det finns alltid folk som man anar minst som utför största hotet. Åtgärder för att fixa problemet ska ske från alla håll. Samhället skall kunna lära ut tidigt moraler och etiker, som t ex. våldtäkt är fel. och alla som känner sig att dom inte vill hamna i en sådan situation ska ta och jobba på sig själv och göra bättre val för att undvika sånt.

  Annonsen är inte fel enligt mig. Annonsen gör rätt och ger folk möjligheten att välja en bolag som specialiserar sig i att finna säker och billig taxi vid särskilda tider. Vi kan inte gå på gatorna och förvänta oss att våldtäktsmän bryr sig om vad som skrivs på nätet, och plötsligt slutar våldta.

  Tror inte någon förälder vill att deras dotter ska ha sex, och håller kvar till iden av oskuldhet, vare sig om det är sant eller ej. inom många kulturer och länder så är det svårt för en icke oskuld att gifta sig. Det är klassad som oetiskt. Många vill inte heller att deras barn ska ha sex tills dom är en särskild ålder. Man får enkelt respektera den iden om oskuldhet och det värsta är att, om nu våldtäkt sker, så ska den inte ske när personen inte haft sex förut. Det är lika hemskt om inte värre än att ha haft sex. Förmodar nu lite för mycket, men med tanke på obereddskap om vad sex innebär eller hur det ska vara och kännas, är det mer sannolikt att personen, som förmodligen är vid en ung ålder, skapar en bild av män i huvudet som kommer följa med henne till graven. Detta låter dumt och ställer mig stadigt och säger att det inte ska misstolkas eller uppge dålig reaktion, det är bara en hypotes om omständigheter, inget kristallklart.

 56. Isabelle skriver:

  Så j-a pk…… Att ni bara orkar??? Finns ju lite annat i världen för att inte säga Sverige som kräver uppmärksamhet… Men för all del, var å en är ju salig i sitt eget mikrokosmos..;-)

 57. Eriksdalsbadet skriver:

  Hej!
  Väldigt bra artikel som visar på hur vidrig reklamen kan vara.
  Jag undrar dock hur Nöjesguiden därav ställer sig till sin egen reklam på sidan?
  Jag möttes av denna helbild av Gisele Bunchen i en bikini smekandes ett tydligt symboliskt mikrofonstativ. Efterföljt av vilda hingstar i vattenskummet… HM:s reklam. Känns det fräscht? Känns som att det i artikelns sammanhang blir lite dubbelmoral? Döm själva men frågan borde lyftas iaf.
  [IMG]http://imgur.com/ERY0bl4[/IMG]

 58. Axel skriver:

  Jag tycker också att denna annonsen är dålig och det märks att de som gjort den inte riktigt tänkt till. Jag har dock lite andra synpunkter när det gäller ”Din dotter är fortfarande oskuld”-diskussionen. Att inte vara oskuld är absolut inget vidrigt alls, men tänk er i föräldrarnas situation. Jag tror att grejen som taxiföretaget syftar på är att ens dotters oskuld hellre ska bli tagen av hennes älskare och inte en våldtäktsman.

  Bortsett från det, håller jag med dig i alla punkter! :)

 59. Anna lindblom skriver:

  Håller med. Synd bara att när jag läste artikeln på fb syntes också högst upp en H&M-annons med en tjej i bikini, våt av saltvatten (?) i en utmanande ställning. Är det ok?

 60. Looneh skriver:

  Helt sjukt att folk är så upprörda över detta. Något så otroligt trivialt som en annons som hade setts utav ett par tusen människor har nu gett företaget så otroligt mycket publicitet. Tråkigt att se smutskastning på otroligt bra marknadsföring med 100% sanning i budskapet. Känner personligen folk som har råkat ut för skumma typer, i taxibilar.

  Sen tror jag att jag inte är den enda som får frågan ”taxi? taxi?” varje gång jag går hem en sen kväll i Göteborg.

 61. Robin skriver:

  I synnerhet bra analys, men att kommentera ordet oskuld är irrelevant. Ordet används nu för både män och kvinnor i modern tid.

  Sedan reagerade jag på dina argument på två sätt, delvis att din historia är korrekt vilket är bra, men också att din argumentationsform går att använda på allt. Min åsikt spelar kanske ingen roll men oavsett så tycker att man ska vara lite mer informativ och mindre radikal när man pratar om genus för att människor inte ska bagatellisera problemet. Vad jag syftar på då är dina två första stycken:)

  bortsett ifrån det, så jävla bra!

 62. Joi skriver:

  Bästa reklamen på länge. Bra att dom varnar för kriminella taxiförare/bolag. Sen ska inte småtjejer åka taxi heller!
  /Johan.

 63. hej skriver:

  kom ihåg att killar också kan bli våldtagna, min bästa vän som är kille har blivit det. och jag tycker det är ganska jobbigt att läsa på de verse feministiska sidor då de oftast skrivs om de tjejer som blivit utsatta, finns nog ett mörkertal av grabbar som varit med om samma sak! vilket visar att denna reklam är superkass.. bra analys i övrigt!! u go gurl!:)

 64. Elin B skriver:

  Du satte precis ord på precis allt jag diskuterade häromdagen med en kompis om kvinnor och deras sexualitet. Väldigt bra analys och väldigt bra formulerat, tack!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Senaste kommentarer

Håll dig uppdaterad!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Mest läst Stockholm

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg