Näe nu

00:25 2015-02-10

Ni är säkert många som sett detta fullkomligt vidriga klipp och läst Sydsvenskans artikel som publicerades tidigare idag. Klippet visar hur en vuxen vakt stter på en tioåring som plankat. Vittnen berättar att de hört hur vakten dunkat pojkens huvud mot golvet. I klippet hör vi hur pojken har fullkomlig panik och ber en bön till gud.

Jag såg det här klippet på jobbet och kunde knappt titta färdigt. Kanske var jag naiv när jag ändå trodde att detta skulle vara den direkta mänskliga reaktionen på när ett barn misshandlas av en auktoritet på det här sättet. Men jag hade fel. Senare under dagen delade min kollega Haida klippet på sin Facebook och möttes då av de märkligaste reaktionerna jag sett på länge. 

fb133.jpgfb11.jpgfb12.jpgfbsvar.jpgfb144.jpgfbsvar2.jpg

 

Vad ÄR det som den här Johan och Fredrik faktiskt vill säga? Att olydiga barn förtjänas att misshandlas? Att så länge man sköter sig så får man inte stryk? Att det är normalt att sätta sig på ett barn på det här sättet? Jag har full förstående för att ibland behöver barn någon som håller i dem, sätter gränser och som säger åt på skarpen, tro mig, jag är uppvuxen med personer där hysteriska utbrott var en del av vardagen. Men aldrig, aldrig är det okej att behandla ett barn på det sätt som i klippet. Oavsett hur mycket hen spottar, slår eller skriker. 

Låt oss tänka på tioåringar för nån sekund. Det är alltså någon som går i trean-fyran på mellanstadiet. Låt oss tänka på hur små de är. Inte bara inuti utan också rent kroppsligt. Det enorma övertag en vuxen har, i synnerhet en vakt, är ju enormt i sig. Tänk er då det extremt skrämmande i att då få den här vuxna jättepersonen på sig.

Vill bara grina när jag tänker på att polisen inte tyckte det var värt att ta vittnesuppgifter på plats, hur VD:n till vaktbolaget först slog ifrån sig kritiken som ett ”olyckligt klipp” och hur attityder som ovan florerar i den här världen. 

Men mest sorgsen blir jag när jag tänker på tioåringen och hur han mår nu.

32 kommentarer | “Näe nu”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. Elin S skriver:

    Josefine, jag förstår hela grejen med att de var tvungna att hålla barnet tills polisen kom, men jag har en tioårig lillebror och jag kan berätta att du absolut inte behöver men framförallt inte SKA sätta sig på en tioåring för att hålla kvar honom, jag lovar att håller du som vuxen i så kommer barnet ingenvart. herregud jag skulle också spotta, skrika, slå om jag blev utsatt för något sådant och jag är endå vuxen, förstå ett hjälplöst barn! det finns INGA ursäkter till att behandla ett barn på det sättet pch det är den här personens jobb att i sitt arbete se till att aldrig gå så långt. det är ju samma för alla som arbetar med barn. En lärare får aldrig slå en elev heller, oavsett vad de gör. självklart ska man ha diciplin och jag upplever att framförallt skolan idag inte har tillräckligt ned rätt att diciplinera barn, men sådant här är aldrig okej, det är ju misshandel?!

    usch blir så ledsen över människor som i inlägget som verkar ha förlorat sin medmänsklighet.

  2. Erik skriver:

    Kommer inte riktigt ihåg, men vet att det släpptes en liknande film på youtube för några år sedan där en pojke hölls fast på liknande sätt av väktare. Denna film fick ungefär samma bemötande, vill jag minnas.

  3. Maln skriver:

    Alltså det här är sjuuukt. För det första kan det omöjligt krävas så mycket våld för att hålla en tioåring på plats. Det handlar liksom om ett BARN. Och för det andra undrar jag vad den här lilla pojken kommer få för bild av det svenska rättssystemet, plus alla som tittat och vet hur polisen hanterade händelsen för den delen. Det här kan väl inte vara annat än en misshandel…?! Vad är det för FEL på alla som försvarar ordningsvakten?

    PS. Du kommer störa dig enormt mycket på det här kanske, men det ska vara ”de” och inte ”dem” i din sista FB-kommentar…..

  4. Linda skriver:

    Ännu en väktare som fått för lite kärlek under sin barndom…

  5. A skriver:

    Alltså jag blir RÄDD när jag ser hur människa efter människa försöker hitta sätt att försvara vakten på? Jag får en stor klump i magen och jag blir rädd. Jag kan verkligen inte förstå argumenten? Som storasyster till en 9 årig lillebror så vet jag hur LITE det krävs för att hålla ett barn i den åldern på plats. Det vakten gör ät inte försvarbart på något sätt?!

    Och som du skriver Hanna, det tåls att fundera på om ett blont barn med svenska som modersmål någonsin skulle bli behandlad på detta sätt – av vakten och i kommentarsfältet.

    Spyr.

  6. Anna skriver:

    Josefine, om man berättigar de övergrepp som syns på filmen med att det är väktarens plikt att lyda order så bör man ta sig en så kallad ”funderare” över de premisser som ligger till grund för arbetet. Du vet att det inte finns något egenvärde i att lyda order om man inte har någon egen moralisk grund att utgå från, va? Och om man ser våld som en nödvändig metod för att hålla fast ett BARN (ursäkta att jag inte har någon vidare sympati med vakten som väger ca 70 kilo mer är barnet, bufuckinghu att bli sparkad på av den man gränslar!) så bör man fan låta ovan nämnda funderare även innefatta om man verkligen jobbar med rätt sak.

  7. Linn skriver:

    Åh jag hade EXAKT samma diskussion på FB igår! En person länkade artikeln och skrev ”är det bara jag som håller med vakterna?”. Jag trodde ALDRIG att jag skulle behöva gå i försvar mot en rädd 9-åring som blir misshandlad!?
    ”Han borde veta bättre”, ”barn har ingen respekt längre”, ”om några år har han ett vapen i händerna”(?!?!?!), och så vidare, INGET kan rättfärdiga detta beteende. Åh jag blir så uppgiven på mänskligheten!

  8. ANNA RÖD - Nörd & Filmskapare skriver:

    Josefine: Som personlig assistent själv och med en pojkvän i äldrevården så finns det mycket skit en kan få ta i sitt jobb med människor, men aldrig, aldrig, aldrig, ALDRIG att någon av oss skulle trycka ner i golvet eller hålla för munnen. Att hålla för munnen är något en göra när en vill tysta någon för att en gjort något dumt typ.. Blir mörkrädd när du formulerar dig som att väktare vare sig ålder ska ”kunna använda det VÅLD som krävs” – precis – VÅLD

  9. E skriver:

    Fyfan det är så vidrigt, mådde så dåligt igår när jag läste artikeln och såg klippet, trodde fan inte att detta kunde ske. Det är ett barn på nio år som ligger där, inte en ungdom, inte en vuxen utan ett BARN. Övergrepp utan dess like. Blir tokig när folk försvarar vakterna med att polisen hade begärt att pojkarna skulle hållas kvar. Det krävs inte mycket för att hålla kvar en nioåring, det hade räckt med att hålla i armen. Att pojkarna sen blir handfängslade av polisen gör mig spyfärdig, räcker det inte med allt annat?!
    Att pojken spottades och slogs, herre min je, det är fortfarande en nioåring mot en vuxen man, hur jobbigt kan det vara för den ”stackars” vakten att stoppa det. Använd ord. Be någon som kan prata arabiska komma fram och hjälpa till, precis som ett vittne försökt göra.
    Att vakten dessutom polisanmäler en NIOÅRING för våld mot tjänsteman, det är så pinsamt. Att han tyckte så synd om sig själv och minsann skulle göra en anmälan. Får så ont i magen när jag tänker på det. Stackars arma vakt, vad du har fått stå ut……

  10. kkarin skriver:

    Fy fan. Det är samma retorik som används om våldtäkt: ”Ett lagbrott är kanske visserligen ett lagbrott men vad var det som provocerade FRAM detta lagbrott? Låt oss fokusera på det istället för själva lagbrottet! Var hon full och gick hem med honom frivilligt? Skrek och spottade pojken på vakten? Ja det är ju såklart inte bra att slå någon men man måste ju också förstå vaktens sida.” NEJ DET MÅSTE MAN INTE. För det spelar ingen roll. Vad det barnet än gjort innan den här händelsen så är det irrelevant, ingenting ursäkta det beteende som vakten uppvisar. Kan vi inte snälla bara fokusera brottet som begåtts istället för att återigen skylla på offret. Ett barn. Fyyyy fan.

    Tänk om alla de som alltid ska vara så jävla förstående kunde säga samma sak när en person från en utsatt grupp begår ett brott nån gång. ”Den där invandrarkillen snodde min plånbok!” ”Ja men du måste ju förstå att han kanske inte har det så bra ställt och har en svår hemmamiljö och dagligen måste kämpa emot fördomar och utanförskap och har jättesvårt att få jobb medan du har det tusen gånger bättre ställt än vad han någonsin kommer ha så det är väl ändå förståeligt, rent av rimligt, att han tog dina pengar.”

  11. Josefine skriver:

    Läste min egen kommentar och fattar att det kan misstolkas vad jag menade, jag försöker absolut inte att rättfärdiga vad ordningsvakten gjorde. Och jag hade ALDRIG gjort så själv. Jag tycker verkligen att det ska utredas och att väktaren absolut ska tas ur tjänst. Och självklart tycker jag jättesynd om killen som blir behandlad så. Det finns inget försvar, och det menade jag inte heller att det fanns, försökte nog mest att rättfärdiga det för mig själv för att försöka förstå hur det kunde gå så fel. Jag var väl mest trött på att läsa kritik (som folk är väldigt snabba på att ge, inom många ”uniformsjobb”) mot väktare, så ville försvara branschen lite – men absolut inte denna händelsen. Hoppas alla förstår vad jag menar! :)

  12. S skriver:

    Vet ni, jag håller faktiskt inte med. Pojken är väldigt uppriven och det är jättejobbigt att se på, men på filmen ser man inget övervåld? Han blir fasthållen och försöker åla sig loss, men vakten håller bara honom nere. Förmodligen har ordningsvakten djupare kunskaper om hur man ska hantera en sån här situation än vad många av oss har. Vi har ingen aning om exakt vad som har hänt innan det här klippet filmades. Och jag tror knappast att ordningsvakten tycker att detta är en rolig situation.

    Självklart är det fruktansvärt när det sker övervåld i sådana här situationer. Det är jag den första att skriva under på. Men det är också hemskt att ordningsvakter bli anklagade när de gör sitt jobb, som många gånger omfattar svåra situationer och stora risker.

  13. ella skriver:

    Hörde två personer prata om det här på bussen i förmiddags; ”Men alltså man får ju inte glömma hur mycket skada en nioåring faktiskt kan göra, de kan ju sparka och sånt”. Alltså, har de någonsin träffat en nioåring? Har de någonsin träffat ett barn?

  14. Sofia skriver:

    Har drömt mardrömmar om det här. Blir så jävla arg att jag inte vet vars jag ska he mig, och ger nästan upp om världen när det finns de som går i försvar för väktaren??
    Har väl egentligen inget att tillägga till de kommentarer som helt riktigt påpekar att det är ett BARN mot en stor vuxen, och att det är rimligt att reagera som barnet gör.
    Tycker bara alla ska försöka tänka sig in i den situationen – vad skulle man själv göra om någon som var mer än dubbelt så stor som en själv satt gränsle över en (ointressant om hen lägger hela sin vikt på eller ej) och höll för ens näsa och mun?
    Nu hoppas jag bara att barnet inte blivit helt traumatiserat.

  15. Sofia skriver:

    S: hade du satt dig sådär på ditt eget barn om det bråkade?

  16. Sofia skriver:

    Förstår inte heller att folk verkligen har 100% tilltro till att polis och väktare alltid gör allting rätt i allt de gör. Alltså, en VILL ju tro det och en VILL verkligen lita på myndigheter, och förhoppningsvis kan vi göra det i de flesta fall. Men vi får inte glömma att en person i uniform också BARA ÄR EN MÄNNISKA -> människor begår misstag. Det kan faktiskt hända, de är liksom inte fullkomliga från det så släpp lite på övertygelsen om att de ”vet vad de gör” i 100% av fallen. Makten är till för folkets skull och måste tåla att ifrågasättas.

  17. Niklas skriver:

    Hej alla experter!
    Först och främst så är det en ordningsvakt på klippet, och inte en väktare. Det är stor skillnad. En ordningsvakt jobbar på ett så kallat paragrafområde med ordningshållning. De är godkända samt utbildade av polisen och har helt andra arbetsuppgifter och lagstöd än en väktare. Sen har jag full förståelse för att det ser illa ut när man tar ett klipp ur ett sammanhang. Ordningsvakten sitter gränsle över barnet och håller för munnen på honom eftersom han försöker spotta, och sitter inte alls PÅ honom som många skriver. En ordningsvakt har lagstöd för att använda det våld som krävs för att hålla kvar en person som gör motstånd. Ökar motståndet, så ökar skalan för det våld som anses försvarbart för att lösa uppgiften. Att spotta och sparka på någon är misshandel, eller i det här fallet, våld mot tjänsteman. Någon man bör undvika om man inte är beredd på en konsekvens.

    Ordningsvakten har fått i uppgift att hålla kvar pojken på plats och invänta polis, vilket är exakt det han gör.

  18. Emma skriver:

    [img]http://4.bp.blogspot.com/-l9xGCLISduU/VNnGihbO2rI/AAAAAAACN7g/ow-SVN32gEw/s1600/namnl%C3%B6s.PNG[/img]
    vad förvånad man blir! eller kanske inte.

  19. Sara skriver:

    Korrupta jävla äckelvärld…. äckelsystem!

  20. Caroline skriver:

    Niklas: Ja, det stämmer säkert det du säger… när det gäller en vuxen, färdigutvecklad människa (fysiskt och psykiskt). I detta fall gäller barnkonventionen (som gäller ALLA vuxna; poliser, sjukhuspersonal, väktare, ordningsvakter ALLA) Oavsett lagstöd så måste vuxna följa barnkonventionen och ta hänsyn till ålder.

    ”eller i det här fallet, våld mot tjänsteman” – I detta fall INTE våld mot tjänsteman eftersom det blev nedlagd DIREKT, pga av den anklagades ringa ålder. Säger Polisen – inte jag.

    Ett barn har inte färdigutvecklade kognitiva funktioner och kan inte avgöra konsekvenserna av sitt handlande. Så hela ”de får skylla sig själva”-resonemanget fallerar…

    Dessutom har VUXNA män dött av att bli nedhållna samt få sina luftgångar tilltäppta vid ingripanden.

  21. Niklas skriver:

    Caroline:
    Det är klart att ordningsvakten tar hänsyn till ålder, annars hade batongen och fängsel varit framme för längesen. Jag tycker att du ska läsa Emmas kommentar, där får du lite bakgrund till varför man omhändertog den här pojken. Om någon spottar, biter, sparkar en ordningsvakt så ÄR det våld mot tjänsteman, även om man väljer att lägga ner utredningen på grund av ringa ålder. Om vi nu litar på polisens bedömning, så bör det gå åt båda håll. Polisen har ju ställt sig bakom ordningsvaktens ingripande.
    Ja vuxna har dött för att någon sätter knän i ryggen på den man lägger ned, men som du ser på klippet så sitter ordningsvakten gränsle, just på grund av det.

  22. Discojullan skriver:

    -grinar-

  23. Discojullan skriver:

    Blir sa javla ledsen och far seriosa -give up feelings- av dessa manniskor som forsoker rattfardiga det sjuka vakten gjorda.. Tack for att du orkar kampa master Hanna, du ar king.

  24. Jessica skriver:

    Du är bäst Hanna<3

  25. Caroline skriver:

    Niklas: Jo, jag läste hennes kommentar innan jag postade min, som du säkert förstår. Jag ser inte det relevanta in den kommentaren alls faktiskt. Jag har inte hört någon expert, eller privat person som kommenterar ärendet som ifrågasatt omhändertagandet i sig.
    ”Om någon spottar, biter, sparkar en ordningsvakt så ÄR det våld mot tjänsteman, även om man väljer att lägga ner utredningen på grund av ringa ålder.” – Även om det är din åsikt, så betraktas det ju tydligtvis inte så i lagens mening. Det krävs att denna ”någon” är av en ålder att den förstår detta. Så nej lagligt, så stämmer inte ditt påstående. Din åsikt får du gärna ha.

    Man skulle kunna säga att enligt samma logik som du själv för, ÄR det barnmisshandel att fysiskt ge sig på och intimidera ett barn, även om man bär en uniform. Enligt samma logik som du själv för, ÄR det självförsvar om man ”slår tillbaka” mot en fysisk attack där man upplever att ens liv är i fara, även om man innan begått ”otrevligheter”. De två påstående är ju ännu inte fastställda, men tydligen är de anmälda för barnmisshandel nu så snart får vi väl veta vad lagen tycker om det.

  26. Malin skriver:

    Jag är nyfiken på att höra hur de som tycker väktaren/ordningsvakten gör fel själva skulle ha hanterat situationen och hur ni skulle hantera en utåtagerade pojke som sparkas, slåss, spottas och bits när ni måste se till att han inte rymmer? Hur tycker ni att väktaren skulle gjort?

    Jag tycker situationen ser hemsk ut från filmen, men det är samtidigt lätt att sitta hemma i soffan och fördöma väktarens beteende för det ser obehagligt ut och det väcker massa känslor hos en. Situationen måste ju hanteras, men hur?

  27. lovisa skriver:

    Elin S
    ”jag har en tioårig lillebror och jag kan berätta att du absolut inte behöver men framförallt inte SKA sätta sig på en tioåring för att hålla kvar honom, jag lovar att håller du som vuxen i så kommer barnet ingenvart.”

    – Kanske är inte din lillebror så stor, många tioåringar är det inte, men vissa är. Min lärarerfarenhet med vad jag sett i klassrum och hur elever beter sig, är att jag inte skulle ha en chans mot en elev som ballar ur totalt om det enda jag fick göra var att ”hålla kvar” hen. Absolut inte om eleven fick överenergi, blev exhalterad eller var riktigt förbannad. En gång började två elever slåss på min lektion, jag fick verkligen slita isär dem och (som tur var för mig) fortsatte de inte. Hade de triggats upp mer och gått på varandra igen med mer energi vet jag inte vad jag har gjort. Visst, jag är inte storväxt men jag är vuxen men det hade inte räckt för mig att bara hålla i dem.

    ”Herregud jag skulle också spotta, skrika, slå om jag blev utsatt för något sådant och jag är endå vuxen, förstå ett hjälplöst barn!”
    – De hade sparkat och spottat på tågresenärer INNAN och agerat så hotfulla så att tågvärden blivit rädd och behövt kalla på hjälp. De var dessutom på rymmen (från något ”hem”, har jag läst – obekräftade uppgifter eventuellt).

    Håller helt med Malin, hur skulle ordningsvakten agerat? Det behövs väl knappast klargöras att övervåld och misshandel aldrig är okej oavsett ålder, men jag tror också att mycket i videon är taget ur sin kontext.

  28. Emilia skriver:

    Jag håller också med Malin och Lovisa. Och jag är också nyfiken på att höra hur ni som dömer ut vaktens agerande tycker att han borde ha gjort? De som säger att ”det är ju bara ett barn” och att man som vuxen med lätthet kan hålla fast barnet utan att sätta sig över det har nog aldrig försökt hålla fast ett helt hysteriskt, sparkande barn. Och som det redan har sagts så är ju barn väldigt olika i kroppsstorlek.

    Jag tycker att klippet är obehagligt men jag tycker även att alla verkar ha så lätt att vara så dömande mot vaktens agerande.

  29. Andrea skriver:

    Min första reaktion var ”vad är det för vidrig jävla värld vi lever i?”. Jag tycker att barn kan vara svin och ja, ibland skulle jag lätt vilja lappa till en del av de ungar jag stött på, men som vuxen inser jag att våld är det sista som hjälper. Att använda våld mot ett bråkigt barn får snarare motsatt reaktion och om det hade hänt mig när jag var barn hade jag haft enormt svårt att respektera vuxna och i synnerhet auktoriteter. Må hända var den här pojken våldsam, det rättfärdigar dock inte att han ska behöva få en 90-kilos man över sig, det rättfärdigar inte att han ska få sitt huvud dunkat i golvet, det rättfärdigar inte att han (till synes) ska få både mun och näsa täckt så att han inte kan andas. Hade jag blivit behandlad på det sättet hade jag reagerat på samma sätt som pojken. Att hålla fast honom hade väl räckt, för jag tror knappast att en vuxen man i den där storleken inte kan lyckas hålla kvar ett barn utan att bruka övervåld. Hade pojken varit etniskt svensk hade det förmodligen inte sett ut på samma sätt och det är det som skrämmer mig. Det är det som får mig att undra vad det är för jävla värld min son ska behöva växa upp i.

  30. R skriver:

    Har har sett två mobilversioner av detta och
    1. Pojkens huvud slås väl aldrig ner i backen? En duns förekommer och det är ryggen som tar emot. Det är dock onödigt av vakten ja och är ju övervåld.
    2. Ja han är ett barn men JA barn kan skada andra. Det vet väl alla med barn som har aggressionsproblem hemma. Dom kan bryta armar på syskon och föräldrar och dom som inte vet att det förekommer att BARN kan vara utom kontroll lever i en fantasivärld med rosa moln.
    3. Ja det borde utredas om vakterna använder sig av övervåld. Lika så bör det utredas vad pojken har utsatt medpassagerare på tåget för då en uppenbarligen fick uppsöka sjukvård.
    4. BARNET bör få hjälp. rättslig som social hjälp.
    5. Situationen är inte svart/vit…utan mer komplex. Tycker många missar den biten

  31. Petra skriver:

    Mannen som filmat skriver in till Sydsvenskan och berättar om avd som hände: http://www.sydsvenskan.se/asikter/vi-var-for-radda-for-att-ingripa-nar-vakten-dunkade-pojkens-huvud-i-golvet/

  32. micca skriver:

    Nu orkar jag inte ens lägga ner mig i min kommentar, men jag undrar HUR skulle vakten göra ?
    Som jag uppfattar det, jag tycker att hela situationen skulle kunna undvikas men jag måste nog ändå säga att jag är på ordningsvaktens sida. Varför skulle han utsätta sig själv, någon annan och dessutom inför en massa andra människor som filmar detta så kallade ”övervåld”? han ansåg att troligtvis att han gjorde det som krävdes och var rätt.
    Jag tycker inte huvudet dunkas ned av vakten, jag undrar också om alla som hörde dunsen det kan inte ha varit en duns från när pojken själv dunkar bakåt huvudet? jag ser en vakt som tar nya tag då den omhändertagna gör ett stort motstånd.

    Sen förstår jag självklart paniken pojken har, och att bli fasthållen orsakar ofta större panik innan man väljer att bli passiv.
    Men jag kan inte få ihop det i mitt huvud hur han skulle kunna gjort annorlunda, vem vet vad pojkens saliv innehåller?
    Ett bett kan orsaka stor skada och ska vakten då behöva utsättas för den risken? Ska dom bara släppa pojken? Varför lyssnade han inte på de runt omkring och även gjorde som den andra?

    Det är sällan något har gjort att jag fått så ont i magen då jag fått höra att jag inte är för jämnställdhet och att det värsta att jag är rasist, allt detta pga att jag inte tycker vakten agerar fel.
    Det har ärligt gjort att jag har haft svårt att sova och tvivlat på mina åsikter, kan jag verkligen vara feminist om jag tycker så här osvosv.

    men som sagt den största frågan är, hur skulle han hållit i pojken annorlunda?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Senaste kommentarer

Håll dig uppdaterad!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Mest läst på NG