KRÖNIKA: ”Show boobs!”

22:48 2016-05-06

”Show boobs”. Meningen dyker upp på skärmen när jag gör en livesändning via appen Periscope på min mobil. Jag filmar mig själv när jag äter popcorn i soffan och har 233 tittare. Tittarna kommenterar och jag svarar dem live genom kameran. Hittills har vi snackat eyeliners, serier och hur du bäst tillagar stuvade makaroner.

Kommentaren om att jag ska visa brösten raderar jag som i en handvändning och vips är användaren blockerad och placerad i en lista med 200 tidigare blockerade personer.

100 procent av dem är killar.

I andra appar och kommentarsfält så ser listan över blockerade personer exakt likadan ut. Det är killar i alla möjliga åldrar och som på alla möjliga språk frågar efter bröstbilder eller kommer med sexuella anspelningar.

Det är absolut inget häpnadsväckande eller nytt förstås. Utan bara ett fenomen som många andra. Något som hör till att vara människa på Internet. Lika självklart som att solen går upp i morgon är det att varje fritt kommentarsfält kommer innehålla bröstönskande män.

Men, lika självklart som att vi ibland ifrågasätter varför solen går upp och anledningen bakom vår existens, bör vi kanske ställa oss frågan;

Varför finns killarna som frågar om bröstbilder?

Det är inte svårt att hitta bilder på bröst efter sitt exakta önskemål. En simpel googling löser det. Förslag på googling är ”nude tits”. Jag har testat och fick 27 miljoner träffar med bonus på ungefär lika många nakna snippor.

En ren ovetenskaplig gissning är att googlingen är ett enklare sätt än att bevaka kvinnors konton och besvära sig med ”show boobs”-kommentarer. För jag är på riktigt intresserad av att veta hur många gånger kommentaren faktiskt resulterat i just ett par nakna bröst.

Eller.

KAN den här frågan om mina nakna bröst egentligen handla om något helt annat än just nakna bröst?

Kommentarerna skrivs i sammanhang där kvinnor på olika sätt tar plats. Oavsett om det är en livesändning där stuvade makaroner diskuteras eller en Instagrambild från ditt träningspass. Är du där med ansikte och kropp är det dessa killars uppgift i livet att få dig att förstå att koktider på makaroner, antal armhävningar eller ens dina åsikter om världspolitiken inte räknas. Så länge du har ett par bröst.

Krönika publicerad i ST.

22 kommentarer | “KRÖNIKA: ”Show boobs!””

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. Mi skriver:

    Bra Hanna!!! Håller helt med.

  2. Johanna skriver:

    Så otroligt jävla sant och så helt jävla störande. Och även: ett sätt att störa i det man (du) gör, för att det ska finnas något som bryter av det, för dels att den manliga blicken ska bara med (glöm aldrig!!!!! Lol) och att en alltid alltid alltid ska vara medveten att man aldrig bara får göra saker för ens egens höga nöje (och vi som tittar). För det är alltid killarnas jävla nivå och nöje som ska sättas först. VET HUT KVINNA (orkar inte ens är full)

  3. B skriver:

    Du har alltid denna fantastiska förmåga att summera och problematisera dessa vidriga samhällsstrukturer i välskrivna och komprimerade texter. Älskart! Tack för att du finns och för att du gör skillnad <3

  4. Matilda skriver:

    Klockrent! Skulle vara spännande med statistik över hur många sådana kommentarer som faktiskt fick det de önskade?! Haha.

  5. Rebecka skriver:

    Oj fast i det här sammanhanget håller jag inte med. Tror snarare att det är mkt mer spännande med folk som inte har som plan att visa hud egentligen. Motsvarande varför man inte bara går och köper en hora när man vill ligga – inte lika exciting direkt. Visst kan man använda sexuella trakasserier (eller vad man ska kalla det) i som härskarteknik som du beskriver det, och det händer också inte för sällan. Men tror inte att alla killar sitter inne på nån undertryckt vrede för att en tjej vågar tar plats och att de därför håller på såhär. Snarare är det väl att när man tar plats så syns man och är tillgänglig = asmånga kommer tänka ”a nice brud” = reptilhjärnan slår till = show boobs!”

    Så fort man går ut på stan så får man ju sjukt mycket palliga tillrop (bor i berry hehe), vilket av naturliga skäl inte händer när man e hemma o ugglar. Tänker att det är lite samma sak, man syns – män har en anledning att kommentera. Successraten med att ropa efter folk på stan lär ju inte vara så hög heller, men tror ändå inte att detta har att göra med att män tycker att jag bör hålla mig hemma. Dock kan det ju få den effekten i det långa loppet ändå för det kan vara så jävla jobbigt att stå ut med det varenda gång man går ut på gatan, och det är säkert värre för offentliga tjejer.

    1. A skriver:

      Hela din kommentar simplifierar detta problematiska fenomen till att ‘männen ropar/skriver dessa minst sagt olämpliga kommentarer pga deras medfödda reptilhjärna’ som att det vore en medfödd biologisk reflex att inte bara tänka detta utan till och med INTE kunna lägga band på ens mun/fingrar och ‘reflexmässigt’ skriva/ropa dessa kommentarer.

      Men är det verkligen så enkelt? Håller du inte med om att det kan kanske bara kanske finnas fler faktorer som spelar in i detta beteendet? Låt säga inlärda beteenden? Från samhället, familj, vänner och media osv?

      Den här meningen ‘ man(som kvinna förmodar jag att du menar?) syns – men har en anledning att kommentera’ är så obehaglig på många sätt.

      Problemet ligger inte i att män kommenterar utan vad det är de kommenterar i det här fallet. Och jag håller med om att det kan finnas olika anledningar till kommentarern (inte minst på individnivå för jo det är klart att inte ALLA män är samma) men att det finns ett vidrigt mönster hos majoriteten av de män som kommenterar på kvinnor som tar plats i media och diveste andra ställen är ju något som om och om igen har blivit belyst och bevisat.

      1. Maria skriver:

        Håller med dig A! Bra skrivet! Ifall männens tillrop ska förklara som en reflex från dess reptilhjärna borde väldigt många felaktiga beteenden hamna under denna kategori. Att säga på detta sättet är, som A nämner också, att förenkla oerhört. Det finns många impulser som varje människa dagligen möts av som en lyckas avvärja och män inkluderas inte denna grupp. Det handlar snarare om avsaknad av respekt från männens sida. Och att säga att man syns – men har en anledning att kommentera innebär att det skulle rättfärdiga många andra felaktiga beteenden som att förolämpar (tjocka, smala, etc). För tro det eller ej men det är att förolämpa att sexualisera på det sättet. Även om män verkar ha oerhört svårt att ta in det då allt ni säger inte är önskvärt att höra.

        1. Maria skriver:

          män exkluderas* ej inkluderas

          1. Rebecka skriver:

            Wow.. detta budskap gick visst inte fram alls.

            För att klargöra: Tycker inte överhuvudtaget att det är ett ursäktbart beteende och som jag sa, det har en begränsande effekt för kvinnor vilket är sorgligt.

            Min poäng var snarare att jag inte tror att det i 100 % eller ens i en majoritet av fallen beror på en medveten eller omedveten önskan av trycka ner kvinnor för att de tar plats. I vissa fall kan det säkert vara så, men i många fall handlar det helt enkelt om sex. nån e snygg osv. Att det inte innebär att man är ursäktad när man skriver oombedda sexuella kommentarer är väl uppenbart?

            Tycker snarare att det vore en extrem analys att härleda allt detta till en maktkamp och totalt förneka det sexuella draget. Även om det säkert också förekommer att man skriver liknande kommentarer enbart för att trycka ner folk.

    2. Miranda skriver:

      ”asmånga kommer tänka ”a nice brud” = reptilhjärnan slår till = show boobs!”

      Är du seriös? Du ursäktar mäns beteende med att dom inte kan hjälpa det för att de har en reptilhjärna? Du är medveten om att kvinnor också har reptilhjärnor? Jag kan se jävligt snygga män på stan, men inte ropar jag obscena saker till dem för det. Och för övrigt så fallerar ju ditt argument direkt med tanke på att det knappast är alla män som håller på sådär, och det borde det ju vara ifall det är reptilhjärnan som ställer till det.

      Sluta komma på ursäkter och försvara mäns idioti. Det tjänar verkligen ingen på. Ifrågasätt och uppmärksamma den istället, och ställ högre krav på deras beteende så ska vi se att saker och ting kommer förändras.

    3. Linn skriver:

      En annan anledning till varför ”man inte bara går och köper en hora” skulle ju eventuellt också kunna handla om att en har en vettig människosyn/kvinnosyn också… Inte att det inte är lika spännande

    4. anna skriver:

      Det ja tänker att Rebecka menar att, som hon skriver, att det inte handlar om att män inte kan hantera att kvinnor tar plats och försöker att frenetiskt komma på ett sätt att ta ifrån kvinnan den platsen utan kanske snarare en brist på respekt av kvinnor som tar plats. Att man inte lyssnar på vad personen pratar om utan skiter fullständigt i det och kommenterar något vidrigt istället för man inte har samma respekt för just en kvinna som om det vore en man. Just reptilhjärna kommentaren är säkert inte menad som att det är en biologisk förklaring. Mer att när kvinnor gör sig hörda så syns man på ett sätt eller annat och kan därmed bli offer för män brist på respekt. Att det är ett invant samhällsmönster. Jag tror på en kombo av en rad massa skit. Väldigt intressant ämne iaf Hanna

  6. Emma skriver:

    I nätdejtingvärlden har jag också fascinerats över mängden män som skickar kuk-bilder till en. Varför? De har i alla fall av mig också blivit blockerade direkt. Går de igång på att någon, vem som helst, ser deras kuk? Jag har svårt att se att det speciellt ofta leder till positiv respons, inte ens om mottagaren faktiskt är på jakt efter sexuella kontakter.

  7. Oskar skriver:

    Jättebra skrivet!

  8. Emma skriver:

    <3

  9. johanna skriver:

    som vanligt master-aktigt bra skrivet Hanna, du är grym. DOCK hade du kunnat sluta efter frågan ”Varför finns killarna som frågar om bröstbilder?”

    Liksom bara låta frågan hang there och inte få några svar. INGEN VET VARFÖR DE FINNS. NI-ÄR-OÖNSKADE. DÖ :)))))))))))

  10. Angelica skriver:

    Bra skrivet och en tanke slog mig. Undrar hur det skulle se ut om vi kvinnor, för varje gång vi får en förfrågan ”show boobs”, istället för att radera/ blockera, i gensvar skriva ”show penis”?
    Det känns som det är såhär det alltid varit sedan vi alla var små, pojkar ska ”retas” och flickor ska säga ”sluta”.
    Varför kan vi nu som kvinnor inte bara agera likadant istället för att ”städa upp” efter männen?

    1. s skriver:

      Det löser ju inget? De kommer bara skicka massa penisbilder och fortsätta envisas?? Dessutom, varför ska det vara kvinnors ansvar att få män att bete sig som normala jävla människor

  11. M skriver:

    Mycket bra krönika! I lite samma tema som detta skulle jag behöva hjäääälp av feminist-master. Såhär: jag fick npgot slags *feministiskt uppvaknande* i slutet av förra året pga diverse anledningar. Alltid sett mig som feminist liksom, men nu ser jag så mycket mer som strukturer, alla sammanhang där män tar plats känns problematiska. O det är ju härligt, men i samband med detta har jag även fått en lite annan syn på mina killkompisar, o i synnerhet en som jag upplever som väldigt problematiskt. Han är inte förtryckande eller så, det är bara de där småsakerna: allt han gör ska få SÅ mycket uppmärksamhet, även om det bara handlar om att han börjat gilla en ny låt. Han mansplainar också extremt o kan inte acceptera när han har fel. Detta har börjat störa mig något brutalt. Hur skulle du hantera det? Han ser sig som feminist o har vettiga åsikter, men när jag försökt problematisera hans beteende så har han inte hållit med o kan inte se det jag ser. Känner mig så jäkla gnällig, men samtidigt är ju sånt här beteende så svårt att tänka bort när man väl börjat se det! Pliiiiiz help.

  12. Maria skriver:

    Bra skrivet! En annan (icke) förbryllande fynd i sammanhanget är att googla ”dick” eller ”penis” och sen jämföra antalet autentiska bilder på nakna män som visar sina snoppar. Testa får ni ser själv.

    Varje gång män, vilket det oftast är, förnekar sexualisering av kvinnans kropp blir jag lika jävla förbannad för faktum är att jag vet inte om det finns något som är så tydligt och lätt att bevisa i dagens samhälle? Har det blivit för vanligt månne? Har det gjort män blinda för detta faktum?

    Män: vakna upp objeoch inse oförskämdheten i att fråga om att visa brösten. Och ja, bara för att du kanske gärna visar din penis eller en minoritet av kvinnor ej viker sig för detta är det ändå oförskämt att göra det. Inse att objektifiering och sexualisering av kvinnokroppen är ett faktum och motverka detta genom att visa respekt. Tack.

    1. Maria skriver:

      Ett annat*

  13. Moa skriver:

    Jag tror att det till största del är ett maktmedel, ett sätt att trycka ner någon. Är det en kvinna sexualiseras hon, en man får ofta höra att han är bög eller en fitta. En rasifierad får naturligvis komentarer relaterad till etnicitet och ursprung. Man sticker helt enkelt där man tror det gör som mest ont/får störst effekt. Det är min tanke om det hela.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Senaste kommentarer

Håll dig uppdaterad!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg