SÖKES: ditt bästa ord för att undvika alkoholtjat

07:40 2020-03-17

Inlägg i samarbete med IQ.

För er som följt mig länge kan inte det här komma som en överraskning; men jag gillar att festa(!) Jag gillar att gå ut och jag gillar att dricka alkohol. Det jag inte gillar är att tappa känslan av kontroll, vara bakis och att må piss. Jag vill därför inte alltid dricka, men har flera gånger upplevt svårigheter socialt att kunna tacka nej till alkohol.

För det är så vi umgåtts, inte bara i mitt umgänge men också i jobbsammanhang. Vi samlas kring aw:s och alkohol. Ses över ett glas vin som sen gärna blir tre osv. osv.

Ännu mer syn på den här alkoholkulturen har jag fått under mina fyra månader som gravid. I början fick jag gång på gång uppfinna trovärdiga ursäkter då jag inte ville ha frågan ”är du gravid?” som trots allt verkar vara det enda socialt accepterade nej:et till alkohol (ihop med att man alltid är nykter då förstås).

Jag själv är tyvärr inte oskyldig till det här ifrågasättandet heller. Det finns gånger då jag undrat varför en kompis vägrar ta ett till glas vin eller att jag tyckt det varit ”tråkigt” när någon har en vit månad.

Men om man inte alltid faktiskt VILL eller KÄNNER FÖR att dricka då? Om man bara vill sluta efter ett glas vin? Varför kan det vara så svårt att säga nej?

Finns säkert människor som inte alls känner igen sig och har noll problem att säga nej (lucky you!!!!) men för alla oss andra gör jag kommande veckorna ett samarbete med IQ där vi tillsammans (med er!) ska hitta begreppet som gör det lättare att tacka nej till alkohol.

Under vårt första möte med IQ kom jag med förslaget ”Nej tack, jag är 5:2-drickare”. 

…det skulle kunna vara att man har en drick-stil som betyder att två gånger i veckan dricker man alkohol och att just den aw:n låg på fel dag? Hahaha ok ev lite långsökt men ändå ett försökt.

NI har säkert bättre förslag. Kanske rent av något ni redan idag använder? Ingen skulle bli gladare än jag om ni ville dela med er av dem. Inom några veckor korar IQ ett vinnande ord.

KOM MED ERA BÄSTA FÖRSLAG HÄR!

41 kommentarer | “SÖKES: ditt bästa ord för att undvika alkoholtjat”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. Ida Corneliusson skriver:

  Jag använder hobbynykterist!

  1. Hanapee skriver:

   ÄLSKAR! Skriv i formuläret

 2. D skriver:

  -Jag är inte sugen idag.

  Om de inte funkar:
  -Jag är dålig i magen, inte läge för alkohol om jag inte vill *lutar sig in och viskar* ha fruktansvärd diarré.

  Diarré är i övrigt en väldigt bra ursäkt för de mesta, tar död på tjatet direkt. 👍👍👍

  1. Hanapee skriver:

   Ja!! BRA

 3. Olivia skriver:

  Brukar behöva säga typ ”Jag ska träna imorgon”, eller ”Jag har magkatarr”. Båda har alltid varit sant, och får känslan av att ett argument för hälsan ofta går hem.

  1. Victoria skriver:

   Håller med, träning brukar alltid vara accepterat tycker jag. Är det en tidig AW brukar jag säga att jag ska träna efteråt och om det är lite senare brukar jag säga att jag tränar inför ett lopp och därför undviker alkohol helt fram till loppet.

 4. Josefin skriver:

  ”Jag ska träna tidigt imorgon!” Brukar funka bäst för mig.

 5. Maria skriver:

  Jag brukar raljera lite och tycker det funkar förvånansvärt bra: äääe fyfan jag har fått sån ångest nu på senaste så måste chilla lite med det där. Jag är ju orolig som det är ja vettu

  Om det ändå blir mycket tjat brukar jag referera till den där reklamen som gick för några år sedan (kanske var från iq?) om att man måste ta en kaka. Det brukar få folk att sluta.

  Det är ju inte så himla kul att vara den som dödar stämningen. Men när folk tjatar på mig dödar ju de min stämning?? Förut drack jag mycket och drack ofta för att inte förstöra stämningen, för att vara snäll. Men från att ha varit den som festar mycket, till att bli den som är med men dricker 4 ggr per år ca, så har tjatet verkligen avtagit!!

  Roligt initiativ och det ska bli kul att läsa andras förslag (som kanske är lite festligare än mina hehe). Allt gott!

  1. Sofia skriver:

   Så himla smart att raljera lite tycker jag, för det är ju egentligen en så märklig grej för folk att lägga sig i haha. Vet precis vilken reklam du pratar om också, och brukar använda den rätt ofta för den är så himla klockren. ”Kom igen, va som folk! Ta en kaka!”

 6. Linn skriver:

  Man får bara se till att alla dricker Corona, så kan man säga ”äeh, jag har redan massa Corona i kroppen”.

  1. sofia skriver:

   HAHA!!

  2. Anonym skriver:

   Hahahaha vill så gärna gilla!

 7. Johanna skriver:

  Så bra samarbete! Jag hade en period när jag inte drack alkohol enbart för att jag inte ville och ville se hur kroppen mådde utan alkohol. Fick sååå många frågor och kommentarer. ”Blivit lite mycket på sistone?”, ”Är du sjuk? Äter någon medicin?”, ”ska du köra bil?”, ”Upp tidigt imorn?”, ”tränar du mycket nu?”, ”Är du gravid?”. Nej, nej och åter nej. Jag vill bara inte dricka just nu. ”Men VARFÖR???”

  Att bara svara ”jag vill inte” dög liksom inte. Folk blev så provocerade på ett sett jag tyckte var helt obegripligt. Jag förbjöd ju ingen annan att dricka…

  Hade önskat att alkoholkulturen inte var lika stark så man inte blev ifrågasatt eller utfrågad varje gång man inte ville ta en öl eller ett glas vin.

  Har dessvärre inget bra förslag till kampanjen men gillar den starkt!

 8. Matilda skriver:

  ”Nej tack det är bra.”
  ”Varför inte?”
  ”näe tar nog hellre en pepsi”
  ”Jaha dricker du inte?”
  ”Nej inte ikväll”
  ”Nähä kör du eller?”
  ”Nä”
  Asså jag har kommit till den punkten i livet där jag skiter i om nån tycker jag är tråkig eller skapar ”dålig stämning”, vet att många som tjatar känner inombords att ”gud va skönt att hon/han väljer att inte dricka ikväll, snart kanske jag vågar säga nej”

 9. F skriver:

  Jag kan tycka att det är gott men avskyr känslan av att vara påverkad och eftersom jag i princip aldrig dricker så är jag extremt lättpåverkad och undviker därför i princip alltid att dricka för att slippa risken att bli just påverkad :P Har dessutom ADHD och är väldigt pratglad och speedad normalt sätt så jag tycker själv att jag blir FÖR mycket med alkohol i blodet.

  Har blivit vän med det faktumet och tycker mest om att umgås med folk i nyktert tillstånd. Om mitt sällskap är nyktert eller inte spelar inte någon större roll, det finns en viss charm med att vara den som är nykter, man blir lite av en levande klagomur och skvallerpress som dessutom minns ju allt som sägs och det ser jag som något fint, att man får veta människors innersta tankar. Naturligtvis behåller jag det jag får veta för mig själv men det är ett lite knasigt men ändå fint sätt att få veta hur ens nära och kära verkligen mår <3

  Tycker att det blir färre som ifrågasätter ju äldre man blir (är själv 33, snart 34 jordsnurr) men trots att typ "alla" vet att jag nästan aldrig dricker blir det ändå ett samtalsämne ibland. SUCK! Om jag inte orkar så skyller jag på att jag kör bil (obs funkar ju bara när man är lantis som jag och måste ta bilen för att umgås med folk) eller har något inplanerat tidigt nästkommande dag.

  Men och stort MEN så är jag i ärlighetens namn så fruktansvärt trött på att bli ifrågasatt så brukar kontra med en fråga: Okej, jag dricker Pepsi Max ikväll, vill du ha ett glas förresten? Varför dricker du alkohol ikväll? Det brukar antingen döda frågeställningen eller faktiskt (oftast) bli ett riktigt bra snack! :) Älskar "riktiga" och djupa samtal och avskyr kallprat så för mig är det en win-win situation! Superbra samarbete Hanna! Du är kung <3

 10. Anna skriver:

  Också preggo. När jag inte ville bli avslöjad i början sa jag ”Näe, jag pallar inte att späda på februariångesten med bakisångest..” det höll.

 11. Anna skriver:

  Fattar inte varför man ska hitta på ursäkter. Jag är gravid och inte varit sugen på att berätta det så har bara sagt ”jag dricker alkoholfritt”, ingen som har ställt följdfrågor på det trots att jag typ alltid drack innan på aws.

  1. A skriver:

   Eller hur? Säg bara ”jag har inte lust/vill inte idag”. Och tjatar folk efter det, säg ifrån på skarpen eller byt umgänge. Ohyfsat ju.

   1. Hanapee skriver:

    Lucky you!

  2. Hanapee skriver:

   Ja, vilken enorm tur du har! Som 30+ kvinna i alla sällskap jag nånsin befunnit mig i har jag såklart alltid fått misstänksam blick och säkert gett någon själv :-)

 12. Caroline skriver:

  Brukar spänna ögonen i personen som tjatar och säga ”men ta en kaka!”. Funkar finfint.

 13. Antonia skriver:

  ”Det godaste dom hade här var Pepsi”

 14. Karro skriver:

  Med förutsättning att en tycker öl är gott, ta en alkoholfri i glas och nämn inget för sällskapet :))

 15. Anna skriver:

  Förstår frågan, men det är ju egentligen HELT SJUKT. Dricker ganska lite och har så gjort i flera år. Kan gå på fest och AW nykter, inga problem. Får alltid förklara mig, eller väntas prata lite om varför. Tyckte det var jobbigt förr, men inte nu, har liksom bottnat i mitt val. Och det finns inget klockrent varför, tycker inte om smaken så mkt, tränar mkt och vill inte vara bakis.

 16. A. skriver:

  Slutade dricka när vi bestämde oss för att testa att bli gravida sommaren -13, aldrig börjat igen (var inte så förtjust i alkohol innan heller). Har exakt noll gånger hört tjat. Svarar bara att jag inte dricker.

 17. Elin skriver:

  Jag tycker att istället för att ljuga och komma med bortförklaringar till varför man inte dricker så vore det bättre att jobba på frågan ”Varför bryr jag mig så mycket om andra tycker att jag är tråkig som inte dricker?”

  Eller ännu bättre, fokusera på dom jävlarna som ifrågasätter folks nykterhet och få dem att förstå hur fel det är, istället för att nyktra personer ska tipsa varandra vad man kan ha som ursäkt till att inte dricka.

 18. Bea skriver:

  Önnnnzzkar att vi kommer komma till det stadiet att vin utan alkohol är lika ok som kaffe utan mjölk.

 19. 30 plus, äntligen skriver:

  Brukar antingen skylla på att jag blir bakis i tre dagar av mer än ett glas vin, alternativt skylla på att jag är tråkig/för gammal på ett hÄrLiGt självdistanserat sätt.. Funkar när man är 30+.

  1. Emma skriver:

   Trist att man sa behöva skylla på att man är tråkig för att man inte dricker. Det är ju just den kulturen vi måste få bort, varför ska man ens anses som tråkig bara för att man inte dricker??

   1. 30 plus, äntligen skriver:

    Fast man säger ju det på ett så sKöNt sätt att det är uppenbart att man INTE är tråkig = personen som frågade känner sig dum som ifrågasatte och hade ”fördomar”, pga att man ju är hur självklar som helst ändå.

 20. Amanda skriver:

  Jag brukar oftast vända frågan tillbaka när det blir tjatigt. Typ ”nej tack, men du dricker eller? Hur ofta då? Blir du aldrig bakis? Hatar bakis men du gillar det eller…” mm mm. Gör att samtalet ändå hålls igång och man kan glida in på något vettigare att prata om.

 21. Linnea skriver:

  Ok inte svar på frågan. Men när jag var gravid var jag stammis på Systembolaget. Nördade in mig på vin och stod redo kl 10.00 när systemet hade sina ”små partier” lanseringar på PK huset. Hade sånt alkoholsug och det enda som hjälpte var att planera för vad jag skulle dricka sen 😂

 22. Saga skriver:

  så himla bra samarbete!!

 23. Anna skriver:

  Jag brukar köra på någon av dessa:

  – Jag ska köra tidigt imorgon (om man har körkort dårå)
  – Jag ska träna tidigt imorgon
  – Jag har en vit månad
  – Jag får bakisångest
  – Jag äter en medicin som inte går ihop med alkohol (kan ju va typ penicillin men oftast frågar folk inte vidare haha)
  – Jag har en hälsosam månad (haha)

 24. Ulrika skriver:

  Förstår verkligen vad du menar men tycker samtidigt det är fel att underblåsa attityden att det inte är ok att dricka genom att behöva ha en särskild fras. Nu är jag 30+ men bland mina vänner skulle det aldrig pikas om en tackar nej till alkohol. Verkar ju helt sjukt.

 25. Loe skriver:

  Min farmor kör med ”jag kan vara otrevlig/jätterolig utan alkohol”. Hon varierar egenskap beroende på vem hon pratar med, och hittills har hon inte fått något mothugg.

 26. Smilla skriver:

  Har på senaste tid upplevt ett extremt tjat bland mina kompisar (är också student och det bör ju tilläggas pga alkoholkulturen bland studenter) vilket jag tycker är sjukt jobbigt. Kan också njuta av några glas, är även ibland vardags-drickare (ett eller två glas vin på kvällen är ibland otroligt gott), men jag tycker sällan om känslan av ”alkoholhets”.

  Jag brukar få väldigt mycket bakis-ångest, även obefogad och random, och blir väldigt trött i kroppen dagen efter vilket resulterar i ännu mer ångest. Jag brukar nämna det i samband med fester men inte alltid att det hjälper. Då brukar jag dra till med, ”nej men jag har mycket att göra imorgon” eller ”jag ska storstäda” eller nåt sånt som kräver att man är vid ett visst fysiskt och psykiskt tillstånd.

  Man får ju ledsna miner men man får bara bita i det sura äpplet, alltid värt när man kommer hem eller vaknar pigg dagen efter.

  Jättebra ämne förresten och superglad att det kommit in så mycket kommentarer! Tror det behövs en kontinuerlig diskussion kring detta för att minska stigmat liksom.

  Tack också för en fin blogg :)

 27. Elin skriver:

  ”Är histaminintolerant” (pga är det på riktigt) eller ”Är känslig mot histamin” (vilket faktiskt fler är än vad de tror!!) – blir inga snack om saken sedan, ingen vill bidra till att du mår dåligt. Möjligtvis blir det snack om vad histamin är…

 28. Majsan skriver:

  Alltså.. säg bara som det är.
  Folk ska fullkomligt skita i om jag dricker eller inte.
  Dålig stämning? Grow up!

  1. Hanapee skriver:

   Ja om man har den styrkan är det väl jättebra! Stort grattis till dig! Däremot lever vi i en stark alkonorm vilket såklart skapar svåra sociala situationer för mig och många andra.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp