”Nej inte ikväll, jag alkoflexar”

08:00 2020-04-08

Inlägg i samarbete med IQ.

För knappt två veckor sen bad jag er komma med era bästa ord för att slippa alkoholtjat. Ni vet, ett begrepp/ord man kan använda när man inte vill ta det där extra glas vinet på en aw eller inte dricka över huvudtaget. Ett beslut som borde respekteras men som jag, och många med mig, känner är svårt att få ta.

Och OJ vad mycket bra förslag som kom in! Typiskt er och era *creative minds*. IQ tog sen ut de två finalistorden: Dåochdåa och Alkoflexa.

Ni fick rösta på Instagram och vi fick en vinnare….

*Trumvirvel*

…ALKOFLEXA!

Skååååååål på det ordet!

– Gärna med vatten ikväll, jag alkoflexar. 

11 kommentarer | “”Nej inte ikväll, jag alkoflexar””

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. Emelie skriver:

  Men så konstigt ord! Jag tolkar ”alkoflexa” som att dricka lite friare så länge man uppfyller en viss kvot av alkohol, ifall man jämför med definitionen för ”flextid”. Det skulle kunna innebära att man dricker lika mycket som vanligt under en helg/vecka men delar upp mängden på olika platser och med olika umgängen. Alltså kanske motsatsen till vad man vill åt med detta ”nya” ord för att uppmuntra folk att dricka mindre och om att vara öppen med sin alkoholkonsumtion. ”Flex” är också slang för att skryta om något. Betyder det att man ska skryta mer om sin alkoholkonsumtion nu då?

  1. Josefin skriver:

   Hmm jag tolkar det mer som att man är flexibel och anpassar drickandet efter sin vilja och mående – och så får omgivningen vara flexibla med sitt normativa tänk.

  2. Hanapee skriver:

   Jag tänker att det fungerar som det rätt vedertagna ordet flexitarian? Ibland äter man kött, ibland måste man få välja att inte göra det. Ibland dricker man och ibland inte. Det där med skryt kopplar jag inte, men du är fri att inte använda ordet! <3

 2. Sofia skriver:

  Jag tror inte att ordet kommer slå igenom men kampanjen är väl snarare är till för att öka medvetenheten om problemet och att folk ska börja tänk kring sina och andras alkoholvanor. Så bra <3

 3. Hanna skriver:

  Så himla snygg!!!! och superinitiativ såklart menmen

 4. Louise skriver:

  Perfekt! Nu använder vi det här ordet så att det blir vedertaget. Orkar inte tacka ja till vin en enda gång till, trots att jag inte vill ha, bara för att slippa svara på örti frågor om graviditet, mående etc. etc. etc. TACK!

  1. Ida skriver:

   Springskor på – MOT LÖSGODISET!!

 5. Tråkig hej skriver:

  Jag tyckte det var ett dåligt förslag. 🤓 Förklarar hellre att jag inte vill ha än att förklara vad sjutton jag precis sa.

 6. F skriver:

  För det första. Tack för en bra blogg samt podcast! För det andra angående att bli arg på sitt barn, som ni ju pratar om i senaste podcasten. Det är inget fel med att bli arg/ursinnig på sitt barn, det är ett måste! Hur ska ett barn annars kunna lära sig gränser? Alltså där tog min förälders tålamod slut. Och ja, innan någon invänder, självklart lär barn sig gränser även på andra sätt, men ilska är ett effektivt sätt.

  Man kan inte snacka igenom allting med ett barn. Det måste bli olidligt när de är tonåringar.
  Jag själv reagerar ofta på hur sällan föräldrar blir arga på barn (arbetade i förskolan) och det ÄR ett problem att barnen inte möter sin förälders ilska. Det skapar ungar som inte lär sig gränser. Och gränser är trygghet för barn. Tänk att vara ett litet/stort barn som aldrig får ett nej eller möts av en ständig monolog (som de ändå ofta inte lyssnar på). En tvååring som är arg för att hen inte vill göra si eller så, är inte ens förmögen att ta in en massa ord.

  Vill för övrigt varmt rekommendera alla som är intresserade att läsa och lyssna på Louise Hallin och Malin Alfvén, den sistnämnda dog tyvärr för några månader sedan. Det finns inga som lärt mig så mycket om barn som dessa! Raderna jag skrivit ovan om ilska är kunskap jag fått från dem exempelvis.

 7. J skriver:

  Så bra ord verkligen!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp