Misogyna män-konspirationen mitt i skitstormens öga

9:00 7 Sep 2014

quinnsplash.jpg

Hela den katastrof som är Quinnspiracy/GamerGate tog just en ny vändning.

Det här är en skitstorm som bara blir sjukare för varje dag som går. Och senaste vändningen är något som får alla konspirationsteorier att verka rimliga. Det vill säga alla utom de där som det skrikits allra mest om på speldelen av internet de senaste veckorna.

Det här är vad som hänt:

1. En man skriver ett blogginlägg där han beskriver hur han blivit sviken av sin ex-flickvän.
2. Flickvännen är en oberoende spelutvecklare och uttalad feminist. Hon heter Zoe Quinn och har bland annat varit med och skapat spelet Depression Quest.
3. Mannen menar att Quinn varit otrogen med en rad olika män. Bland annat speljournalister.
4. Quinnspiracy startar. Internetforum, både spelrelaterade och icke-spelrelaterade, börjar brinna. Här finns en konspiration, menar många, mellan korrupt PK-spelmedia och indiescenen.
5. Zoe Quinn blir doxxad. Hela hennes liv läggs ut för allmän beskådan. Hennes livsverk ifrågasätts, hennes sexualitet smutskastas.
6. Phil Fish, känd indiespelutvecklare som tidigare möts av enormt hat från vissa delar av internet, uttalar sitt stöd för Zoe Quinn. Fish doxxas, en 1,5GB stor fil cirkulerar med uppgifter om Fish – innehållandes bland annat Paypal-login.
7. Anita Sarkeesian släpper en ny video i sin Tropes vs Women-serie. Videon handlar, bland annat om hur mäns våld mot kvinnor porträtteras i spel. Sarkeesian och hennes familj mottar otroligt grova hot. Så grova att Sarkeesian får rådet att inte sova i sin egen lägenhet.
8. Tim Schafer, Joss Whedon och flera andra offentliga, populärkulturella storheter visar sitt stöd för Sarkeesian och hennes(/vår) sak.
9. #GamerGate startar. Här menas det att kärnfrågan i hela det som hänt fram till nu varit den om journalistisk integritet. Inget annat.
10. #NotYourShield hakar på #GamerGate. Här visar en rad icke-vita/icke-män hur de inte ställer upp på det PK-krigarna och deras medielakejer basunerar ut. De störs inte av hur kvinnor eller minoriteter visas upp i spel.

Det här har pågått under de senaste veckorna. Men det är inte allt som hänt. Varken i det offentliga eller bakom kulisserna.

Pojkvännen har till exempel tagit tillbaka vissa delar av det som skrivits. Quinn har blivit anklagad för våldtäkt. På fullständigt felaktiga grunder.

Och det allra viktigaste, ur vilken den här nya vändningen föds:

Zoe Quinn har infiltrerat det hemliga rum från vilken hela den här misogyna hatkampanjen startades.

Hon har samlat på sig massvis med chattloggar, som enligt henne ska finnas i den polisrapport som får hela 4chans mörkare vrår att darra. För den enda konspirationsteori som faktiskt stämde var den om ett hemligt nätverk misogyna män som hatade kvinnor. Zoe Quinn har fått tillgång till loggar från en privat IRC-kanal, kallad ”Burgers and fries” för att verka legit, där Quinnspiracy startade. Allting var ett orkestrerat försök från en mindre (liten vore att ta i, det ska enligt uppgift ha funnits uppemot 400 personer inne i ”Burgers and fries”-kanalen) grupp män.

quinnlogg_4.jpg

Gruppens mål har från allra första början varit att komma åt i första hand Zoe Quinn – och i förlängningen Anita Sarkeesian och spelkulturkritiska feminister. Det är en noggrant planerad kampanj som byggts för att verka allmängiltig – men i själva verket handlat om att slå Zoe Quinn där det gör som ondast. Gruppen har kallat kampanjen för ”Operation Virtous Mission”. Till en början fanns också ex-pojkvännen med i kanalen och gav gruppen uppgifter om Quinn och hennes bekanta. De som uttalar sig i kanalen har uppenbarligen en anti-feministiskt politisk agenda. De skriver om hur de ”utkämpar ett krig” och om hur feministernas mål är att göra männen till en andra klassens medborgare.

quinnlogg_6.jpg

Genom att skapa mängder av fejkade twitteranvändare har den lilla gruppen verkat större. De har piskat upp stämningen i hopp om att skapa en opinion mot bland andra Zoe Quinn och Anita Sarkeesian. Och inte bara genom att hota och hata på PK-krigarna. De har också skapat röster vars uppgift var att verka resonliga och vettiga. Röster som motsatt sig det Quinn blivit utsatt för (”ingen kommer ju tro att de som ställer sig på Quinns sida är de som ligger bakom hatkampanjen!”). Röster som på riktigt menade att det fanns en pressetisk och journalistisk fråga värd att diskutera här. Under hashtaggen #GamerGate har uppriktiga bekymmersrynkor samlats för att tala ut om det här problemet.

quinnlogg_5.jpg

Under #NotYourShield har icke-vita, icke-män berättat om hur de inte ställer sig på den politiskt korrekta pressens sida. Många, om inte alla, av dessa var alltså låtsaspersoner skapade av en liten kärna kvinnohatare. Här är ett exempel på en fejkanvändare, kallad ”Blackgamernigga”, där någon gjort en avatar av en bild från en nyhetssajt. På det anonyma internet skapas folkstormar där majoriteten av de röster som hörs är påhittade trollkloner.

quinnlogg_3.jpg
”If I show up in a blackface can I help #NotYourShield”

(Läs mer om #GameOverGate på Storify)

Det är så här hat sprids på internet. En mindre grupp galningar ljuger och duperar, får luft under vingarna – och försöker krossa sina mål. För de här männen är kriget mot dessa individer/kvinnor djupt personligt. De siktar på mjukdelarna (citat från en av loggarna) men försöker linda in allt i frågor som kan engagera en större grupp. De ickeorganiserade som under den här perioden förfärats över vilka goda kålsupare politiskt korrekta speljournalister är – är egentligen inget annat än spelpjäser i nätmobbens smutsiga spel.

Det är så här det ser ut, men det är inte alltid det går att bevisa. Att Quinn orkat stå emot – och få tag på den här informationen – visar på vikten av att kämpa. Och det visar att hon inte är ensam.

Men den där lille gruppen misogyna män har rätt i en sak. Det här ÄR ett krig. Det som händer i spelkulturen är inte isolerat från den övriga verkligheten. Och de noggrant orkestrerade lynchmobbarna mot feministiska spelutvecklare och -kritiker är bara en relativt liten strid i det kriget. Avslöjanden som det här borde bara göra det ännu lättare att välja sida. Att kämpa emot den ojämnlika, människofientliga och direkt livsfarliga ordning som råder.

sdu.jpg
Avslutningsvis: ett inlägg i debatten från en ungdomsförbundsmedlem till riksdagens brunaste parti.
 

20 kommentarer | “Misogyna män-konspirationen mitt i skitstormens öga”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. Lisa skriver:

  Älskar din blogg! Bra att du tar upp den här skiten, just det här som fick en att lämna gamers spelvärlden i tonåren, tyvärr. Kanske dags att återuppta. X

 2. SPEL – Michael Gill skriver:

  Hej Lisa! Vad roligt att du ändå funderar på att börja spela igen, trots att sånt här händer!

 3. SuperJosefin skriver:

  Hej!
  Gillar också din blogg men tyckte detta inlägget var inte upp till din vanliga standard. Du brukar vara mer skeptisk känns det som och även om det garanterat finns idiotiska män därute som inte vuxit upp så hade jag uppskattat lite mer stöd och bevis för denna konspirationsteori. Stöd och bevis som helst ska komma från en, men förhoppningsvis flera, opartiska källor. Detta som hon postat är inte direkt bevis och inte en komplett chattlogg utan vissa utvalda delar av en sådan. Den sista bilden till exempel är en person som skriver att dom är en ”squadmember” av notyourshield, flera andra säger att de vill följa notyourshield och Zoe antar att hela notyourshield-kontot är en del av en konspiration mot henne. Bara för att vissa av följarna är idioter betyder inte det att ägaren till kontot är med i en stor konspiration.

  Hade varit häftigt om du försökt mejla Zoe för en kommentar eller kanske hennes ex för att höra hans sida av storyn då hela den här storyn känns större än några anonyma personer som skriver saker som kanske inte ens stämmer. Hennes ex påstår att han blivit emotionellt misshandlad och fått allvarliga panikattacker på grund av deras förhållande och att Zoe har allvarliga problem med att tala sanning.

  Men tack ändå för bra läsning :D

 4. Josefin90 skriver:

  Hej!
  Gillar också din blogg men tyckte detta inlägget var inte upp till din vanliga standard. Du brukar vara mer skeptisk känns det som och även om det garanterat finns idiotiska män därute som inte vuxit upp så hade jag uppskattat lite mer stöd och bevis för denna konspirationsteori. Stöd och bevis som helst ska komma från en, men förhoppningsvis flera, opartiska källor. Detta som hon postat är inte direkt bevis och inte en komplett chattlogg utan vissa utvalda delar av en sådan. Den sista bilden till exempel är en person som skriver att dom är en ”squadmember” av notyourshield, flera andra säger att de vill följa notyourshield och Zoe antar att hela notyourshield-kontot är en del av en konspiration mot henne. Bara för att vissa av följarna är idioter betyder inte det att ägaren till kontot är med i en stor konspiration.

  Hade varit häftigt om du försökt mejla Zoe för en kommentar eller kanske hennes ex för att höra hans sida av storyn då hela den här storyn känns större än några anonyma personer som skriver saker som kanske inte ens stämmer. Hennes ex påstår att han blivit emotionellt misshandlad och fått allvarliga panikattacker på grund av deras förhållande och att Zoe har allvarliga problem med att tala sanning.

  Men tack ändå för bra läsning :D

 5. Herman skriver:

  Obvious male concern troll is obvious.

  (josefin90/superjosefin)

 6. Martin skriver:

  Jag ser att Michael fortsätter att casha in på sensationalismen istället för att göra riktig journalistik. Den där ”hemliga” irc kanalen står för gamergate lika mycket som de här ”feministerna” (https://jamstalldhetsfeministern.wordpress.com/2014/09/06/rosta-pa-feministiskt-initiativ-for-karlekens-skull/) står för feminismen.

 7. Linnea skriver:

  Någon som är överraskad? Kolla in den här ”LoL”-reklamen från Hyper x. Jävla miffon. Och gaming-communityt är inte så jävla bra på det här med jämlikhet…///MolestyBay (nick)

 8. Anonym skriver:

  Mer skit skrivit av en ”spel-journalist” som istället för att ta reda på fakta själv bara läser vad andra journalister har skrevit för att vidar raportera dett i sitt egen ”nyhetsflöde”. Först och främst:

  ”7. Anita Sarkeesian släpper en ny video i sin Tropes vs Women-serie. Videon handlar, bland annat om hur mäns våld mot kvinnor porträtteras i spel. Sarkeesian och hennes familj mottar otroligt grova hot. Så grova att Sarkeesian får rådet att inte sova i sin egen lägenhet.
  8. Tim Schafer, Joss Whedon och flera andra offentliga, populärkulturella storheter visar sitt stöd för Sarkeesian och hennes(/vår) sak.”

  Sarkeesian har absolut ingenting med GG att göra. Vare sig hon är en lurendrejare elelr inte så har hon inget med vad folk i GG snackar om. GG startades inte efter Zoe Quinn blev uthängd, GG startades efter att Zoe Quinn gjorde en falsk anmäning om en ”bild” (som var public) I en av MundaneMatts videor för att han hade snackat om henne i sin video och undrat vad som pågick. Detta i sin tur ledde till att folk började snacka om det vilket gjorde att spel-journalister skrev artiklen ”Gamers are dead”.

  På 4chan bor mångra troll, men där finns alla slags sorters människor. Loggarna som Zoe Quinn ”cherrypickade” fiick ingen att darra då vem som helst kunde kolla dom. Folk som snackade där var väl medvetaan om detta och gjorde detta medvetet då de inte hade något att dölja. Om man kollar HELA loggen så inser man ganska snart att de kommentarar som Zoe screencapade var en oerhörd liten minoritet och att andra som såg dessa inlägg inte höll med dom som postade dessa.

 9. AOL offers a range of integrated products and properties including communication tools, services and subscription packages. http://www.aol.com offcial site is official website of AOL, here you will find solutions for your all types of AOL products.

 10. HP is one of the best printer Manufacturer company in the world and they provide best and rapid customer service. Call HP printer Customer service number to get help with all problems related to HP Printer.

 11. Urdu Novels skriver:

  Pretty good post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I have really enjoyed reading your blog posts. Any way I’ll be subscribing to your feed and I hope you post again soon.

 12. jamesmith skriver:

  I commend your website’s dedication to promoting sustainable living, as reflected in the informative articles that advocate for eco-friendly practices.jungkook euphoria jacket

 13. The term ”The Misogynist Men Conspiracy” likely refers to a perceived collective of individuals fostering misogynistic beliefs. Amidst the metaphorical ”eye of the shit storm,” it suggests a contentious and controversial environment where discussions about gender issues are heated and divisive. Navigating such controversies requires careful consideration and open dialogue to address and challenge harmful ideologies.

  Apply now for best jobs top recruitment agencies in pakistan

 14. It’s important to approach discussions about conspiracies with a critical and discerning perspective. The term ”The Misogynist Men Conspiracy” doesn’t refer to any widely recognized or substantiated conspiracy theory as of my last update in January 2022. Conspiracies should be evaluated based on credible evidence, and conversations about gender-related issues should prioritize respectful and informed discussions. If this is a reference to a specific event or claim, please provide more context for a more accurate response.

  Apply for best jobs now .top recruitment agencies in pakistan.Thank you!

 15. Alfalah Host skriver:

  ”The misogynist men conspiracy is a focal point in the current storm of criticism and debate. This issue shines a harsh light on societal attitudes and the need for gender equality and respect. Addressing and confronting such toxic beliefs is essential for fostering a more inclusive and respectful society.”

  Best Digital Marketing Agency In Pakistan. Alfalah host

 16. Allied materials skriver:

  In the midst of the storm, the misogynist men conspiracy stands exposed, a tempest of prejudice and oppression. Society’s gaze pierces through the clouds of denial, confronting the systemic toxicity entrenched within. With each revelation, voices unite, demanding accountability and dismantling the foundations of misogyny.

  ready made concrete karachi

 17. Alfalah Books skriver:

  ”Misogyna män-konspirationen mitt i skitstormens öga” translates to ”Misogynistic men conspiracy in the eye of the shitstorm.” This phrase likely denotes a critical observation or commentary on the presence and actions of misogynistic individuals amid turbulent or controversial situations, highlighting the ongoing struggle against sexism and discrimination. It emphasizes the need for vigilance and advocacy for gender equality in all circumstances.

  Provincial Sales Tax Return Filing Pakistan.

 18. The phrase ”The misogynist men conspiracy in the eye of the shit storm” likely addresses the visibility of misogynistic attitudes amidst tumultuous situations, sparking discussions about gender inequality and societal challenges. It underscores the urgent need for societal introspection and advocacy for gender equality in the face of divisive rhetoric and harmful ideologies. This phrase provokes critical examination of systemic issues and the collective responsibility to foster inclusive and respectful environments.Bwi shuttle

 19. Crafts Emporium skriver:

  ”The misogynist men conspiracy, under the scrutiny of the shit storm, illuminates the pervasive toxicity corroding societal norms, demanding urgent reevaluation.”

  ”In the midst of chaos, the revelation of systemic misogyny serves as a catalyst for collective introspection, urging society to dismantle oppressive structures and foster genuine equality.”

  Elevate your style with our exquisite range of leather products. From wallets and bags to belts and accessories, our high-quality leather products are crafted with precision and attention to detail, making them the perfect choice for discerning
  individuals who appreciate craftsmanship and sophistication.

  click on link for more details; leather tissue box price in pakistan

 20. ”The Eye of the Shit Storm” is an idiomatic expression used to describe a moment of relative calm or respite within a chaotic or turbulent situation. It refers to a temporary break from intense difficulty or trouble. This phrase conveys the idea that despite challenges, there may be moments of clarity or relief.

  Best Eye Hospital In Pakistan.
  general Eye Clinics

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp