Det våras för dansk sexism

19:27 2 Jun 2015

Ganska trött men nöjd slog jag mig nyss ner i soffan för att ensam inta en stilla tv-middag. Det var länge sedan jag tittade på tv, sådär två-tre månader. Nu, en stund senare, är jag inte helt nöjd med mitt beslut.

På SVT1 visade de något slags matprogram med två danska medelålders män som lagar mat i Florens. Programmet heter Spisa med Price på tur. De verkar vara bröder och de verkar gilla att dricka vin. De skrockar och skojar om hjärtinfarkter och högt blodtryck medan de sätter i sig av ”livets goda”. Jag bevakar dem med skepsis medan jag tuggar i mig mina färskpotatisar. Fram till en viss punkt i programmet är det bara ett ganska ointressant matprogram om två gobbar. Sedan blir det ett ganska osmakligt matprogram om två gobbar.

Det är när de står i en Italiensk trädgård och ska tillreda kalvhjärna. Jag hinner precis återhämta mig från en scen i vilken den ena gobben tvättar ren hjärnan från koagulerat blod när en tredje gobbe (producenten, får vi gissa) dyker upp i bild tillsammans med två unga kvinnor iklädda bikini och klackar. Producenten arrangerar dem ett par meter bakom de matlagande männen. De poserar glatt.

Jaha, det var det värsta, tänker jag. Vad är det frågan om? Lyckligtvis behöver jag inte vänta länge på förklaringen.

Aha! Den osmakliga tillagningen av hjärnan mildras av lite tits and ass, i sann italiensk anda, som producenten säger. Eller ska vi säga dansk. Okej. Gobbarna fortsätter med sin hjärntillredning ”medan Giulia och Vania står där och ser så söta ut”. Den högra gobben får plötsligt för sig att citera Dante, men blir lamslagen av chock när den ena bikinikvinnan fyller i sista strofen. Herregud, det var det värsta, hon kunde en sak som HAN kunde.

Han är inte sen att berömma. Hjärntillagningen fortsätter i samma stil och producenten dyker titt som tätt upp i bild för att arrangera de båda kvinnorna så att de inte slokar till. Maten blir så småningom klar och det är dags för gobbarna att slå sig ner på en… liten mur…? med de båda damerna mellan sig för att se hur de reagerar på den kontroversiella råvaran.

Puh, tjejerna gillade maten. Det var verkligen tur. Det hade ju varit ett himla misslyckat skämt av den fyndiga producenten att så att säga ta seden dit man kommer (”det är Italien!”) om de inte nickade och höll med om att kalvhjärnan var smaskig.

Är inte helt nöjd med mitt beslut att se på TV igen efter ett så långt uppehåll. Är inte heller helt nöjd med SVTs beslut att sända detta keffa gubbkåta program. Är inte heller så värst nöjd med att så många matprogram är så keffa.

/Slaktarn

3 kommentarer | “Det våras för dansk sexism”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. Anders skriver:

    Vad i hela friden! Kallar ni dem gubbar och då kallar du mig för gubbe också!!! Jag är 44 år och inta gubbe ännu!!!! Om man inte är 15 år och allt över 30 är gubbar. Förklaring eller ärekräkning!

  2. Julia Gummesson skriver:

    Anders! Jag gratulerar dig till dina 44 år och till din ogubbighet. Bröderna Price är 48 respektive 55 år gamla och definitivt gubbar i mina ögon. Jag har vänner i samma ålder som jag inte skulle kalla gubbar, så vi kan väl konstatera att gubbigheten är subjektiv. Slutsats: Man behöver inte vara gubbe för att vara gubbig, eller för den delen gubbsjuk. Håll dig på den rätta sidan så länge du förmår, är mitt råd.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp