Lunch för en
Hej! Brukar du också sitta vid ditt köksbord och jobba? Brukar du arbeta ensam och glömma bort att kroppen behöver näring för att fungera? Brukar du tänka att du ska ”svänga ihop nåt snabbt” eller också blir det bara en enda kavalkad av mackor för att hålla fokuset på topp? Om du svarat ja på fler än ett av ovanstående påståenden kan du ha nytta av receptet som följer. Jag presenterar: Lunch för en.
Tofu med sichuanpeppar och vårlök
1. First things first: Slå på en platta och koka upp vatten till dina nudlar.
2. Hackdags. Plocka fram ett knippe vårlök och hacka ner. Vita delar längst ner hackar du smått, gröna delar högre upp kan få vara ett par-tre centimeter. Välj ut ett par vitlöksklyftor och mosa till dem med baksidan av kniven, fös av skalet och grovhacka dem i nonchalant stil. Fram med ett paket hård tofu. Skär i kuber.
3. När vattnet kokar, salta och lägg i nudlar. Egentligen kan du ta vilka nudlar som helst, men jag har ett undantag till detta, och det är glasnudlar. Nej! Ingen stor dallrande manetliknande blobb i denna maträtt tack. Välj vita vermicellinudlar, som på bilden, eller japanska sobanudlar av bovete om du känner dig på det humöret. Koka nudlarna hetsigt och kort – de ska ha lite tuggmotstånd.
4. Under tiden du förädlar dina nudlar steker du vårlök (spara lite av de gröna bitarna till servering), vitlök och tofu i en het panna som du hällt neutral olja i. Varmt ska det vara! Snabbt ska det gå! Plocka fram sichuanpeppar, mortla sisådär en tesked och häll i. Komplettera med en slatt risvinäger och ljus soja. Jag kan inte ge dig några vettiga mått på detta, men en del vinäger till två delar soja kan vi säga. Det hela bubblar hastigt upp, blir det för torrt häller du i en liten slurk vatten också. Ibland är det gott att ha lite socker eller honung i också.
5. Häll av nudlar, lägg ner i pannan med resten. Mojsa runt och låt nudlarna bekanta sig med såsen. Lägg upp på tallrik, toppa med resterande vårlök och rostad lök (ja, sån som man har på korven. Det är inget fel med det).
Och så äter du alltsammans! Förslagsvis medan du fortsätter arbetet. Är du av någon anledning en tofuvägrare föreslår jag lax. Det är också gott.
Back to work!
/Slaktarn
Lykke sätter betyg på Instagram v.47 |
Läs inlägget
24 timmar kostym |
Läs inlägget
"Det är ingen genväg att vara rånare" |
Läs inlägget
Tequila Club korkar upp |
Läs inlägget
Krogrecension: Bambi |
Läs inlägget
Karin Nordin: ”Fine dining är inte min grej” |
Läs inlägget
Krogrecension: Bord |
Läs inlägget
Krogrecension: Bistro Renard |
Läs inlägget
Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg
Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.
Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.