Ricotta

18:45 24 Feb 2016

Idag kanske du hade en dag då du jobbade, gick och handlade mat på konsum och sedan hittade ett sånt där brandgult pensionskuvert på hallmattan när du kom hem. För mig var detta dagen då jag lagade tre olika sorters färskost. Vilka spännande, olika liv vi alla lever.

En av färskostarna jag knåpade ihop var en italiensk ricotta. Det var ingen konst, men blev fruktansvärt bra. Kommer att äta den som efterrätt med något bär. Kanske körsbär.

ricotta

Här är en bild på ricotta som jag googlat fram, för den jag tog själv höll som brukligt ej måttet

Testa detta om ni vågar:

1. Häll två liter mjölk av typen så fet det bara går i en kastrull. Sen häller du i tre deciliter grädde och en fet nypa salt.
2. Värm upp alltsammans till åttio grader. Då häller du i saften av en citron och rör om försiktigt. Det ska spricka och bli grynigt. Händer inget så häller du i mer citronsaft (eller lite äppelcidervinäger) tills det blir fart på alltsammans. Låt alltsammans stå på värmen i ett par-tre minuter till medan du rör om i sakta mak.
3. Ta fram en stor bunke och placera ett durkslag i den. Lägg ut en silduk i den (eller ta några pappershanddukar om du inte äger någon sådan), och så häller du över din ostmassa (ostmassa! hemskt ord!) i durkslaget.
4. Låt rinna av i kylen ett par timmar eller över natten.
5. Ät! Hela dagarna året runt.

/Slaktarn

3 kommentarer | “Ricotta”

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg