Historisk dom: Helt ok att stjäla små mängder mat i Italien om hungern är akut

15:42 5 Maj 2016

ost

Det har hänt en grej i Italien. 2011 gick en trettiosexårig hemlös man vid namn Roman Ostriakov in i en italiensk livsmedelsbutik och köpte ett paket brödpinnar. När han lämnade butiken hade han också två ostbitar och ett paket korv i fickan som han inte betalat för, något som uppmärksammades av en annan kund, varpå polis tillkallades.

Ostriakov häktades för trettiofem kronors-stölden, och 2015 dömdes han till det förhållandevis stränga straffet sex månader i fängelse samt nio hundra kronor i böter. Domen passerade efter detta genom flera instanser och hamnade tillsist i högsta domstolen, där han friades med motiveringen ”Den misstänktes position i samhället och omständigheterna kring själva brottet visar att han tog den lilla mängden mat på grund av ett omedelbart och grundläggande behov av näring”, och således hade inget brott begåtts.

Nöden har alltså ingen lag.

Hej på er.
/Slaktarn

2 kommentarer | “Historisk dom: Helt ok att stjäla små mängder mat i Italien om hungern är akut”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. Tove skriver:

    Wow alltså, att det skulle hela vägen till högsta domstolen? Sen böter dvs typ klämma blod ur en sten såklart. Som sedan inte kan betalas såklart = mera böter, mera straff. Bara för att nån skulle slippa typ SVÄLTA -_- Jag vet att på t.ex vissa ställen i USA är det olagligt för restauranger och affärer att vägra gratis vatten, men att svälta ihjäl framför vad som är i princip en HÖG AV MAT ska vara ok? Sjukt ju. Lösningen i USA blir ju att hemlösa med flit begår brott som ger fängelse för att slippa svälta/dö av ovård/frysa ihjäl. Ah shit nu har jag spiralat rejält i min kommentar men blir bara så himla arg när jag tänker på det, vi har och -slänger- så MYCKET samtidigt som nån riskerar straff för bara en liten bit ost, som att vi lever i nån sjukt utdragen historia av bröderna Grimm där sensmoralen bara vägrar droppa ner och orättvisan är föralltid.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG