Varsågod för sallad

06:54 25 Maj 2016

Hej där. Fin dag idag. Igen.

Jag är i en fas som domineras av den olyckliga kombinationen stor jobbhets och att ofrivilligt vakna mycket tidigt på mornarna, trots att jag skulle behöva sova längre. Resultatet är en mycket trött och ofokuserad person.

Tänkte nyttja den här morgonens oförutsedda extratid till att berätta om ett recept jag råkade ta fram igår. Ja, råkade, för det var en total improvisation. Som blev väldigt lyckad!

cabbage

Det rör sig om en sallad på vitkål. Färsk vitkål som finns såhär års, alltså inte sån där hård och kompakt vitkål som finns att tillgå resten av året. Den färska vitkålen är mildare, fluffigare, mer porös att skära i. Hittar du inte färsk vitkål kan du köra på spetskål.

  1. Först måste du ta ställning till om du vill ha detta som en varm rätt eller en kall rätt. Du kan alltså baka vitkålen i ugnen först, då i lite större bitar, eller så strimlar du kålhuvudet i fina strimlor och konsumerar det som en kall sallad. Jag valde det senare alternativet.
  2. Nu tar du fram ett knippe dill. Mycket dill ska det vara, tänk mindre brudbukett. Lägg ner en mixer eller vad du nu har för liknande, och så har du i någon neutral olja, salt, samt skal och saft från en stor citron. Kör tills konsistensen är rinnig nog att kunna dressa kålen. Det vill säga, lägg till extra olja om du behöver. Sedan smakar du. Är det syrligt nog? Behövs mer salt? Osv.
  3. Ta din ugnsbakade eller icke-ugnsbakade kål och lägg i en bunke av något slag. Häll över dressingen, och så knådar du in den i kålen med dina bara händer.
  4. Ja, sen äter du maten. Eventuellt med någon hackad rostad nöt till, kanske hasselnöt.

Nu börjar klockan närma sig den tid jag vanligtvis går upp! Adjö med er.

/Slaktarn

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG