Den jävla linsgrytan

12:13 10 Nov 2016

Några personer med t-shirts över långärmade tröjor, osminkade fejs och dreadlocks i en brun manchestersoffa. Det var med dem jag åt linsgryta första gången, i alla fall som jag kan minnas. De var så förtjusta i sin linsgryta att jag aldrig skulle kommit på tanken att ifrågasätta denna rödbruna lera till helig graal. Jag tänkte ta igen det nu! Drygt femton år senare.

”Jättegott! Jättebilligt!” säger folk. ”Man kan göra massor och frysa in!”. Korrekt. Både a, b och c. Men jag är sur på linsgrytan. Nu ska jag berätta varför.

Såhär då. En middagsinbjudning levereras från person X, antingen muntligen eller via sms. Mottagaren av förfrågan, person Y, tackar ja. Person X föreslår tid och dag, Y bekräftar. När dagen för middagsbjudningen är kommen kommer också en förfrågan från X till Y huruvida denne kan köpa vinet om värden står för maten. Naturligtvis, tänker Y då, och svarar jakande på frågan. Väl på systembolaget skickas ännu ett sms – vinet, ska det vara rött eller vitt? Några preferenser? Vad är det för mat egentligen? Personen X, som ju är den som står för matlagningen, svarar: ”Vilket som! Jag ska laga linsgryta!”. Person Y känner sig genast trött och lurad, och köper således den största boxen vitt som står att finna, så att hen åtminstone kan få sig en rejäl fylla.

Det finns en tid och plats för allt, men fredagar är inte lins-tajm – bara grejen att bli bjuden på mat som kostar fyra spänn per portion att laga kan ju få en att känna sig lätt ospeciell. Däremot är det ganska schysst att äta hemma valfri veckodag när det slagit snörekord och man är ganska trött och snorig. Och tro det eller ej, men jag har ett recept som jag verkligen gillar, just för sådana tillfällen!

Gryta på röda linser och ingefära

1. Grovhacka en gul lök, hacka upp två vitlöksklyftor, skala och tärna potatis i kuber om sådär 1,5 + 1,5 cm, och skala och skär en eller två morötter i stavar. Ta tram ingefära och skala en rejäl bit, två tummar i alla fall. Dina egna tummar alltså. Dela i småbitar, jag gillar när de är lite större, men kör enligt egen preferens. Lägg alltsammans åt sidan.

2. Häll några matskedar neutral olja i en gryta och väm till medeltemp. Tillsätt en matsked krossade korianderfrön, en liten nypa kanel, sådär en halv tesked kumminfrön och ett par kardemummakapslar som du bankat till lätt med något tungt. När det börjar dofta jättegott lägger du i alla grönsaker. Blanda runt och kör tills löken är mjuk.

3. Nu är det dags för den fattiges stapelvara nummer två, hack i häl med röda linser: krossade tomater. Häll i en burk krossade tomater, rör runt, salta och peppra. Tillsätt också en nypa socker, det gör burktomaternas syra lite mer behaglig.

4. Nu är det dags för vätska. Välj en buljong du gillar eller kör vatten, eller vatten/vin. Vad du vill! Det enda du bör hålla i åtanke är sältan – vissa buljonger är mycket salta, bra att hålla i huvudet så att du inte tillsätter ännu mer salt sen och blir ledsen när du smakar. Jag tror att en halvliter till en liter är rimligt här, men det handlar egentligen mest om konsistensen – det behöver vara hyfsat vattnigt (linserna dricker upp oerhörda mängder vatten och sväller) men inte som en soppa. Börja med en halvliter, släng i en näve linser (en knapp deciliter) och låt bubbla på medelvärme under lock i femton minuter. Tycker du att det ser torrt ut och känner att du behöver du lägga till mer vatten/buljong då – be my guest.

5. När potatisen är mjuk och linserna svällt och mjuknat är maten klar. Det återstår endast att smaka, utvärdera om något behöver tillsättas, och sedan serveras. Förslagsvis med en stor klick turkisk yoghurt på toppen, och bröd att skopa upp grytan med vid sidan.

Och som summering: Jag hatar inte linsgryta, förstår ni väl. Jag vill bara inte bli bjuden på det på en dejt med ny romantisk bekantskap alternativt av god vän med ambitioner att göra fredagskvällen fab. Okej?! Okej.

/Slaktarn

PS. Jag vet nog att alla har sin egen version av linsgrytan. Om du har en extra bra version eller förslag på fab-ifierande element, dela gärna med dig.

6 kommentarer | “Den jävla linsgrytan”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. Frida skriver:

    Jag håller helt med om din linsgryteanalys och tycker också det är det där som är svårt när jag ska bjuda min vegankompis på mat. Hon är en utmärkt kock och kan laga nästan allt i vegantappning men när jag ska göra något ser det ut som jag kokat gröt åt henne typ. Ej så kul.

    Hur som helst så ska jag pröva ditt recept så snart jag vågar överge det enda jag hittills prövat och gillat, nämligen detta: https://koketsiribarje.wordpress.com/2016/04/19/smorig-linsgryta-med-vitlok-och-ingefara/

    Jag undrar också om du har något förslag på vad jag ska ta mig till med mina tomater? Det var en pisskall sommar på västkusten (ja jag har fattat att alla ni andra hade livets sommar och nu dessutom har en meter snö, prata inte om det, jag orkar inte höra) och därför mognade alla tomater samtidigt. Nu har jag gjort tomatsås och salsa tills jag kräks och dessutom fryst in typ en hylla hela tomater. Finns det något festligt att göra med resten eller är det bara att ge upp? Förlåt för ostimulerande fråga.

    1. Emma skriver:

      Jag brukar torka tomater i ugn. Typ halvera dem och köra ett par timmar på låg temp, blir sjukt gott och passar till det mesta!

      1. Frida skriver:

        Men bra idé! Det ska jag göra. Glodde precis argt på de jag ännu inte lyckats göra något av.

  2. Björn skriver:

    Tycker det är smarrigt att ha i mängder av rökt paprikapulver. Blir en lite ungersk känsla, och väldigt gott. Några nypor spiskummin är bra också. Brukar även ha i några skvättar vinäger på slutet för att fräscha upp det lite. Tycker det kan bli väl mäktigt efter några skedar annars.

  3. Annika L skriver:

    Två tips som verkligen gör skillnad:
    1. Välj bra burktomater!
    2. Rör ner en rejäl klick smör på slutet. Så mycket att du skäms.

    Tips nr 2 kommer från Lisa Förare Winbladh.

  4. Julia skriver:

    – Röda linser
    – Vitt vin eller bubbel*
    – En riktigt god tomatsås
    – Morötter
    – Röd paprika
    – Hackad färsk persilja
    – Oxfond
    – Grönsaksfond
    – Dyr italiensk korv
    – Rätt mycket socker

    Koka ner och ät med en klick smetana, baguette med smör, och rött vin. Bjuder stolt på denna vilken dejt som helst.

    *Baserat på eget tycke och recept

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG